Gość: bob IP: 217.153.180.* 13.07.04, 12:50 Generalnie było fajnie i jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dami Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: 193.59.95.* 13.07.04, 12:58 Czy możesz coś napisać o pogodzie, temperaturze wody oraz o aktualnych cena kwater i artykułów spożywczych. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Krótki opis podróży dla zainteresowanych IP: 217.153.180.* 13.07.04, 13:31 Byłem tam pierwszy raz i trochę widziałem, tego lepszego i tego złego. NIE LICZCIE W TYCH DNIACH NA NIEKTÓRE NOWE ODCINKI AUTOSTRADY, BO NA RAZIE SĄ NIECZYNNE I NIE WIADOMO KIEDY BEDĄ CZYNNE. W punkcie poboru opłat tylko wzruszyli ramionami na pytanie dlaczego autostrada jest nieczynna. Sam dodatkowo zwiedzałem zniszczoną i bezludną środkową Chorwację po zjechaniu z nieczynnej autostrady. Benzyna 7 KUN, brzoskwinie 18 KUN, ziemniaki 5 KUN, chleb 7 kun, pomidory, ogórki 8 KUN, piwo 0,5L 7 KUN, arbuz 5 KUN, ser 40 KUN, wędlina 40-140 KUN. Mieszkaliśmy w Holiday Village Zaton. Forumowicze kręcili nosami, że to straszny kombajn. I rzeczywiście ogromny ośrodek, nie dla par szukających wolnej miłości, ale dla mojej rodziny, a szczególnie dzieci super miejsce. Pomijam rozrywki skomercjalizowanej plaży, bo nie lubimy z nich korzystać. Natomiast przestrzeń dla dzieci, łagodna i bezpieczna plaża i alternatywnie basen ze słodką wodą, fajny piniowy zacieniony las, placyki zabaw i atmosfera wakacji. Studio dla 4 osób też bardzo funkcjonalne. Polecam rodzinom z dziećmi do 11-12 lat. Woda w morzu 25C cały czas słońce. Z pięknych rzeczy to zabytkowy Nin i fantastyczne panoramy z portu na wysokie góry. Interesujący Zadar i przepiękny Sibenik. Piękne Plitvickie jeziora, ale według mojego gustu jeszcze piękniejsza i znacznie bardziej interesująca Krka. Interesująca nie tylko przyrodniczo, ale folklorystycznie, architektonicznie - budowle wodne. Nie płynęliśmy statkiem po Krce, bo zwiedzanie rozpoczęliśmy od okolic Knina, po bardzo uczącej samochodowej podróży do tego miasta z Zatonu. To w wielkim skrócie rzeczy dobre, warte polecenia. Te dwa tygodnie spędzone w Chorwacji były bardzo sympatyczne, ale teraz o tym gorszym. Powrót do Polski rozpoczęliśmy w sobotę 10 lipca o godzinie 10 rano z zamiarem obejrzenia Wiednia. Z Nina na autostradę kilkanaście kilometrów od Zadaru - ruch duży w obie strony. Wjazd na autostradę w kierunku Zagrzebia, dojazd do tunelu i wypadek w tunelu, postój 40 minut. Będąc pewnym, że autostrada jest czynna nie zjechałem na Plitvice w okolicach Udbiny, tylko pojechałem dalej. Zmusili mnie do zjazdu gdzieś chyba w okolicy Gospic. Postanowiliśmy jechać w kierunku drogi na Plitvice i jak wskazywała mapa, na drogę do Plitvic mieliśmy wjechać w miejscowości Korennice (czy jakoś tak). Najgorsze obrazki były w miejscowości Bunic. Duża osada, szkoła sprzed 12 -15 lat, kościół, duże domy i wszystko rozpiep...., nawet nie było żywego ducha. Komu przeszkadzali ci ludzie, jakie grzechy popełnili, że tak ich potraktowano. Cały czas zadaję sobie to pytanie. Za Plitvicami korek, bo jakaś maniaczka za kierownicą chciała popatrzeć przez szybę na kanion, ale zobaczyła tylko hak holowniczy samochodu przed sobą i zalała olejem i wszelakimi płynami silnikowymi całą drogę. Potem za 20 kilometrów jakiś Chrysler staranował Passata i znów 30 minut koreczek. Kiepska podróż. Jak kiedyś oddadzą całą autostradę to może będzie lepiej, ale mniej ucząco. Pozostałości wojenne i to co zobaczyłem nie daje mi spokoju. Jeśli sąsiedzi z domu który stał obok zgotowali sobie ten los, to za tydzień taka sytuacja może być wszędzie, w każdym kraju. O co oni walczyli, o tę ziemię, której teraz nikt nie chce uprawiać. Dlaczego zniszczyli setki lat pracy, pracy wielu pokoleń, mieszkańców tej ziemi. Jechaliśmy Zadar-Knin, wokół były poletka wyrwane górom, skałka po skałce, kamienie zostały zniesione na historyczne murki wzdłuż każdej drogi. Kiedyś na tych małych poletkach były winnice, oliwki, brzoskwinie, a teraz po 10 latach od zakończenia wojny zostały tylko jałowce i tablice NE PRILAZITE (teren zaminowany). A Karlovac i bloki na osiedlach pocięte seriami z karabinów maszynowych. Może podczas i po urlopie nie powinienem zawracać sobie głowy problemami tamtejszych ludzi, tylko wspominać piękniejące i komercjalizujące się wybrzeże, ale jakoś mi się nie udaje. Jakie są wasze opinie w tym temacie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quantas Re: Krótki opis podróży dla zainteresowanych IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 14:16 No to Bob chyba gzieś w drodzę powrotnej się widzieliśmy :) ja tez trochę spędziłem w korku w tunelu. Tez droge przeklnąłem, choć tak naprawdę jeździłem i w większym ruchu i po gorszych drogach już nieraz. Ostrzelane chałupy też mnie zdołowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethlinn Re: Krótki opis podróży dla zainteresowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:43 Wybieram sie do Chorwacji w przyszłym tygodniu. Bardzo poruszyło mnie to co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Krótki opis podróży dla zainteresowanych IP: *.net.htnet.hr 14.07.04, 15:49 ty i tak nie zrozumiesz o co walczyliszmy.walczylyszmy o swoje tak samo jak Wy przeczywko Ruskym.o swoja wiare o swoj kraj,nasza CHORWACJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Krótki opis podróży dla zainteresowanych IP: 217.96.16.* 21.07.04, 14:27 Po przeliczeniu na zł. kurs 0,6060 Benzyna 7 KUN-4,24zł , brzoskwinie 18 KUN-10,91zł, ziemniaki 5 KUN-3,03zł, chleb 7 kun-4,24, pomidory, ogórki 8 KUN-4,85zł, piwo 0,5L 7 KUN-4,24, arbuz 5- 3,03 KUN, ser 40 KUN-24,24zł, wędlina 40-140 KUN- 24,24-84,84zł Te ceny są po prostu mordercze. Jadę do Grecji.Tam wszystko jest 2x tańsze.Owoce nawet 4x:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dami Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: 193.59.95.* 14.07.04, 15:18 Dzięki za odpowiedź. Ja byłem już w Chorwacji 3 razy (objechałem prawie cały kraj) i mam takie same przemyślenia po obejrzeniu zniszczeń wojennych. Rozmawiałem też z Chorwatami, wykształconymi ludźmi - mimo upływu czasu, widać w nich jeszcze tą nienawiść nagromadzoną przez wieki, która wybuchła i była zarzewiem wojny. Różnice religijne i supremacja Serbów w państwie marszałka Tito zrobiły swoje. Szkoda pięknego kraju i ludzi, tych którzy zginęli i tych, co przeżyli. Długo nie będzie w tym rejonie spokoju z takim nastawieniem ludzi. Przykład, kiedy dyskusja po wynajęciu kwatery schodzi na to, ile razy się cmokamy na powitanie w policzek (dla wyjaśnienia prawosławni – czytaj Serbowie bodaj nieparzyście, normalni ludzie – katolicy i muzułmanie – chyba parzyście –mogłem coś pokręcić), czy jesteśmy katolikami, ilu ludzi chodzi u nas w kraju do kościoła – odpowiedzi pozytywne powodują, że wino ląduje na stole. Mili ludzie, ale mimo, że jestem wierzący, wolę, aby czyjekolwiek wyznanie nie było podstawą do wyboru pogadać lub zignorować. Mimo tego wybieram się ponownie., coś ciągnie do klimatu Dubrownika i małych starożytnych miasteczek ... Pozdrawiam dami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Odpowiedź dla Chorwata IP: 217.153.180.* 14.07.04, 16:53 Witaj! Nie pomyśl, że jestem nastawiony negatywnie do tego co zrobiliście. Szukam tylko bezstronnej i obiektywnej odpowiedzi na postawione pytanie dlaczego ??? Może jednak mógłbyś mi to wytłumaczyć. Cały czas mam w oczach obraz Bunicia. Wjazd do dużej wsi w której nie ma nikogo, a była szkoła, koścół, domy, dzieci. Teraz nie ma nic oprócz pól minowych. A te piękne gaje oliwne, które budowały pokolenia. Teraz nie ma tam nic oprócz min i jałowców. Czy ta ziemia nie jest już wam po wojnie potrzebna? Będziecie tylko żyć z turystyki, a pola bedą leżały odłogiem? Bo przecież nie macie rolnictwa, nawet nie macie maszyn do uprawy tej ziemi, a ceny pomidorów, ogórków, ziemniaków chyba najwyższe w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Odpowiedź dla Chorwata IP: *.net.htnet.hr 15.07.04, 11:25 ty byles tylko w Dalmacji tam i tak ludzie nigdy nic nie robily oprocz turystyki powiniesz zwiedzyc inne miasta tam gdzie ludzie zyja od rolnictwa Slawonije jezeli nie wiesz to sa najwieksza pola pszenicy to ludzie od tego zyja od rolnictwa,hoduja bydla,swinie,dzyki i nie czekaja turytsta aby go oszukacz tam nad morzem turysty placo za zwykla wode.niestety niemasz pojecia jak dalej ludzie musza pracowac a nie tak jak Dalmatynczicy.Dalmatynczicy to nie pracowite ludzie a tam i tak nie ma ziemi tylko kamienie i krzaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Odpowiedź dla Chorwata IP: 217.153.180.* 15.07.04, 12:50 No i to jest jakaś odpowiedź, jakieś wyjaśnienie. A powiedz dlaczego w okolicy Bunicia, gdzie widziałem że były i częściowo są piękne pola jest taka bieda, że ludzie nie poprawiają domów, nie kupują maszyn do uprawy ziemi, czy boją się jeszcze Serbów ? Problem poruszył mnie naprawdę bardzo mocno i chciałbym poznać choć część prawdy jak to się zdarzyło i choć trochę zrozumieć dlaczego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Odpowiedź dla Chorwata IP: *.net.htnet.hr 16.07.04, 12:34 nie potrafie ci tego dokladnie wyjasnic bo nie umiem az tak dobrze pisac po Polsku dlatego ci powiem ze niektore miejsca sa serbskie tich miast sie nie da odnowic,bo serbowie stad uciekli bo mysleli ze ich my zamordujemy(szkoda ze uciekli)teraz w calej Chorwacji mniej viecej sa takie miasta,wsi.Chyba zrozumiesz ze nasz kraj zostao napadniety przez tych Cyganow(serbow)czy wiesz ile ludzy oni zamordowaly zobacz miasto VUKOVAR w Slawoniji to zobaczys pola smierci,zobaczycz domy,koscoly,skoly,czy wiesz ze Dunaj bil pelen cial ludzy ktorych zamordowaly dzieci,starych ludzy ktory nie mogly uciekac.Takie mista teraz inne panstwa buduja te wsi,po co maja kupowac maszyn bo ta ziemia jest pelna min.Chorwacja jest cala piekna nie tylko morze nie mozna tylko z tego zyc.Jak cie cos jeszcze interesuje chentnie ci powiem.Bok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky. Re: Odpowiedź dla Chorwata IP: *.pke.pl 21.07.04, 13:22 Nie dorabiaj ideologi do wojny bo dobrze wiesz że powodem były narosłe waśnie religijne.w podobnej formie funkcjonuje to do dzisiaj na bliskim wschodzie.Nie rób z siebie swiętoszka w stosunku do serbów bo trochę znamy historii bałkanskiej w Polsce.U nas dokładnie ten problem dotyczy żydów i prawosławnych i też nie jesteśmy święci jak chcielibyśmy się widziec,ale mimo wszystko to nie ta skala co na bałkanach.Słoweńcy wyszli z tego z twarzą i jest im dobrze a wy zawsze mieliscie dodatkowo swojego fiurera i szli za nim w ciemno.Wybrzeże macie piękne i cieszcie się że chcą przyjężdzać tyrysci nawet do podobno leniwych mieszkańców makarskiej Chyba jesteś z belgradu bo u nas też warszawka ma wszystkich za plebs.Piszę delikatnie bo uważam że powinniście to załatwiać sami a nie rozrywać rany na forum internetu.Niemcy też pozostawiali spalone i zbombardowane zabytki żeby świadczyły o ich krzywdzie kojąc sumienie Ateraz kolejny raz jade na makarska i wiem że będzie wspaniale mimo że drożej niż rok temu.Pozdrawiam i życzę sukcesów w przyłączeniu do reszty europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Odpowiedź dla pinky IP: *.net.htnet.hr 22.07.04, 10:17 chyba ty nie wiesz gdzie jest belgrad a gdzie Zagreb dlatego lepijej wez sobie atlas i zobacz bo czy cos innego powiem czego nie powino byc na necie.komunjaro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Re: Odpowiedź dla pinky IP: *.pke.pl 22.07.04, 12:43 Z geografi jesteś dobry.Poducz się historii.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Re: Odpowiedź dla chorwata IP: *.pke.pl 22.07.04, 12:45 Z geografi jesteś dobry.Poducz się historii.Pozdrawiam.A centrum Zagrzebia niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Odpowiedź dla pinky IP: *.net.htnet.hr 22.07.04, 16:34 na historie tez sie nie znasz bo pewnie jestes komunista a pro po tego nie jestem Zagrzebia gdy bym bil stad to nie pisal bym tak bo tam i tak nie bilo wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rhemek Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:24 My jedziemy do chorwacji na poczatku sierpnia. Lubie ten kraj ale nie potrafie zrozumiec tego co sie stalo. Byliscie najbogatszym krajem socjalistycznym, gdyby nie ta wojna bylo by dzis u was duzo lepiej niz u nas. Po co wam to bylo? Odbudowa Chorwacji potrwa z 20 lat... No i dawno bylibyscie w uni , z 5 lat przed polska... Odpowiedz Link Zgłoś
ejno Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru 15.07.04, 15:59 Ty tez wracales w niedziele?? Co za zbieg okolicznosci :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.pl / *.pl 15.07.04, 19:48 Prosze napisz ile placiles za noclegi. Czy pojechales w ciemno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 13:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 13:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chesjowisz Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 21:46 o- to chyba bob 99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 13:00 Jadąc pierwszy raz do Chorwacji w 2001 roku, gdy zobaczyłam ostrzelane domy, puste spalone i zniszczone osiedla w miastach, całe wsie opuszczone byłam skłonna prosić męża żeby zawrócił do domu patrzyłazamna niego z mieszanymi uczuciami, a jak się potem okazało on myślał tak samo, pomyślałam "Gdzie ty się pchasz kobieto? Czy się nie boisz, zabierając tu swoje dzieci? Trochę dalej na wybrzezu było już inaczej. Piękny urokliwy kraj, raj an ziemi, przyjaźnie nastawieni i uczciwi ludzie. Zakochałam się w tym kraju i wracam tam co roku. Chętnie gdybym mogła zamieszkałabym tam, ale nie mogę - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Wróciłem w niedzielę z okolic Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:08 Trochę zmartwił mnie opis podróży jaki zamieszczacie na forum. Jutro jadę do Split i zaczynam się wahać JAKĄ JECHAĆ DROGĄ........... Odpowiedz Link Zgłoś