Dodaj do ulubionych

Fiat przejmuje firmę Adama Opla

23.04.09, 19:14
Świat wywraca się do góry nogami; Fiat, o którym wiadomo że nie kupuje
się go, podobnie jak Forda i wszystkie Francuskie przejmuje
doskonałego, niezawodnego, niemieckiego Opla, firmę istniejącą od 1862
roku, produkującą m.in. samochód roku, model Insignia.
Adam Opel AG wraz z legendarnymi Blitzami, Olympiami, Kapitanami, Kadetami,
Omegami, Vectrami, Astrami, czy Zafirami przechodzi do historii jako
samodzielny koncern.
Dołącza do rodziny...F:/
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 23.04.09, 19:52
      >doskonałego, niezawodnego, niemieckiego Opla
      szczegolnie doskonaly byl pupil ludu pracujacego miast i wsi czyli kadett czy
      rdzewiejace vectry czy omegi. nie mowiac juz o marzeniu kazdego krola disko spod
      zielenca malego czyli calibry.
      • aprox99 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 23.04.09, 19:58
        najdziwniejsze to to ze wszyscy moi sasiedzi ktorzy pracuja u opla w bochum nie
        jezdza oplami tylko bmw albo audi.a wiecie czemu?bo sami widza co to za szajs
        produkuja .Insignia to ponoc samochod roku.Zobaczymy po 3 latach co w nim bedzie
        trzeszczec i gnic.Mialem kiedys Maree kombi -diesel i opla vectre.Fiat byl o
        wiele lepszy.To tyle na temat Fiata.Nie porownujcie Fiata prawdziwego z maluchem
        albo 125p.Gruss
    • organista_pl Adama Opel przewraca sie w grobie 23.04.09, 20:45
      jak by wiedzał ze połowę pracowników w jego fabrykach to Turasy i Rosjanie
      którzy doprowadzili do smelcowego produktu pod względem jakości
      • programistajava Re: Adama Opel przewraca sie w grobie 24.04.09, 07:16
        > jak by wiedzał ze połowę pracowników w jego fabrykach to Turasy i >Rosjani> e
        > którzy doprowadzili do smelcowego produktu pod względem jakości
        Tak no napewno w 100% winni są pracownicy, co ty piszesz za głupoty?
        A gdyby tak niemcy jednego dnia im nadali obywatelstwo Niemieckei to już jakość
        by była o 100% lepsza tak?

Padająca elektronika to też wina pracowników albo rdzewiejąca blacha jak w
        fordach swego czasu to tez wina pracowników? Chłopie na wszystkim oszczęzają
        koncerny i jakoś materiałów też spada pracownicy ine są odpoewiedzialni w 100%
        za finalną jakość produktu.
        • organista_pl [...] 25.04.09, 10:26
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • cloclo80 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 23.04.09, 21:46
      Oj będzie lament gdy Gliwicach wywali się z roboty wszystkich volksdeutschów i
      separatystów hanyskich, maszyny sprzeda do Indii (do produkcji Tata Nano),
      wstawi nowe i wspólnymi siłami Fiata i Forda zaleje rynek Ka, Panda i 500.
      • organista_pl Fiat to teraz potęga 24.04.09, 06:05
        khi khi najbardziej podoba mi się sformułowanie separatystów hanyskich:P
      • programistajava Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 07:18
        Pytanei czy w Polsce czy w Niemczech będą wywalać... Swego czasu 3 lata temu jak
        rozglądałem się za nowym i nie za drogim autem z klimą to prawie wszędzie tylko
        do Opla nie pojechałem do salonu obejrzeć dlaczego? BO jak zobaczyłem ceny
        nowego auta Astra II z super luksusem jakim jest klima to nawet jak odjąłem 20%
        od ceny (gdybym był negocjatorem może by się udało) to i tak sie w czoło
        stukałem bo taki kosmos wyszedł...
      • jbl25 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 08:36
        biznes.onet.pl/0,1957997,wiadomosci.html
        To się już dzieje.
      • nfplakto Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 12:04
        > Oj będzie lament gdy Gliwicach wywali się z roboty wszystkich volksdeutschów i
        > separatystów hanyskich

I z czego sie durniu cieszysz? Zasilki beda placone z twoich podatkow, a moze
        nawet trzeba bedzie podniesc podatki.
      • lupus76 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 25.04.09, 12:26
        A zastanawiałeś się o wielki umyśle, gdzież to te "polskie" Fiaty powstają?
    • laik1958 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 06:13
      Panie Iszkariota Opel nie byl samodzielnym koncernem.
      Nalezal do rodziny GM (garbage motors)
      • josner Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 07:40
        laik1958 napisał:

> Nalezal do rodziny GM (garbage motors)

GM, to nie czasami General Motors?
        • skyddad Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 07:46
          Jeszcze daleko do tego przejecia.
          Pzdr.Sky.
        • laik1958 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 22:28
          Garbage motors,tak w potocznej mowie u nas nazywa sie GM General
          Motors,sorry jezeli poczules sie urazony,Panie Josner
          • jot-23 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 25.04.09, 17:25
            u was na wsi?
    • legend3.2 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 07:59
      Opel i jaka legenda? Przeciętne samochody dla przeciętnych ludzi.
      Poza tym fiat robi samochody z dość niezawodnymi silnikami jakość
      wykonania całej reszty troszkę jeszcze kuleje ale jeżeli chodzi o
      projektowanie aut to napewno Oplowi pomoże a fabryki jak pracowały
      tak będą pracować.
      • dark13 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 25.04.09, 11:34
        legend3.2 napisał:

> Opel i jaka legenda?

Chlopcze swojego czasu Opel to byla marka - rywalizowal z
        Mercedesem,Horch-em,Maybachem produkujac naprawde luksusowe modele.
        Zdaja sie ze przez jakis czas byl najwieskzym producentem samochodow w Europie.
    • fredoo Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 14:22
      To chyba nic się nie zmieni o w mojej Cromie jest silnik GM a płyta
      podłogowa Saab.
      • cloclo80 Re: Fiat przejmuje firmę Adama Opla 24.04.09, 22:05
        SAAB. Być może. Tylko dlaczego pasują też części z podwozia Vectry?
        • dark13 Fiat jes t pod kreska 25.04.09, 11:47
          wiec to chyba to nie jest najlepsza opcja dla Opla
          • organista_pl Jaka kreską ??? co ty jarasz zmien dostawce 25.04.09, 13:38
            • dark13 Re: Jaka kreską ??? co ty jarasz zmien dostawce 25.04.09, 13:42
              przynosi straty, teraz zrozumiesz losiu?
              • miettek8 Re: Jaka kreską ??? co ty jarasz zmien dostawce 25.04.09, 15:38
                Nie ma sie czemu dziwic, ze Fiat przynosi straty. Wedlug najnowszego
                raportu badan technicznych TÜV 2009, siniki i uklady przeniesienia
                napedu w fiatach Punto, Bravo i Stilo naleza do grupy najbardziej
                usterkowych. Klasyfikacja usterkowosci sinikow wg badan TÜV-u ma
                wieksze znaczenie niz raporty ADAC, gdyz ewentualne koszty naprawy
                sa ogromne (silnik, wycieki oleju, sprzeglo, skrzyna biegow).

www.vdtuev.de/presse/pm/tuev-report-2009-gold-geht-nach-japan/dok_view?oid=126821
                • iszkariota TUV i ADAC 25.04.09, 19:46
                  Problem polega na tym, że jeden i drugi jest niemiecki. Nie podważam wyników ich
                  badań, ale wiem jedno; w dobie światowego kryzysu gospodarczego i wręcz krachu
                  przemysłu motoryzacyjnego delikatne moderowanie wynikami tak, by wszystko co
                  niemieckie wyglądało w statystykach niezawodnie i najlepiej jest naturalne i
                  zrozumiałe. Zdziwiłbym się gdyby najgroźniejsi konkurenci naszych zachodnich
                  sąsiadów w czasach załamania mieli od nich robili lepsze samochody i lepsze
                  podzespoły.
                  • miettek8 Re: TUV i ADAC 25.04.09, 20:12
                    Fiat nie jest powaznym konkurentem dla niemieckich producentow
                    samochodow. Zwroc uwage na tytul artykulu -"tuev-report-2009-gold-
                    geht-nach-japan". Od lat prawie nic sie nie zmienia w wynikach badan
                    TÜV. Nie ma o co sie napinac.
                    • miettek8 Re: TUV i ADAC 25.04.09, 20:33
                      Obowiazkowe przeglady techniczne robi tez DEKRA. Wyniki podobne.

www.dekra.de/c/document_library/get_file?folderId=26894&name=DLFE-6403.pdf
                      • iszkariota Re: TUV i ADAC 25.04.09, 20:50
                        Nie napinam się i nie podważam, z autopsji wiem jednak, że wyniki statystyczne
                        dają bardzo duże pole do ich interpretowania. Pomocne do tego są też metody
                        badawcze, kryteria itp.
                        Samochody niemieckie są mi obojętne, nie miałem ich nigdy i zapewne mieć nie
                        będę. Nie dlatego że uważam je za złe-są takie jak inne. może lepsze. Nie lubię
                        jednak jak próbuje się mi wcisnąć ciemnotę. Mnie to razi, nic na to nie poradzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka