Dodaj do ulubionych

Drogie ubezpieczenia

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 07:08
Policzyłem ile zapłacę za pakiet w tym roku.
Samochód jest wart 20% mniej niż rok temu.
Składka jest wyższa o 30%.
Wypadku nie miałem. Inflacja była niska.
Może znacie tańsze firmy niż PZU?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: Drogie ubezpieczenia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.01.02, 16:42
      Też próbuję coć wybrać innego, ale w PZU jest chyba jednak najtaniej- jak to
      jednak rozumieć, te 30%? Tzn. że np. w zeszłym roku płaciłeś powiedzmy 100pln,
      a w tym zapłacisz 130? W dodatku za ten sam, choć już rynkowo tańszy- wóz?
      • Gość: Ziutek Re: Drogie ubezpieczenia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 18:28
        Dokładnie, rok temu pakiet kosztował 4,5%, w tym roku 7%. Nie wiem dlaczego.
        Pakiet, tzn AC+OC.
        • Gość: JR Re: Drogie ubezpieczenia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 20:37
          To chyba normalka - dostałeś od PZU bonus w pierwszym roku, w nadziei, że
          zostaniesz z nimi w następnym, jeszcze następnym itd. I chyba słusznie bo spróbuj
          poszukać ile byś zaplacił u konkurencji.
          1) Nie dostaniesz już pakietu na używany samochód w drugim roku
          2) Nie masz zniżek za kontynuację itp.

AC+OC w dużym mieście będzie cię kosztować 10-15% wartości rynkowej samochodu.

A poza tym w ciągu roku były na rynku znaczne podwyżki (OC w PZU zdrożało o 4,7%
          (wcześniej nie drożało kilka lat) a system wycen AC w PZU zmienił się (czytaj
          zdrożało, choć można wybrać tańsze (ale gorsze) opcje)).

W dodatku rząd chce ubezpieczycielom zabrać znaczną część pieniędzy ze składek OC
          a wyroki sądu każą im płacić wyższe odszkodowania z OC (za "utratę wartości
          samochodu").

JR
          Gość portalu: Ziutek napisał(a):

> Dokładnie, rok temu pakiet kosztował 4,5%, w tym roku 7%. Nie wiem dlaczego.
          > Pakiet, tzn AC+OC.

• Gość: Zibi Re: Drogie ubezpieczenia IP: *.tkb.net.pl 19.01.02, 17:35
      Ubezpieczałem ostatnio (tydzień temu) samochód. Było to Cinquecento z 1997r,
      które tego samego dnia kupiłem. PZU zaoferowało pakiet za 5,7% wartości
      samochodu. Oczywiście skorzystałem, bo nie mogłem znaleźć innej firmy dającej
      pakiet na samochody używane. I tym sposobem zaoszczędziłem 2000 zł.:-)))
      Pozdr.
      • kropka. Re: Drogie ubezpieczenia 19.01.02, 20:52
        Trzeba dość dokładnie posprawdzać "pakiety". Nie mam pojęcia, na czym to
        polega, ale miałam zapłacić w PZU 2.400, a jak zaczęłam jęczeć, to dali
        mi "pakiet" za 1800. Jak go zwał, tak zwał, ale 600 mniej, nie?
        I zasada: panie miauczą panom ubezpieczycielom, panowie - paniom
        ubezpieczycielkom.
        Sprawdzone.
        • Gość: Szybki Re: Pytanie. IP: *.proxy.aol.com 24.01.02, 05:58
          Chcial bym wiedziec jak w Polsce jest obliczanie ubezpieczenia na samochod.
          W Stanach to jest branie pod uwage: ile kierowca ma lat,ile lat prowadzi
          samochod. Ile mial/a wypadkow,cena samochodu,gdzie mieszka,ile mil jezdzi do
          pracy,czy samochod stoi w garazu,czy ma alarm,czy ma ABS,czy ma poduszki.
          Ubezpieczenia sa tansze dla doswiadczonych kierowcow bez wypadkow i nie
          palacych lub tych co nie pija.Pozd. z Kaliforni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka