Dodaj do ulubionych

Subaru Legacy 3.0H6 czy BMW 3.0xi

25.12.03, 23:19
To co łączy te dwa auta to napęd na cztery koła
i podobna cena( 46 euro).

Argumenty na korzyść BMW(manual 6):
-zdecydowanie lepsze osiągi(6,6sek do 100km/h-BMW; 8,2sek do 100km/h)
i to przy ciężarze własnym większym o ponad 100kg.

Argumenty na korzyść Subaru(autmat):
-prawdopodobne lepszy napęd na cztery koła;
-prawdopodobnie mniejsza popularność wsród złodzieji;
-więcej miejsca w środku.

BMW ma lepsze osiągi mimo większej wagi i mniejszej mocy 170kW do 180kW
Subaru. Nie świadczy to raczej dobrze o automatycznej skrzyni biegów Subaru.

Obserwuj wątek
    • paw_dady nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 19:58
      wlasnie gadam wstepnie z dilerem. Subaru ma jedna podstawawo zalete: nei
      wiedziale ani lysych pal ani turkow w Subaru, natomiast marzeniem kazdego
      wydaje sie byc BMW lub Mercedes (szczegolnie min 20latek podrasowany ;)

poza tym wydaje mi sie ze BMW jest drozsze (w przy takim samym silniku i
      wyposazeniu) o jakies 5%.

pzr
      • luka100 Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 20:44
        Subaru ma jedna podstawawo zalete: nei
        > wiedziale ani lysych pal ani turkow w Subaru, natomiast marzeniem kazdego
        > wydaje sie byc BMW lub Mercedes (szczegolnie min 20latek podrasowany ;)
        >

Fakt, posiadanie samochodu marki BMW rodzi w ludziach w Polsce negatywne
        skojarzenia:(
        Jednak w tym przedziale cenowym wśrod aut z napędem 4x4 i silnikiem 6cyl.
        trudno znaleźć coś lepszego, a BMW na tle Subaru wypada lepiej. I teraz
        pytanie: czy mam wybrać samochód gorszy ale mający lepszą reputacją???
        Sprawdze jeszcze tego Lexusa.
        • paw_dady Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 20:51
          luka100 napisał:

> Fakt, posiadanie samochodu marki BMW rodzi w ludziach w Polsce negatywne
          > skojarzenia:(
          > Jednak w tym przedziale cenowym wśrod aut z napędem 4x4 i silnikiem 6cyl.
          > trudno znaleźć coś lepszego, a BMW na tle Subaru wypada lepiej. I teraz
          > pytanie: czy mam wybrać samochód gorszy ale mający lepszą reputacją???

jesli porownujesz BMW X3 porownaj z Outbackiem 3.0. a potem sie przejedz,
          obydwoma mysle ze to najlepiej rozstrzygnie twoj dylemat ;o).

zobacz co jest dla ciebie wazne: cena,koszty a moze image marki? jesl iimage
          to sie nei zastanawiaj kupuj BMW...

> Sprawdze jeszcze tego Lexusa.

Lexus terenowy to dla mnie wymiarowo BMWX5 a nie X3 ;)
          • luka100 Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 21:02
            Chodzi mi oczywiście o BMW 3.0xi czyli trójka z napędem na 4 koła. A wydając
            na samochód tyle pieniędzy oczekuję od auta tej klasy osiągów lepszych od
            Subaru(ponad 8sek. do setki to dużo)
            • luka100 Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 21:09
              a dokładniej BMW 330xi.
          • luka100 Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 21:25
            ale nawet BMW X3 3.0i które waży aż 1835 kg przyspiesza lepiej od Subaru (1495
            kg)bo tylko 7,8s-100km/h ;))
        • Gość: verte Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 22:15
          O jakim leksusie myślałaś??Bo chyba nie o RX bo to inna klasa niż dwa inne przez
          Ciebie wymienione.O BMW trójce raczej zapomnij,to model schodzący.Następca
          będzie lada chwila i każdy go już widział.Pomyśl może o A4,ta to na pewno nie
          ma gorszego układu 4x4 od Subaru.No i bierz ręczną skrzynię,toż to sama frajda.
      • luka100 Re: nie wiem ktory lepszy ale kupuje Subaru ;) 27.12.03, 20:57
        poza tym wydaje mi sie ze BMW jest drozsze (w przy takim samym silniku i
        > wyposazeniu) o jakies 5%.

Cena Subaru w tej wersji silnikowej w nowym roku ma wynosić 46000 euro
        (wcześniej 49000euro)
        zaś BMW kosztuje w Polsce 46500euro.
        Oba samochody mają podobne wyposażenie.
        • paw_dady mowiac o cenach 27.12.03, 21:40
          w EU zoabcz na moj post ponizej, ja w Pl nie siedze wiec nie zabieram glosu.
          weim ile to kosztuje kolo mnie ;o)

Jedno sie nei zmienia BMW jest GOLE za ta cene Subaru ma all inclusive. Wiec
          dolicz jakiesz 5-10kEur na extrasy...

Jesli zas chodzi o przyspieszenie to:

Subaru (aut) 8,4
          BMW X3 (aut) 8.1
          jak dla mnie 0.3 sek to niewielka roznica ale ty juz wybrales ;)

ciekawe jakie roznice na zakretach ...

• luka100 Re: mowiac o cenach 27.12.03, 21:45
            jak już wyżej napisałem chodziło mi o BMW 330xi- 6.6sek-100km/h :)
            Przepraszam za nieścisłość.
            • Gość: TR Re: mowiac o cenach IP: *.mco.bellsouth.net 27.12.03, 22:19
              jesli chodzi o 330iX to wybrał bym subaru, myślałem że mówisz wcześniej o x5
    • Gość: TR Re: Subaru Legacy 3.0H6 czy BMW 3.0xi IP: *.mco.bellsouth.net 27.12.03, 20:08
      to tak naprawde dwa różne samochody, subaru jest lepiej wykonane, ale bmw
      bardziej przestronniejsze, największa wadą subaru jest natomiast cena 46 tyś
      euro to jednak przesada jak za samochód klasy passata, w USA to samo subaru
      kosztuje około 32-35 tyś $ i to jest cena rozsądna, jednak chcąc wydać jakieś
      50tyś euro na samochód zastanowił bym się nad lexusem rx330 lub vw
      touaregiem...
      • paw_dady ceny 27.12.03, 20:29
        nie wiem jak w USA ale w RFN:

Subaru 3.0 40000 Eur (all inclusive) choc lepszym byloby porownanie Outbacka
        z BMW X3

BMW X3 (3 litry benzyna) 40.000Eur (bazowa wersja czyli biorac pod uwage ze
        sama nawigacja satelitarna i sportpaket to 4700Euro wiecej normalne autko nei
        zejdzie ponizes 50kEur)

poza tym w niemieckiej prasie widzialem, ze Subaru porownuje do A4,Volvo czy
        BMW a nie Passata czy innego 'ludowozu' ( online masz np. www.autobild.de ).

VW touareg to juz zupelnei nieporozumienie bo to kosztuje prawie 2xdrozej (jak
        ktos nei widzi roznicy midzy 40 a 70k Euro to gratuluje bogactwa) a nie jest
        2x lepszy ...

coz ale afroamerykanie nie moga na rapowych teledyskach pokazac japonczyka
        musbyc BMW aletego wole Subaru ;o)

pzr
        • devote Re: ceny 27.12.03, 22:09
          skoro porownujesz oba aut z napedem na 4 kola to chyba o ten wlasnie naped ci
          chodzi.ja wybralbym subaru wlasnie ze wzgledu na jego 4x4.
          • luka100 Re: ceny 27.12.03, 22:56
            Tak ale silnik też jest ważny. Właściwi to nie wiem czy tak duża różnica w
            osiągach tych aut tkwi w silniku czy skrzyni biegów.
          • luka100 Re: ceny 27.12.03, 23:02
            devote napisał:

> skoro porownujesz oba aut z napedem na 4 kola to chyba o ten wlasnie naped
            ci
            > chodzi.ja wybralbym subaru wlasnie ze wzgledu na jego 4x4.

Też mi się obiło o uszy,że Subaru ma jeden z nalepszych napędów 4x4.
            Jeśli potrafił byś mi wyjaśnić na czym polega wyższość 4x4 Subaru nad 4x4 BMW
            to był bym wdzięczny:)
            • devote roznica 28.12.03, 14:51
              luka100 napisał:

> Jeśli potrafił byś mi wyjaśnić na czym polega wyższość 4x4 Subaru nad 4x4
              BMW
              > to był bym wdzięczny:)

nie chce mi sie szukac i duzo pisac.tak jednym slowem to subaru ma tzw. staly
              naped na 4 kola.sila pomiedzy przodem i tylem jest rozlozona okolo 60/40 lub
              70/30.nie pamietam dokladnie.w kazdym badz razie sila jest stala.

natomiast w bmw naped jest zmienny ze sie tak wyraze.podczas normalnej jazdy
              na suchej drodze sila jest rozlozona 62% na tyl i 38% na przod.natomiast gdy
              zaczniemy jechac w zlych warunkach atmosferycznych to moc pomiedzy przodem a
              tylem bedzie sie zmieniac i przenosic z przodu na tyl lub odwrotnie.zalezy
              jak potrzeba i komputer oceni.
              • luka100 Re: roznica 28.12.03, 16:53
                Hmm...to teoretycznie napęd w BMW jest lepszy, bo dopasowuje się do danej
                sytuacji( np. gdy ostro ruszamy to większa cześć mocy idzie na tylnie kola
                itp.)
                • greenblack Re: roznica 28.12.03, 16:56
                  luka100 napisał:

> Hmm...to teoretycznie napęd w BMW jest lepszy, bo dopasowuje się do danej
                  > sytuacji( np. gdy ostro ruszamy to większa cześć mocy idzie na tylnie kola
                  > itp.)

Nieprawda. Układ w BMW 3 nie ma blokady wiskotycznej. 4x4 w Subaru jest lepsze.
                  Z tej pary wziąłbym Subaru.

Pozdrawiam
              • greenblack Re: roznica 28.12.03, 17:07
                devote napisał:

> nie chce mi sie szukac i duzo pisac.tak jednym slowem to subaru ma tzw. staly
                > naped na 4 kola.sila pomiedzy przodem i tylem jest rozlozona okolo 60/40 lub
                > 70/30.nie pamietam dokladnie.w kazdym badz razie sila jest stala.

Po co piszesz o sprawach, o których nie masz żadnego pojęcia?

W Legacy normalnie jest 50/50, ale w zależności od potrzeb 100% może trafić do
                każdej z osi.

> natomiast w bmw naped jest zmienny ze sie tak wyraze.podczas normalnej jazdy
                > na suchej drodze sila jest rozlozona 62% na tyl i 38% na przod.natomiast gdy
                > zaczniemy jechac w zlych warunkach atmosferycznych to moc pomiedzy przodem a
                > tylem bedzie sie zmieniac i przenosic z przodu na tyl lub odwrotnie.zalezy
                > jak potrzeba i komputer oceni.

I znowu bełkot. W 3 akurat zawsze jest 38/62. Dopiero w X3 i X5 zastosowano
                kopię rozwiązania z Subaru.
                • luka100 Re: roznica 28.12.03, 17:18
                  W tym układzie napęd 4x4Subaru rzeczywiście wydaje się lepszy.
                  Pytanie, gdzie Subaru traci swoja moc w porównaniu z BMW( czy jest to sprawka
                  automatycznej skrzyni??)???
                  • wowo5 Re: roznica 28.12.03, 22:17
                    luka100 napisał:

> W tym układzie napęd 4x4Subaru rzeczywiście wydaje się lepszy.
                    > Pytanie, gdzie Subaru traci swoja moc w porównaniu z BMW( czy jest to sprawka
                    > automatycznej skrzyni??)???
                    Jest to calkiem prawdopodobne bo Legacy ma tylko 4-biegowy automat. Skrzynie z
                    wieksza iloscia przelozen zwykle daja lepsze przyspieszenie i nizsze zuzycie
                    paliwa przy tej samej mocy silnika.
                    • greenblack Re: roznica 28.12.03, 23:35
                      Nowe Legacy ma automaty 5-biegowe.

Nie wiem, czy trzeba aż tak się podniecać tym przyspieszeniem. Czy ktoś wie,
                      jak przeprowadza się próby maksymalnego przyspieszenia? Ile razy w życiu tak
                      przyspieszacie?

Pozdrawiam
                      • Gość: . pierdoIicie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dyn.optonline.net 29.12.03, 02:50
                        www.bmwusa.com/Joy/Drive/Technology/AWD.htm
                        jest naped 38/62 ale jak trzeba to dodawane jest wiecej do przedniej osi
                        a potem odejmowane jak juz nie trzeba.wiec moc "chodzi" pomiedzy przodem i
                        tylem.
                        • wowo5 Nowe Legacy 29.12.03, 03:03
                          W przyszlym roku powinno pojawic sie nowe Legacy (jest juz dostepne w Japonii),
                          ktore powinno byc znacznie lepsze od obecnego.
                          • Gość: maruda Re: Nowe Legacy IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.03, 11:22
                            Wygląda ciekawie. Przechwycili głównego stylistę Alfy Romeo.
                        • Gość: TO JA Re: pierdoIicie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 29.12.03, 20:44
                          Kolego, cos zescie sobie zle przetlumaczyli. Ta "dodatkowa trakcja" z przodu
                          jest dodatkowa w porownaniu z samochodem o tylnym napedzie. Pozdrowienia
                      • luka100 Re: roznica 29.12.03, 10:08
                        greenblack napisał:

> Nowe Legacy ma automaty 5-biegowe.
                        >
                        >
                        > Nie wiem, czy trzeba aż tak się podniecać tym przyspieszeniem. Czy ktoś wie,
                        > jak przeprowadza się próby maksymalnego przyspieszenia? Ile razy w życiu tak
                        > przyspieszacie?
                        >
                        >
                        > Pozdrawiam

Wiem jak się przeprowadza próby max przyśp. i raczej się tak nie jeżdzi.
                        Chodzi mi tylko o to,że skoro auto cięższe i do tego z gorszym napędem dużo
                        lepiej przyśpiesza do setki to w pozostalych zakresach prędkości również
                        powinno być bardziej dynamiczne. Oczywiście przy manualu aby wykorzystać
                        możliwości auta trzeba mieć spore umiejętności.
                        Pozdrawiam.
                      • ak_1 Re: roznica 29.12.03, 15:24
                        greenblack napisał:

> Nowe Legacy ma automaty 5-biegowe.

Wersje 2.0 i 2.5 maja 4-biegowe automaty a wersja 3.0 tak jak napisales 5-
                        biegowy.

Pozdrawiam AdamK.
        • Gość: robi Re: ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 16:07
          A cóż to takiego ci afroamerykanie,za chlerę nie mogę zrozumieć tego lewackiego
          bełkotu.
          • mojahistori Re: ceny 29.12.03, 17:32
            BMW, ale diesel (3litry) - do setki jest umiarkowanie zwawy (w porownaniu z
            Subaru Imp. WRC) jednak to co sie dzieje przy wyprzedzaniu czy zwyklym gear
            downie zaskoczy Cie. Ten silnik to jest POTWOR.

Male ale jesli jestes agresorem wybierzerz Subaru - czemu - dowiesz sie jak sie
            przejedziesz...
    • Gość: Komuś odjexało Re: Subaru Legacy 3.0H6 czy BMW 3.0xi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 20:12
      Próba porównania tych autek to już bezczelność.
      Co jest lepsze Polonez czy Opel Vectra.
      • Gość: meno Re: Subaru Legacy 3.0H6 czy BMW 3.0xi IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.03, 00:44
        Nalezy pamietac o tym kto ma doswiadczenie w napedzie 4x4

ten kto idee podlapal jest tylko tania kopia.
        Podobnie jak kupowanie aparatu fotograficznego
        firmy Daewoo lub Pentax

zalety Subaru- naped na 4 kola to tradycja firmy plus Japonska jakosc - bo
        Subaru sa produkowane wylacznie w Japoni
        Silnik Boxer - nie do zdarcia ,
        Niepopularny wsrod zlodziei kradnacych na zamowienie jaki i na czesci
        bo Subari to marla egzotyczna.

Jak bym porownal cene jaka zaspiewaja ubezpieczalnie za ubezpieczenie tych
        2 aut
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka