Gość: Rafal IP: *.chello.pl 29.11.03, 21:05 Witam! Pytanie od laika....W jaki sposob wymienic akumulator? Co najpierw odlaczamy ? minus ? czy plus ? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
guest_of_honour Zakładam, że to nie podpucha 29.11.03, 21:38 i odpowiadam: zawsze od masy (w 99% minus). Nakazuje tak zdrowy rozsądek, jak zahaczysz kluczem o samochód to się klucz nie zrobi zbyt ciepły ;) pzdr Link Zgłoś
lexus400 Re: też myślę,że to prowokacja.... 29.11.03, 21:47 .........ale mój przedpiszca ma rację. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: też myślę,że to prowokacja.... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 29.11.03, 21:53 A jak moich dwoch przedpiszcow rozwiazuje problem straty pamieci przez urzadzenia elektroniczne w czasie takiej wymiany? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: wymian akumulatora IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 30.11.03, 16:52 Jak masz taki bialy nalot na klemie plusowej to rozpusc w wodzie troche sody oczyszczonej / proszku do pieczenia i zanurz kleme w tym. Dobrze jest wyczyscic wnetrze klem specjalna okragla druciana szczoteczka ale jak nie masz to wystarczy papier scierny. Nasmaruj bieguny i klemy zwyklym smarem jak towot zeby nie utlenialy sie na powietrzu i to w zasadzie wszystko. Po wymianie badz praygotowany na ponowne nastawienie stacji radiowych, zegara itp. Ja kiedys mialem takie radio ktore juz nie zagra jak sie je odlaczy od pradu, dopoki nie wlozysz specjalnego kodu i wez tu znajdz ten kod. To byl Blaupunkt. Pozdrowienia Link Zgłoś
guest_of_honour A radio było z drugiej ręki?! 30.11.03, 17:53 bo jak bierzesz w sklepie to nie ma problemu. Z resztą możesz pójść do sklepu ze sprżetem audio, alarmami etc (oczywiście tylko do aut) i Ci rozkodują. W pytaniu nie było jak wymieniać akumulator, a od której klemy zacząć. Jednak podpowiem: wystarczy podłączyć zwykły przewód od klemy do nowego akumulatora (osobno + i -) i można klemy ściągać śmiało. Bez obciążenia, dla samej elektroniki wystarczy. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: A radio było z drugiej ręki?! IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 30.11.03, 21:05 Bylo wiecej niz jedno pytanie i po twojej pierwszej odpowiedzi zasygnalizowalem zeby ktos sie wypowiedzial wiecej na temat jak uniknac tego nastawiania. Co do radia to ono bylo oryginalnie w samochodzie i po ten kod pojechalem do dealera ktory sprawdzil czy jesten posiadaczem samochodu czy tylko nowym posiadaczem radia:) Kilka lat pozniej przy nastepnym akumulatorze juz bylem madrzejszy i uzylem dwoch kawalkow kabla tak ze przez chwile samochod mial dwa akumulatory a potem tylko ten nowy. Raz za dawanie dobrej rady bylem nazwany amatorem wiec chcialem zeby ktos inny sie wychylil pierwszy z tym kabelkiem. Pozdrowienia Link Zgłoś
trol7 Re: wymian akumulatora 30.11.03, 20:41 Odłączałem akumulator wiele razy.Najpierw (-).Nic nie działo się z elektroniką, poza koniecznością wpisania kodu do radia i regulacją zegara. Link Zgłoś