Dodaj do ulubionych

Pasmanteria Gdańsk

14.01.15, 07:24
Witam wszystkich
W niedługim czasie planujemy z mężem otworzyć przeróbki krawieckie i przy okazji małą pasmanterie w Gdańsku na Zaspie.
Na razie rozplanowuje sobie co trzeba kupić i jestem w kropce czy warto inwestować w przybory do haftu?
Mąż twierdzi że teraz tylko babcie haftują ale czytając różne watki w necie stwierdzam ze haftują tez młode osoby i chyba warto ,chciała bym poznać wasze zdanie w co na początek zainwestować?
Chciała bym aby był duży wybór ,ale to małymi kroczkami bo niestety to nie tak małe koszta,proszę o sugestie bo ja komletnie się nie znam tym bardziej jak czytam o kanwach i numerach to nie mam zielonego pojęcia co z czym ,dlaczego? smile Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marysia191 Re: Pasmanteria Gdańsk 14.01.15, 16:23
      Na pewno nie haftują tylko stare babcie wink
      Każda z nas szuka w pasmanterii różnych rzeczy, tych, których nam akurat brakuje, więc wszystkim nie dogodzisz wink
      Na pewno podstawą jest mulina. Droższa, firmy DMC. Albo tańsza, nasza polska Ariadna.
      Tkaniny do haftu też potrzebujemy (aidy, lnu). Takiej ciętej z metra. I dobrej firmy, żeby był równy splot (tu na pewno odradzam firmę DMC, bo zaliczyli kilka wpadek jeśli o to chodzi). Zazwyczaj kupuję tkaninę firmy Zweigart, jest droga, ale bardzo dobra.
      Numery tkanin (im wyższy, tym większe "oczka") - najbardziej popularna to 14 czyli 54 krzyżyki na 10 cm. Ale warto mieć aidę 16 (64 krzyżyki na 10 cm) i 18 (70 krzyżyków na 10 cm). Dobrze mieć białą, ecru, czarną, rustico.
      I jeszcze mnóstwo innych drobiazgów: tamborki, igły do haftu, pisaki do tkanin, obcinaczki...
      Myślę, że gdy otworzysz pasmanterię, to od potencjalnych klientów dowiesz się, jaki asortyment ich interesuje...
      Powodzenia!
      • eliza332 Re: Pasmanteria Gdańsk 14.01.15, 19:06
        Bardzo ci dziękuję za wiadomość ,na początek chyba mi wystarczy a potem faktycznie trzeba słuchać klientów,pozdrawiam serdecznie i może komuś jeszcze coś się przypomni to chętnie się dowiemsmile
        • piegucha Re: Pasmanteria Gdańsk 20.01.15, 21:45
          Ale nam Twoj maz dowaliltongue_out Wlasnie starych babc nie widze na blogach, same mlode i troche mniej mlode kobitki, ale tylko kilka z nich zaliczyc mozna do babc.
          Tak, na pewno kanwy! Moga byc tez w kawalkach, bo wtedy i kolory sa ciekawsze. Bywaja tez kanwy/aidy w tasmach. Co do DMC to ja nie mam zastrzezen, jakos najrowniejsza to dla mnie kanwa.
          Mnie zawsze interesuja male zestawy do haftu, bo w nich jest wszystko i od razu wyhaftowac.
          Moze zajrzyj na jakas strone pasmanterii? Wtedy zobaczysz co inne wlascicielki maja na stanie.
          Obecnie na Slasku popularna jest Pasmaneria Inspiracja, wiem ze niektore dziewczyny z dalszych okolic przyjezdzaja a nawet zamawiaja sobie cos przez neta. Edyta, wlascicielka prowadzi tez bloga i strone na FB, wiec moze zajrzyj i podpatrz?
          edytainspiracja.blogspot.com/
          • marysia191 Re: Pasmanteria Gdańsk 21.01.15, 16:10
            piegucha napisała:

> Co do DMC to ja nie mam zastrzezen, jakos najr
            > owniejsza to dla mnie kanwa.
            >
            Pozwoliłam sobie skopiować wypowiedź Pani - właścicielki wrocławskiej pasmanterii Pasjonateria:
            "Jedna z Pań postanowiła wyszyć sporawy obraz!
            Zakupiła w Pasjonaterii lnianą kanwę, zaczęła zaznaczać co dziesiątą kratkę i cóż????
            Kratka 10/10 oczek ma wymiary prostokątne (ok 23 mm/17mm)!
            Nie da się wyszyć obrazu na czymś takim.
            Nie sposób wcisnąć proporcji w taką tkaninę w pełnym hafcie (...)
            A Wam mili czytelnicy napomknę, że tkaniny z dmc produkowane w Brazylii często miały takie fantazje. Reklamowane były przez mojego poprzednika tkaniny do hardangera.
            Więc radzę - policzyć, oznaczyć, pomierzyć i dopiero kupić!
            U mnie już nie zagoszczą. Mój wstyd przed klientami jest większy niż chęć zarobienia za każdą cenę"
            • piegucha Re: Pasmanteria Gdańsk 21.01.15, 16:51
              DMC kupuje w kawalkach w Stanach, bo tu obecnie mieszkam. Do wyboru sa tez kanwy firmy Charles Craft i jakies inne niefirmowe. Zawsze jak zabieram sie za cos co ma byc symetryczne, np. biscornu to zaznaczam 10 x 10 krzyzykow w obie strony i mierze suwmiarka. W DMC ktore mam wychodzi idealnie, w Charles Craft wychodzilo mi jakis 1 mm roznicy. Dlatego napisalam co napisalam.
              Co do mierzenia przed kupowaniem, to jak cos jest w kawalku juz zapakowane to sie nie da sprawdzic. W Stanach w sklepach nie ma tkanin do haftowania sprzedawanych z metra, cos takiego tylko na necie. Ale ja jestem tylko klientka, a nie wlascicielka sklepu.
              • eliza332 Re: Pasmanteria Gdańsk 21.01.15, 18:48
                Wpisz swoją odpowiedźOjejku to będę miała problem z tymi kanwami smilea pasmanterie p.Edyty już oglądałam coś pięknego ale koszt pewnie też nie mały.
                Dziekuje za wszystkie podpowiedzismile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka