Dodaj do ulubionych

STILO 1.2 co sądzicie

IP: 213.17.236.* 11.12.03, 14:28
zamierzam kupić szukam opini urzytkowników
Obserwuj wątek
    • Gość: TWF Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: 80.55.171.* 11.12.03, 15:08
      O stilo nic Ci nie powiem, ale mam od 1999 roku Bravo 115V16 1,8 GT. Wbrew
      obiegowym opiniom, autko sprawuje się bez zarzutu, a Stilo jest jeszcze
      lepsiejszy:)
    • Gość: Joasia Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.03, 15:11
      Forum Stilo

autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=stilo
    • andre_234 Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 16:24
      Na tę masę to minimum 100KM
      i silnik min. 1,6

Nic nie zastąpi pojemności silnika.
      80KM z poj 1,2 to sporo i pewnie byłbym zachwycony tym motorkiem w Pandzie, z
      trudem w Punto.
      Ale w Stilo, NIE!
      PZDR
      • barkas Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 18:12
        Z silnikiem 1.2 to można najwyżej kosić trawniki. Albo być zupełnym flustratem
        i minmimalistą. Poza tym żenada.Silnik dla baby..

Wasz BARKAS 1.8T L&K.
        • Gość: klaus Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 21:24
          mógłbyś nie przenosić tutaj poziomu dyskusji z forum Skoda?
        • atlon Re: STILO 1.2 co sądzicie 12.12.03, 08:46
          barkas napisał:

> Z silnikiem 1.2 to można najwyżej kosić trawniki. Albo być zupełnym
          flustratem
          > i minmimalistą. Poza tym żenada.Silnik dla baby..
          >
          > Wasz BARKAS 1.8T L&K.

Mam ten silnik w Punto II i powiem, że rakieta, w Stilo może troche mniejsza
          ale na pewno da sie tym komfortowo jeździć. A takie pieprzenie jak powyższy
          cytat może być tylko na poziomie skodziarzy, ty sie chwalisz czy sie żalisz
          1.8T, pojedzie te 240 a gdzie ty tyle jeżdzisz w Polsce. Może masz jakis
          kompleks, że musisz mieć WIELKI silnik........

• h.i.p Woidzę, że... 12.12.03, 14:39
            atlon napisał:

A takie pieprzenie jak powyższy
            > cytat może być tylko na poziomie skodziarzy,

hip:...zaczyna się dyskusja na najwyższym światowym poziomie.
    • Gość: mk Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: *.chello.pl 11.12.03, 19:48
      założe się, że jakieś 90 proc. (jak nie więcej) tych doradzaczy płaczących na
      słaby silnik jeszcze jakieś 10 lat temu jeździło maluchem i cieszyło sie z
      tego. A wielu z nich pewnie do dzisiaj jezdzi niewiele lepszym sprzetem...
      • kris_kelvin Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 20:02
        Gość portalu: mk napisał(a):
        > założe się, że jakieś 90 proc. (jak nie więcej) tych doradzaczy płaczących na
        > słaby silnik jeszcze jakieś 10 lat temu jeździło maluchem i cieszyło sie z
        > tego. A wielu z nich pewnie do dzisiaj jezdzi niewiele lepszym sprzetem...

zgadzam sie tu z Toba absolutnie.
        Prawda jest ze Stilo z tym silnikiem napewno nie jest rakieta ale do miasta
        mysle ze w zupelnosci wystarczy. Poza tym to chyba najkorzystniejsza oferta
        cenowa wsrod nowych kompaktow. Okolo 43 tys zdaje sie.
        • andre_234 Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 20:12
          Istotnie . W 1990 r. jeździłem Citroenem Visa z silnikiem 650ccm
          Pyszne autko ale w trasie musiałem redukować pod byle wzniesienie do trójki.
          Dlatego uważam że musi być jakaś proporcja między masą pojazdu a pojemnością
          silnika i wynikającej z niej mocy. Nie przepadam za Fiatem ale problem ze zbyt
          małymi silnikami dotyczy i innych marek.
          Dlatego uważam że motorek 1,2 nadaje się świetnie do małych autek.
          PZDR
        • Gość: jee Stilo Multi Wagon 1.6 16V IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 14:22
          Maszyna jak turbo rakieta, polecem. A co do stilo 1,2 80 km też dobra maszyna,
          wcześniej miałem palio weakend 1,2 z 75 km , i nie narzekałem jak na polskie
          drogi. Wszystko bez zarzutu, ja kupiłem niedawno Wagona 1.6 16V jak jade
          samemu, to silnik troche zabardzo wypasiony i nie wykorzystuje go w 100%
      • barkas Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 22:36
        Gość portalu: mk napisał(a):

> założe się, że jakieś 90 proc. (jak nie więcej) tych doradzaczy płaczących
        na
        > słaby silnik jeszcze jakieś 10 lat temu jeździło maluchem i cieszyło sie z
        > tego. A wielu z nich pewnie do dzisiaj jezdzi niewiele lepszym sprzetem...

10 lat temu zaczynałem chodzić do liceum, nie miałem prawka i rzecz jasna
        samochodu. Malucha nie miałem wcale, dane mi było rozpocząć swoją przygodę z
        samochodami od normalnego samochodu.
        W tej chwili jeżdżę 180 konną Octavią, więc wybacz, ale pytania w stylu "Stilo
        1.2 czy warto" mnie śmieszą. To tak jakby ktoś chciał sobie kupić DVD w TESCO
        za 200 zł. Bo DVD.

WASZ BARKAS 1.8T L&K.
        • Gość: klaus Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 22:59
          może gościa nie stać na 180 KM...albo niepotrzebne mu, a zalezy na komforcie
          klasy kompakt.
          trochę mniej zadufania.
          pozdr.
        • remo29 Re: STILO 1.2 co sądzicie 12.12.03, 14:46
          [...]
          > W tej chwili jeżdżę 180 konną Octavią, więc wybacz, ale pytania w
          > stylu "Stilo 1.2 czy warto" mnie śmieszą.

Zaraz się odezwie ktoś, kto jeździ 5-litrowym 300-konnym potworem, którego
          takie 180-konikowe skodziny bawią do łez...
          Bez sensu wywód nieprawdaż?
        • greenblack Do Barkasa 12.12.03, 18:15
          barkas napisał:

> W tej chwili jeżdżę 180 konną Octavią, więc wybacz, ale pytania w
          stylu "Stilo
          > 1.2 czy warto" mnie śmieszą.

A mnie śmieszy leszczyk w zakratowanym, sczipowanym Oktawianie z workami na
          śmieci na szybach i beżową pedalską tapicerką.
    • Gość: vd Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.03, 21:16
      jesli chcesz kupic 1,2 to musisz sie pospieszyc od nowego roku ma byc
      zastapiony przez 1,4 90 KM, oprocz lepszego silnika dostaniesz wtedy tez wersje
      stilo po liftingu, moim zdaniem warto zaczekac do nowego roku, po pierwsze ze
      wzgledu na rocznik, a po drugie mam 1,6 i uwazam ze to minimum do tego auta.
      tutaj sobie kuknij po szczegoly:
      www.italiaspeed.com/news_2003/bologna_motor_show/preview/stilo.html
      • barkas Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 22:39
        Jeśli Sztilo 1.6 o mocy 103 KM i masie chyba 1400 kg jest krytykowane za
        paliwożerność i ociężałość, to jak to może jeździć z 1.2 ?

BARKAS L&K
    • mejson.e5 1.2 to bardzo fajny silnik! 11.12.03, 23:07
      Bez jaj - na poważnie!
      Testowałem kiedyś Bravę 1.2 16V 82KM z klimatyzacją w lecie.
      Wyniki były bardzo ciekawe.
      Jeździłem po Warszawie i zrobiłem kilkusetkilometrową trase poza miastem.

Mocy czasami brakowało, ale bez przesady - z 4 osobami z małym bagażem dawał
      sobie radę z wyprzedzaniem normalnie jadących samochodów. Utrzymanie 100-120/h
      na trasie nie sprawiało wiekszych trudności, mimo właczonej klimatyzacji.
      Zużycie paliwa jednak warte było dyskomfortu braku kopa.
      Miasto 7-8 l/100 km, trasa 6 l. /100km.
      Według mnie warto.
      Pewnie, że 100-konny 1.6 16V byłby przyjemniejszy w jeździe.
      Ale 80KM (niestety prz wyższych obrotach) powinno wystarczyć dla bystrego
      kierowcy.
      Gapowaty nie poradzi sobie z nieostatkiem mocy.
      Stilo jest cięższy od Bravy, ale nie powinno to mocno zaszkodzić osiagom.
      A może będziecie jeździli w 2 a nie w 4 osoby?

Dajcie spokój legendom o mocy. Nie każdy musi się ścigać, poza tym nie bardzo
      jest gdzie.
      Dla mniejszych kosztów zakupu samochodu, wydatków na paliwo i OC, warto
      ścierpieć płytki pedał gazu.

Pozdrawiam,
      Mejson
      • Gość: TWF Re: 1.2 to bardzo fajny silnik! IP: 80.55.171.* 12.12.03, 00:51
        Hey, słusznie prawisz, a 180 konne Oktavie często oglądam u blacharza po
        sąsiedzku. Blacharze i grabarze ich kochają!
        • Gość: Braził Re: 1.2 to bardzo fajny silnik! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 17:30
          Pierdzielicie głupoty Panowie.
          Moc silnika to najważniejszy parametr samochodu.
          Nie twierdzę że musi to być monstrualna siła.
          Ale mocny silnik nie koniecznie musi służyć ścigantom czy innym kretynom.
          Mocny silnik to właśnie gwarancja bezpieczeństw.
          Czy nigdy nie wykonywaliście manewru wyprzedzania?!!
          PZDR
          p.s.
          Powtażam raz jeszcze.
          1,2 to istotnie fajny silnik ale nie dla Stilo!!!!!
      • Gość: trooper Pojemność :( IP: *.revers.nsm.pl 12.12.03, 02:57
        Nie o moc tu chodzi, ale o pojemność. 1.2 w autku o tej masie to dół. Może
        jeszcze klimę ma toto napędzać? Czy tym autem można sprawnie wyprzedzać? Jak
        rozpędza się z 4 osobami na pokładzie przy prędkościach większych od 100km/h?
        Podejrzewam że nijak.
        • Gość: DD Trochę faktów: ... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.12.03, 03:03
          Użytkuję na co dzień Stilo 1.6 (ponad 75tys km) i żony Stilo 1.2 (5 tys km).

W 1.2 80KM bardzo pomaga 6-biegowa skrzynia biegów. W mieście samochód jest
          dość zrywny, nie odczuwam dużej różnicy w porównaniu z wersją 1.6 przy
          prękościach do 130km/h. Wersję 1.6 dość sprawnie rozpędzałem do max=200km/h.
          W wersji 1.2 osiągnąłem max=175km/h, nie tak sprawnie jak w 1.6.
          Miasto - spalanie:
          1.2
          • Gość: DD Re: Trochę faktów: ... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.12.03, 03:07
            .. no i na dodatek, jeśli ktoś lubi porównywać twardość plastików na deskach
            rozdzielczych, to zapraszam do wnętrza Stilo.
            Takich mięciutkich wysokiej jakości tworzyw nie spotkasz w innym kompakcie.
            • Gość: TWF Re: Trochę faktów: ... IP: 80.55.171.* 12.12.03, 03:32
              ... no i stylistyka, eronomia i pozycja za kierownicą. W moim Bravo wachacze
              wymieniłem po 80 tyś. mimo dziurawości ulic, amortyzatory na teście - 80%
              sprawności. Zajomek który był łaskaw kupić peugota 307 wymieniał przód po 21
              tyś. z własnej kieszeni bo peugot w Polsce nie daje gwarancji na zawieszenie.
              hehehehehe
              • mejson.e5 Najlepszy samochód to... 12.12.03, 10:03
                ... taki, który spełnia potrzeby.
                Wędkarz woli terenówkę, ścigant przemocnego, kobieta ładny , lekki w
                prowadzeniu i niezawodny, stolarz pickupa lub furgonetkę.
                Nie narzucajcie innym swojego punktu widzenia.

A w ogóle najlepszy samochód to ... służbowy!

Co do jakości FIATa, to już jest zupełnie inne auto niż rdzewiejące Ritmo czy
                niebezpieczne papierowe Tipo.
                Od czasów Punto, jakość się zdecydowanie poprawia, a bezpieczeństwem nawet
                wyprzedza inne.
                Trzeba sprawdzić a nie polegać na stereotypach.
                Chociaż włoszczyzna długo zostanie włoszczyzną...

Pozdrawiam,
                Mejson
                • Gość: TWF Re: Najlepszy samochód to... IP: 80.55.171.* 12.12.03, 10:20
                  I na tym należałoby zakończyć
    • wadziu Re: STILO 1.2 co sądzicie 11.12.03, 23:18
      byłem w salonie Fiata, i ze Stilo przez liftingiem, już jest problem,
      czekamy na silnik 1.4 95 KM, ciekawe jaka będzie cena?
      jak myslicie, mniejsza?, wieksza? taka sama?
    • Gość: YOker Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: 62.148.85.* 12.12.03, 08:00
      Jesli o mnie chodzi, to odradzalbym FIATA generalnie, uwazam ze niestety samochody im jakos za dobre nie wychodza. Za ta cene mozna kupic inna bryczke. Co do samego silnika, to wydaje mi sie troszke za maly jak dla faceta :).
    • Gość: jee multi wagon IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 14:23
      Maszyna jak turbo rakieta, polecem. A co do stilo 1,2 80 km też dobra maszyna,
      wcześniej miałem palio weakend 1,2 z 75 km , i nie narzekałem jak na polskie
      drogi. Wszystko bez zarzutu, ja kupiłem niedawno Wagona 1.6 16V jak jade
      samemu, to silnik troche zabardzo wypasiony i nie wykorzystuje go w 100%
    • Gość: jee zawiść ludzka nie zna granic.zwłaszcza u polaka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 14:39
      Po pierwsze nie liczy sie moc silnika, pojemność silnika tylko najważniejszy
      parametr to moment obrotowy.
      Dwa Polacy to naród zawistny pokupwali badziewia takie jak szkoda (gadać)
      Octavia, i narzekają na duże zużycie paliwa, drogi serwis, długą gwarancje.
      Ja mam fiata i powiem Ci tak. gwarancja dwa lata, tani serwis, tanie części
      zamienne. I bardzo wiele innych pozytywnych korzyści. Moim zdaniem japońskie
      wozy ustępują tylko japończykom, bo niemcy ostatnio partolą swoje wozy, czesi
      to pepiczki, a francuskie ładnie wyglądają a w środku gufno mają no i drogie
      części. Nie wiem czy to stilo jest montowane czy produkowane w Polsce, bo jam
      swojego Multi Wagonika prosto z Włoch (calusienki od opon po wycieraczki),
      został rozebrany przed granicą.
      Napisz wreszcie czy kupiłeś Stilo, czy jakieś badziewie.
      • Gość: Braził Re: zawiść ludzka nie zna granic.zwłaszcza u pola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 17:55
        W Olsztynie to nie polaczki mieszkają??
        Może krzyżacy?
        Fiat Stilo to jest super fura a reszta to badziewie?
        Chryste niech mnie ktoś uszczypnie bo chyba to jakiś koszmarny sen.
        Gościu z twoją wiedzą to możesz cioci Fruzi duby smalone pleść.
        Na tym forum zabierają głos ludzie którzy cokolwiek wiedzą o motoryzacji
        Są nimi nawet niektórzy antyskodziarze.
        Ty masz poważne luki w wiedzy, delikatnie mówiąc.
        PZDR
    • Gość: martab99 Re: STILO 1.2 co sądzicie IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 12.12.03, 14:42
      Witaj!

Jesli nie jestes amatorem szybkich samochodow, to ten silnik powinien Ci
      wystarczyc. Jezdzilem 20 tys km Albea z takim silnikiem, i musze powiedziec, ze
      naprawde byl super. W trasie palil ok 7 ( przy predkosciach 140-160), w miescie
      ok 8. W Stilo musisz sie liczyc ze wzrostem spalania o ok 1-1,5 l na kazde 100
      km.
      Jesli natomiast jezdzisz duzo w trasie, to radzilbym sie zastanowic nad 1,6
      100km. Spalanie wzrosnie nieznacznie, natomiast osiagi napewno beda lepsze!
      Natomiast jak zawsze- wszystko jest kwestia ceny i tego ile jestes w stanie
      zaplacic.
    • andre_234 Re: STILO 1.2 co sądzicie 12.12.03, 19:41
      Jeszcze raz apeluję!
      Kup Stilo jak Ci się podoba ale dołuż parę groszy i bierz z mocniejszym
      silnikiem.
      Kupisz 1,2 i później jak trafi Ci się jakaś kasa będziesz żałował.
      PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka