Dodaj do ulubionych

Słowenia - Bled

09.05.14, 23:02
Cześć

Wybieram się na wakacje na Słowenię, tydzień będę w Ljubljanie, potem chciałabym odpocząć i popływać.

I mam dylemat - jedna opcja to morze i Piran. Druga - jezioro Bled. Jezioro jest piękne i kusi mnie. Zastanawiam się natomiast, jak tam się pływa? Woda nie jest paskudnie zimna? Pogoda daje radę? Byłabym tam w drugim tygodniu lipca.

Bardzo będę wdzięczna za informacje od tych, którzy już byli i sprawdzili :)
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Słowenia - Bled 10.05.14, 00:30
      Byłem latem nad tym jeziorem i nikt się nie kąpał, bo woda była za zimna.
      To jest górskie jezioro, nie aquapark, hehe
      Ale ludzi było mrowie i okolica śliczna.
      Warto podzielić pobyt na 2 miejsca: jedno nad Adriatykiem i drugie w Alpach.
      Tak my zrobiliśmy i to jest optymalne rozwiązanie.

Piran jest cudowny
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/PiranIPortoroz
      , ale na miejsce noclegów lepsza jest Izola.
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/Izola
      A zamiast Bledu
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/BledIOkolice

wybraliśmy okolice Kranjskiej Gory
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/GozdMartuljek
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/KranjskaGora

Ten zamek trzeba zobaczyć koniecznie w Słowenii:
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/ZamekPredjama
      Proszę się pytać szczegóły

• blue_bell Re: Słowenia - Bled 10.05.14, 23:22
        Cześć

Dziękuję bardzo za informacje i zdjęcia! No niestety, właśnie tej "górskości" jeziora się obawiam. Znalazłam co prawda zdjęcia Bledu, gdzie widać, że ludzie się kąpią, ale może to marketing ;)

pozdrawiam!
        • Gość: Klucha Re: Słowenia - Bled IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.14, 11:37
          Hej,

byłam nad Bledem w zeszłą majówkę i było przepięknie. Byli już odważni, którzy wskoczyli do wody, ale my do nich nie należeliśmy ;) Za to wypożyczyliśmy łódkę, popłynęliśmy na wyspę i starczyło jeszcze czasu, żeby trochę popływać po jeziorze. Polecam, bo jest przepięknie: Bled - zdjęcia
          W Piranie też byliśmy, bo zrobiliśmy sobie objazdówkę po Słowenii. Pogoda była tam fantastyczna, jedzenie także, ale samo wybrzeże nas nie zachwyciło. Wszyscy nam radzili, żeby pojechać już do Chorwacji. Nie mieliśmy czasu, bo kończyła się majówka i trzeba było już wracać. Daj znać, gdybyś miała jeszcze jakieś pytania :)
        • Gość: mechanik1234 Re: Słowenia - Bled IP: *.rybnik.vectranet.pl 08.06.14, 07:34
          Woda w bledzie w lecie jest ciepla i ma okolo 22-24 C po zachdniej stronie. Plywałem kolo zaki
    • Gość: ang Re: Słowenia - Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.14, 12:49
      Byłam nad jeziorem Bled na przełomie lipca i sierpnia i dużo ludzi się kąpało. Woda w jeziorze jest ciepła bo są tam gorące źródła. Słowenia przepiękna, urokliwa zwłaszcza Alpy Julijskie (Jezioro Bohnijskie itp. ). Ja na pewno jeszcze tam wrócę.
      • wislok1 Re: Słowenia - Bled 19.05.14, 00:12
        W Bled jest otwarty basen nad jeziorem, wstęp 7 euro ,
        tam jest podgrzewana woda, nie w jeziorze !!!

www.bled.si/en/what-to-do/summer-sports/swimming/Price-lists-reservation
        • Gość: ang Re: Słowenia - Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.14, 15:57
          No to ja mam sprzeczne informacje - pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro_Bled
          • wislok1 Re: Słowenia - Bled 19.05.14, 19:05
            Gdyby w jeziorze były gorące źródła,
            to zimą nie zamarzało:
            sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Frozen_Lake_Bled.jpg
            Średnia temperatura jeziora to 12 stopni, maksymalna 25 stopni,
            w słoweńskiej wersji wikipedii nic nie piszą o tym, że jezioro jest ogrzewane do temperatury 26 stopni przez termalne wody !
            sl.wikipedia.org/wiki/Blejsko_jezero
            Jezioro zasilane przez gorące wody termalne by zimą nigdy nie zamarzło, temperatura przez cały rok by umożliwiała kąpiel
            26 stopni to bardzo wysoka temperatura !
            • Gość: ang Re: Słowenia - Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.14, 22:31
              A ja dalej uważam, że jest ogrzewane wodami termalnymi www.visitslovenia.pl/o_slowenii/39,237,0,0,Bled.
              • wislok1 Re: Słowenia - Bled 20.05.14, 00:45
                "Dzięki gejzerom wód termalnych w dnie jeziora ma ono najdłuższy sezon kąpielowy wśród alpejskich jezior."

Z całym szacunkiem, ale to są idiotyzmy napisane.

Już napisałem to samo wcześniej : woda w jeziorze ogrzewana gorącymi wodami termalnymi
                nigdy by nie zamarzła.

W lecie w tym jeziorze rzekomo o temperaturze 26 stopni, nikogo nie zauważyliśmy, żeby się kąpał. A byliśmy tam dwa razy.

No, alej każdemu wolno wierzyć w cuda, hehehehe
      • Gość: max Re: Słowenia - Bled IP: *.nplay.net.pl 25.07.14, 19:02
        Słowenię można każdemu polecić, nie jest to kierunek u nas bardzo popularny, a naprawdę warto - tu trochę zdjęć z wyjazdu www.zarezerwuj.pl/przewodnik/slowenia/nggallery/page/1/thumbnails/
    • bah77.pl Re: Słowenia - Bled... 22.05.14, 07:33
      Małe dzieci kąpią się w lipcu w jeziorze:
      www.malypodroznik.pl/swiat/chorwacja2010/chorw_blog914.htm

A okolica jest przepiękna:
      fotoforum.gazeta.pl/uk/bled,77bah.html

bah77
      • wislok1 Re: Słowenia - Bled... 23.05.14, 00:15
        Jak słoneczko kilka dni z rzędu przygrzeje w lipcu czy w sierpniu, woda w jeziorze się nagrzeje,
        to da się kąpać.

Ale wystarczy jeden dzień pochmurny w Bledzie i woda jest zimna.
        Na drugi dzień też jest zimna.

W Bledzie mogą być chmury, niedaleko w Bohinj świeci słońce, to są Alpy
    • wilhelminaslimak Re: Słowenia - Bled 29.05.14, 23:13
      Myśmy byli rok temu w sierpniu i woda była ok:
      picasaweb.google.com/rodzina.nawrockich/1821Sierpnia2013SOweniaWAlpachJulijskich#5918607102102934610
      I powiem więcej moi synowie (ja za wodą nie przepadem) kąpali się także w górskich strumykach i nie narzekali:
      picasaweb.google.com/rodzina.nawrockich/1821Sierpnia2013SOweniaWAlpachJulijskich#5918606950767918482
      Jakkolwiek do Soczy już faktycznie było cięzko wejść:
      picasaweb.google.com/rodzina.nawrockich/2225Sierpnia2013SOweniaDolinaSoczyIJezioroCerknickie#5919121525930550610
      • Gość: anna Re: Słowenia - Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.14, 08:14
        Wielki szacunek dla całej rodzinki. Piękne miejsca. Niektóre znane mi z mojego rodzinnego wyjazdu. Słowenia jest piękna i ja na pewno jeszcze tam wrócę jest tyle pięknych urokliwych miejsc do zobaczenia. Z Twojej fotogalerii zainteresował mnie między innymi szpital dla partyzantów o którym nie słyszałam. Wspaniałe zdjęcia i cala wyprawa. Pozdrawiam
        • wilhelminaslimak Re: Słowenia - Bled 30.05.14, 23:43
          Tak szpital partyzancki to bardzo ciekawe miejsce. I nieznane tłumom.
          Mnie jeszcze bardzo podobał się Rakov Skocjan. Ale oba te miejsca sa już z dala od najbardziej znanych miejsc Słowenii.
          • Gość: anna Re: Słowenia - Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.14, 23:58
            Czyli kolejne miejsce, które trzeba zobaczyć. Plany na następne wakacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka