Dodaj do ulubionych

Smary- proszę pomóżcie

IP: *.imp.lodz.pl 30.12.03, 15:21
Mam damskie pytanie: jakiego typu to może być smar - ma konsystencję żelu,
jest bezbarwny, nie śmierdzi ropą, znajduje się jako uszczelnienie(?) między
metalową częścią wykonującą ruch rotacyjny i napędzającą inną metalową część
do wykonywania takiego ruchu (do 2000 obrotów). I jeszcze jedno: a zwykły
towot by tam nie wystarczył?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabriel Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.ipt.aol.com 30.12.03, 17:25
      Co to za urzadzenie?
      Czy zadaniem tego srodka jest smarowanie powierzchni,zebatek,lozysk,czy tylko
      funkcja ochronna?
      • Gość: baba Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.imp.lodz.pl 31.12.03, 09:58
        Smarowanie powierzchni, jak sądzę, ponieważ warstwa smaru ma być nakładana
        przed rozpoczęciem pracy, a nie w celu konserwacji.
        • Gość: Gabriel Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.ipt.aol.com 31.12.03, 14:36
          Jezeli to cos ,jak napisalas,nie ma zadnego zapachu,jest przezroczyste i ma
          smarowac to jestem tego samego zdania co gawel2,tzn jest to z pewnoscia smar
          silikonowy.Jezeli to urzadzenie ma cos wspolnego z zywnoscia - tym bardziej.
          • Gość: baba Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.imp.lodz.pl 05.01.04, 14:07
            NIE!!! Nie ma kontaktu z żywnością. Nie wiem dlaczego wszyscy zakładają, że
            jeżeli "baba" o coś pyta, to o przepis na gotowanie zupy grochowej. Mówiąc
            o "damskim pytaniu" miałam na myśli moją nieświadomość techniczną. Bardzo
            dziękuję za wyjaśnienie. Acha, jest to piła tarczowa - nasadka na wiertarkę.
    • Gość: kątownik Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 10:01
      kup sobie babo nowy wibrator w nowym roku!
      • Gość: baba Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.imp.lodz.pl 31.12.03, 10:24
        Dziękuję za życzenia noworoczne. A ponieważ z takim dżentelmenem żadna
        przyzwoita kobieta do łóżka nie pójdzie, proponuję, aby kupił Pan sobie nową
        pompkę do nadmuchiwania tej lalki,która stanowi Pana jedyne pocieszenie.
    • Gość: gaweł2 Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.polkomtel.com.pl 31.12.03, 12:21
      Jeżeli jest przezroczysty to pewnie jest to któryś z nowoczesnych smarów
      silikonowych, tzw. "Towot" znany pod kryptonimem ŁT 43 jest to zmar do wysoko
      obciążonych i raczej wolnoobrotowych łożysk tocznych, jest to smar dobry ale
      nie do wszystkiego (ma b. dużą lepkość statyczną. Ze zwykłych ropopochodnych
      można polecić dobre smary z dwusiarczkiem molibdenu, np firmy "STP". Choć to
      zależy od typu urządzenia ważne są : klasa pasowań, chropowatość powierzchni,
      materiały tzw. pary trącej, obciążenia poosiowe i prostopadłe do osi, no i
      warunki pracy (np woda, pył itp) A co to właściwie jest za urządzenie???
      • Gość: baba Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.imp.lodz.pl 05.01.04, 14:26
        Bardzo dziękuję za wyjaśnienia! Przepisałam je in extenso (na wszelki wypadek -
        na pewno jeszcze się przydadzą). Tylko jeden problem - co to znaczy
        wolnoobrotowe: do jakiej mniej więcej wartości? Urządzenie z którym miałam
        kłopoty to nasadka do wiertarki - piła tarczowa; smarowane ma być miejsce styku
        wrzeciona wiertarki (zabieraka) i obsady piły. Nie mam pojęcia po co - tam nie
        ma żadnych tarć, powierzchnie są gładkie; obciążenia prostopadłe do osi
        rzeczywiście spore. Na razie zastosowałam towot (jedyny smar, który był w domu,
        ale co dalej?
        • Gość: Krzych Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.iel.gda.pl 05.01.04, 14:40
          Nie ma żadnego znaczenia jaki smar zastosuje Pani w tym miejscu. Ja przez lata
          nie stosowałem żadnego i nic się nie stało. Wiertarka "padła" z zupełnie innego
          powodu.
          • emes-nju Re: Smary- proszę pomóżcie 05.01.04, 14:51
            Wiertarka padla bo spalil sie silnik nadmiernie przeciazany praca elementow
            wirujacych "na sucho"? :-P
            • Gość: Michal Re: Smary- proszę pomóżcie IP: *.telia.com 06.01.04, 00:09
              Mam podobna juz 20lat i nigdy jeszcze zadnego smaru nie uzylem i niema zamiaru
              sie zacierac.Pzdr.Michal
              P.S Z tego co opisujesz jest to smar do lozysk tocznych.Tam wszysko jedno jaki
              uzyjesz,pila sie kreci z predkoscia okolo 1400obr/min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka