rraaddeekk 14.06.09, 13:45 MSR jeden z systemów bezpieczeństwa montowany w Skodzie. Co to jest? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kontik_71 Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:11 Oj masz problemy z googlem i to powazne :/ Ale pewnie tak sie zajales znienawidzona marka, ze nanic innego nie masz juz czasu video.google.com/videoplay?docid=-4204167387661407980 Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:15 o co chodzi w tym filmiku? Jak facet z czerwonej skody jest w stanie zblokowac koła w sytuacji gdy hamuje silnikiem? Przecież to nie możliwe w realizacji (no chyba, że tylko w skodzie da się to zrobić :-) ) Link Zgłoś
roney03 Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:42 swan_ganz napisał: > o co chodzi w tym filmiku? Jak facet z czerwonej skody jest w stanie > zblokowac koła w sytuacji gdy hamuje silnikiem? Przecież to nie > możliwe w realizacji (no chyba, że tylko w skodzie da się to > zrobić :-) ) Sytuacja bardzo czesta i typowa bez znaczenia na marke samochodu Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:46 > Sytuacja bardzo czesta i typowa bez znaczenia na marke samochodu nie zblokujesz kół hamując tylko i wyłącznie silnikiem nie zależnie od marki samochodu; musisz do tego celu użyć hamulca i gdy go już użyjesz to co najwyżej zmusisz w ten sposób do działania system ABS, który właśnie wtedy niektórym kierowcom jest potrzebny. Do czego więc ma służyć ten skodziany system? Skraca drogę hamowania silnikiem czy jak? Link Zgłoś
roney03 Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:58 swan_ganz napisał: > > nie zblokujesz kół hamując tylko i wyłącznie silnikiem nie zależnie > od marki samochodu; No wlasnie prawdopodobnie tu tkwi przyczyna dlaczego nie potrafisz zrozumiec o co w tym chodzi. Dlaczego nie da sie zablokowac kol silnikiem? Nigdy nie miales takiej sytuacji? Wlacz w swoim samochodzie 5/6 bieg i sprobuj go pchnac. To samo zrob na pierwszym biegu . Reszta to tylko granica przyczepnosci kol Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 15:08 myślisz, że komuś komu na przykład przyjdzie do głowy wrzucić przy setce jedynkę (bo chciał hamowac silnikiem...) pomoże jakikolwiek system choćby nie wiem jak bardzo miałby być skuteczny? Z tym, że nawet w takiej jak wyżej sytuacji nie zablokuje się kół tylko co najwyżej wjedziemy do rowu bądź obrócimy auto o 180 stopni.. Link Zgłoś
roney03 Re: MSR - co to za system 14.06.09, 15:37 Zeby nie wdawac sie w zbedna dyskusje- nie jest to wymysl Skody takie systemy oferuja takze inni producenci a skoro oferuja to pewnie nie bez powodu.Mysle ze taki system jest przydatny podczas zdjazdu ze stromych i sliskich drog. Link Zgłoś
trypel Re: MSR - co to za system 14.06.09, 17:29 swan_ganz napisał: > myślisz, że komuś komu na przykład przyjdzie do głowy wrzucić przy > setce jedynkę (bo chciał hamowac silnikiem...) pomoże jakikolwiek > system choćby nie wiem jak bardzo miałby być skuteczny? Taki system jest od lat 20 stosowany w sportowych motocyklach i nazywa sie sprzęgło antyhoppingowe. I istnieje własnie po to żeby nieodpowiednią redukcją (własnie typu wrzucenie II przy 200 - na torze bardzo czeste) nie stracić przyczepnosci i nie wylądować na poboczu. Swoją drogą mając tylnonapedową V6 bardzo lubiłem hamować wrzucajac przy 100 II bieg i słuchajac popiskiwania blokujących sie tylnych kół. Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 17:46 biedna musiała być ta twoja skrznia biegów :-) Wiesz, w motocyklach taki system ma rcję bytu ale nie w samochodach w przypadku których powinniśmy mówić nie tyle o rzeczywistym hamowaniu przy pomocy skrzyni biegów ile o zwalnianiu przy jej pomocy... Do faktycznego hamowania uzywamy przeznaczonych do tego celu hamulcy :-) W normalnej ekspoloatacji, przy normalnej jeździe nikt raczej nie używa drugiego biegu do zatrzymania pojazdu w sytuacji gdy jedzie z szybkością 100km/h bo ewentualne korzyści z takiego stylu jazdy płynące (oszczędzanie klocków czy paliwa) są niczym w porównaniu z remontem skrzyni biegów, który niewątpliwie będzie nas czekał gdy z twojego sposóbu "hamowania" korzystamy zbyt często.. :-) Innymi słowy; dalej nie widzę sensu w instalowaniu takiego systemu do aut... Link Zgłoś
do.ki Re: MSR - co to za system 14.06.09, 18:18 > Wiesz, w motocyklach taki system ma rcję bytu ale nie w samochodach Przy okazji a propos Twojego postu ponizej, krytycznego wobec ABSu. ABS w motocyklach tez sie przydaje, zwlaszcza kierowcom mniej doswiadczonym, jak ja. :-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 18:32 no włąśnie Doki; jak tam motocykl? Jak widzę nie zrobiłeś sobie jeszcze przy jego pomocy jakiejś krzywdy.... :-) Tylko, żeby Ci do głowy nie przyszło wybrać się na nim do Polski bo tutejsi kierowcy nie mają litości (nie wspominając już o innych poważnych brakach... :-) ) Link Zgłoś
do.ki Re: MSR - co to za system 14.06.09, 19:32 > no włąśnie Doki; jak tam motocykl? Jak widzę nie zrobiłeś sobie > jeszcze przy jego pomocy jakiejś krzywdy.... :-) Ano, jakos sie turlamy. > Tylko, żeby Ci do głowy nie przyszło wybrać się na nim do Polski bo > tutejsi kierowcy nie mają litości (nie wspominając już o innych > poważnych brakach... :-) ) Mam chetke. Nie schodze z drogi wyzwaniom. :-) Link Zgłoś
trypel Re: MSR - co to za system 15.06.09, 07:42 do.ki napisał: >ABS w > motocyklach tez sie przydaje, zwlaszcza kierowcom mniej doswiadczonym, jak ja. > :-) Zgadza sie. Pod warunkiem że nie jest nadopiekuńczy :) Link Zgłoś
sakhal Re: MSR - co to za system 14.06.09, 15:45 No ok, powiedzmy ze jadac baaardzo wolno i wrzucajac bieg V mozna zablokowac koła hamujac silnikiem, tylko w takim razie na co to wszystko, skoro taka sytuacja moze wystapic tylko przy predkosci rzedy kilkunastu km/h ? Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 16:35 > No ok, powiedzmy ze jadac baaardzo wolno i wrzucajac bieg V mozna zablokowac koła hamujac silnikiem nie koła w ten sposób zablokujesz tylko silnik zdławisz; koła będą się dalej toczyły... Jakoś nie widzę większego sensu w tym systemie myślę, że ideą jaka przyświecała jego twórcom jest natury bardziej estetycznej... Wszelkie te trzyliterowe systemy mają tak naprawdę jeden podstawowy cel; przekonać potencjalnego nabywcę o dobrym kierunku zainteresowania... W rzeczywistości nawet zwykły ABS najcześciej jest utrudnieniem w sytuacji awaryjnej dla kierowcy :-) Link Zgłoś
sakhal Re: MSR - co to za system 14.06.09, 20:20 Silnik zdławisz ale koła tez zablokujesz jesli jedziesz na szutrze, sniegu czy innym podobnym podlozu gdzie przyczepnosc mala. Co do reszty twojego postu, calkowita zgoda, bajer nie przynoszacy praktycznie zadnej korzysci a podnoszacy prestiz (?) pewnie cene i wieksza awaryjnosc (zarobek serwisu) Link Zgłoś
do.ki Re: MSR - co to za system 14.06.09, 16:41 Ale na tym filmiku po redukcji biegu obrotomierz spada do zera. Przeciez to jakas bzdura. Jak po prostu wyrzucisz bieg, to tez silnik se zatrzymuje? Przeciez nie. Owszem, moze dojsc do poslizgu napedzanych kol, ale filmik jest, delikatnie mowiac, naciagany. Bez sensu ten system. Co to za kierowca, ktory nie wie, ze mozna sie posliznac hamujac na sliskim, chocby tylko silnikiem. Jeszcze jeden elektroniczny bajer, ktory zepsuje sie w najmniej oczekiwanym momencie. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:25 Znienawidzoną? Może nie jestem zachwycony, że kilka tygodni muszę się przemieszczać zastępczym tej marki. Jednak nie wywołuje to u mnie aż takich emocji. Bardziej śmieszy mnie atak na mnie fanatyków tej marki. Nie sadziłem, że taka pospolita marka może mieć fanów. Link Zgłoś
kontik_71 Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:30 Mnie to jest obojetne kto czym jezdzi i czego broni lub atakuje. Z rozbawieniem czytam wasze potyczki.. no i tak sie sklada, ze Ty nalezysz do grupy atakujacej.. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:34 Źle odebrałeś moje intencje. Może trochę ironizuję, ale naprawdę nie ma dla mnie znaczenia czy mam zieloną kurę na masce czy inne indiańskie znaki. Ważna jest przyjemność z jazdy. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 14:36 Aby była jasność dodam, że według mnie najlepsza marka to "służbowy". Gdy negocjuję warunki pracy, to wymagam tylko klimatyzacji w samochodzie służbowym (nie stawiam innych warunków dotyczących pojazdu). Link Zgłoś
sakhal Re: MSR - co to za system 14.06.09, 15:46 No zdaje sie ze teraz juz wszystkie autobusy maja klime wiec, to akurat nic szczegolnego ;) Link Zgłoś
ostlander Re: MSR - co to za system 14.06.09, 16:35 A co PH może więcej wynegocjować? Radio CB by wykonać plan sprzedaży? Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 17:21 Faktycznie klima to teraz standard. Jednak znam firmę, gdzie w całej flocie kilkuset samochodów (Honda Civic - klimatyzacja w standardzie) kilka lat temu w ramach oszczędności wypuszczono środek chłodzący z klimatyzacji i zaplombowano, aby na własną rękę pracownicy nie napełnili. Miało to spowodować oszczędności w zużyciu paliwa. Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 17:37 > Miało to spowodować oszczędności w zużyciu paliwa. a podasz nazwę tej firmy? O ile jeszcze nie zbankrutowali bo biorąc pod uwagę pomysły jakie ma/miał ich management na dokonywanie oszczędności to wcele nie byłoby dziwne gdyby już ich na rynku nie było... Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 17:42 Zdziwisz się. Firma ma się świetnie. Teraz już samochody mają klimę. Polkomtel S.A. znany jako operator sieci komórkowej Plus. Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 17:59 no faktycznie; ta firma jeszcze istnieje... Polemizowałbym natomiast z tym, że ma się świetnie; w zeszłym tygodniu były jakieś artykuły, że niby ponad tysiąc abonentów codziennie tracą a ich prezes oskarża o to ich konkurencję z playa.. :-) To tak jakby producenci skody skarżyli się, że Fiat czy Opel podbiera im klientów :-) Link Zgłoś
starypryka Re: MSR - co to za system 14.06.09, 18:13 swan_ganz napisał: > w zeszłym tygodniu były jakieś artykuły, > że niby ponad tysiąc abonentów codziennie tracą a ich prezes oskarża > o to ich konkurencję z playa.. :-) Nie chodzi o podbieranie klientów co jest oczywista oczywistością jeśli nie ma zmowy. Chodzi bardziej o to że Play niecnie ;) wykorzystał zmianę regulaminu Plusa w swoich reklamach pod tytułem "Jeden podpis". Co też nie należy do "niecnych praktyk"... Link Zgłoś
hr.derduch Re: MSR - co to za system 14.06.09, 20:26 Jest to system monitorujący zapisane odległości wąsów, kapelusza i dziurkowanych rękawiczek aby przy zbyt potężnych przeciążeniach wystepujących podczas startu tego bolidu nie tracić kontaktu z grubą babą siedzącą obok. Podobno w wersjach lux ma wpisanego autopilota do najbliższej "Biedronki" I unikalny dizajn kołpaków rzecz jasna. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: MSR - co to za system 14.06.09, 21:34 myślę że takie cudo może się przydać podczas gołoledzi. Volskwagen też to ma Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 22:26 > Volskwagen też to ma no skoro folkswagen to też ma to musi to być fajna rzecz.... :-) Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: MSR - co to za system 14.06.09, 22:44 chodziło mi o to, że nie jest to jakiś szczególny wynalazek skody. I nie widzę sensu dorabiania tu jakiejś ideologii do marek samochodów. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 22:54 Trochę pogooglałem i... fiat Panda też to ma. Zacne towarzystwo ;-) P.S. Kołpaki leżą na strychu. Nie mam zamiaru udawać, że kawałek plastiku to alufelgi ;-) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: MSR - co to za system 14.06.09, 23:11 E tam problemy. Ale chcę wiedzieć jakimi niespodziankami dysponuje pojazd, którym się poruszam. Teraz już wiem, że mając ten systen przy 180 km/h mogę bezkarnie wrzucić jedynkę ;-) Tylko po co????? Link Zgłoś
swan_ganz Re: MSR - co to za system 14.06.09, 23:14 > Teraz już wiem, że mając ten systen przy 180 km/h mogę bezkarnie wrzucić jedynkę ;-) > Tylko po co????? no jak to po co? żeby zahamować rzecz jasna... :-) Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: MSR - co to za system 15.06.09, 07:19 no to nie za wiele się dowiedziałeś Link Zgłoś
black_code bicie piany 15.06.09, 09:45 rraaddeekk napisał: > Trochę pogooglałem i... fiat Panda też to ma. > > Zacne towarzystwo ;-) > > > P.S. > Kołpaki leżą na strychu. > Nie mam zamiaru udawać, że kawałek plastiku to alufelgi ;-) A jak w tym towarzystwie znajdzie sie uwielbiana przez ciebie toyota to bedzie juz dobrze ? Zacznijmy od tego jak dziala ten system. A dziala podobnie (choc w innej sytuacji) jak uklad ASR - w chwili utraty przyczepnosci kol zmniejsza moment obrotowy silnika. W Toyocie takie zadanie spelnia TRC, w Porsche skrzynia biegow TiptronicS ma takie oprogramowanie Jak by tak dobrze poszperac to kto wie, czy sie nie okaze, ze wiekszosc oferuje MSR ale jako podfuncje innych systemow. Link Zgłoś