Dodaj do ulubionych

Nasze plany na 2023

01.01.23, 22:35
A więc tradycyjnie- cele na 2023. Fajnie tak w ciągu roku wracać i aktualizować sobie na ile realizujemy nasze plany a końcem roku podsumować smile

Cele finansowe:
- chciałabym pozbyć się w końcu kredytu odnawialnego. Zostało mi 10 tysięcy
-w czerwcu płace ostatnia ratę za studia,tak więc od lipca chce odkładać te 500 zł miesięcznie i tym samym w grudniu spłacić do końca nasz ostatni kredyt. Jeśli to się uda to w 2024 wejdziemy z +1100 zł miesięcznie,co daje w rok dodatkowe ponad 12 tysięcy oszczędności.
- z autem u nas ciągle never ending story: mniej więcej w marcu chcemy kupić drugie auto a później w ciągu roku zmienić to aktualne na nowszy model.

Do końca roku chciałabym oszczędzić na formalności związane z budową,przyłącza,projekt,geodete i notariusza oraz fundament.

Raczej pewne,że za niedługo będę musiała szukać pracy. Chciałabym pójść zarobic wreszcie godziwe pieniądze a z drugiej strony dzieci są chore przez ostatnie 2 miesiące na zmianę plus córka w październiku będzie miała operacje po której będzie musiała z 2 miesiące zostać w domu... Więc też nie jestem pewna jak będziemy finansowo stać
Obserwuj wątek
    • twoja-siostra Re: Nasze plany na 2023 01.01.23, 22:38
      Dodam również po analizie wydatków za rok 2022, w 23 rezygnuje z przedłużania rzes u kosmetyczki, chciałabym oszczędzić również po 1/3 z kategorii kosmetyki,slodycze, ubrania,okazje- to jest łącznie jakieś 7 tysięcy złotych...
      • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 01.01.23, 22:54
        Też lubię tu mieć taką listę. U mnie 1Q 2023:
        - zapłacić za wodociąg
        - kasę na poduszkę przelać na obligacje edo
        - 31.01.2023 nadpłacić kredyt pln 38%
        - styczeń zrobić córce zakupy na urodziny - ok. 20 os.
        - week we Wrocławiu z mężem
        - luty - tydzień na Malcie 3 os. (nie mam ani biletów, ani noclegów jeszcze)
        Jak to ogarnę, to dopiszę sobie resztę planów na następne miesiące. 2022 tak mnie zmęczył, że nie mam siły sięgnąć dalej. Ale do tego wątku plany/cele od lat lubię zaglądać.
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 02.01.23, 21:33
          Nocleg we wrocku dzisiaj opłaciliśmy i alkohole na imprezę kupiłam. Kroczek do przodu.
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 09.01.23, 21:56
          - Nadpłaciłam jednak dzisiaj, ale 19%, druga płatność 19.01 prawdopodobnie pójdzie
          - Urodziny się robią bardziej na 30 osób niż 20, ale wiekszość zakupów zrobiłam
          - Maltę sprawdziłam cenowo, za nic jeszcze nie zapłaciłam, ale wiem już dokładniej, jaką kwotę założyć
          - po powrocie z Malty podpisuję umowę z kancelarią - tu już wiem, jakie koszty mnie czekają (kredyt w chf)
          • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 19.01.23, 17:51
            - Kolejna nadpłata dzisiaj poszła. Jeszcze trochę zostanie z planowanej kwoty do przelania za tydzień. I koniec w tym temacie.
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 25.01.23, 14:03
          Z listy wodociąg został i pojechać na urlop. Bilety są, więc ferie zaklepane smile Mogę robić plany dalej.
          • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 26.02.23, 22:12
            - nadal zostało zapłacić za ten nieszczęsny wodociąg - wrrr
            - urlop był cudowny
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 03.03.23, 11:53
          Poszło szybciej niż w kwartał, bo został prawie miesiąc, a ja mam tylko ten wodociąg (wykonawca musi czekać na jeszcze jeden papier). Mogę robić kolejne plany na na następne miesiące. Irytuję się, że realizacja planów idzie tak opieszale, a tutaj widzę kawa na ławę, że to tylko moja niecierpliwość. Jest dobrze. Dwa miesiące i jest nadpłata, kancelaria, odpoczęłam. Można działać dalej z nową energią. W końcu wiosna idzie smile
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 07.03.23, 10:40
          Plan na 2Q2023 to odbudować oszczędności na:
          - bufor,
          - kancelarię,
          - roboty ziemne wokół domu.
          Kasa na te cele: premia, zwrot PIT, z mojej DG.
          Tyle wystarczy - w sumie 4 mies.
          • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 07.04.23, 21:14
            Bufor i kancelaria odfajkowane. Czekam na zwrot z PIT i będzie 20% z planowanej kasy na prace wokół domu. Realizacja tego punktu już tak szybko nie pójdzie. Planuję do końca roku to odłożyć. I rozplanowałam nadpłatę 10% z reszty kredytu hipotecznego. Niby wiele tego nie zostało, ale chcę to "bezboleśnie" zmniejszyć w tym roku. Jakieś końcówki pójdą na nadpłaty i jeszcze 3 mies. Wakacji kredytowych. Potem znowu w następnym z 10% i w trzecim pewnie już cała resztę.
            • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 20.08.23, 13:58
              + kredyt nadpłacony do końca roku
              - wodociąg nadal czeka
              + na wrzesień zaklepane roboty ziemnie
              + bufor odłożonty
              Pora zaplanować 4Q2023
              - chirurg
              - dermatolog
              - odłożyć na kostkę - realizacja między wiosną a jesienią)
              - odłożyć na urlop - wyjazd między XI a III
              • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 15.11.23, 14:43
                Jest wszystko:
                +wodociąg
                +chirurg
                +kasa na kostkę,
                +kasa na urlop
                - dermatolog - zrezygnowałam
                I bonus po podjęciu walki z bankiem - do czasu rozstrzygnięcia sporu sąd zwolnił nas z obowiązku płacenia rat! Dodatkowo bank już oddał kasę za bezprawnie pobrane ubezpieczenie.
                Myślę już o 2024 roku smile
                • czekolada72 Re: Nasze plany na 2023 15.11.23, 19:59
                  Żyć nie umierać 😁👌
      • okruchlodu Re: Nasze plany na 2023 04.01.23, 21:02
        1. Dokończyć remont mieszkania i wynająć je wreszcie. Wpadnie trochę dodatkowego grosza. To będzie największa inwestycja w tym roku ale kasa już na ten cel z grubsza odłożona.
        2. Czeka mnie kilka nadprogramowych wydatków- nowe studia, nowy laptop, żeby pociągnął wykłady online. Liczę, że w perspektywie lat się zwróci.
        3. Kupić trochę złota "na czarną godzinę".
        4. Wyjechac dwa razy na fajne wakacje.
        5. Ograniczyć wydatki (szczególnie na jedzenie) bo ostatnie miesiące za bardzo rozluźnilam pasa. Może od wiosny przerzucić się na rower?
        6. Co miesiac odkładać pewna sumę, już nie tak dużą jak do tej pory.
        7. W pracy czekają mnie dwie podwyżki ale pewnie wszystko zezre inflacja.
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 04.01.23, 22:55
          Możesz napisać, gdzie kupujesz złoto?
          • okruchlodu Re: Nasze plany na 2023 05.01.23, 10:13
            W mennicach on-line. Porównuje ceny i wybieram, gdzie mają taniej. Swego czasu miałam ustawiony alert na nowe oferty allegro ale zrezygnowalam. Żadne fajne oferty się nie trafiały a przy okazji jest to większe ryzyko.
            • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 05.01.23, 14:14
              Dziękuję za odpowiedź smile
            • jeste_m_sobie Re: Nasze plany na 2023 17.03.23, 09:32
              A gdzie trzymasz to złoto?!
              • okruchlodu Re: Nasze plany na 2023 25.03.23, 16:33
                Gdybym nie miała dostępu do bezpłatnej skrytki bankowej to na bank bym się nie zdecydowała na taką formę inwestycji. Pomimo małych ilości złota bałabym się trzymać je w domu a największą zaletą oszczędności jest właśnie poczucie bezpieczeństwa. Opłacanie skrytki depozytowej przy tak śladowej ilości złota byłoby bardzo nieopłacalne.
        • okruchlodu Re: Nasze plany na 2023 26.03.23, 12:36
          Pierwszy kwartał 2023r. okazał się bardzo dołujacy pod kątem finansów.
          1. Pierwsza podwyżka w pracy była bardzo symboliczna, czekam na kolejną, choć już z mniejszą wiarą.
          2. Pojawiło się dużo wydatków z sekcji "zdrowie"- drogie leczenie dentystyczne u córki, okulary (drogie szkła) i to jeszcze nie koniec wydatków. Jak zamknę temat dentysty zacznie się kolejny specjalista.
          3. Muszę przeznaczyć dużo więcej środków na kategorie "edukacja" niż się spodziewałam.
          4. W maju czeka mnie komunia bratanicy, więc i spory wydatek na prezent.
          5. Planowane wydatki też się opóźniają Remont mieszkania stoi w miejscu bo nie mogę znaleźć elektryka. Pierwszy urlop przełożony z porodu chorób. Tak więc jestem zmęczona brakiem urlopu i niepowodzeniami przy remoncie.
          Jestem jakoś tak tym zdołowana. Myślałam, że to będzie luźny rok pod względem finansów a będzie jak zwykle. Mam nadzieję, że w przyszłym kwartale pojawi się jakiś promyk optymizmusmile.
    • agpagp Re: Nasze plany na 2023 02.01.23, 12:31
      Z moich zeszłorocznych nie nie wyszło - miało być auto ale obecne pochłonęło sporą kwotę. Żeby mieć na nowe, muszę mieć stare bo ono zarabia. A że stare się sypie to co odłożę na nowe, muszę podbierać uncertain Remontowych rzeczy też nie ruszyliśmy z braku czasu,.
      Dlatego w tym roku chcę już tylko auto. Tylko i wyłącznie.
      • czarne-jagody Re: Nasze plany na 2023 02.01.23, 18:52
        Chce oszczędzić w 1 półroczu na.zabieg chirurgiczny i powiększać poduszkę. Na dom juz wydaliśmy bardzo dużo w ciągu ostatnich 4 lat. Samochód wymieniony w żeśzlym roku.
      • agpagp Re: Nasze plany na 2023 07.03.23, 20:16
        i musiałam wziąć kredyt ... i za mało jak się okazało big_grin
        • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 08.03.23, 14:06
          Na coś fajnego? No i jak oprocentowany? Chyba za bardzo się nie przejmujesz, skoro się śmiejesz smile
          • agpagp Re: Nasze plany na 2023 19.03.23, 21:11
            Żeby kupić auto. No śmieje się bo nic mi innego nie zostało. Oprocentowanie 11,89. Ale ja już innego wyjścia nie miałam. Obecny samochód jest w takim stanie że boję się jeździć. Zrobiłam nim 320 tys km. I czas się rozstać. A nowego ciągle szukam uncertain i jest mega ciężko a ceny rosną w oczach. Upatrzyłam sobie jeden a przez weekend cena podskoczyła o 2 tys uncertain już nie wspomnę ile kasy wydałam na sprawdzanie Vin w płatnych raportach demaskując oszustów handlarzy.
    • olpa7 Re: Nasze plany na 2023 02.01.23, 21:49
      Trochę myślałam nad tym co chciałabym osiągnąć w tym roku.
      Jeżeli na koniec stycznia sąd zdecyduje że odzyskam swoje pieniądze to wtedy poczynię jakieś inwestycje.
      Jeśli nie dostanę tych pieniędzy to w tym roku wyluzuje. Zgromadziłam już wystarczającą poduszkę, auto jest całkiem spoko. W domu nic już nie ma pilnego do zrobienia, ewentualnie drobiazgi do max 5 tys.

Za to na pewno nie będę żałować na wyjazdy z dziećmi.
      No i na pewno będę odkładać tym bardziej że na horyzoncie majaczy dobra podwyżka więc przynajmniej połowa tej kwoty będzie szła na konto oszczędnościowe.
      • mysz1978 Re: Nasze plany na 2023 03.01.23, 22:48
        w tym roku jadę z dziećmi za granicę (pierwszy raz). Całość powinna się zamknąć w 12.000, bo postanowiłam zaszaleć smile Już trochę jest odłożone, bilety lotnicze opłacone, noclegi zarezerwowane (od pazdzienrnika już...). Transport tam, jedzenie, bilety wstępów przed nami. Ale myślę, że jakoś damy radę.
        W tym roku też chcę kupić meble dla syna.
        No i poduszka finansowa mogłaby trochę się powiększyć wink Ale pewnie może z 10.000 się uda odłożyć tylko.
    • hana2 Re: Nasze plany na 2023 07.01.23, 21:04
      Chciałbym do końca tego roku ogarnąć wszystkie wydatki jakie pojawią się po przeprowadzce. Tak, aby w kolejnym roku móc oszczędzać na kolejny punkt na liście planów w obecnej dekadzie. Może od września uda mi się zacząć realizowanie pewnych planów zawodowych. Byłoby lżej finansowo i nadzieja na normalność.

Zajrzę tu na koniec roku.
      • czekolada72 Re: Nasze plany na 2023 08.01.23, 16:07
        O właśnie,! Ja mam plan na najbliższe dziesięć lat. Związane z wsczesnirjsza spłata kredytów,linii, kart; z dokończeniem renowacji niewielu już , ale jednak mebelków, z kilkoma większymi remontami. To są te mega duże założenia. I jest drugą lista - średnia. I jest ta trzecia, najdrobniejsza, fakt, na najbliższy rok konkretnie. Ale w tym roku właśnie nie zakładam dużej ilości drobiazgów, to poprostu będą takie tegoroczne codzienności 🙂
        • teodor-k Re: Nasze plany na 2023 22.01.23, 02:59
          Ja wyjeżdżam dzisiaj zagranicę powiększać swój majątek .Przy okazji podróżować i zwiedzać ..Plany takie że brakuje mi jedynie kobiety u boku bliskiej bo dorywcze nie wystarczają .

• kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 23.01.23, 10:31
            Powodzenia. I przy okazji baw się dobrze.
    • michal1909 Re: Nasze plany na 2023 10.01.23, 19:57
      J
    • ge-ox Re: Nasze plany na 2023 11.01.23, 12:03
      rok 2023 zapowiada się "wydatkowy", ale dostałam od stycznia ładna podwyżkę, więc jestem dobrej myśli, plany następujące:
      - remont generalny mieszkania, ale taki z ryciem wszystkiego do żywego, wymiana okien, przesuwanie ścian
      - wydatki na zdrowie, główny wydatek to stomatolog i dwa implanty
      - wyjazd na wakacje, obóz córki i cztery-pięć wyjazdów około cztero-pięciodniowych do różnych miast europejskich na zwiedzanie, podróż tylko samolotem ( nie znoszę długich tras samochodem )
      -jeżeli starczy srodków, to może jakaś medycyna estetyczna, ale bez wielkiego parcia

ponadto postanawiam odgracić mieszkanie, pozbyć się / sprzedać niepotrzebne rzeczy, ograniczyć kupowanie książek, zrezygnować z kablówki, albo przynajmniej mocno ograniczyć abonament
      zdecydowałam również o uważnym dokonywaniu zakupów, ciuchów nie będę wcale kupować, bo mam ich za dużo, żadnych zbędnych rzeczy do domu, będę starała się wykorzystać to co mam, zarówno w szafie, jak i w całym swoim dobytku, rzeczy trzeba zużyć, wykończyć
      zrezygnowałam z kart klienta w sklepach, zostawiam tylko te, z których naprawdę korzystam, odklikałam wszelkie newslettery, zamknełam konta w kilku sklepach internetowych
      sporo jak na początek roku, na razie działam na dużej motywacji, zobaczymy na ile mi tego zapału starczy, ale już sam fakt, że podjęłam konkretne działania jest dużym osiągnięciem, bo zbierałam sie do tego ze trzy lata
      bee sobie robić takie podsumowania kwartalne, mam nadzieję, że efekty będą dalej mnie motywować
      wszystkim forumowiczom życzę pomyślności w tym roku i powodzenia w realizacji zamierzonych celów i marzeń na ten rok!!!

• kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 11.01.23, 12:27
        Fajne plany smile Z rozmachem i wymagające dużo energii. Powodzenia. I gratuluje podwyżki. Przy remoncie generalnym wyjazdy z pewnością się przydadzą. Jakie masz upatrzone kierunki wyjazdów? Jak to ogarniasz logistycznie? Chętnie czegoś się dowiem/zainspiruję. Planuję w 2023 r. powolutku wracać do podróżowania.
        • ge-ox Re: Nasze plany na 2023 11.01.23, 14:04
          nie nastawiam się na konkretne kierunki, mam oczywiście kilka miast, które bardzo chcę zobaczyć, zazwyczaj jedno, dwa zaliczę, a reszta to po prostu inspiracje z jakiś blogów podróżniczych, albo... upolowane bilety lotnicze smile jak trafia sie dobra cena na jakiś kierunek, a jeszcze tego miejsca nie odwiedzaliśmy, albo miejsce jest dobrą bazą wypadowa na inne miejscowości do zwiedzenia, to kupuję bilety i jedziemy
          udało nam się tym sposobem w ubiegłym roku pojechać trzy razy na fajne city breaki do Wiednia, Rzymu i na Sycylię ( choć tutaj za dużo czasu zabiera jednak przelot ), zazwyczaj wybieram bardzo wczesne godziny wylotu typu 7 rano i najpóźniejsze powroty, żeby zyskać najwięcej czasu na miejscu, no i unikam jak tylko jest to możliwe lotów weekendowych, są droższe i jest mniejszy wybór, a tak poza tym to nie nastawiam się na konkretne kierunki, czasem będziemy pewnie brać co jest smile ważne, żeby się oderwać od codzienności, razem spędzić miło i ciekawie czas
          mam nadzieję, że uda Ci się w tym roku spełnić jakieś podróżnicze marzenie smile
          • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 11.01.23, 17:23
            Dziękuję za odpowiedź. W sumie nie pomyślałam, żeby zwracać uwagę na godzinę przylotu, a to dodatkowy dzień smile za to wracać lubię wcześnie, bo w dzień powrotu już się stresuję, czy na pewno zdąże na samolot i niczego fajnego nie planuję. Byle oddać auto.
            • mysz1978 Re: Nasze plany na 2023 13.01.23, 20:28
              fajne takei city breaki wink U mnie nierealne niestety, ale milo choć pomarzyć big_grin
              • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 13.01.23, 22:22
                Popatrz na blogach podróżniczych, jak ludzie to planują. Może się okaże, że to wcale nie jest poza Twoim zasięgiem. Warto sprawdzić. Kto powiedział, że musi być na wypasie albo wcale. Albo 4 razy w roku. Raz na 2 lata też można smile fiat 500 na Malcie 7 dni mąż znalazł za 140 zł. Do tego zatankować. Noclegi ze śniadaniem 3 osoby od 930 zł. Loty pierwsze z brzegu 1600 zł. Dobrze mi się wydaję, że taniej niż u nas? A że poza sezonem i "tylko" 20 stopni.. Hotel może się okazać koszmarkiem. No bywa i tak. Ale co przeżyję, zobaczę to już moje.
                • kamarow69 Re: Nasze plany na 2023 26.02.23, 22:15
                  Za loty było jednak 1800, ale posłuchałam podpowiedzi i przylota do południa, więc jakby dzień w gratisie. W hotelu fatalna łaziena. Za to świetna lokalizacja. Wyszło nam 1400 za osobę pt.-pt.
    • agpagp Re: Nasze plany na 2023 02.04.23, 14:01
      Auto kupione. Cel się zmienia. Teraz chcę nadpłacić kredyty. A jednego z nich pozbyć się do końca roku.
    • 098qwerty Re: Nasze plany na 2023 02.04.23, 21:26
      Trochę późno się dopisuję bo już jestem w trakcie realizacji planów 😉
      Na ten rok zaplanowałam tylko kilka wyjazdów rodzinnych i dla starszego syna ferie oraz kolonie. Remontów nie robię, może jedynie malowanie ogrodzenia ale to własnymi siłami. Sprzętu do domu nie kupuję, chyba że coś się zepsuje to wymienię. Samochodu na razie nie wymieniam bo kasę pożyczyłam w rodzinie, zresztą ceny trochę poszybowały w górę i muszę dozbierać drugie tyle co już uzbierałam.
      Ferie już za nami, wyjazd dla młodego na tydzień w góry kosztował 3 tysiące. Teraz czeka na kolonie w Grecji, koszt na 12 dni to 3 tysiące plus 200 euro. Wiadomo, że jeszcze trzeba mu dać kieszonkowe. A całą rodziną jedziemy na tydzień w czerwcu oraz 2 razy po tygodniu w sierpniu, wszystkie wyjazdy na południe Polski. Może w przyszłym roku wyskoczymy na tydzień gdzieś poza Polskę. I jeszcze bym chciała pojechać na weekend np. do Lublina albo innego miasta , żeby pozwiedzać okolice.
      Po zmianie pracy w zeszłym roku trochę odżyłam finansowo, przy zmianie umowy czeka mnie podwyżka więc będzie jeszcze lepiej.
      • 098qwerty Re: Nasze plany na 2023 06.09.23, 20:02
        Plany zrealizowane 😁 może poza wyjazdem weekendowym ale ten zrealizuję już w ten piątek.
        Umowę na stałe podpisałam, podwyżka była i to nawet spora. A tu do końca roku jeszcze 3,5 miesiąca, trzeba coś jeszcze zrobić 😉
    • twoja-siostra Re: Nasze plany na 2023 16.04.23, 06:16
      Aktualizacja kwietniowa: pieniądze na auto są ale nie ma nic sensownego zeby kupić więc szukamy już od miesiąca. Drugiego auta w tym roku raczej nie zmienimy,za to prawdopodobnie kupimy kombajn. Jeszcze nie wiemy bo w skupach nie chcą polskiego zboża więc czy jest sens...?
      W lipcu jedziemy w gory. A końcem roku chce już mieć tak jak pisałam wyzej- na koszty okolobudowlane.
    • twoja-siostra Re: Nasze plany na 2023 08.08.23, 06:13
      Jest już sierpień. Nowe auto stoi, maszyna kupiona chociaż musieliśmy się wspomoc małym kredytem, który do końca roku chcemy spłacić.
      Wyjazd wakacyjny już za nami, więc można dalej wziac się za porządne odkladanie
    • olpa7 Re: Nasze plany na 2023 16.08.23, 21:11
      Miałam trochę inne plany bo chciałam poczynić inwestycje ale ostatecznie nie znalazłam nic ciekawego.
      Koniec końców jednak poczyniłam zmiany w domu, dorobiłam sobie łazienkę i garderobę. Trochę pozwiedzalam z dziećmi tak jak miałam w planach. A od września chce zacisnąć pasa i skupić się na swoim zdrowiu i kondycji. Ogólnie dobry rok
      • czarne-jagody Re: Nasze plany na 2023 04.09.23, 21:45
        Plany na ten rok uległy zmianie. Niestety nie będzie powiększania oszczędności. Trafiła się okazja kupiliśmy kolejna działkę z warunkami zabudowy 13 ar. Dzialka bardzo ustawna z dojazdem od drogi publicznej i wewnętrznej. Oszczędzanie zaczynamy od nowa.
        • czarne-jagody Re: Nasze plany na 2023 04.09.23, 21:52
          2 lata też kupiliśmy działkę 11,23 ara jeszcze w lepszej lokalizacji. Cena tej dzialki wzrosła co najmniej 2 krotnie. Także, warto inwestować w ziemię. Obie dzialki z warunkami zabudowy.
          • ardiss1 Re: Nasze plany na 2023 06.09.23, 11:20
            zdecydowanie. przez 6 lat wartośc mojej działki wzrosłą 3krotnie. szok.
            sprzedaliśmy i teraz bez kredytu mozemy sie budować.
            żadna lokata nie dałaby takich oszczedności.
        • mlodyniedowziecia Re: Nasze plany na 2023 26.09.23, 14:40
          To tak jak u nas - plany sobie, a życie sobie. Pocieszam się, że jeden z amerykańskich generałów powiedział "Planowanie jest wszystkim, a plany niczym". Więc zamiast spokojnie odkładać, po ujawnieniu planów obronnych RP, sprzedaję mieszkanie nad Wisłą i kupuję dom nad morzem w Apulii. Oczywiście trzeba było coś dołożyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka