Dodaj do ulubionych

VW Golf TSI - test wideo

• kkprofi21 Re: VW Golf TSI - test wideo 31.07.09, 13:32
      1.4 TSI nie bez powodu otrzymał nagrodę Car Engine Of The Year 2009, tam ludzie widzą co oceniają... Ta jednostka VW po prostu jest dobra i tyle!
    • Gość: ccc Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 192.100.130.* 31.07.09, 14:12
      hehe, za 80k ma sie najmocniejsza wersje bravo z najlepszym obecnie dieslem na rynku. Tyle w tym temacie.
    • Gość: emi Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 62.172.234.* 31.07.09, 14:52
      @Raider- poszukaj sobie ile jest juz problemow z silnikami VW. Niektore z nich:
      - cieknace uszczlki oleju w turbo
      - problemy z ECU, cewkami i innym osprzetem elektrycznym
      - raporty utraty mocy- prawdopodobnie cos z turbo
      - duza wrazliwosc na paliwo

Teraz jezeli masz problem to zacznij kombinowac jak przekonac VW zeby naprawili go na gwarancji.
    • Gość: fuga Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 15:55
      technologiczny lider! Niezaprzeczalna dominacja niemieckiej myśli technicznej nad innymi małpami próbującymi tworzyć samochody. Przewaga VW nad innymi markami z CAŁEGO ŚWIATA, jest powalająca. Szczególnie nad tymi najtandetniejszymi- peugeotem, renault, citroenem.
    • miettek8 Re: VW Golf TSI - test wideo 31.07.09, 16:37
      @emi- To sa pojedyncze przypadki i nie ma sensu na ich przykladzie wysnuwac ogolnych wnioskow o "problemach z silnikami vw". W ciagu 4 lat wyprodukowano blisko 2,3 MILIONA silnikow TSI !!! (patrz wypowiedz Dr.Ing. R. Szengel - VolkswagenAG Wolfsburg), a Ty sugerujesz sie kilkoma postami na forum. Jak cos spieprzy sie w moim TSI, tez natychmiast napisze o tym na forum i obiecuje nie zostawie na tych hitlerowcach suchej nitki ;-). Puki co jestem z Twinchargera bardzo zadowolony.
      Jesli chodzi o wymienione przez Ciebie usterki, na niemieckich forach goffa nigdy nie spotkalem sie z utyskiwaniem na cieknace uszczelki turbo lub problemy z ECU i cewkami, a wpisow jest tam dziesiatki tysiecy. Utrata mocy, owszem - czesto nie domyka sie klapa bypassu turbiny powietrza (wentyl N249) i przy dodawaniu gazu slychac charekterystyczny swist. Winny moze tez byc wentyl silownika Wastegate (N75) - w konsekwencji brak cisnienia ladowania. Usterki wirnika turbiny wystepuja z taka sama czestoscia, jak w silnikach turbo innych producentow.
    • Gość: olo Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.09, 18:49
      a jak zaawansowanie szlag trafia to jedynie ASO naprawi - oczywiscie "za darmo", bo tylko japończycy w aso zdzierają kasę hehe..
    • Gość: Bielsko Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 02.08.09, 07:16
      Przede wszystkim należy się skupić na temacie - więc jak usterki to niech dotyczą silnika 1,4 TSI a nie wszystkich innych silników VW !!! Ja się nie spotkałem z opiniami o problematycznej eksploatacji tych jednostek a posty typu "zobaczymy co będzie za 150 tys km" to juz dziecinada! Już w latach 80 i 90 VW produkował doładowane mechanicznie silniki 1,3 G40 i problemów nie było (Fiat zresztą też) Czy to tak trudno uwierzyć, że przy dzisiejszym stanie techniki i materiałach można wyprodukować trwały silnik o małej pojemności?
    • Gość: marian Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 80.240.172.* 03.08.09, 10:12
      W latach 60-tych tak samo pisano o silnikach których moce zaczeły zbliżać się do 100Km. Wieszczono że silniki o tak gigantycznej mocy aż 100Km to zarżną, silnik, skrzynie biegów koła i hamulace. Że te 100 Km to owszem ale w silniku o pojemności pow 5 litrów i w jakiejś wojskowej cięzarówce. Ale w samochodzie dla normalnego kierowcy zupłnie się nie przyjmie.

I tak teraz ględzą znafcy po technikum gastronomii zywienia w Tłuszczu.
    • kkprofi21 Re: VW Golf TSI - test wideo 03.08.09, 23:44
      Ta liczba wyprodukowanych silników - 2,3 mln naprawdę robi wrażenie. Nawet się nie spodziewałem że VW tyle ich wyprodukował... ale miłe zaskoczenie.
    • Gość: dejmienz Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.CNet.Gawex.PL 04.08.09, 18:17
      mam takiego golfa z tym silnikiem i musze przyznac, ze faktycznie ten silnik jest elegancki:) oszczedna jazda srednio 5-6 l, normalna 6-7, jak sie ma ciezka noge to 7-8 wyjdzie. W miescie 10 l w godzinach szczytu to norma. Kultura pracy i elastycznosc jest rewelacyjna, az sie prosi zeby mu depnac... Kazdy kto powie ze to wyzylowany silnik warty funta kłakow jest albo slabo poinformowany, albo najzwyczajniej glupi. dobry . dodatkowo tytul silnika roku 2009 o czyms swiadczy. dziekuje.
    • Gość: ENERGETYK Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.zep.com.pl 05.08.09, 10:59
      Raider ten silnik 1.8 przynajmniej w nissannie to nie jest japoński motor tylko francuski - konstrukcja renalut wiec jak coś piszesz to najpierw dowiedz sie o czym piszesz:P
    • Gość: Promil Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 06.08.09, 08:06
      Dla mnie całe to bajdurzenie ile wytrzyma silnik i co się z nim stanie za 10 lat to kupa śmiechu. Normalni ludzie w normalnych krajach co 3-5 no max. 7 lat kupuja nowe auto i tyle więc temat ich wogóle nie dotyczy. A ja nie mam zamiaru martwić się o problemy kolejnych właścicieli. Przejeżdżam rocznie ok. 25 tys km a auto zmieniam co 4 lata i tyle. Nie miałem żadnego auta z TSI ale myślę nad Passatem TSI
    • Gość: kordek Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.pai.net.pl 07.08.09, 00:25
      Hehe, Promil, to chyba jesteś wyjątkiem, bo jak patrzę na ten wyklepany złom na drogach, zostawiający za sobą smugę smrodu, to trochę mi szkoda naszego ciemnego narodu co to delektuje się zajeżdżonymi przez szwabów i przekręconymi "foldzwagenami"..
      Ergo - polska to nie jest "normalny kraj", ani nie mieszkają tu "normalni ludzie". Z wyjątkami rzecz jasna (chylę czoła).

A najbardziej mnie bawi w naszym "normalnym" kraju, że tak wychwalamy wszystko co niemieckie, chociaż mjemce zawsze nam dokopywali i dokopują jak tylko mogą.

Jeszcze głos w sprawie "... of the year" - tan argument akurat w ogóle do mnie nie trafia, niezależnie czego dotyczy (przypomnę że np. fiat panda zdobył tytuł car ...). Wszystkie te końkursy są tyle warte, co niemieckie raporty adac na temat niemieckich samochodów.
    • Gość: Tompil Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.113.88.190.plusnet.pte-ag2.dyn.plus.net 10.08.09, 21:25
      Auta te znacznie wiecej pala niz podaje producent, VW wyprodukowal ich 2,3 mln i taki jest jeden z kierunków rozwoju motoryzacji, silnik jest lzejszy A turbo wykorzystuje energie kinetyczna spalin wiec zysk jest, czas pokaze kiedy doczekamy sie intelignetnego zarzadzania mocą w TSI i silnik ten bedzie mógl pracować przy ostrej jeździe jako turbo lub prawie jako wolnnossący przy spokojnej jeździe po autostradzie, produkcja takiego silnika jest tańsza niż TDI.

Wszystkie nagrodzone silniki to TURBO
      www.ukipme.com/engineoftheyear/winners_09/1_14.html
    • Gość: stanczyk Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 19:56
      kto kupi Golfa , jezeli na rynku jest Scirocco ?
      (polecam tekst Migasa na Autogaleria.pl na ten temat :)
    • Gość: thomass Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 00:42
      Każdy silnik można zajechać przy nieodpowiednim użytkowaniu. Jak się katuje turbinkę to trzeba się z tym liczyć a nie później płakać ze VW produkuje padake.
    • Gość: asdf Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.isinfo.pl 02.02.10, 11:41
      Nierozumiem tego biadolenia nad turbinami. Czemu niby maja podac po 100tys w doladowanej benzynie ? W dyzlach padaja po 100tys ? Dzisiaj TDI to marzenie polowy panow Zdzisiow i nikt jakos nie narzeka ze tam jest turbina. Ale ta sama turbina w benzynowcu to juz zlo wszelakie, armageddon i diabel wcielony. A kysz, a kysz, zmoro nieczysta...
    • Gość: owoc Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 82.160.252.* 02.02.10, 15:17
      A tu nie chodzi o samo turbo asdf!!!!
    • mitchharris Re: VW Golf TSI - test wideo 02.02.10, 15:31
      farmazony do kwadratu. Mogę się założyć że jakbym wziął na delikatna jazdę miejską takiego Golfa spaliłby i tak 9-9 litrów na 100. Potrafię jeździć bo mam 1.8 170 KM i zamiast katalogowych 11 w mieście pali mi właśnie 8-9
    • mitchharris Re: VW Golf TSI - test wideo 02.02.10, 15:34
      Ktoś jeszcze zapomniał o tym że
      1) Turbo czy kompresor od zawsze wpływają na zwiększone zużycie paliwa, mała pojemnośc tego nie zniweluje
      2) Niepotrzebnie komplikują osprzęt silnika a znając poziom jakości VW oba te elementy zaczną szybko padać i posiadacze tych cudownych TSI zbratają się z właścicielami Alfa Romeo na wielogodzinnych sesjach warsztatowych
    • Gość: tyu Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 00:17
      Nie ma to jak i-VTEC w Hondzie, 1,8 i 140 KM to ideał.
    • Gość: Mily Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.era.pl 19.03.10, 08:07
      @tyu: fakt fajny silniczek, ale czasami przydaloby sie wiecej mocy;-)
    • Gość: wacek Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 139.149.31.* 19.03.10, 13:44
      > Jedyną wadą silników TSI jest trochę wyższe niż podaje producent spalanie, ale też te silniki aż proszą się by dać im pojechać.

A czym ty gosciu chcesz pojechac? 160KM i 240Nm momentu i w dodatku przedni naped?
    • Gość: pawcio Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 14:08
      Ja nie mogę. Ubolewam nad tymi znawcami silników. Naczytali się na jakiś forach internetowych jakiś pierdół i teraz robią za znawców. Żeby się przekonać jaki jest ten silnik najpierw trzeba go mieć a nie !! pozdrawiam
    • Gość: notus Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.10, 20:57
      bucefal@ Z tego co gdzieś czytałem na necie to testowali TSI na dystansie 300 czy więcej tysięcy. Trzeba jednak posiadać elementarną wiedzę na temat eksploatacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka