Dodaj do ulubionych

przepalanie się żarówek

30.10.03, 12:50
witajcie,
samochod (C. Xsara) ma dopiero rok a juz 3 raz wypaliła sie żarówka H7
(swiatla mijania). czemu tak sie dzieje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: przepalanie się żarówek IP: *.telia.com 30.10.03, 13:19
      Za wysokie napicie zasilaniaw instalkkacji,musi przekraczac 14,5 V.Co robic?
      Nalezy najpierw pomnierzyc wysokosc napiecia pod obciazeniem i bez a
      postwierdzeniu ze jest za wysokie zmienic regulator napiecia ,ktora znajduje
      sie na tylniej sciance alternatora.Pzdr.Michal
      • guest_of_honour Re: przepalanie się żarówek 30.10.03, 20:55
        to i inne elementy inst. elektr. by padały, a już napewno wygotował by sie przez
        3 latka akumulator. Może przyczyna jest b. prozaiczna, NIE DOTYKAJ paluchami
        bańki ;)
        • karburatorek Re: przepalanie się żarówek 30.10.03, 21:15
          Akurat żarówki reflektorowe narażone są najbardziej na tzw.przepięcia (czyli
          napięcie zbyt wysokie) Producenci żarówek żeby zwiększyć jasność świecenia
          doprowadzają drucik żarnika do "białej gorączki", czyli pracuje prawie ciągle
          na granicy przepalenia, lecz ma wtedy najjaśniejsze, zbliżone do białego
          swiatło. W tych warunkach dalsze zwiększenie napięcia (wystarczy parę procent)
          powoduje krytyczny spadek trwałości żarówki. Jeżeli przepala się tylko w jednym
          reflektorze to: 1. może wszystkie są z tego samego punktu zakupu, (z tej samej
          serii, może felernej); 2. Może reflektor jest źle zamocowany, drga, to też
          powoduje obrywanie się włókna; 3. Proponuję ciekawe doświadczenie: przecież w
          drugim reflektorze żarówka jest już w bojach zaprawiona, nie przepala się,
          zapakuj ją w to felerne miejsce i obserwuj, (oczywiście z zaleceniem: bez
          palcowania) wtedy będziesz mieć dużo danych do rozważań..
          Inne elementy tolerują zmiany napięcia w dużo, dużo wyższych granicach.
    • katija1 Re: przepalanie się żarówek 31.10.03, 10:27
      witam i dziekuje za odpowiedzi. wiec żarowki przepalały sie na zmiane:) raz
      jedna raz druga... nie pozostaje mi nic jak tylko isc do serwisu.
      pozdrawiam
      k1
      • Gość: radek Re: przepalanie się żarówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.03, 11:11
        Sama zmieniałaś żarówki?
        Pmiętaj NIE WOLNO dotykać bańki palcami!
        • katija1 Re: przepalanie się żarówek 31.10.03, 11:42
          rany!!!!!!
          czemu od razu zakładacie, że jak kobieta to nie wie, że NIE WOLNO dotykac
          paluchami żarówek!
          wiem to doskonale, poza tym nie ja wymieniałam, tylko serwis.
          dzieki!
          • Gość: radek Re: przepalanie się żarówek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.03, 11:53
            Przepraszam, jeśli uraziłem, ale mi kiedyś przyjaciółka podała żarówkę i
            wyjmując z opakowania właśnie za bańkę złapała..., więc mam złe doświadczenia.

Może serwis zleca wymnianę praktykantom?
    • Gość: genne Re: przepalanie się żarówek IP: *.toya.net.pl 31.10.03, 12:35
      Witam
      Żarówki padaja często też z powodu drgań.Zalezy to od stanu drogi po której
      często jezdżisz, od ciśnienia w przednich oponach i jak już powiedziano od
      stanu zamocowania reflektora.
      PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka