Dodaj do ulubionych

pytanie do Lafendy i nie tylko

IP: *.play-internet.pl 06.02.11, 13:38
Witam. Będę na kempingu Bivillage. Chciałabym zwiedzić kilka miejsc niedaleko.
1. Wyspy Brijuni- jak tam się najlepiej dostać? Z Fazany czy może z Puli? Ile taki rejs kosztuje, czy zwiedza się coś na miejscu i czy warto wogóle tam się wybrać?
2. Półwysep Kamenjak- czy do tego miejsca można blisko podjechać, jest jakiś parking i czy łatwo tam trafić?
3. Co warto zobaczyć w Puli oprócz Amfiteatru?
4. Kanał Limski- jak daleko oddalony jest od kempingu?
5.Co warto zobaczyć w okolicy tak do 50km?
I jeszcze parę pytań odnośnie samego kempingu.
6. Jak długo trzeba iść na plażę- będę pod namiotami z Vacansoleil?
7.Jak sanitariaty- czy są miejsca do kąpania niemowląt?
8.Czy plaża jest przyjazna dla dzieci: 1 i 5 lat?
9. Czy przy namiotach jest woda, trawa i dużo miejsca?
10. Czy trzeba mieć przejściówkę do prądu?
11.Czy na kempingu wymagają okazania paszportu czy wystarczą dowody, bo na granicy nie robią problemów jak się ma dowody
12. Czy są jeszcze opłaty rejestracyjne, czy tylko same opłaty klimatyczne?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Sama mogę podzielić się opiniami na temat kempingów we Włoszech:Porto Garibaldi- Spiagga e Mare, Mare Pineta- Sistiana, Isola Verde- Isamar i San Cristoforo (namioty, Vacansoleil)
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Ad. 3. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.11, 20:19
      W Puli warto pospacerowac po starym mieście - wydrapać się do twierdzy, pod nią pozostalości teatru rzymskiego, poniżej muzemu z sympatyczny ogódkiem staroci, i kilka innych obiektów do zobaczenia w jeden dzień.
    • Gość: gość i ja dopytam IP: *.215.206.74-internet.zabrze.debacom.pl 07.02.11, 06:32
      Pisałam wczesniej na forum, ale nikt nie odpowiedział. Więc ponawiam pytanie, czy karta Sam Card jest obowiązkowo płatna?
      • lafenda Re: i ja dopytam 08.02.11, 19:37
        Nie korzystałam.
    • lafenda Re: pytanie do Lafendy i nie tylko 08.02.11, 19:36
      Nie wiem czy przegladałaś mojego bloga, opsiałam tam m.in. naszą wycieczkę na półwysep Kamienjak oraz wieczór w Puli - Istria 2009 :)

1. My na wyspy nie płyneliśmy ale wydaje mi się, że będąc na BiVilage najlepiej z Fazany. Można dojść na nogach do miasteczka (ok.15min) przyjemną nadbrzeżną promenadą :)
      2. My trafiliśmy łatwo ale prowadził nas gps, nie pamiętam czy były tablice. Na pólwysep można wjechać za opłatą, gorąco poelcam taką wycieczkę :) Nam się tam bardzo podobało, szczegóły na blogu :)
      3. My byliśmy jeszcze w akwarium i trochę pospacerwowaliśmy pk starym mieście, byliśmy wieczorem. Szczegóły na blogu.
      4. Nie byliśmy.
      5. Na pewno Rovinj, obowiązkowo, też opsiałam na blogu :)
      Polecam jeszcze małe miasteczka w głębi półwyspu, najbliższe to Vodnjan i Svetvincenat, ale warto zapuścić się dalej ;)

6. Z naszym niespełna 3latkiem szliśmy 15-20min. My szliśmy na lewo od głownego wejścia.
      7. Wydaje mi się, że były miejsca do kąpania niemowląt ale nie jestem pewna... mój synek był już starszy.
      8. Plaża jest całkiem fajna ale kamienista, dość łagodna. Konieczne są buty do kąpieli, dla dzieci również.
      9. Namioty są niedaleko sanitariatów i tam chodziliśmy po wodę. Miejsca jest niewiele, nie ma trawy, bardziej piach i ziemia.
      10. Nie.
      11. My mieliśmy paszporty więc nie odpowiem.
      12. Tylko klimatyczna.

Jeśli podasz mi malia to mogę wysłać kilka zdjęć z plaży :)

Pozdrawiam
      Joanna.
    • bah77 Re: pytanie do Lafendy i nie tylko... 09.02.11, 10:32
      Witaj Pysiu!

> 1. Wyspy Brijuni...
      Z Fażany:
      www.brijuni.hr/en/Home.aspx?PageID=166

> 2. Półwysep Kamenjak...
      Na Kamenjak bardzo łatwo trafić, ale w samym rezerwacie warto mieć dokładny plan, aby trafić w poszczególne miejsca (drogi szutrowe), plaże:
      www.kamenjak.hr/mapa.html
      fotoforum.gazeta.pl/k/kamenjak.html

> 4. Kanał Limski...
      Ok. 37 km:
      www.viamichelin.pl/

> 5.Co warto zobaczyć w okolicy tak do 50km?
      Rovinj i Svetvinćenat:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67144414.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67046901.html

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: pysia Re: pytanie do Lafendy i nie tylko IP: *.play-internet.pl 09.02.11, 18:53
      Dziękuję za wszystkie wpisy. Super blog Lafendo- na wszystkie pytania uzyskałam odpowiedź.
      • Gość: malgi Re: pytanie do Lafendy i nie tylko IP: 82.177.65.* 12.04.11, 22:33
        Witaj Pysiu, ja mam pytanie o camping San Cristoforo we Wloszech (Vacansoleil) jaka opinia nt tego campu - wybieramy sie tam lipcu z dziecmi 5 i 9 lat. Pozdrawiam.
        • Gość: pysia Re: pytanie do Lafendy i nie tylko IP: *.play-internet.pl 02.05.11, 20:00
          W San Cristoforo byliśmy w zeszłym roku. Trafiliśmy na super pogodę- ponad 30 stopni. Noce chłodniejsze. Basen malutki, czynny od 10- woda w basenie przed południem chłodna. Łazienki mają już trochę lat, ale są czyste. Kemping baaaaardzo mały, wszędzie blisko- cisza i spokój, nic się nie dzieje. Ja generalnie lubię molochy. W jeziorze się nie kąpaliśmy. Polecam wycieczkę na Panarottę- góra ma ponad 2000 m. W razie pytań podaj maila to napiszę do Ciebie
          • malgig Re: pytanie do Lafendy i nie tylko 01.06.11, 11:49
            Dziękuję za odpowiedź. Mam parę pytań. Podaję maila, jeśli masz czas to prosze o kontakt.
            malgig@gazeta.pl
            W jakim stanie są namioty Vacansoleil?
            Co ciekawego w okolicy oprócz Panarotty - tam byliście pieszo, wyjeżdzaliście? Jeśli pieszo to czy dzieci 5 i 9 lat wyjdą?
            Ewentualne inne praktyczne wskazówki.
            Pozdrawiam, malgi
    • madziorek889 Re: pytanie do Lafendy i nie tylko 31.05.12, 17:22
      hej chciałabym się dowiedzieć czegoś o campingu mare pineta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka