Dodaj do ulubionych

Lipiec 2015

03.07.15, 14:49
Urlop już za nami, oddzielam czerwiec grubą kreską i zaczynam nowy miesiąc. Zaczął sie super, sprzedaliśmy auto i dzięki temu mogliśmy spłacić MamaBank tongue_out (czyli małe zobowiązanie finansowe zaciągnięte u Mamy tongue_out ) i nawet coś nam zostało, ale to oczywiście nie do tknięcia wink

Z uśmiechem na ustach widzę dojrzewające warzywa na ogródku, już będę mogła odpuść sobie kupowanie ogórków, pomidorów, fasolki itd wink Jakaś nadzieja dla portfela tongue_out
A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • katarzynka791 Re: Lipiec 2015 03.07.15, 20:34
      Jest nie najgorzej. Ale i tak chcę się spiąć. Trójka dzieci do szkoły, więc nawet nie wiem jaki budżet na nich założyć. Na pewno wyprawki będę kupować we wrześniu w biedronce.
      W czerwcu trochę poszalałam z ciuchami, ale jestem zadowolona z zakupów. Może jeszcze w lipcu skorzystam z wyprzedaży.

Urlop przed nami.
    • ana119 Re: Lipiec 2015 04.07.15, 21:53
      Za rok slub mojej siostrzenicy i pierwsza kwota odłożona na konto dodatkowe. Ubrania dziecka przejrzane i trzeba kupić spodnie. Zamówiłam w HM bo mają teraz dobre ceny i sztuka wypada po 35pln. Reszta wyprzedaży mnie nie rusza☺ Podręczniki trzeba sprzedać na jakimś potralu tak nie lubię brrr. I nowe kupić przed urlopem
    • liliawodna222 Re: Lipiec 2015 05.07.15, 10:46
      Tak się wdrożyłam do oszczędzania, że stało się ważną częścią mojego życia wink , a co najważniejsze - zauważam spektakularne efekty. Obecnie nawet jak sobie pozwolę na realizację jakiejś słabostki, to moja kieszeń (a właściwie konto) nie odczuwa tego specjalnie. Przy czym - żeby była jasność - moje słabostki to książki, filmy, a nie nowy samochód wink (którego notabene nie posiadamy w ogóle).

Lipiec to wyjazd nad polskie morze. Kwatera skrupulatnie wybrana, bo nie mam zwyczaju przepłacania (a tak nam się szykowało: różnica 1,5 tysiąca uncertain ) Zaprotestowałam głośno, że tyle nie zapłacę i koniec. No i znaleźliśmy bardzo sensowną ofertę. Na dodatek dostaliśmy spory zwrot podatku, więc wakacje zostaną opłacone z tej kasy.

Jestem dumna, gdyż taki "zdrowy rozsądek" co do wydawania i oszczędzania zaczynam zauważać u mojej 13-latki, co mnie ogromnie cieszy, gdyż jak wiadomo - w tym wieku wiele pokus czyha na dzieciarnie i nie każdy młody człowiek potrafi sobie odmówić zachcianki. A moja córa bardzo pozytywnie mnie zaskakuje pod tym względem smile
    • czekolada72 Re: Lipiec 2015 05.07.15, 12:08
      Lipiec.
      Pierwsze wakacyjne wyjazdy.
      Remont w kuchni - cd. W zwiazku z tym radykalne wyjadanie wszelkich napoczetych opakowan i zero zakupow na zapas (ostatnimi byla torba wloskich makaronow z Lidla, ktore uwielbiamy) . Przy okazji naprawde radykalnie oprozniam zamrazarke i realizuje akce tylna scianka smile
      Druga rata ubezpieczenia za auto.
      W poniedzialek maja odczytywac liczniki pradu
      Przetwory, przetwory, przetwory - z ogrodowych zbiorow i zakupow bardzo okazyjnych. najwiecej kosztowal cukier.
      • medvetka Re: Lipiec 2015 07.07.15, 13:53
        ehhhh...urlop mi się marzy ....
        wymiana 2 okien: 2500 sad /połowę zapłaciliśmy ze zwrotu podatku) + drobne prace remontowe w przyszłym pokoju syna liczę kolejne 500; klubik przyszłego przedszkolaka: 250. Dodatkowych dużych wydatków nie przewiduję

Pozytywy - na działce rodziców co raz więcej pyszności, więc tu sporo zaoszczędzimy. No i muszę zastosować "tylną ściankę" i znaleźć zastosowanie na pęczak bo zostałam nim obdarowana a tylko ja go lubię sad
        • agnzimka Re: Lipiec 2015 07.07.15, 21:39
          Pęczak mozna w jakieś kotlety, pasztety wmieszać, dobrze skleja, nawet zamiast jajka smile
          • czekolada72 Re: Lipiec 2015 08.07.15, 06:55
            salatki, jako dodatek do drugiego dania
      • czekolada72 Re: Lipiec 2015 09.07.15, 09:08
        Kredyt, niewielki, rozłożony na kilkadziesiąt rat, chciałabym po wakacjach spłacać po kilka rat.
    • marcelina4 Re: Lipiec 2015 07.07.15, 14:10
      u nas kiepsko, własnie nawaliła nam klima w aucie, naprawa tania nie będzie, w lipcu remont pokoju córki i wymiana płytek na balkonie, potem wyjazd nad morze, czyli lipca pod wzgledem finansowym nie będę wspominac dobrze
    • linn_linn Re: Lipiec 2015 13.07.15, 22:08
      Ja juz zrobilam podliczenie polmetkowe: wydatki stale poplacone albo zaksiegowane, wiec wiadomo co i jak. Na razie jest dosc dobrze, wiec jesli zadnych ekstra nie bedzie...
    • d.d.00 Re: Lipiec 2015 14.07.15, 09:20
      Wyskoczył nam niespodziewany wydatek - kran w kuchni odmówił posłuszeństwa.Dżizas sad(
    • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 12:31
      Do końca miesiąca 15 dni. Zostało mi 850 zł.
      Znajomi w sobotę wydatek ok. 100 zł.
      Paliwo do końca miesiąca 250 zł.
      No i jeszcze wizyta u dentysty.
      Prezent dla koleżanki na imprezę 70 zł. Na jedzenie dla dwóch osób zostaje więc... 250 zł.
      Z remontu mieszkania zostały niewykorzystane dekory- trzeba zwrócić będzie ok. 120 zł.
      A teraz tylko się tego trzymać ... Zero karty kredytowej, zminimalizowane wydatki.
      • elkun11 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 12:39
        Przepraszam za off-top smileZono cieszę się,że wrociłaś na forumsmileLubię czytać Twoje postysmile
        • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 18:55
          No cóż... motywacja jest motywacją smile). Trzeba oszczędzać ! Miło, że jeszcze mnie ktoś pamiętasmile)).
          Dzisiaj sukces - normalny obiad i wydanych zero zł.
          Akcja denko plus akcja lipiec 2015.
          Ponieważ mieszkam teraz na wsi , w miejscowym markecie jest od jutra sprzedaż karkówki za 12 zł. Jutro rano pojadę na rowerze kupić 2 kg. Kawa pedros za 10 zł/pół kg też nęci. Parę warzywek i pęknie 50 zł . Ale już pół jedzonka na spotkanie ze znajomymi będzie. W piątek dokupię 2 kurczaki (będą 4 piersi i parę innych mięsnych dań). Do tego zrobię sałatkę jarzynową, kupię puszkę brzoskwiń i będzie galaretka z brzoskwiniami. No i jakiś alkohol (niestety nastawione winko z ryżu jeszcze ze 4 tygodnie będzie w butli).
          Aha - ryż i rodzynki do nowej butli do wina. i już 15 sierpnia będzie sporo domowego winka z ryżu smile
          • czekolada72 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 20:09
            A mogłabys podac przepis na to wino? Moj tata kiedys, dawno, dawno, dawno temu robil, bylo ponoc bajecznie pyszne....
            • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 21:14
              Korzystam z przepisów z internetu. Sporo tego. Polecam , bo ja cały czas drżę , czy mi dobrze wyjdzie. Ekspertem jeszcze nie jestem... Ale mam nadzieję, że wyjdzie pysznesmile))
              • czekolada72 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 21:31
                To znaczy pierwszy raz dopiero robisz??
                Że w internecie jest mnostwo, takze w ksiazkach wszelakich - to ja wiem. Myslalam, ze masz pewny, sprawdzony.
                nic to.
                • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 21:41
                  Robiłam ze 3 lata temu parę baniaków wyszło super. Ale przepis straciłam i testuję od nowa. Na 8 l wody dodaję 2 i 1/2 cukru, drożdże piekarskie 7 dkg i 20 dkg rodzynek oraz 1 kg ryżu.(baniak 15 l), Do tego przyprawy ziele angielskie, tymianek, pieprz. Dodam jeszcze pewnie karmel pod koniec fermentacji.
                  • czekolada72 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 21:44
                    Zaskoczylas mnie tymi przyprawami!
                    Szkoda, ze nie da rady @ przeslac mikro-probki specjalu wink
      • liliawodna222 Re: Lipiec 2015 15.07.15, 23:26
        OOoooch ... smile Nie wierzę własnym oczom! Jak dobrze, że wróciłaś! Kiedyś czytałam jakieś Twoje archiwalne, ale baaaardzo motywujące wpisy, od nich w sumie chyba się zaczęło moje oszczędzanie! Czemu tak rzadko tu bywasz? smile (jeśli to nie tajemnica..)
        • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 08:08
          liliawodna222 napisał(a):

> OOoooch ... smile Nie wierzę własnym oczom! Jak dobrze, że wróciłaś! Kiedyś czytał
          > am jakieś Twoje archiwalne, ale baaaardzo motywujące wpisy, od nich w sumie chy
          > ba się zaczęło moje oszczędzanie! Czemu tak rzadko tu bywasz? smile (jeśli to nie
          > tajemnica..)
          Nie wiem czy to do mnie..., alesmile... Wyprowadzka 50 km od miasta spowodowała zapaść cyfrową. Komputer jest, internet niby jest , ale nie działał. Dopiero zmiany, dodatkowe wzmocnienia i inny dostawca powoduje, że chyba znowu jestem "w sieci". A do tego wreszcie urlopik .
          Przemyślałam jutrzejsze menu na spotkanie ze znajomymi. Zupa pomidorowa z robionymi samodzielnie kluskami, karkówka na grila, sałatka jarzynowa (facet odmówił jedzenia sałatek greckich - to się nazywa solidarność europejskasmile)), kiełbasa na grila, pomidorki krojone , ciasto piaskowe i galaretka z brzoskwiniami. Nie będzie to jakoś specjalnie drogie, a myślę, że wystarczy smile.
          Tak jeszcze do rozwagi... Rok temu dostałam lakier do paznokci chanel... niezły. Ale znudził mi się kolor i parę dni temu kupiłam lakier za 6 zł polskiej firmy... hmmm... i tu szok ...wygląda tak samo jak lakier z najwyższej półki.
          • czekolada72 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 09:24
            zonaniezona1 napisała:

> Tak jeszcze do rozwagi... Rok temu dostałam lakier do paznokci chanel... niezły
            > . Ale znudził mi się kolor i parę dni temu kupiłam lakier za 6 zł polskiej firm
            > y... hmmm... i tu szok ...wygląda tak samo jak lakier z najwyższej półki.

A jego trwalosc?
            • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 11:12
              Nie gorsza niż renomowanego, ale fakt - u mnie sie długo żaden lakier nie utrzyma. Paznokcie mam długie , a w dodatku sporo robię sama w domu i kuchni...tj właśnie łapkami. W niedzielę malowałam , dziś zmyłam. Wieczorem pedicure na to lakier bezbarwny , a jutro przed przyjściem gości pomaluję kolorowo.
              • czekolada72 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 12:19
                Ja wszystko robie "golymi rekoma", no moze z wyjatkiem bardzo brudnych prac ogrodkowych, paznokcie krociutkie, ale przy drylowaniu czy obieraniu owocow inaczej sobie nie wyobrazam.
                I choc od lat twierdze, ze w samej kolorystyce lakierow za 3 zl i 30 zl i ... roznicy nie widze, to niestety nawet gdy moje dlonie maja wakacje wink lakier za te przyslowiowe 3 zl ma wytrzymalosc proporcjonalna do ceny niestety... Natomiast u stop - latem mam zawsze "szalone" kolory, i na stpach spokojnie moge malowac tymi taniutkimi smile
          • liliawodna222 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 10:01
            Tak, to do Ciebie było Zono smile Naprawdę cieszę się, że jesteś smile Tylko nie uciekaj wink
            • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 11:21
              No to trzymamy kciuki za mobilny internet i cyfryzację wsismile))
              • liliawodna222 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 11:33
                zonaniezona1 napisała:

> No to trzymamy kciuki za mobilny internet i cyfryzację wsismile))

To tak smile Szkoda, że kiedy się pojawiłaś, to ja będę odcięta od internetu i to przez 2 tygodnie.
                • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 12:46
                  Od poniedziałku też wracam do pracy...,
                  Ale ponieważ internet chyba już śmiga, a ja oszczędzać (z przytupem) znowu muszę ...to będziesz mnie widziała częściej, bo wieczorkami na pewno będę wpadała smile)))
                  • malwi.4 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 13:10
                    O, fajnie, że wróciłaś smile
                    • mysz1978 Re: Lipiec 2015 21.07.15, 12:02
                      i jak wam idzie? u mnie szkoda gadac - mega nieplanowany wydatek mi sie trafil (motoryzacyjny) wiec poplynelam tak jak nigdy dotad... A przede mna wyjad na wakacje, wiec w sierpniu z oszczedzania nici, ale bedzie to bardzo skromny miesiac i bez szalenstw wakacyjnch
                      • czekolada72 Re: Lipiec 2015 21.07.15, 12:09
                        Wszystko z planem, wszystkie zalozenia realizowane (a przy okazji oproznianie zapasow, zuzywanie). Gdyby nie... wydatek motoryzacyjny, nieplanowany oczywiscie - to bylyby dodatkowe oszczednosci, a tak to tylko gole z zalozenia... Ale fakt - trzymam sie mocno w ryzach.
                        • czekolada72 Re: Lipiec 2015 24.07.15, 07:01
                          A guzik! Zapomniałam o 2 imieninach - polowe jednego prezentu juz mialam, no ale cala reszta....
                          • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 26.07.15, 07:04
                            Imieniny - ja też zapomniałam. A oprócz tego stwierdziałam, że mam dużo ciuchów letnich i nie dokupowałam innych.
                            Jedzenie = zdecydowanie cały czas czyszczenie zapasów. Małe zakupy. I tyle.
                            Niestety dowiedziałam się , że od września będę miała mniej pieniędzy. Cóż - są lata tłuste i chude.
    • zonaniezona1 Re: Lipiec 2015 16.07.15, 11:20
      Zakupy zrobione - wydane 54 zł. Tzn. karkówka na grila i inne specjały już są w koszyczku. Jutro rano też pojadę rowerkiem i zakupię jeszcze brakujące warzywka i chleb na kolację. Czyli w zamierzonych 100 zł się zmieszczę, koniecznie z winkiem ... Wina rowerem nie przywiozę, bo jak mi spadnie koszyk to szkoda by było na drodze zostawić , a ochoty nie mam z asfaltu zlizywać smile))).

A teraz jak na urlop przystało idę sprzątać i myć okna smile))
      • ana119 Re: Lipiec 2015 26.07.15, 16:48
        W kwestii lakieru to na drugą warstwę kładę utwardzacz i można drapac nawet blat kuchenny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka