Dodaj do ulubionych

Porsche Cayenne-koniec legendy?

21.11.03, 01:35
Minęło już sporo czasu od premiery pierwszej pseudoterenówki Porsche. Jaki wpływ miała ona na zmianę wizerunku firmy? Moim zdaniem 5-ciodrzwiowe Porsche to profanacja. Firma odcina kupony korzystając z wizerunku marki-legendy i dziwnej mody na szpanerskie, niby-terenowe auta, a Ferdynand P. pewnie się w grobie przewraca. Osobiście nic przeciwko Porsche na każdą drogę nie mam-wszak takie auto już powstało, nie przynosząc ujmy wizerunkowi firmiy. Mam na myśli uterenowioną wersję modelu 959-bardzo szybką, wytrzymałą, prawdziwie terenową i jednocześnie naprawdę sportową. A teraz niestety Porsche Cayenne, a właściwie równie dobrze można powiedzieć-Volkswagen Cayenne, stał się koniem pociągowym firmy. Idąc tą drogą gama modeli skończy się pewnie na maluchu wielkości VW Lupo, a kasa firmy na pewno nie będzie świecić pustkami. Ale co z legendą, z renomą, która była budowana przez dziesięciolecia? Moim zdaniem ostatnim prawdziwym, rasowym Porszakiem, i chyba w ogóle jednym z najbardziej udanych modeli, była 911 turbo z 95 r. - to auto wyglądało i jeździło jak prawdziwa bestia. Następcy 911 z przełomu wieków to przy poprzednim modelu już potulne baranki. Nie ten wygląd (gdzie znak rozpoznawczy poprzednich wersji turbo-olbrzymi spojler?), nie to brzmienie, a i zachowanie auta podczas jazdy ugrzecznione elektroniką. Strach pomyśleć, co będzie dalej... Silnik z przodu? Rzędowy 4-cylindrowy Diesel? Napęd na przód? Hak holowniczy? Dokąd zmierzasz, legendo...
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Cayenne to nie pseudoterenówka IP: *.acn.pl 21.11.03, 07:27
      Pseudoterenówka to ML i X. Porszak ma znakomite właściwości jazdy wterenie.
      A już zupełnie inną sprawą jest, że mi się też wydaje paskudne:)
      A z innej beczki - jak ktoś chce purystycznego potwora Porsche, to zawsze moze
      zajrzyć na ich półke GT: GT3 lub GT2. Tam elektroniki nie uświadczysz:)
      • greenblack Re: Cayenne to nie pseudoterenówka 21.11.03, 11:54
        Gość portalu: robert napisał(a):

> Pseudoterenówka to ML i X.

ML jest na pewno bardziej terenowy niż X5, Cayenne, a już najmniej terenowe
        jest XC90. Mercedes ma ramę, reduktor, elektroniczne blokady. Niestety następca
        będzie samonośny.
        • Gość: kriss Re: Cayenne to nie pseudoterenówka IP: *.net / 192.168.1.* 21.11.03, 11:58
          greenblack napisał:

> Gość portalu: robert napisał(a):
          >
          > > Pseudoterenówka to ML i X.
          >
          > ML jest na pewno bardziej terenowy niż X5, Cayenne, a już najmniej terenowe
          > jest XC90. Mercedes ma ramę, reduktor, elektroniczne blokady. Niestety
          następca
          >
          > będzie samonośny.

Ale chyba nie ulega watpliwości,że Cayenne jest najbrzydzsze z najbrzydszych;)
          • Gość: bolo Re: Cayenne to nie pseudoterenówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:05
            > Ale chyba nie ulega watpliwości,że Cayenne jest najbrzydzsze z najbrzydszych;)

to zależy od gustu...mnie się bardzo podoba, szczególnie turbo, czarny
            metalic...mmmmmm sok z dupy...
            • qrenblack Re: Cayenne to nie pseudoterenówka 21.11.03, 12:15
              Gość portalu: bolo napisał(a):

>Cayenne mnie się bardzo podoba, szczególnie turbo, czarny metalic...mmmmmm sok
              z dupy...

Mmm,cóż za poezja w tej wypowiedzi...
              • Gość: bolo Re: Cayenne to nie pseudoterenówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:17
                czego się czepiasz, ciulska pało? :-D
                • qrenblack Re: Cayenne to nie pseudoterenówka 21.11.03, 12:25
                  Gość portalu: bolo napisał(a):

> czego się czepiasz, ciulska pało? :-D

Z ciulską pałą kojarzy mi się twoja wypowiedź o "soku z dupy",fee,obrzydliwe
                  • Gość: bolo Re: Cayenne to nie pseudoterenówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:43
                    > Z ciulską pałą kojarzy mi się twoja wypowiedź o "soku z dupy",fee,obrzydliwe

e tam, nie wiesz co dobre :-D
        • Gość: bolo Re: Cayenne to nie pseudoterenówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:03
          Cayenne ma też elektroniczne blokady...

a co do następcy ML, to nie wiem dlaczego piszesz ze niestety będzie samonośny,
          takie np Pajero jest też samonośne a nie jest to typowy SUV...
    • Gość: Kierowiec Re: Porsche Cayenne-koniec legendy? IP: 212.6.124.* 21.11.03, 07:46
      kapuhy44 napisał:

(ciach zale o to, ze stwozony w glowie kapuhy44 image firmy w jego mniemaniu
      nie przezyl kontrastu z rzeczywistoscia)

> ? Hak holowniczy? Dokąd zmierzasz, legendo...

A jak myslisz, jakimi samochodami holuje sie przyczepy z drogimi konmi?

Pozdr.

K.
      • Gość: radek Re: Porsche Cayenne-koniec legendy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 10:04
        Widziałem nad Adriatykiem kilka okazów Cayenne ciągnących przyczepy z ogromnymi
        jachtami.
        Hak się przydaje.
        Co do profanacji... hm... powiedz czym bogaty facet z klasą ma holować jacht?
        • kapuhy44 Re: Porsche Cayenne-koniec legendy? 23.11.03, 00:53
          Ech, o to właśnie mi chodziło... Cayenne w produkcji dopiero od niedawna, a ludzie już rozważają Porszaki jako holowniki przyczep. Czy komuś przez głowę przemknęłaby myśl, żeby pod Ferrari podpiąć lawetę z jachtem? To tylko potwierdza moje obawy-wizerunek Porsche jako firmy produkującej wyłącznie świetne sportowe wózki już się rozwiewa. Kilkadziesiąt lat tworzenia legendy, jeden model stworzony do tłuczenia kasy-i wszystko diabli wzięli...Gdyby jeszcze Porsche stworzyło coś na kształt uterenowionego potwora ze stajni Lamborghini-z serii LM. Brzydkie toto było nieprzeciętnie, ale przynajmniej nie wyglądało jak wóz na zakupy...

A co do pseudoterenówki-nie oszukujmy się, Cayenne autem terenowym tak naprawdę nie jest. To tylko uterenowione kombi, które najlepiej czuje się na autostradzie, a zmierzyć może się co najwyżej z lekko podmokłą łąką. Cała gama Land Roverów, Hummer, kilka modeli japończyków-to prawdziwe terenówki, gros współczesnych aut tego typu niestety nadaje się głównie do szpanowania. Trudniejszy teren? Nie radziłbym pchać się tam Cayennem.
          • Gość: Rav Re: Porsche Cayenne-koniec legendy? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.11.03, 12:21
            Ten model to dobry przykład na postawę rynkowego oportunizmu, tyle, że boli
            natarczywa naoczność zjawiska, coś, co kojarzy się z bezsilnością firmy,
            wypchniętą niejako w obce terytorium.
            Przykład z bogatym koniarzem czy jachtingowcem może jest i dobry, ale on jest
            dobry właśnie przez skrajny kontrast reklamy do rzeczywistości. Bo to taki
            obrazek żywcem wyjęty z przerywnika w bogatej stacji TV, z którym ani to
            utożsamić się nie sposób, ani dowiedzieć czegoś nowego.
            Na razie trend wszechstronności jest zbyt młody, żeby zaprorokowac na dłuższą
            metę, szlachectwo dziś coraz słabiej zobowiązuje:(

pozdrawiam
        • mr.elwood Re: Porsche Cayenne-koniec legendy? 23.11.03, 12:28
          Range Roverem :-)
          • kapuhy44 Re: Porsche Cayenne-koniec legendy? 24.11.03, 00:57
            Oj tak, zgadzam się. Range Rover to idealny wóz do tego. Ekskluzywna przyczepa-ekskluzywny samochód.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka