Dodaj do ulubionych

Nowa Suberb II

26.02.09, 09:35
Witam wszystkich "obeznanych"
Nosze sie z zamiarem zakupu Suberba II z automatyczna skrzynia biegow.
Mam dylemat, czy kupic 2.0 TDI, czy 1,8 benzyne? Chodzi oczywiscie o spalanie.
Diesel ma 5 stopniowa skrzynie biegow a benzyna 7 stopniowa, jak sie ma
stosunek spalania?
Powiem krortko, jezeli wachania rzeczywiscie sa male to wole 7stopniowa w
benzynie....
Czy ktos ma takie auto, moze sie okreslic w tej kwestii? Ogolnie na to co
pisza w broszurach nie ma co zwracac uwagi...
Czy ktos pomoze???
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • mameja21 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 13:54
      Diesel ma skrzynię 6-biegową.
      • agatina8 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 15:12
        No tak 6 stopniowa....
    • jbl25 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 14:10
      Kalkulator w łapkę i liczyć liczyć. Ile będziesz przejeżdżał km rocznie, w
      mieście czy na trasie, lubisz dbać o turbo ? Lubisz (agry)kulturalne klekotanie
      silnika ? Stać Cie czasowo i pieniężnie na ganianie do najlepszych stacji i
      lanie najlepszego paliwa ON ?

No w wielu wielu przypadkach, przy obecnych cenach ON bardziej opłaca się
      benzyna. Chyba, że lubisz wyprzedzać bez zmiany biegów, ale mi to np nie
      przeszkadza wiec ja np. diesla nie kupię.
      • frequentflyer Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 14:26
        w dieslu też się zmienia biegi jak chcesz szybciej wyprzedzić, kto ci nawkładał
        głupot że się nie zmienia? nie wiesz a radzisz.
        Diesel jest podobno "zieleńszy", poza tym gdyby były tylko diesle, ropa nie
        skonczyłaby się za 10 lat i trzy miesiące a o dwa tygodnie później. jeżeli masz
        raka i/lub nie masz dzieci, nie musisz się tym przejmować.
        • agatina8 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 15:13
          Ale to automatycza skrzynia biegow, to chyba samo sie zmieni, co?
          • frequentflyer Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 15:41
            agatina8 napisała:

> Ale to automatycza skrzynia biegow, to chyba samo sie zmieni, co?

Raczej samo się nie zmieni, bo skrzynia sprawdza jak jedziesz, a nie jaki masz
            zamiar pojechać, chyba że wymusisz taką zmianę.
            • jbl25 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 19:53
              6 biegowa manualna z silnikiem diesla ? Nie, dzięki :)
      • agatina8 Re:Widze ze benzyna wygrywa... 26.02.09, 15:15
        Czy tak????
        • soner3 Re:Widze ze benzyna wygrywa... 26.02.09, 15:28
          Moim zdaniem w tej konkretnej sytuacji sens diesla mozna rozpatrywac przy
          przebiegach rzedu ok 30tys km rocznie
          Silnik 1.8T i skrzynia DSG to naprawde swietne polaczenie .
          • agatina8 Niesmialo zapytam.. 26.02.09, 15:52
            a czy to dobry wybor, czy jak mowia...obora????
            • q7-quattro Re: Niesmialo zapytam.. 26.02.09, 17:10
              To najlepsze w sensie wartosci auto w klasie sredniej jakie mozna kupic.

Za przystepna cene dostajesz:
              -bardzo nowoczesny silnik turbo i wtryskiem bezposrednim
              -jedna z najlepszych w klasie sredniej skrzynie biegow z nawet 7 biegami
              -najwiecej w klasie miejsca w srodku
              -bardzo wysoki poziom bezpieczenstwa, potwierdzone w testach zderzeniowych
              -wysoka jakosc wykonczenia
              -auto niepopularne wsrod zlodziei
            • jbl25 Re: Niesmialo zapytam.. 26.02.09, 19:56
              Samochód jest fajny, jeśli się przyjrzy jego zaletom, a nie tylko wadom. Tak
              naprawdę gdyby Skoda się obudziła i zmieniła w końcu to swoje logo, to nic na
              nowym Superb nie widziałbym takiego co by mnie mocno drażniło (biorąc pod uwagę
              ile ten samochód kosztuje).

Bierz i się nie zastanawiaj.
    • mjf1 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 15:55
      Obawiam się, że chcesz kupić samochód, którego nie ma ;)
      • agatina8 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 16:21
        A czego nie ma? 5 stopniowej, no nie ma ale poprawilam sie na 6stopniowa w
        benzynie..
        • mjf1 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 16:31
          Nie ma Skody Suberb - jest Superb ;)
        • dark13 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 16:59
          agatina8 napisała:

> A czego nie ma? 5 stopniowej, no nie ma ale poprawilam sie na 6stopniowa w
          > benzynie..

w benzynie to jest akurat 7 stopniowa - DSG
    • woolfik86 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 19:50
      Jeżeli bryła zewnętrzna Ci nie przeszkadza, to brać Superba. Silnik TDI to 140 czy 170 koni? 140 ma pompowtryskiwacze (mam taki silnik w innym samochodzie) czyli jest głośniejszy (ale to raczej nie problem, bo wnętrza są dobrze wyciszone i słychać tylko z zewnątrz klekotanie). Bardziej mnie denerwuje w wersji 140 turbodziura - mały przyrost obrotów i mocy przy dodawaniu gazu na wolnych obrotach, a po chwili silne przyspieszenie. No ale pewnie automat (mam manual) jest tak zaprogramowany, by tego nie odczuwać. W silnikach common rail (a więc 170 koni) moc rozwija się bardziej harmonijnie.

Aha, zużycie paliwa. Tu raczej teoretyzuję, bo silniki TSI znam z opisów, ale te silniki benzynowe palą mało (nieco więcej niż diesel), gdy są łagodnie traktowane, jeżeli pojeździmy dynamicznie spalanie jest duuużo większe niż w dieslu. W TDI spalanie nawet przy bardzo dynamicznej jeździe jest dość umiarkowane.
      • jbl25 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 19:57
        Spalanie spalaniem, ale nawet benzynowym silnikiem można uzyskać niezłe litry na
        100 km, ale jak potrzeba to samochód śmiga jak rakieta i moc nie kończy się w
        połowie.
        • woolfik86 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 20:20
          jbl25 napisał:

> Spalanie spalaniem, ale nawet benzynowym silnikiem można uzyskać niezłe litry n
          > a
          > 100 km, ale jak potrzeba to samochód śmiga jak rakieta

Czyli nie zaprzeczasz, że niskie spalanie i dynamika to w przypadku benzyny alternatywa wykluczaląca, a w przypadku diesla koniunkcja, że sobie słownictwem logicznym pojadę?

i moc nie kończy się w
          > połowie.

bla, bla, bla. A jakie to ma znaczenie w przypadku automatu, gdzie to nie kierowca wachluje biegami, a bardzo sprytny kompjuter?
          • cc_2004 Re: jest jeszcze silnik 1.4 - bardzo fajny 26.02.09, 20:35
            125 KM, 6,5 litra na setkę; klimatronic, biksenony, schowek na
            parasol, tempomat - za jedyne 79,500 zł czy cuś koło tego.
            Z zewnątrz nie widać, że silnik jak w Fabii, a jaka oszczędność :D
            • dark13 Re: jest jeszcze-3.6 26.02.09, 20:43
              Wiem ze to kompletnie inna pulka cenowa ale znalazlem test w AG z dzisiaj
              .Wnetrze naprawde swietne
              www.autogaleria.pl/pierwsza-jazda-migasa/skoda-superb-3.6-fsi-4x4/7.html
          • jbl25 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 21:41
            No chciałbym zobaczyć to niskie spalanie z dynamiką jak będziesz takim TDI
            jeździł naprawdę szybko i dynamicznie. Mówię tutaj o wyprzedzaniu 2 aut naraz, o
            stałej jeździe 180 km/h na tempomacie, i 1250 km do zrobienia w jeden dzień.
            Oczywiście, w Europie, a nie w PL. Żeby mieć taka moc, musisz mieć 3l TDI, a
            chcesz mi powiedzieć, ze taki silnik spala poniżej 10l/100 km ?

Przy czym ja nie mówię, ze TDI jest złe, tylko, że jak ktoś na co dzień nie robi
            dużych przebiegów (czyt. nie zarabia na jeżdżeniu autem) to kupowanie TDI mija
            się z celem. Bo normalny diesel pokazuję pazur przy trasach, do rozsądnych
            prędkości (100-120 KM), wtedy owszem, z 80-120 KM/h przyspiesza itp. Ale w takim
            zakorkowanym mieście, gdzie chcesz po prostu wyjść z roboty, wsiąść w auto,
            przebić się przez korki, dojechać do domu, i wyjść z auta, a nie czekać aż turbo
            się ogarnie.

Zresztą jak w dieslu coś padnie, to cała różnica w oszczędnościach pójdzie na
            naprawę :)
            • woolfik86 Re: Nowa Suberb II 26.02.09, 23:16
              Ale że co niby ma się stać od jazdy dwulitrowym dyzlem po autostradzie 180 km/h czy wyprzedzania na polskich drogach? Wybuchnie, zagrzeje się, czy co? Śmiem przypuszczać, że jest nie jest głośniej niż w przypadku silnika benzynowego o porównywalnej poj. Wir w baku w dwulitrówce robi się dopiero powyżej 200 (chwilowe ok. 14 ;), porównywalny silnik benzynowy nie spali mniej) I skąd ten silnik trzylitrowy, skoro porównujemy silniki 1.8 tsi i 2.0 tdi?

Na pewno się zgadzam co do tego, że tdi nie jest dla każdego. Weźmy mojego brata, dziwna historia, kupił dyzla, zrobił w rok niecałe 20kkm głównie po mieście (!) i dziwi się że się dpf dopomina dłuższej przejażdżki w celach regeneracyjnych.

Co do napraw, dla mnie ciekawym przykładem są 2 samochody z rodziny kupione jako nówki w 2 poł. lat 90tych: 1.9 TDI zaliczyło przez 330 kkm awarię przepływomierza i na koniec pożar instalacji elektrycznej. (fakt, że był to tradycyjny VP, ale sprawa rozgrzewania i chłodzenia turbo dla użytkownika nie istniała, po drobnej naprawie wiejskie łepki wzięły za pocałowaniem ręki) i oplowskie 2.0 16V, po 190 kkm do wyrzucenia, po 120 kkm praktycznie co miesiąc/dwa jakaś usterka elektryki lub elektroniki no i hit, spalanie oleju jak i wycieki: ponad litr na 1000 km.
              • jbl25 Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 08:46
                woolfik86 napisał:

> Na pewno się zgadzam co do tego, że tdi nie jest dla każdego. Weźmy mojego brat
                > a, dziwna historia, kupił dyzla, zrobił w rok niecałe 20kkm głównie po mieście
                > (!) i dziwi się że się dpf dopomina dłuższej przejażdżki w celach regeneracyjny
                > ch.

Otóż to, ja mówiłem o używaniu diesla na codzień, w mieście.

> Co do napraw, dla mnie ciekawym przykładem są 2 samochody z rodziny kupione jak
                > o nówki w 2 poł. lat 90tych: 1.9 TDI zaliczyło przez 330 kkm awarię przepływomi
                > erza i na koniec pożar instalacji elektrycznej. (fakt, że był to tradycyjny VP,
                > ale sprawa rozgrzewania i chłodzenia turbo dla użytkownika nie istniała, po dr
                > obnej naprawie wiejskie łepki wzięły za pocałowaniem ręki) i oplowskie 2.0 16V,
                > po 190 kkm do wyrzucenia, po 120 kkm praktycznie co miesiąc/dwa jakaś usterka
                > elektryki lub elektroniki no i hit, spalanie oleju jak i wycieki: ponad litr na
                > 1000 km.

Peugeot 407 - kupione co prawda używane, ale trzeba było kupić nowy silnik po
                przygodach z turbina, zaledwie chwile po zakupie. Takie rzeczy mnie zrażają, i
                nie przekonuje mnie to, że samochód spala mniej.

Kiedyś sobie policzyłem jakie byłyby różnice w 5 letnim kupowaniu paliwa 98 a ON
                i wyszło mi, że przy moich przebiegach na codzień, to co zaoszczędziłbym lejąc
                ON, akurat by starczyło na naprawę wtrysków.
                • jorn Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 09:49
                  > Otóż to, ja mówiłem o używaniu diesla na codzień, w mieście.
                  No to ja odwrotnie – po mieście prawie wcale nie jeżdżę (do pracy
                  szybciej docieram pociągiem). Patrząc wyłącznie na przebieg, diesel
                  nie powinien być dla mnie: 50kkm w 2 ½ roku. Ale 80-90% mojego
                  przebiegu, to autostrady. Co do turbodziury, o której ktoś wcześniej
                  pisał – mam silnik 2.0TDI w Octavii ze skrzynią DSG (6 biegów) –
                  turbodziura jest niewyczuwalna, pewnie dzięki odpowiedniemu
                  zestopniowaniu i oprogramowaniu skrzyni biegów.

Spalanie przy szybkiej jeździe – to już zależy od wielu czynników,
                  takich jak natężenie ruchu, wiatr itp. Zwykle po zatankowaniu do
                  pełna w Świecku starcza mi paliwa do Antwerpii, czasem do Brukseli
                  (zbiornik ma pojemność 55 litrów, przez Niemcy ok. 160-170 km/h na
                  tempomacie ze zwalnianiem na ograniczeniach, przez Holandię i
                  Belgię – 120 km/h). Rodzaj silnika nie ma znaczenia, jeśli chodzi o
                  hałas przy wysokich prędkościach, bo i tak szum opływu powietrza
                  silnik zagłusza.

Czy automat zmieni bieg przy wyprzedzaniu – tak, zdecydowane
                  wdepnięcie pedału gazu jest dla każdej automatycznej skrzyni
                  sygnałem do redukcji.

Tych nowych silników turbobenzynowych nie znam, ale z tego, co o
                  nich czytam, warto się będzie nad nimi zastanowić przy zakupie
                  kolejnego samochodu.

Pozdrawiam
                  • frequentflyer Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 10:29
                    jorn napisał:

> Czy automat zmieni bieg przy wyprzedzaniu – tak, zdecydowane
                    > wdepnięcie pedału gazu jest dla każdej automatycznej skrzyni
                    > sygnałem do redukcji.

To jasne, ale nie zmieni sam w dół jeszcze przed rozpoczęciem wyprzedzania,
                    kiedy już wiesz że za moment będziesz mógł wyskoczyć zza TIRa za którym miałeś
                    przyjemność przez poprzednich 20 km, tylko już w jego trakcie. Pewnie dłuższy
                    czas wyprzedzania na początku którego odbywa się zmiana biegu dałoby się zmierzyć.
                  • mjf1 Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 10:13
                    jorn napisał:
                    >Rodzaj silnika nie ma znaczenia, jeśli chodzi o
                    >hałas przy wysokich prędkościach, bo i tak szum opływu powietrza
                    >silnik zagłusza.

Sorry, ale moje odczucia z 1.9 TDI w Octavii są takie, że to chyba
                    jeden z najgorzej wyciszonych diesli w segmencie C - przy
                    prędkościach autostradowych wręcz nie słychać szumu opływu
                    powietrza, bo zagłusza go nieprawdopodobnie warkotliwy silnik. Moimi
                    punktami odniesienia są Stilo i Cee`d. Wrażenia akustyczne ze Skody
                    są najgorsze.
                    • soner3 Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 10:34
                      mjf1 napisał:

>
                      > Sorry, ale moje odczucia z 1.9 TDI w Octavii są takie, że to chyba
                      > jeden z najgorzej wyciszonych diesli w segmencie C - przy
                      > prędkościach autostradowych wręcz nie słychać szumu opływu
                      > powietrza, bo zagłusza go nieprawdopodobnie warkotliwy silnik. Moimi
                      > punktami odniesienia są Stilo i Cee`d. Wrażenia akustyczne ze Skody
                      > są najgorsze.

Ale piszesz o Octavi I czy O OCV II?
                      Jedynka owszem jest kiepsko wyciszona ale II jest na poziomie sredniej w
                      tej klasie subiektywnie i w/g pomiarow
                      • mjf1 Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 11:58
                        > Ale piszesz o Octavi I czy O OCV II?
                        II i jest to moja subiektywna ocena, a poza tym pomiary są chyba do
                        V max. 120 km/h.
    • szymizalogowany Kurna hyhy co wy pieprzycie o tych dyzlach... 27.02.09, 09:45
      ... i nie zmienianiu biegow hyhy.
      Przeciez ta Skodzina w wersji na wache ma 1.8 TSI tez zatrubiony, a
      jjak wiadomo co mowilem tutaj 5 lat temu moment obrotwy (dla
      traktorow) bral sie z doladowania a nie ze spalania gnojowki.

Wiec ten 1.8 TSI tez "mozna wyprzedzac bez zmiany biegow" hyhy, ma
      ten moment tam od 1800obr, jak "dyzel".

Swojom drogom to jak wlazlem w konfigurator wzialem 1.8 TSI i pare
      gratow z wyposazenia dodatkowego to wyszlo 113 tys PLN hyhy

za Skodzine 160 konnom z R4, mniej wiecej tyle samo wyszlo z
      oplatami celnymi za mojego V12, no moze ciutke wiecej, ale ciezko
      porownywac oblesna Skode z kupejom MB wielkosci s-klasy i prawie 500
      koniami.
      • v-6 Re: Kurna hyhy co wy pieprzycie o tych dyzlach... 27.02.09, 20:51
        szymizalogowany napisał:

> za Skodzine 160 konnom z R4, mniej wiecej tyle samo wyszlo z
        > oplatami celnymi za mojego V12, no moze ciutke wiecej, ale ciezko
        > porownywac oblesna Skode z kupejom MB wielkosci s-klasy i prawie 500
        > koniami.

I tak oto przekonałeś się, na co NAPRAWDĘ cię stać. Czasem warto sobie uświadomić swoje miejsce w szeregu.
        Pozdrawiam
        v-6
        • szymizalogowany Jak mnie stac bylo na kupienie tej clki za 120 kol 28.02.09, 00:42
          a teraz to by wyszla 1,7 razy tyle w złociszach przy ibecnym kursie
          dolara to sie tego nie wstydze.
          99% osob w Polsce kupuje te graty typu mondeo czy superb na raty bo
          nawet zalosnych 120 kola nie maja w gotowce hyhy.

wiec nie smuc
        • szymizalogowany a i ja nie stoje z wami barnami w zadnym szeregu 28.02.09, 00:43
          hyhy ty mozesz sobie stac, na sobie na twoj barani szereg
          kredyciarzy bimbam
      • cloclo80 Re: Kurna hyhy co wy pieprzycie o tych dyzlach... 28.02.09, 23:41
        Cały wątek zalatuje marketingiem wirusowym.
        Baba w Superbie za tyle kasy? Nawet luksusowa dziwka miałaby problemy z jej
        zebraniem.
        • jbl25 Re: Kurna hyhy co wy pieprzycie o tych dyzlach... 28.02.09, 23:56
          Ja znam babkę która jeździ Q7 dość dobrze wyposażonym. Sama zarobiła, pracując
          nie jako dziwka, tylko jako lepsza niż np. faceci na jej stanowisku.
        • agatina8 Cloclo80! 02.03.09, 10:07
          Cloclo 80,
          ty mnie nie obrazaj, nie jestem baba tylko KOBIETA i w kazda bryczke wsiade, ok?
    • skodaach Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 10:06
      > Witam wszystkich "obeznanych"
      > Nosze sie z zamiarem zakupu Suberba II z automatyczna skrzynia
      > biegow.

Współczuje.
      • mameja21 Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 19:38
        skodaach napisał:

> > Witam wszystkich "obeznanych"
        > > Nosze sie z zamiarem zakupu Suberba II z automatyczna skrzynia
        > > biegow.
        >
        > Współczuje.

Napisał sfrustrowany posiadacz złomu hehe.
        • forum.humorum.defekalium Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 20:32
          mameja21 napisał:

> skodaach napisał:
          >
          > > > Witam wszystkich "obeznanych"
          > > > Nosze sie z zamiarem zakupu Suberba II z automatyczna skrzynia
          > > > biegow.
          > >
          > > Współczuje.
          >
          > Napisał sfrustrowany posiadacz złomu hehe.

Czym jeździ? :)
          • skodaach Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 23:15
            Twoj przyjaciel tego nie wie ale zawsze sobie mozecie razem
            pogdybac.
            • mameja21 Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 07:14
              skodaach napisał:

> Twoj przyjaciel tego nie wie ale zawsze sobie mozecie razem
              > pogdybac.

Wiem, wiem, w skrytości marzysz o Fabii, ale, niestety, pozostaje
              tylko gryzienie paluszków z zaadrości hehe.
              • skodaach Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 07:22
                Badziewiem nie jezdze.
                • mameja21 Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 19:46
                  skodaach napisał:

> Badziewiem nie jezdze.

Przecież wszyscy wiedzą, że narazie Fabia pozostaje w sferze Twoich
                  marzeń. Ale nie stresuj się tak, może i Tobie w końcu poszczęści się
                  w życiu i będziesz mógł sobie pozwolić na kilkuletnią.
    • ka-wlad Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 19:19
      jak ktoś przymierza się do takiego auta to powinien podszkolić się w
      ortografii - wahanie pisze się przez "h"
      • nfplakto Re: Nowa Suberb II 27.02.09, 21:18
        > jak ktoś przymierza się do takiego auta to powinien podszkolić się w
        > ortografii - wahanie pisze się przez "h"

Moze najpierw sam napisz bez bledow. :D:D
    • darekrybarski Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 10:31
      od dwóch miesięcy mam takie autko służbowe i jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem
      już 11 tyś km. Na trasie do Włoch spaliła mi 8.0 nie jadąc szybciej niż 150. Na
      co dzień wszystko zależy od sposobu jazdy pomiędzy 7,5 - 9. Przy prędkościach
      180-200 bierze 11-12. Skrzynia komfortowa - zmienia biegi szybko i bez
      szarpnięć. Polecam sterowanie biegów z kierownicy w trybie ręcznym lub
      tiptronic. Pozwala to na szybsze wyprzedzanie bez straty czasu na redukcje
      automatu. Wielką zaletą jest to, że auto jest bardzo ciche, silnik szybko się
      nagrzewa nawet w ciężkie mrozy. Jest czym odjechać bo przyśpiesza w 8,5 s i
      jest tańszy od diesla :)
    • kwahoo_blogsilnika.blogspot Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 21:06
      To po kolei:
      -To o czym piszesz to nie są skrzynie automatyczne, tylko zautomatyzowane DSG
      (dwusprzęgłowe). Czyli pracujące równie wydajnie jak manualne.
      -Skrzynia 7-biegowa z 1.8TFSI ma suche sprzęgła jednotarczowe, 6-biegowe mają
      mokre wielotarczowe. Te drugie generują troszkę wyższe straty - powiększają
      zużycie paliwa i pogarszają osiągi, ale tylko trochę.
      -Silnik 1.8 TFSI pracuje równomiernie (dwa wałki wyrównoważające) i jest bardzo
      elastyczny (ma najwyższy wskaźnik elastyczności w moim prywatnym rankingu -
      5,68). Dodatkowo rozrząd jest tam napędzany łańcuchem zębatym, więc możesz
      zapomnieć o wymianach prawdopodobnie aż do zajeżdżenia silnika.
      -2.0 TDI, z tego co pamiętam, dalej ma rozrząd napędzany paskiem, więc w razie
      urwania... Lepiej nie myśleć. Jest sens tylko brać wersje na Common Railu (170
      KM), to jest całkowicie przebudowany silnik.
      -Moim zdaniem optymalny jest 1.8 TFSI 160KM, niższe koszty serwisu powinny choć
      częściowo rekompensować wyższe koszty paliwa.
    • cloclo80 Re: Nowa Suberb II 28.02.09, 23:45
      Baba w Superbie?
      Koniecznie chcesz zabłysnąć jak nie przymierzając dziwka gangstera.
      • agatina8 Cloclo80 02.03.09, 10:12
        cloclo80 napisał:

> Baba w Superbie?
        > Koniecznie chcesz zabłysnąć jak nie przymierzając dziwka gangstera.

widze, ze niewyzyty koles, wez na wstrzymanie, albo znajdz sobie dziwke w
        Superbie i bedzie oki.
        • mameja21 Re: Cloclo80 02.03.09, 12:11
          agatina8 napisała:

> cloclo80 napisał:
          >
          > > Baba w Superbie?
          > > Koniecznie chcesz zabłysnąć jak nie przymierzając dziwka
          gangstera.
          >
          > widze, ze niewyzyty koles, wez na wstrzymanie, albo znajdz sobie
          dziwke w
          > Superbie i bedzie oki.

Nie przejmuj się, to jest taki forumowy drobny prostaczek.
      • agatina8 Chetnie wsiadlabym w Mercedesa, albo Volvo 02.03.09, 10:18
        ..ale mnie nie stac, mam rodzine na utrzymaniu, niegangsterska....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka