Gość: marcing IP: *.rrd.com 27.10.06, 11:22 Witam Czy ktoś się orientuje w kwestiach kupna nieruchomości w Chorwacji przez Polaków??? Jakie tam są ceny nieruchomości : mieszkań i domów - mam na myśli rejony nadmorskie. dziękuję z góry M Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:27 Ceny gruntów i domów są bardzo wysokie. Coraz częściej w ofercie są apartamenty w nowowbudowanych obiektach. Ceny (Dalmacja - Makarska, Brać) 1500-2000 Euro/mkw. Budowy prowadzą także polscy deweloperzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.dsl.iskon.hr 27.10.06, 14:49 wpisz:nekretnine na www.pogodak.hr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 22:18 za 1500 euro za metr to już chyba w Chorwacji nie bardzo się da cokolwiek kupić, a grunt jest szczególnie drogi właśnie nad morzem. Obejrzalam własnie oferty nadmorskie - Makarska z widokiem na morze, 1 piętro, 2 pokoje, 150 tysięcy eurosów... i tak dalej... poza tym nie jestem do końca pewna, ale wydaje mi się, że obcokrajowcy muszą otworzyć firmę, żeby móc kupić nieruchomości w Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Kupno nieruchomości w CRO 28.10.06, 08:48 Mozna kupić nieruchomość ale potrzebna jest zgoda ministerstwa,uzyskanie jej to ok. rok.W tym czasie ma się umowę wstępną warunkową,którą można ujawnić w księgach w celu zabezpieczenia kupującego. Na firmę też można kupić ale posiadanie firmy obliguje do prowadzenia księgowości (nawet "zerowej") co kosztuje-ile nie wiem bo odrzuciłem ten wariant.Pośrednicy ,z którymi korespondowałem, twierdzą że misnisterstwo wydaje zgodę Polakom,bo mamy układ o wzajemności z Chorwacją.Ceny jak widziałem to 1500-2000/m2.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.dsl.iskon.hr 28.10.06, 18:37 zakup nieruchomosći w Cro-uwaga na dokumenti!! teraz w Cro, buduje sie duzo "na lewo" to znaczy brak pozwolenia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kupno nieruchomości w CRO 29.10.06, 07:30 Trochę informacji (po niemiecku) Jak będą trudności w tłumaczeniu to pomogę. KÖNNEN AUSLÄNDISCHE STAATSBÜRGER IMMOBILIEN IN KROATIEN ERWERBEN ? JA PROBLEMLOS. Dazu benötigen sie eine Zustimmung des Ministeriums für Rechtswesen und des Ministeriums für Außlandsfragen. Diese Zustimmung können Bürger der Staaten beantragen mit denen Kroatien ein Reziprozitätsabkommen unterzeichnet hat und in Ausnahmefällen auch Bürger anderer Staaten. Das Verfahren ist wie folgt: Wenn sich ein Ausländer dafür entschliesst eine Immobilie in Kroatien zu erwerben, muss zuerst ein Verkaufsvertrag mit dem Verkäufer abgeschlossen werden. Dieser kann zu diesem Zeitpunkt noch nicht notariell beglaubigt werden werden. Der Vertrag wird danach, mit anderen nötigen Unterlagen an das auswärtige Ministerium in Zagreb gesandt. Nachdem dieses Ministerium seine Zustimmung erteilt, kann das Eigentum in das Grundbuch beim entsprechenden Landgericht auf den Namen des Käufers eingetragen werden und die Erwerbssteuer entrichtet werden. Ausländer die eine Gesellschaft in Kroatien zu gründen planen, oder schon eine gegründet haben, können im Namen dieser Gesellschaft frei Immobilien erwerben. - KÖNNEN AUSLÄNDER IN KROATIEN IMMOBILIEN VERKAUFEN ? Alle körperlichen und rechtlichen Personen können ohne jegliche Schwierigkeiten in der Republik Kroatien Immobilien verkaufen. - WIE HOCH IST DIE ERWERBSSTEUER FÜR IMMOBILIEN IN KROATIEN ? Diese ist einheitlich auf 5% des vertraglichen Immobilienwertes festgelegt. Dieser Steuersatz bezieht sich auf alle Immobilien und alle Immobiliengeschäfte. Der zu zahlende Steuerbetrag wird aufgrund des Kaufpreises der Immobilie aus dem Vertrag und einer Wertschätzung seitens des befugten Steueramtes in dessen Gebiet sich die Immobilie befindet festgesetzt. Gemäss des Gesetzes wird Erwerbssteuer entweder vom Käufer oder dem Verkäufer in seinem Namen bezahlt, je nach Absprache der Parteien. - WIE HOCH IST DIE STEUER BEI EINEM IMMOBILIENAUSTAUSCH ? Ebenso 5% , aber hier bezahlt jeder Inhaber der Immobilie 5% des Wertes seiner Immobilie bei Austausch. - WANN MUSS DIE ERWERBSSTEUER AUF IMMOBILIEN ENTRICHTET WERDEN ? Nach Abschluss des Kaufvertrages muss der Käufer den Immobilienkauf beim zuständigen Steueramt binnen 30 Tagen nach dem Vertragsabschluss anmelden. Der öffentliche Notare ist ebenso verpflichtet, eine Kopie des Kaufvertrages an das Steueramt zu senden. Der Käufer muss binnen 15 Tagen nach Eingang des Bescheides über zu entrichtende Erwerbssteuer vom Steueramt, diese Steuer bezahlen. Im Falle des Zahlungsverzuges, werden für jeden Tag der Verspätung Verzugszinsen berechnet. - ZAHLT DER VERKÄUFER BEIM IMMOBILIENVERKAUF STEUERN ? Nein. Er bezahlt Steuer nur im Falle, das er die Immobilie vor dem Ablauf von drei Jahren nachdem er sie erworben hat verkauft und zwar zu einem Preis der höher ist als der Beschaffungspreis. In diesem Falle ist er verpflichtet auf die Differenz zwischen dem Erwerbs- und Verkaufspreis 35% Einkommenssteuer und Lokalsteuer nach jeweilig gültigen Gemeindesätzen zu bezahlen. - Muss DER KÄUFER (NEBEN DEM VERKÄUFER) SEINE UNTERSCHRIFT AUF DEM KAUFVERTRAG BEGLAUBIGEN LASSEN ? Dies obliegt seinem freien Willen. - WIEVIEL ANZAHLUNG soll bei Vertragsabschluss (Vorvertrag oder Kaufvertrag) gezahlt werden ? Üblich sind 10% des Vertragspreises oder nach Absprache der Vertragsparteien. - IST ES MÖGLICH EINEN KAUFVERTRAG IM AUSLAND ZU BEGLAUBIGEN ? Ja. Aber es wird empfohlen die Vertragsbeglaubigung in einer Botschaft oder einem Konsulat der Republik Kroatien durchzuführen. Falls Sie den Vertrag bei einem ausländischen Notar beglaubigen lassen, muss diese Beglaubigung durch einen Gerichtsdolmetscher in die kroatische Sprache übersetzt werden. - KANN MAN DIE IMMOBILIENERWERBSSTEUER AUCH IN AUSLANDSWÄHRUNG BEZAHLEN ? Die Steuer wird per Bank - oder Postüberweisung bezahlt. Im Falle von Zahlung in ausländischer Währung, wird diese nach jeweils gültigem mittleren Wechselkurs der Nationalbank Kroatien am Tage der Zahlung in Kuna umgerechnet. Dieses ist nur INFORMATIV, bitte konsultieren Sie einen Rechtsanwalt, wir übernehmen keine Gewährleistung für die Richtigkeit! Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Kupno nieruchomości w CRO 29.10.06, 08:21 Kupić więc można.Problem polega na tym,że sezon jest stosunkowo krótki i taka inwestycja nijak mi sie nie składa.Chyba,że ktoś chce kupić tylko dla siebie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kupno nieruchomości w CRO 29.10.06, 09:03 Sezon nie jest taki krótki. Jeszcze dzisiaj (koniec października) temperatury w Dalmacji sięgają 25*C a wody 21 stopni. Niemniej trudno to traktować jako inwestycje, bo stopa zwrotu jest baaardzo długa. Nieruchomości w Chorwacji kupują przede wszystkim bogaci Niemcy i Austriacy (prawie 90%)- emeryci, którzy spędzają tam znaczną część roku. Mimo wszystko jest tam taniej niż w Hiszpanii i nie tak daleko. Resztę nieruchomości kupują Węgrzy i Amerykanie (pewnie chorwaccy emigranci). Ciekawe Włosi, Czesi i Słowacy nie mają podpisanych umów o wzajemności to i nie dostają zezwolenia na zakup. Zresztą czy wszystko co robimy w życiu musi się opłacać ???? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Kupno nieruchomości w CRO 29.10.06, 12:04 Jak się ma możliwość bycia tam dłużej to jak najbardziej warto kupić coś w Chorwacji tu nie ma dyskusji.Ja natomiast do emerytury mam jeszcze daleko.Bardzo intensywnie się zastanawiam co zrobić-czy kupić apartament,trochę w nim spedzać wakacje ,trochę wynajmować (inwestycja ok 300 tys PLN) -tu robię rozeznanie rynku -czy może kupić kampera i nim jeździć i może też go trochę wypożyczać (inwestycja ok 120 tys PLN) Co do długości sezonu-owszem teraz jest ciepło i nawet morze jest ciepłe,ale niewiele ludzi przyjeżdża i myślę,że tych niewielu,którzy są będą obsłużeni przez miejscowych właścicieli kwater.Ci "z daleka" z pewnością będą mieli tu kłopot. Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji marzeń-chyba may podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kupno nieruchomości w CRO 01.11.06, 09:51 ron5 napisał: > Jak się ma możliwość bycia tam dłużej to jak najbardziej warto kupić coś w > Chorwacji tu nie ma dyskusji.Ja natomiast do emerytury mam jeszcze >daleko.Bardzo intensywnie się zastanawiam co zrobić-czy kupić apartament,trochę > w nim spedzać wakacje,trochę wynajmować (inwestycja ok 300 tys PLN) -tu robię > rozeznanie rynku Można kupić nieco taniej. Metr kwadratowy w nowych domach to 1800 - 2500 euro. Jednak jako inwestycja to raczej nie bardzo, stopa zwrotu (przy aktualnych cenach) będzie baaardzo długa a do tego trzeba liczyć opłaty (prąd, woda, eksploatacja), PODATKI, meldunki (obowiązkowe) a i nigdy nie będziesz miał pewności czy ci kto mieszkania nie zewastuje. Nie da się tego robić tak na odległość. > rozeznanie rynku -czy może kupić kampera i nim jeździć i może też go trochę > wypożyczać (inwestycja ok 120 tys PLN) Nowy (mały) kosztuje ok. 30-35.000 euro. Koszt wypożyczenia (opłacalny dla wynajmującego) wyliczony przez firmy zachodnie to 100-120 euro dziennie. Raczej jeszcze nasze społeczeństwo na to nie stać lub nie jest zainteresowane. Za te pieniądze masz w Chorwacji superapartament i utrzymanie dla 4 osobowej rodziny. Zresztą są u nas wypożyczalnie, i nie bardzo cieszą się powodzeniem. Jeśli już to kupić kilkuletni (20 - 25.000 E) wyłącznie dla siebie. Niektórzy kupują duże przyczepy (są znacznie tańsze) i wożą je co roku na cały sezon na jakiś kamping. Nie muszą się martwić o sprawy administracyjne i bytowe. Trochę mieszkają sami, trochę wynajmują rodzinie. No i co roku gdzie indziej :-)) > Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji marzeń-chyba may podobne. Wygłąda na to, że tak :-)))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.dsl.iskon.hr 01.11.06, 12:00 citisus napisał: > Jednak jako inwestycja to raczej nie bardzo, stopa zwrotu (przy aktualnych > cenach) będzie baaardzo długa a do nie zgadzam sie! nieruchomosci w Cro w ostatnih 10 lat podrozałe o 100%, rocznie cca 10% moze brzmi dziwnie, ale teraz na Istrii najbardzej poszukiwane sa nieruchomosci dalej od brzegu i tłoku jezeli sie wynajmuje(przez agencje) na sezon mozno zarobić(1 apartament) cca 3000euro(50eurox60dni) w Cro nieruchomosci to najlepsza inwesticja, najwienkszy zysk pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Do Cro-experta IP: *.de 10.11.06, 11:38 Cro-expert-czy mogę Cię prosić o kontakt na maila ron5@gazeta.pl ?? Chcialem Cię poprosić o parę informacji szczególowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kupno nieruchomości w CRO 13.11.06, 18:28 Gość portalu: cro-expert napisał(a): > nieruchomosci w Cro w ostatnih 10 lat podrozałe o 100%, rocznie cca 10% To prawda, po wojnie można było kupić prawie za bezcen, niemniej teraz już tak nie rosną bo osiągneły prawie europejski poziom. > jezeli sie wynajmuje(przez agencje) na sezon mozno zarobić(1 apartament) cca > 3000euro(50eurox60dni) Zależy jak duży apartament, 50 euro to cena wysoka a gdzie zysk agencji, koszty utrzymania, obsługi, media, podatki ? Taki zysk jest raczej niemożliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.stella.net.pl 15.11.06, 16:29 smutno się robi, jak czyta się takie pierdoły. W połowie września tego roku w Pirovacu, pomiędzy Sibenikiem a Zadarem, można było bez większego trudu kupić apartament 70 m kw położony tuż nad morzem, z tarasem itd., za 950 EU za metr, z uregulowanymi kwestiami własnościowymi, plikiem potrzebnych papierów. W biurze obrotu nieruchomościami w tym miasteczku-wiosce (służę szczegółowymi informacjami) można było znaleźć fantastyczne oferty zakupu nieruchomości (czyt. domów wolnostojących na samodzielnych działkach!) np. na Murter, w rejonie Vodic i Tribunjia, w cenach mniej więcej 50 proc. cen obowiązujących w RP (bez względu na jej numer). W Vinisce koło Mariny rozmawiałem natomiast z Madziarami, którzy właśnie zainwestowali 350 tys. EU w domek, taki sobie, z 3 sypilaniami, tarasem etc. Wg moich rachunków, popartych znajomością tamtejszych cen oraz wiedzą o długości sezonu turystycznego, inwestycja ta jest w stanie zwrócic się im po mniej więcej jakichś 55-60 latach (nie licząc kwot, jakie będą musieli w międzyczasie wyłożyć na bieżące utrzymanie, czyli podatki, media, remonty etc.). W sumie - kupno nieruchomości, owszem, ma sens, ale warto zastanowić się, co z samego kupna wynika. Mieć, żeby mieć? Nawet jeśli to po by w sezonie na tym zarabiać, to jest pytanie: kto i za ile będzie tym na miejscu administrował? Jeśli mamy zamiar czynic to sami, to gdzie będziemy w tym czasie mieszkać, skoro cała infrastruktura inwestycji jest podporządkowana turystyce (liczba pokoi, łazienek, kuchni etc.)więc dla nas może nie być miejsca? Znam wielu Polaków, którzy w CRO zainwestowali w nieruchmości, ale wszyscy zdecydowali się tam po prostu żyć i mieszkać, prowadzić interesy, wychowywać dzieci etc. Inwestycja, moim zdaniem, jest zatem kwestią wyboru miejsca, w którym chce się żyć, a nie tylko mieć cokolwiek trwałego. pozdrawiam wszystkich inwestycyjnych frustratów. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: Kupno nieruchomości w CRO 15.11.06, 19:41 Gość portalu: tom napisał(a): > smutno się robi, jak czyta się takie pierdoły. Hmmmm, sam piszesz .... Mowa jest o nowych apartamentach, stare mieszkania, domy można nabyć taniej ale to jest inny standart i liczyć musisz też na remonty. Na wyspach są domy do kupienia za 30.000 Euro - tylko jakie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Kupno nieruchomości w CRO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 06:58 Panowie,robię intensywne przeszukanie rynku przez internet i takich cen jak pisze Tom czyli 950/m2 nigdzie nie widziałem.Tom czy mogę prosić o szczegóły na ron5@gazeta.pl ?? Są takie oferty na wyspie Vir ale to lewizna. W ogóle to peselekcja przez internet jest trudna ,trzeba pojechać na miejsce.Na kilka konkretnych zapytań otrzymałem odpowiedź,że już sprzedane. Co do opłacalności,to dla mnie jest tak:ponieważ już dużo widziałem to pasuje mi jeżdżenie już tylko do Chorwacji.Jak spędzę tam swój urlop letni i jeszcze weekend majowy a dodatkowo wynajmę w szczycie sezonu na w sumie 40 dni (w lipcu i sierpniu)to inwestycja jest mniej więcej tak opłacalna jak inwestycja w mieszkanie w Polsce.Dodatkowo jest wzrost ceny nieruchomości,który w Chorwacji jest nieuchronny. Poza tym spełnię marzenie,co jest bezcenne. Co do lokalizacji to mam 3 wstępnie wybrane: 1.wyspa Solta 2.Vodice/Srima 3.wyspa Pag Co nich sądzicie??Nadmieniam,że nie byłem nigdy na Murterze,Pasmanie i okolicy Zadaru,jadę tam jeszcze w tym roku. Co do opieki nad apartamentem to bezwzględnie trzeba się dogadać z jakimś biurem ,również z tego względu,że trzeba regulować podatki na bieżąco. Mam jeszcze jedną ciekawostkę/niespodziankę- po zakupie a do uzyskania zgody ministerstwa podobno nie można wynajmować apartamentu.Jeszcze tego nie sprawdziłem ale to informacja z biura nieruchomości. Pozdrawiam Was i chętnie przeczytam wszystkie informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś