scand 16.04.09, 08:52 Wreszcie forma forum osiągnęła nową jakość i umożliwia obecnie pisanie hipertekstem . Ileż potrzeba było postów aby ilość przemieniła się wreszcie w jakość ! A więc .. do dzieła .. wykorzystajmy ten podarunek bogów Scand Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicho_nor Re: Wreszcie 16.04.09, 17:44 Przepraszam szanowne tu grono, przepraszam, bo generalnie filozofii unikam. Z nią ( filozofią) mi nie po drodze a zbytnie zgłębianie tej materii paraliżuje mnie wewnętrznie a żadnych wskazówek dokąd a jeśli już to nikąd. Ale do rzeczy- hipertekst (żart) Mój wójcio raz do roku na imieninach cioci Zuzi rozpoczyna słowny tekst, później linkuje dalej lecą linki w linkach, by zakończyć nie pamiętając początku. Odpowiedz Link
scand Re: Wreszcie 17.04.09, 10:30 I oto właśnie chodzi - bo żadne słowo nie jest samotne, ale łączy się tysiącami nitek z innymi. Poznać słowo należałoby razem z jego bezpośrednimi sąsiadami, a ci mają następnych sąsiadów ird. Jednym słowem poznać wszystko oznacza poznac sieć. Odpowiedz Link
scand Re: Hipertekst 21.04.09, 13:20 Pamietam moje pierwsze spotkanie z hipertekstem - było to chyba już z 15 lat temu. Z miejsca uznałem ten pomysł za genialny. Nie dziwię się że jego pomysłodawca został umieszczony wsród 100 najwiekszych naukowców i wynalazców. Pomysł że słowa zawierają warstwe skojarzeń nie jest oczywiscie niczym nowym, ale zrealizować go technicznie to jest jak uruchomić eksplozje myśli na rzeczywiscie nowym poziomie - zaczęła powstawać sieć o strukturze której żaden pojedynczy człowiek nie jest w stanie ogarnąć. Wczesniej fascynowała mnie drzewiasta struktura menu. Hipertekst jest jednak o wiele ciekawszy - pozornie tekst linearny, a jednak może byc zapętlony w zamknietym cyklu - może uzyskać strukturę o której nam się nie śniło patrząc na linearne następstwa słów. To troche jak rozbicie czasu. Czuje że potencjał hipertekstu nie został jeszcze całkowicie wykorzystany - jego istotę nieco zaciemniło wprowadzenie nielinearnych stron WWW. Odpowiedz Link