xayela 19.11.13, 20:08 Witam niedawno zaczelam przygode z haftem krzyzykowy i wszystko wyszywalam bez tamborka, tak mnie cos tknelo zeby sie rozejrzec za takowym ALE mam pytanie - co ten tamborek daje? i jaki jest odpowiedni ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatka69 Re: Tamborek 19.11.13, 21:40 Tamborek to fajna rzecz, napina tkaninę, przez co łatwiej wbija się igłę w oczka, a krzyżyki wychodzą równiutko i są równej wielkości, z tamborkiem unikasz zbytniego "ściągania" robótki, ponadto jest poręczny, nitki z lewej strony się tak nie plączą. Ja zdecydowanie wolę haftować z tamborkiem. Wielkość zaś zależy od wielkości robótki i przyzwyczajenia. Do drobiazgów fajny jest mały tamborek, bo wówczas nie potrzebujesz dużego kawałka tkaniny, zaś przy dużych pracach warto mieć większy, nie trzeba go często przekładać, chyba, że komuś niewygodnie z dużym tamborkiem. Jeśli haftujesz na kanwie to wystarczy taki cieńszy. Tutaj masz namiary na takie w miarę niedrogie, a sklepik sprawdzony hobberia.com/c/1628/tamborki-akcesoria.html Odpowiedz Link
szmatka-gratka Re: Tamborek 19.11.13, 22:40 Zaponznaj się z wątkiem forum.gazeta.pl/forum/w,20039,132654648,132654648,Tymborek_a_rama_do_haftu.html W nim znajdziesz tak pod koniec link do kolejnego tematu tamborka,krosna Polecam również pasjeodnalezione.blogspot.com/2010/07/abc-wybor-krosna-stojaka-do-ram-i.html Odpowiedz Link
xayela Re: Tamborek 20.11.13, 20:16 dziekuje wam bardzo serdecznie chyba jednak sie skusze na niego Odpowiedz Link