Dodaj do ulubionych

10 sposobów na oszczędną jazdę

25.07.09, 12:24
Znowu ktoś powtarza farmazony nt. jazdy na luzie. Owszem, samochód zużywa nieco paliwa (ok. 0,8 litra na godzinę), ale przynajmniej nie hamuje. Wrzucając na luz w odpowiedniej odległości przed skrzyżowaniem, przy prędkości ok. 50-60 km/h możemy pokonać spory odcinek prawie za darmo. Hamowanie silnikiem rozpoczynamy dopiero wtedy, gdy chcemy się już zatrzymać.
Obserwuj wątek
    • Gość: owoc Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: 82.160.252.* 25.07.09, 13:18
      Ej kurcze tak to czytam i czytam i dochodze do wniosku ze w kazdej gazecie i w internecie zapodaja ten sam tekst napisany przez jedna osobe!Dla mnie osobiscie punkt 4, 5 i 9 to sciema i w prowadzenie w zycie tych metod doprowadzi w niedalekiej przyszlosci eco-wlasciciela do olbrzymich wydatkow a nie oszczednosci a jego autko (tzn. jednostka napedowa) w szybkim czasie straci na trwalosci.
    • Gość: MB Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.lanet.net.pl 25.07.09, 13:32
      co do jazdy na luzie to uwazam ze nie jest to najlepszy pomysl i hamowanie silnikiem nie jest zle:) dobry nawyk
      @evocati wrzucasz sobie 5 i sie dotoczysz. jestes blisko to mocno redukujesz i po sprawie. tak mi sie przynajmniej wydaje. poza tym tez raczej rzadko chyba zdarza sie sytuacja zebys mial hamowac silnikiem na km przed nastepnymi swiatlami;)
    • Gość: Hutch Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.radom.pilicka.pl 25.07.09, 13:42
      Jeżdżę automatem - jazdę na luzie mogę sobie w dooopę wsadzić. Prędkość ekonomiczna to 90km/h - ktoś tak jeździ w trasie? Uj mnie obchodzi ile kosztuje waha, jak człowieka nie stać na paliwo to niech rowerem jeździ.
    • Gość: Hutch Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.radom.pilicka.pl 25.07.09, 13:44
      i jeszcze to zdjęcie z wnętrza Bentleya. Właściciel na pewno jeździ oszczędnie. No bo jak wydał tyle na auto to na bęzynke już nie wiele zostało. LOL
    • Gość: mika Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.09, 16:39
      Najlepsza w tym artykule jest koncówka "Okazuje się, że smart forfour 1.5 CDI potrafi spalić w mieście średnio 4,6 litra ropy na 100 kilometrów! I zapewniam, że ani razu nie był dla kogokolwiek zawalidroga". A ile ma palic taki silnik disla 4,6 to normalny wynik ja majac 1,5 litrowy silnik w clio 4,5 uzyskuje przy dynamicznej jezdzie i sie tym jakos niechwale ropnikaki palą mniej koniec kropka. Jak oni osiądneli spalanie na poziomie 7,4-10 w smarcie. To nie jest normalny wynik.
    • Gość: Kermit Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.chelmnet.pl 25.07.09, 18:04
      evocati, a półtorej tony bezwładnego żelastwa Cię ani trochę nie przeraża?

5, 6, 8, 10 - to są najważniejsze rady. Cała reszta pozwala zaoszczędzić na tyle niewielkie wartości, że mało kto to zauważy.
    • Gość: Adel Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.warszawa.mm.pl 25.07.09, 20:19
      Dziwna sprawa, wydawało mi się, że już od kilku miesięcy nie ma czegoś takiego jak DaimlerChrysler, jest oddzielnie Daimler AG i Chrysler Ltd., ale widzę, że autor musi wiedzieć lepiej... albo to po prostu dość stary tekst...
    • patinito Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę 25.07.09, 21:07
      tak off topic, czy ktoś się orientuje gdzie znajduje się ten most widoczny w filmiku o R-R phantom ?
    • Gość: DLS Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.chello.pl 26.07.09, 06:35
      A ja mam to wszystko gdzieś bo moje auto (1,9 TDI 105 KM) spala w mieście 6,5 litra a w trasie 5,2-5,7 ropy i w zasadzie sezonowe wahania cen paliw są dla mnie niezauważalne ;-)
    • Gość: ciekawski Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.aster.pl 26.07.09, 19:36
      wszystko pięknie tylko silnik z turbo (całe życie słyszałem nie gasić natychmiast odczekać aż olej spłynie z turbiny) a tu słyszę wyłączamy silnik na światłach, i taka mała zagwozdka nie daje mi jeszcze spokoju, skoro hamowanie silnikiem podnosi prędkość obrotową silnika(ilość cykli na minutę zwiększa dość mocno) to co jest spalane w komorze silnika??? jeśli paliwo zostaje odcięte?? a silnik ma wyższe obroty i jakoś się nie dławi???
    • Gość: Marcin83- Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.chello.pl 27.07.09, 00:17
      ciekawski masz - rację gaszenie od razu silnika z turbo to pewna śmierć. Tto co zaoszczędzimy na paliwie nawet nie starczy na remont turbosprężarki.
    • Gość: yasko Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.alcatel.de 27.07.09, 09:03
      @ciekawski
      Nic. Silnik jedynie spręża zassane powietrze - w ten sposób hamuje. Obroty się zwiekszają jak zrzucamy biegi hamując silnikiem. Jedziesz 100 km/h na piątym biegu, puszczasz gaz i przy 50 km/h redukujesz na 3 lub 4 to obroty się zwiększą. Redukować należy tak aby komputer nie podał paliwa czyli najżej schodzimy do 1200-1500 obr./min.
    • Gość: Yaa Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.centertel.pl 27.07.09, 10:33
      BANAŁY!
      Najlepszym sposobem na niższe spalanie jest zdrowy rozsądek. Wystarczy uwolnić się od egoizmu i kompleksów, by nie kupować wielkiego, ciężkiego i paliwożernego auta. W wiekszości przypadków samochód wozi siedzenie jednej osobie. I jakże często jest to olbrzymia krypa zamiast ekonomicznego malucha.
      Ale Polacy są w tej fazie rozwoju cywilizacyjnego, w której auto słuzy podkreślaniu statusu materialnego, redukcji kompleksów...
      Druga sprawa to częstotliwość używania auta. Duża część podróży nie ma racjonalnego uzasadnienia. Jest zabawą. Podobnie krótkie odcinki - można je pokonać inaczej - rowerem, komunikacją publiczną.
      (oczywiście moje uwagi są uogólnieniem i nie należy traktować ich w sposób absolutny)
    • Gość: burak Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 18:02
      @Yaa - masz rację, idąc dalej, najoszczędniej jest zaparkować samochód i ruszyć cztery litery :D
    • Gość: Gość Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 18:54
      Silnik im ma większą prędkość obrotową pali xrazy tyle co na obrotach jałowych, proste, czyli hamując silnikiem zwiększamy obroty silnika bez dodawania gazu zwiększamy sobie zużycie paliwa i minimalnie układu korbowego,ta ''prawda'' że paliwo zostaje odcięte .... uszkodziło by to zawory.
      Chodzi o bezpieczeństwo , dojechać bez hamulcy i wspomagania do skrzyżowania :) nie polecam
    • Gość: owoc Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: 82.160.252.* 27.07.09, 22:30
      @yasko
      Masz absolutnie racje i bardzo ładnie to wytlumaczyles.
      @Gość
      Mam nadzieje ze piszac swój komentarz miales na mysli silnik na gazniku!
    • cmok_wawelski Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę 27.07.09, 23:24
      Daimler Chrysler? To malzenstwo jest juz dawno po rozwodzie, wiec kopia tego tekstu jest chyba po terminie przydatnosci do spozycia. Slaby tekst. Niektore porady owszem logiczne i wynikajace z obserwacji relacji obrotomierz-nadeptywanie peda;u gazu, ale inne beznadziejne jak n.p. te z wyjmowaniem kola zapasowego. Skonczy sie tak, ze w dalsza trase tez pomkniemy bez kola z bagaznika i zgodnie z prawami Murphiego utkwimy na poboczu i kupimy komplet opon z powodu jednego przebitego. Jest fajnie miec nowe ale nie byle skad i pod przymusem. A gdzie porada, zeby dbac o stan techniczny? A gdzie ze taniej wyjdzie wystawiac morde na wiater jak PIES AZOR zamiast dmuchac sie klima?
    • Gość: burak Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.u.itsa.pl 28.07.09, 07:34
      @cmok_wawelski
      ...A gdzie ze taniej wyjdzie wystawiac morde na wiater jak PIES AZOR zamiast dmuchac sie klima?... poniżej 70-80 km/h tak, wyjdzie taniej... ale powyżej już nie. wtedy taniej jest na klimie, z powodów oporów powietrza jakbyś chciał drążyć temat.
      A jak stoisz w korku to nie masz co mordy wystawiać. Wtedy tylko klima.
    • Gość: burak Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.u.itsa.pl 28.07.09, 07:37
      @Gość
      zatrzymałeś się kolego w rozwoju silników jakieś 20 lat temu.
      podobnie spotkałem człowieka który twierdził że do automatycznej skrzyni biegów nie wolno zakładać opon zimówek bo się skrzynia psuje.
    • kkprofi21 Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę 29.07.09, 21:16
      Na pewno jednym z kilku sposobów jest zakup VW z serii BlueMotion. Passata Golfa Polo czy Touarega, do wyboru do koloru. Szczególnie Passata, spalanie na poziomie 3,08 litra, które osiągnięto w teście na ekonomie.
    • Gość: samyzy Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 21:57
      ja tam zawsze lubilem toczenie sie samochodem, obroty silnika ze prawie samochod gasnie hehe... a samochod jedzie:) Czesto wykorzystuje jak jedzie jakims dostawczakiem szybko ze stówe:) to ja za nim na ostatnim biegu i samochód jakby ciągnie:) a co najbardziej uwielbiam to dojezdzac powoli do skrzyzowania czesto na luzie tak z kilkaset metrów lub na wysokim biegu przy powiedzmy 50km gdy widac tam gdzies z daleka zapalajace sie czerowne, a inni startuja do takiego skrzyzowania zeby potym przed nim chamowac:)

najgorsze jakie moze istniec polaczenie to pirat drogowy w wielkim ciezkim paliwożernym aucie. W duzym samochodzie mozna jezdzic oszczednie, bo jak sie rozpedzi mase to juz niepobiera duzo paliwa, ale nie zeby byc idiotą i takim czyms wariować. Wiem, wiem, eh ta przyjemnosc jazdy.
    • Gość: Gość Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 14:00
      Smutnym jest to, że dojeżdżając spokojnie do świateł, hamując silnikiem jakiś chłoptaś z nadmiarem testosteronu zacznie Cie wyprzedzać i wpychać się przed ciebie. Po czym jak już się zatrzyma na światłach to zapala się zielone i zanim ruszy tym swoim smutnym samochodzikiem, ja muszę się zatrzymać zamiast, spokojnie, płynnie jechać dalej. Niestety przez takich watażków bez wyobraźni jazda po mieście jest mniej płynna, a co za tym idzie miasto się bardziej korkuje :(
    • Gość: samyzy Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 20:59
      dokladnie tak jak powyzej napisane. Ciesza sie ze cie wyprzedzili, a ze wepchali sie przed nos ze ktos inny musial sie zatrzymywac juz tego niewidza, to naruszanie porzadku i ladu przez takie huliganskie wybryki zwiekszone zanieczyszczenie srodowiska bo przeciesz gaz w deche a potem hamulec to nic innego jak zamarnowane paliwo na debilny cel podjary ze sie wyprzedzilo.
    • Gość: gość Re: 10 sposobów na oszczędną jazdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 21:19
      Do Evocati: idź na jakikolwiek kurs zawodowego prawa jazdy (np. kat. C), za jazdę na luzie oblewasz egzamin. Myślisz, że dlaczego? Że dlatego że tak poprawnie? Przemyśl sobie! To Ty farmazony gadasz, namawiając do błędnych nawyków. Pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka