zorkaa 28.11.07, 15:18 witam! tak się ostatnio zastanawiałam, czy warto kupować droższą wodę znanego producenta? czy kupując wodę zwracacie uwagę na cenę? czy kupujecie sprawdzoną, bo nigdy nie wiadomo co tam w tych butlach jest? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.asz Re: jaką wodę kupujecie? 28.11.07, 15:30 byl czas ze dla malego kupowalam najlepsza wode (polecona przez pediatre) a dla nas (glownie dla mnie, bo maz rzadko pije) zwykla mineralna w 5l butlach (tak ze sredniej polki, nie najtansza - zbyta tania tez wydaje sie podejrzana), teraz zrezygnowalam z tej najlepszej i maly pije to co ja, ale tez raczej nieduzo bo najczesciej pije przegotowana (zawsze jest w czajniku jako ze na biezaco idzie do kaszki i mleka w proszku) Odpowiedz Link
pani.jadzia asia.sz 24.05.08, 23:35 czytalam, ze woda po otworzeniu jest zdatna do picia przez 2 dni, ale pod warunkiem, ze jest trzymana w lodowce. domyslam sie, ze 5- litrowej butli nie wlozysz do lodowki... Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: jaką wodę kupujecie? 28.11.07, 15:55 A to zalezy do czego ta woda. Ja patrzę na skład minerałów na etykiecie. Na głowę jeszcze bowiem nie padłem, aby kupować zwykła kranówę. Odpowiedz Link
iberia.pl Re: jaką wodę kupujecie? 28.11.07, 17:23 wodę do czego? do gotowania nie uzywam kranowki a wody w butlach TIP, jesli chodzi o mineralna to naleczowianka albo nestle. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: jaką wodę kupujecie? 28.11.07, 19:50 Nie kupujemy wody. Przynosimy sobie ze studni głębinowej. Odpowiedz Link
b-b1 Re: jaką wodę kupujecie? 28.11.07, 21:54 Lekko gazowaną Dobrawa, albo Ustronianka.Mam zamontowany filtr osmotyczny(jakoś tak się to nazywa)-jeśli ktoś ma ochotę na wode bez babelków.(uzywam jej równiez do kawy i herbaty) Odpowiedz Link
zooba Re: jaką wodę kupujecie? 29.11.07, 09:15 czy filtr osmotyczny nie destyluje wody? czy w takim razie nadaje się ona do picia? zastanawiam sie nad filtrem do wody, stąd pytanie (tzn. nie ze złośliwości). Odpowiedz Link
b-b1 Re: jaką wodę kupujecie? 29.11.07, 10:03 zooba napisała: > czy filtr osmotyczny nie destyluje wody? czy w takim razie nadaje > się ona do picia? zastanawiam sie nad filtrem do wody, stąd pytanie > (tzn. nie ze złośliwości). Ja się nie znam na tym zupełnie i nawet nie wiem czy słowo "osmotyczny" uzyłam poprawnie(musiałabym małża zapytac o co w tym chodzi) .. Odpowiedz Link
k1234561 Re: jaką wodę kupujecie? 30.11.07, 09:27 Ja też mam ten filtr.Wody z niego używam do gotowania,do kawy i herbaty.Jeśli chodzi o mineralną, kupuję Arctic niegazowaną. Odpowiedz Link
olbrachta Re: jaką wodę kupujecie? 30.11.07, 09:43 My pijemy Primavera gazowaną, a do gotowania, herbaty itp używamy kranówy - muszę powiedzieć, że woda się baaardzo u nas poprawiła i woda jest super Odpowiedz Link
b-b1 Re: jaką wodę kupujecie? 30.11.07, 09:58 U mnie to na pewno filtr osmotyczny-i fakt, woda pozbawiona jest jonów(jakiś tam)-ale z opinii "znajacych się bardziej" wynika, że jony w wiekszości dostarczane sa z jedzenia-więc ich brak w wodzie pitnej w zupełności nie przeszkadza. Odpowiedz Link
75ona Re: jaką wodę kupujecie? 30.11.07, 10:18 A ja od dziecka piję kranówę, gotuję na kranówie i żyję (mieszkam w Wielkopolsce). Kupuję raz na jakis czas Wode Żywiec w 1,5 litrowych butelkach, jak kupuję baniak 5 litrów, to mam wrażenie, ze pod koniec juz tam coś zakwita, smaczna jest też Dobrawa z Lidla i Primawera. Nie ryzykowałabym picia kranówy w Warszawie - tam to chyba nawet na herbatę trzeba kupować wodę butelkowaną. W takim przypadku do gotowania kupowałabym chyba najtańszą. CO do filtrów, to z tego co wiem ich stosowanie powoduje, ze pije sie wodę destylowaną, poza tym nie wiem, jak z uch czystością i czy nie osadzają sie tam jakieś mikroorganizmy. Odpowiedz Link
asia.asz Re: jaką wodę kupujecie? 10.12.07, 11:23 hmmm raczej nie destylowana bo raz ze jest to szkodliwe dla zdrowia, dwa jak znam destylarki to zajmuje to troche czasu: zagotowanie wody az do jej parowania i potem skroplenie... na pewno nie jest to tak szybkie zeby mozna bylo wlac kubek w minute... Odpowiedz Link
akacjax Re: jaką wodę kupujecie? 10.12.07, 21:57 woda z neiektórych filtrów jest częściowo zdemineralizowana-niby minerały można dostarczyć w inny sposób. Ale jak wszystkich uczyli w szkole o przenikaniu wody i minerałów do komórek to wiadomo, że dochodzi do szeregu szkodliwych zjawisk, gdy skład wody i minerałów nie zapewnia równowagi elektrolitycznej. Nie wspominając do tego o rozwijających się na filtrze bakteriach... Innymi słowy kupić filtr może łatwo, ale być pewnym co się pije-to raczej kwestia wiary. Ja uzywam wodę z kranu-zimną (nigdy z kurka "ciepła")używam do gotowania, herbat itd. zawsze gotuję ją! Pijam różne odmiany Muszynianki, latem wyżejzmineralizowaną. Odpowiedz Link
gochalodz Cisowianka 30.11.07, 13:56 Nawet filtra pod kranem nie mam,bo woda nienajgorsza Także do gotowania wody kupować nie potrzeba w Łodzi Cisowianka do picia,ze względu na smak głównie(niegazowana). Odpowiedz Link
halinaa7 Re: Cisowianka 10.12.07, 11:07 Również polecam cisowiankę, tańsza od nałęczowianki, a też ze źródeł nałęczowkich, niskosodowa i dobra! Odpowiedz Link
stokrotka.a Re: Cisowianka 16.07.08, 22:41 Do gotowania woda przefiltrowana Britą.A do picia Cisowianka,Dobrawa Dla najmłodszej Gerber Odpowiedz Link
3mu a butle 18,9l. z baryka? 07.01.08, 16:48 Czasami można je spotkać w różnych instytucjach,banki, sklepy itp. ale czy tak do zwyczajnego gospodarstwa domowego nie mozna by bylo? nie byloby oszczedniej i bardziej ekologicznie? Mi osobiscie krynka bardzo smakuje, tylko sie dodzwonic nie mozna do niej, a ten busik-krynka co krąży po moim miescie ciagle mi zwiewa;/ prosze o opinie i pozdrwaiam Odpowiedz Link
b-b1 Re: a butle 18,9l. z baryka? 07.01.08, 19:23 Pytasz o dystrybutor z butlą na dwa kraniki z zimną i gorąca woda?? Odpowiedz Link
b-b1 Re: a butle 18,9l. z baryka? 14.01.08, 17:59 3mu napisał: > no. Ja miałam przez ponad rok takie cuś w domu. Woda rewelacyjna(u nas nazywała sie inaczej,Dar Edenu)i w ogóle sam fakt kraników powodował ułatwienie życia.Kawa(pijemy rozpuszczalną) zalewana od razu bez uzycia czajnika(woda ma 95stopni)latem woda z dystybutora zimna, że az pić się chce... ale od firmy dostarczającej trzeba było brac okresloną ilosć butli na miesiąc(4) niekiedy wypiliśmy, ale nie zawsze-podrzucałam butle do firmy-(tam tez miałam dystrybutor i szybciej woda schodziła)biorac puste, aby nazbierac 4 do wymiany. Nie wiem jak jest teraz, na jakich zasadach możesz kupic(czy wziąsć w dzierżawe) taki dystrybutor-ja musiałam zrezygnowac, jak dzieci zaczeły chodzic-jako, ze machina była z dużych i stała na ziemi istniało prawdopodobieństwo poparzenia się-cóż trzeba było zrezygnowac-ale naprawde byłam zadowolona-choćby z faktu nietaszczenia wody samemu... Odpowiedz Link
mikolajowa_mama Re: jaką wodę kupujecie? 07.01.08, 17:55 Do picia kupujemy kinge pieninska, tania, dobra w smaku - polecam. Za to do herbatki, zupy i ogolnie gotowania przynosimy oligocenska, ale... w mrozy zamykaja ujecie i aktualnie pijemy (FUJ) kranowke. No i zaczynamy sie zastanawiac nad filtrem do wody, co polecacie? dzbankowy? na kran? Odpowiedz Link
zolzietta Re: jaką wodę kupujecie? 06.03.08, 11:41 Zależy w którym miejscu robimy zakupy. Lubimy Dobrawę, Cisowiankę, Tymbarka, tylko niegazowaną. Odpowiedz Link
reni_78 MPWiK ;) 06.03.08, 12:02 swojego czasu czytałam dość obszerny reportaż? raport? dotyczący marketingu wód mineralnych w butelkach /kto by wogóle kiedyś pomyślał, że wodę można pozyskiwać z innych źródeł niż studnia - pewna staruszka za mojego wczesnego dzieciństwa wciąż nie ufała kranom/ ktoś tam się wypowiadał, że jest bardzo zdziwiony, że butelki tak szybko opanowały lubelszczyznę, bo tam najlepsza gatunkowo woda /badana laboratoryjnie kranówa nie odbiega zbytnio normami od mineralnych butelkowanych/ i nastawiali się tu na specjalny, dość kosztowny program marketingowy, a ludzie 'łyknęli' ogólnokrajową reklamę - facet naprawdę był zdziwiony jam z Lublina woda nie wiem, jak się nazywa, byle by pisało 'niegazowana' marki własne biedronki, championa, reala i innych jadąc pod namiot biorę zapasy kranówy w 5l baniakach potem kupuję najtańszą mineralną Odpowiedz Link
kamka1988 Re: jaką wodę kupujecie? 06.03.08, 21:26 ja kupuję Żywiec Zdrój lub Kroplę Beskidu a dla córci Gerber.Kiedy kupiłam tańszą to mi nie smakowała Odpowiedz Link
advancia Re: jaką wodę kupujecie? 07.03.08, 09:02 Od kilku lat używamy w domu filtrów do wody Brita. Skończył się problem z brązowym osadem po herbacie na kubkach i potrzebą odkamieniania czajnika. Filtr wymieniam co 4 tygodnie, dzbanek myję w zmywarce, więc glonami nie porasta. Taką filtrowaną wodę dajemy też psu do picia, bo skoro na czajniku nie osadza się kamień to i na psich zębach będzie go mniej Do picia na surowo kupujemy wodę w 5 l baniakach. Najczęściej jest to woda Żywiec albo Ustronianka. Unikam kupowania najtańszych wód po 1,50 za 5 l, bo moim zdaniem nie różnią się od tego, co leci z kranu. Jako że pijemy tej wody bardzo dużo, to zastanawiamy się nad ustawieniem dystrybutora z Darem Edenu czy jak to się tam nazywa. Tylko że to ustrojstwo zajmuje sporo miejsca w kuchni i trzeba by było zrobić przemeblowanie. Część z Was ma w domu zainstalowane filtry osmotyczne, to działa tak jak Brita - filtr węglowy? Odpowiedz Link
kasiaaaa24 Re: jaką wodę kupujecie? 08.03.08, 08:11 Kropla Beskidu. O nawet jak mnie coś podkusi, żeby kupić coś innego, to zawsze potem wracam do Kropli Odpowiedz Link
jackie.sparrow Re: jaką wodę kupujecie? 08.03.08, 08:48 Kupuję Cisowiankę w Makro i place za zgrzewke bodajże 7 złotych a ostatnio w realu byla promocja na wode Aquarell i zapłacilam za cala zgrzewke 4,20 zł ) Moze jeszcze jest ta promocja o ile wszystkie zapasy nie zostały juz wykupione Odpowiedz Link
ben333 Re: jaką wodę kupujecie? 20.05.08, 14:56 Korzystamy z kranówy i przepuszczmy przez brite. 14 zeta na miesiąc Odpowiedz Link
hugo43 Re: jaką wodę kupujecie? 20.05.08, 16:01 do czajnika filtruje przez brite(zarowno w domu jak i knajpie),do picia w domu kupuje cisowianke niegazowana.a dla klientow naleczowianke(niestety krecenie nosem bylo na wody mniej popularne lub niereklamowane).czasami kupowalam jurajska w malych butelkach,ale ruszyla sie odkad zaczeli reklame w tv.tak naprawde to duzo zalezy od promocji telewizyjnej.przez jakis czas do pubu kupowalismy ostromecko w szklanych bytelkach,niestety zrezygnowalismy,moze zaczna reklamowac i ludzie ja polubia::))a szkoda,bo opakowanie fajne i smak niezly i cena ok. Odpowiedz Link
gad.forumowy Re: jaką wodę kupujecie? 20.05.08, 16:06 U mnie w pracy jest obrzydliwa woda w kranie, więc kupuję sobie w markecie baniaczki 5l. Jest też (w pracy) Dar Natury, ale nie chcę podbierać wody z innego działu, a ta ze sklepu kosztuje jakieś grosze. Co do jakości, to pewnie nie różni się niczym od tej z kranu (ze studni głębinowych, w domu a nie w pracy ). Odpowiedz Link
nuova Re: jaką wodę kupujecie? żadnej - w smaku... 20.05.08, 16:48 ...taka sama jest kranówka Odpowiedz Link
ivoncja Re: jaką wodę kupujecie? 20.05.08, 19:28 Ja kupiłam dzbanek filtrujący Anna- działa tak samo jak Brita, a jest tańszy w eksploatacji Kupujemy wkłady wzbogacające wodę w magnez, pijemy ją również bez gotowania. Odpowiedz Link
myszencja6 Re: jaką wodę kupujecie? 20.05.08, 20:37 do gotowania kranówka. Do picia bezpośredniego na zmianę Nałęczowianka, Nałęczowianka delikatnie gazowana, Staropolanka niegazowana, Dobrawa niegazowana. Wszystkie w małych butelkach 1,5l. Odpowiedz Link
swiety21 Re: jaką wodę kupujecie? 16.07.08, 19:32 Witam Sama jestem uzytkowniczka dzbanka filtrujacego Anna i wkładow filtrujących, a do uzywania go przekonal mnie moj lekarz, zalecajac jego uzywanie w przypadku leczenia z kamieni nerkowych. Mieszkam w malym miescie i mialam problem z nabyciem takiego dzbanka i regularnym wymienianiem wkladow, ale od czego internet ???!!! Regularnie zaopatruje sie we wklady w sklepie internetowym www.saintbest.pl - szybka i bezproblemowa obsluga. Czasami warto pomyslec o zapobieganiu zamiast pozniej leczyc ...... Pozdrawiam Ewcia Odpowiedz Link
mikaszka Re: jaką wodę kupujecie? 21.05.08, 14:55 Firma nie ma znaczenia. Trzeba patrzec na zawartosc skladnikow mineralnych. Woda, ktora ma 200-300g, nie tylko nie dostarcza zadnych, ale jeszcze wyplukuje z organizmu. Im wiecej mineralow tym woda zdrowsza, ale jednoczesnie nabiera smaku "wody uzdrowiskowej", bywa slonawa, co niekoniecznie kazdemu pasuje. Od 700g do ok 1000- 1200g woda ma jeszcze smak "zrodlany", taki normalny, kojarzacy sie z czysta, swieza woda, a przy tym poziomie mineralow juz w organizmie co nieco zostaje. Wiec trzeba czytac etykietki, bo to nie ma nic wspolnego ani z firma, ani z cena. Da sie znalezc wode, ktora laczy w sobie niska cene ze "zdrowotnoscia". Odpowiedz Link
cosmatynka Re: jaką wodę kupujecie? 24.05.08, 19:06 Wody zdrowotne pije sie tylko ze wskazan lekarza. A i wysokozmineralizowane sa raczej przezaczone dla osob bardzo aktywnych fizycznie. dla przecietnego smierelnika najlepiej sredniozmineralizowane. wazne zeby byl odpowiedni stosunek wapnia i magnezu. Ja dla coreczki do kaszek i mleczka ,rowniez do picia kupuje Primavere, sama tez ja popijam. Jest tania bo za 6l place 3,4zl. A po tym jak naczytalam sie o zywiec zdroj niepochlebnych opinii odrazu z niej zrezygnowalam Odpowiedz Link
dorotka.k1 Re: jaką wodę kupujecie? 24.05.08, 20:51 kupuję mazowszankę, bo mi smakuje i cenę ma dość przyzwoitą, 8 zł za 6x1,5l Odpowiedz Link
miska_malcova Re: żadną 16.07.08, 21:30 mam Britę, nie kupuję wody. Tylko jak jedziemy w góry kupiuję kilka małych butelek Nałęczowianki Odpowiedz Link
jorka Re: żadną 17.07.08, 01:23 Ja też mam Britę, piję na surowo i do gotowania, jest smaczna i rzeczywiście skończyły się osady. Jest i oszczędniej i lepiej dla środowiska, nie popieram produkcji plastiku. pzdr Karola Odpowiedz Link
dradam121 mamy wlasna 17.07.08, 02:57 ze studni glebinowej ( 42 m). Poniewaz zawiera sporo zelaza jest ona kolejno zmiekczana i destylowana (mamy wlasny sprzet , automatycznie dzialajacy, w piwnicy). Pozdrawiam dradam Odpowiedz Link
e.milia Re: jaką wodę kupujecie? 17.07.08, 12:52 czasem biorę wodę ze źródla oligoceńskiego, pod domem są takie kraniki i mozna sobie nalewać do butelek. Nadaje się do picia Odpowiedz Link