Dodaj do ulubionych

Paryska komunikacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 14:39
Mam pare pytań odnośnie paryskiej komunikacji,

przede wszystkim chcialabym sie zapytac co najbardziej opłaca mi się kupić,
jeżeli przylatuje we wtorek wieczorem, a wracam w sobote rano, czytałam o
karcie orange ale jest ona wazna od poniedzialku do niedzieli i nie wiem czy
nie przestanie być ona oplacalna w moim przypadku bo moze istneieja jakies
inne rodzaje. no i wazna rzecz czy obowiazuja bilety ulgowe.

kolejne pytanie dotyczy sie stref, zupelnie nie rozumiem o co chodzi, czy
kupujac karte, nie musze sie juz martwic o strey czy dziala ona tylko w
jakims obrzarze paryza?

z góry dziękuję;)
Obserwuj wątek
    • sweety13 Re: Paryska komunikacja 26.01.07, 00:31
      Hej!Jezeli chodzi o kuminikacje to oplaca Ci sie karta Orange ale tylko jezeli
      jestes od pon-niedz.Mozesz tez kupic karnet 10 biletow za ok 12E, bo jeden bilet
      kosztuje z tego co pamietam 1,4E. Z tym znizkami to za badzo nie wiem ale sa ale
      trzeba miec odpowiednie dokumenty potwirdzajace znizke, a za strefami to jest
      tak ze pierwsza strefa to caly Paryz (i takie sa karty orange) a druga strefa to
      juz za Paryzem jest.Milego pobytu:)
      Pozdrawiam
    • Gość: Witam! Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 26.01.07, 00:45
    • Gość: Witam! Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 26.01.07, 00:47
      Napisz gdzie bedziesz mieszkac, czy w Paryzu i czym przyjezdzasz? Jezeli
      samolotem, to na ktore lotnisko. Postaram Ci sie dac kilka wskazowek odnosnie
      biletow.
      Pozdrawiam, Isabelle.
      • Gość: oool Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:09
        witam!

lece samolotem, lotnisko beauvais, a mieszkac bede niedaleko notre dame, stacja
        metra Ledru Rollin, nie wiem jaka to dzielnica niestety.

z góyy dziękuję za info ;)
        • ela.tu-i-tam Re: Paryska komunikacja 28.01.07, 09:24
          > lece samolotem, lotnisko beauvais, a mieszkac bede niedaleko
          > notre dame, stacja metra Ledru Rollin, nie wiem jaka to dzielnica niestety.

1. Beauvais do Paryza to kawal drogi (kilkadziesiat kilometrow, jak z Lodzi do
          Wwy), oddzielny bilet. Dojedziesz do Porte maillot, stamtad potrzebne Ci metro
          na dojazd do Ledru-Rollin, czyli kup 1 carnet des 10 tickets.

2. Ledru-Rollin jest w rzeczywiscie w centrum Paryza, miedzy Bastille i Dworcem
          Lyon (Gare de Lyon), w 12-tej dzielnicy. Strefa 1.

3. Powiedziec, ze "Ledru-Rollin jest kolo Notre-Dame jest duzym skrotem
          myslowym, na mapie swiata mieszczacej sie na znaczku pocztowym tak, w zyciu
          konkretnym jest kilkanascie jesli nie dwadziescia-kilka minut spaceru.

Ale, to jest centrum, i najprzyjemniejsze w Paryzu to chodzenie pieszo.
          Nie kupuj zadnych carte orange, natomiast kup jeden carnet des 10 tickets.
          Jak sie zmeczysz chodzeniem, wezmiesz metro czy autobus.

W sprawie znizek, nalezy zawsze postawic sobie pytanie: kto DOPLACA komunikacji
          za znizki dla pewnych kategorii pasazerow? Odpowiedz jest: PODATKI, czyli te
          znizki sa scisle kontrolowane. Jedyne znizki, ktore znam sa na rodziny
          wielodzietne, z dokumentem francuskim (taki dokument sie wyrabia co 2 lata,
          placi za niego, i dostaje karte na kazdego czlonka rodziny pozwalajaca na
          znizke). Innymi slowy, zapomnij.
          • ela.tu-i-tam Re: Paryska komunikacja - znizki cd. 28.01.07, 09:31
            Przypuszczam, ze w niekonkretnym pytaniu o znizki moglo chodzic o znizki
            studenckie, przynajmniej znam taki koncept z Poalski z dawnych czasow.

Nie ma czegos tagiego jak "znizki studenckie" we Francji, bo sam koncept "kto
            jest studentem" jest totalnie nie zdefiniowany (jakie szkoly, ile lat trwaja
            studia, itp). Nie mowiac o tym, ze to byloby uwazane za segregacje wzgledem
            mlodych ludzi, ktorzy nie sa studentami.
            W zwiazku z powyzszym, jest tylko koncept "carte jeune" - karty dla mlodych,
            waznej do 26-go ruku zycia. Taka karte sie wykupuje co roku (za czyba 17 euro
            jesli sie nie myle), i NIEKTORZY daja na taka karte znizki, np. kina czy
            koleje. NIE MA znizek na metro z ta karta.
        • Gość: skan Re: Paryska komunikacja IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 28.01.07, 15:48
          No nie wiem....ja bym wolala wydac 15eur na tygodniowke i moc korzystac z kazdej
          linii metra na calej dlugosci+autobusy+pociag RER w Paryzu zamiast myslec czy
          starczy mi biletow z karnetu ( wez pod uwage,ze przesiadajac sie z metra na
          autobus miejski lub odwrotnie kasujesz kolejny bilet...wiec tam i powrot moze
          sie rownac 4 bilety z karnetu..)A poza tym to chyba masz ochote zobaczyc cos
          wiecej niz Notre-Dame?
          Beauvais-Paryz-jesli nie zaplaciles za autobus na necie...kosztuje 13eur w jedna
          strone.
      • Gość: BeataH Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 19:33
        witam

ja lece samolotem na lotnisko Orly, będę od czwartu do niedzieli wieczora,
        planuje pojechać też do Dinseylendu i Wersalu - czy opłaca mi się karta Visit
        Paris?
        • Gość: skan Re: Paryska komunikacja IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 28.01.07, 20:30
          Disneyland jest w 4 strefie wiec musisz miec bilet, ktory obejmuje ja lub
          jednorazowy tam i powrot (chyba 6,50eur w jedna strone z Paryza);z Orly do
          Paryza normalnie najtaniej wychodzi orlybus (6eur);Wersal to chyba 5 strefa,
          czyli oddzielny bilet.Pewnie spedzisz tam caly dzien i w Disney'u tez....wiec
          sama ocen co jest dla ciebie lepsze i jak sie zorganizowac.Sa tez bilety
          calodniowe "Mobilis",a i chyba jak skasujesz pierwszy raz Paris Visite pod
          koniec dnia...czyli do pierwszej w nocy, to liczy sie jakbys stracila juz 1dzien.
          • Gość: BeataH Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:48
            dzięki za odpowiedź - ja będe na lotnisku o 14 więc skasowanie o tej godzinie
            pozwoli mi "nie zmarnować" jednego dnia
            • Gość: Agata Re: Paryska komunikacja IP: 218.185.83.* 05.02.07, 03:19
              to moze jeszcze ktos podpowie czy orange carte oplaca RER i bilety metro w
              Paryzu ? bede od soboty do piatku. jak czesto jest polaczenie RER ? bede
              mieszkala w okolicach Placu Republiki. dziekuje z gory za inforamcje
              • ela.tu-i-tam Re: Paryska komunikacja 05.02.07, 09:34
                Gość portalu: Agata napisał(a):

> to moze jeszcze ktos podpowie czy orange carte oplaca RER i bilety metro w
                > Paryzu ? bede od soboty do piatku. jak czesto jest polaczenie RER ? bede
                > mieszkala w okolicach Placu Republiki. dziekuje z gory za inforamcje

Gdy kupujesz carte orange, to na strefy komunikacji - np. 1-2, 3-8, itp.
                Paryz jest w strefie 1 (Plac Republiki jest sympatyczne miejsce).

Z karta orange wazna na wykupione strefy mozesz jezdzic W GRANICACH TYCH STREF
                czym sie da, metro, bus, RER. Poniewaz RER jezdzi do 8-ki, czyli tak ok. 50 km
                od centrum Paryza (punk zero Paryza jest przd Katedra Notre Dame), i nie ma
                linii RER, ktora by byla bez rozdzielajacych sie odnog, to oczywiscie gdy
                jedziesz "na same kresy", to wypada jeden RER na pol godziny. Powiedzialabym
                upraszczajac, ze do strefy 3 wlacznie jest RER co 10 minut.

Plac Republiki jest centrum Paryza, to jest miejsce z ktorego da sie pojsc
                pieszo nad Sekwane (z pol godziny marszu, ale pieszo). Metra i autobusow do
                wyboru i koloru.
                • Gość: Agata Re: Paryska komunikacja IP: 218.185.83.* 06.02.07, 03:23
                  Dziki Ela :-)))
                  pytam o orange carte, bo bede ponad tydzien w Paryzu. nie wiem jak bedzie
                  lepiej kupic na lotnisku orange carte na strefe 8 to tylko moge uzywac w tej
                  strefie czy az do tej strefy >? potrzebuje na RER tez bo pewnie bede wracac na
                  lotnisko RER, no chyba ze poderwe jakiegos ksiecia co mnie podwiezie ;-)
                  wybacz glupie pytania ale nie wiem jak to jest.
                  pozdrawiam
                  • ela.tu-i-tam Re: Paryska komunikacja 06.02.07, 13:26
                    Gość portalu: Agata napisał(a):

> potrzebuje na RER tez bo pewnie bede wracac na lotnisko

Zapomnij. Otoz bilet na lotnisko jest Bardzo Drogi, ze wzgledu na bezpieke, i
                    ta cena jest nieomijalna (ten sam RER, stacja blizej, inna cena). Lotnisko CDG
                    jest w 5-tej strefie.

Czyli kupisz jednorazowy RER z lotniska na Paryz (na przyjazd), i podobny na
                    wyjazd, natomiast carte orange tylko na strefe 1-2 (Paryz).

Cena carte orange na 8 stref jest masakrujaca. Na 5 stref tez.
                    • ela.tu-i-tam Re: Paryska komunikacja 06.02.07, 13:28
                      Zapomnialam najwazniejsze - otoz carte orange (nawet ta na 5 stref) NIE JEST
                      WAZNA na lotnisko. Ze wzgledu na te specjana cene.
                      • Gość: Agata Re: Paryska komunikacja IP: 218.185.83.* 07.02.07, 02:44
                        Dzieki serdeczne Ela :-)))))))))))
                        wlasnie o takie informacje mi chodzilo.
                      • Gość: aniela Re: Paryska komunikacja IP: *.crowley.pl 09.07.07, 16:01
                        A czy karta Paris Visite jest ważna na lotnisko CDG?
                        • Gość: Isabelle Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 11.07.07, 00:55
                          Lotnisko znajduje sie w 5 strefie. Jezeli masz karte Paris Visite na 5 zonow,to
                          powinna byc wazna.
    • Gość: uncja Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 21:32
      może i ja się dopytam - będziemy w Paryżu od piątku do środy, mieszkać będziemy
      w 1 strefie, ale na obrzeżach, więc musimy korzystać z metra. Nie wiem czy damy
      radę tyle chodzić, przydałaby się możliwość podjechania czymś choć kawałek od
      czasu do czasu:)

czy istnieją jakieś bilety jednodniowe/weekedowe? carte orange w naszym
      przypadku nie ma sensu, czy pozostają nam tylko bilety w karnetach? jeśli tak -
      to czy te karnety tez są na konkretną strefę?

poza tym - chcemy wybrać się jeszcze do Wersalu, ile kosztuje taki bilet?
      będę wdzięczna za info, na stronach metra nie mogę uruchomić opcji z językiem
      angielskim:(
      • Gość: Isabelle Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 11.07.07, 00:51
        Witaj!
        Postaram Ci sie odpowiedziec dokladnie na Twoje pytania.
        Od piatku do srody nie oplaca sie kupowac carte orange, poniewaz ta karta jest
        wazna od poniedzialku do niedzieli.
        W Waszym wypadku najlepiej bedzie kupic Paris Visite. Cena tego biletu jest
        zalezna na ile stref kupujesz i na ile dni. Przemieszczajac sie w Paryzu musisz
        kupic min 1-3. Cena tej karty jest w zaleznosci na ile dni sie ja kupuje.
        1 dzien - 8,50€, 2 dni - 13,95 €, 3 dni - 18,60 €, 5 dni - 27,20 euro. Ta karta
        jest wazna na wszystkie srodki komunikacji w Paryzu.
        Jezeli chodzi o jednorazowe bilety, to karnet (10 biletow) placisz 11,10€, a
        jak pojedynczo, to 1 bilet 1,50€.
        Teraz sama musisz przestudiowac co Ci odpowiada.
        Jezeli masz jeszcze jakies pytania, to pisz.
        Pozdrawiam, Isabelle.
        PS. Czym przyjezdzacie? Jezeli samolotem, to czy rozpracowalas dojazd do Paryza
        z lotniska.
        Co do Wersalu, to kupujesz bilet tam i z powrotem w Paryzu. W jedna strone
        kosztuje 2,80€.
        • jozefow1 Re: Paryska komunikacja 11.07.07, 14:17
          Isabelle

to i ja Cię spytam, jak dojechac z CDG na montmartre (będą z 1,5 rocznym
          synkiem i męzem). Po przestudiowaniu map lotniska wydaje mi się że najpierw
          RERB do Gare du Nord, potem 2 przystanki metrem 2. Nie znam lotniska CDG i w
          ogóle na lotniskach strasznie się gubię, więc nie wiem jak z terminalu 1 dostać
          się do przystanku RER i gdzie kupuje bilet. Wiesz może?

I drugie - gdzie kupuj e i za ilę bilet na tydzień dla naszej trójki? Co
          polecasz?
          • Gość: Isabelle Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 11.07.07, 15:58
            Napisz mi dokladnie kiedy przyjezdzasz i kiedy wyjezdzasz. Tzn. dokladny dzien
            i godzine i wtedy dam Ci odpowiedz co do biletu. Napisz mi do jakiej stacji
            metra musicie dojechac z Gare du Nord.
            Z lotniska jedziesz RER do Gare du Nord. Nie wiem jeszcze gdzie sie znajduje
            przystanek RER w stosunku do T1. Byc moze, ze trzeba dojechac jakims autobusem,
            ale jest to niedaleko. Postaram sie dowiedziec i dam Ci odpowiedz. Ja niestety
            nigdy nie jezdzilam komunikacja na to lotnisko, tylko samochodem wiec nie wiem
            gdzie znajduja sie przystanki. Jest to olbrzymie lotnisko, ale nie boj sie.
            Napewno sie nie zgubisz.
            Pozdrawiam, Isabelle.
            • Gość: jozefow1 Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 21:04
              Witam ponownie.

My lecimy LOT-em we tróję (ja, mąż i mały synek) na CDG za 1600 zł wszystko w
              obie strony. Dlatego LOT-em, że na CDG, bliżej mi sie wydawało niż z innych
              lotnisk. A cena nie rózniła się aż tak bardzo od tych, któe oferowały w tym
              czasie tanie linie.

Lecimy na tydzień od 16 września, przylot mamy w niedzielę.

Gdzie się kupuje bilety na RER? Z Gare du Nord chcemy jechać dwa przystanki na
              Chateau Rouge.

Jesne, że się boję tej podrózy, bo jestem komunikacyjna gapą, a na lotniskach
              czuję się jak w labiryncie :) A z synkiem będę zdenerwowana podwójnie. Dlatego
              już teraz wszystko sprawdzam i proszę o pomoc.
              • Gość: do jozefow1 Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 11.07.07, 23:32
                Witam,
                Podziwiam Was, ze jedziecie z tak malym dzieckiem. Bedzie to dla niego bardzo
                meczace jak rowniez dla Was. Szczegolnie jazda metrem z przesiadkami. Schody,
                korytarze itp. Zdziwiona jestem cena LOT-u. 1600 zl, tj. ok. 400€ za dwie
                dorosle osoby i dziecko to jest naprawde niedrogo. Patrzylam dzisiaj na cene
                lotu w jedna strone Paryz - Warszawa cena 831 zl, a w obydwie strony 773 zl.
                Zupelna paranoja. Tak wiec dzisiaj kupilam bilet przez Skyeurope do W-wy na 13
                sierpnia za 125 €.
                Faktycznie z CDG jest najblizej na Montrmartre.
                Z lotniska dojedziecie busem do Stacji RER. W kasie kupicie bilet do Paryza i z
                tym biletem dojedziecie do Gare du Nord i przesiadziecie sie na metro.
                Przylatujecie w niedziele, wiec kupcie carte orange na 2 zony, ktora bedzie
                wazna na caly tydzien od poniedzialku do niedzieli (potrzebne jest zdjecie).
                Uwazajcie bardzo na torebki. Szczegolnie w metrze i jak sie przesiadacie.
                • Gość: jozefow1 Re: Paryska komunikacja IP: 88.220.41.* 12.07.07, 10:51
                  Och, decyzja zapadała bardzo długo i naprawdę była trudna :)) Zadręczyła przy
                  okazji parę osób swoimi wątpliwościami i załozyłam oddzialny wątek na forum
                  rodziców małych dzieci, by wysondować co by zrobili na oim miejscu. Ogólnie:
                  miałam stres, czy nasza przyjemność nie będzie nieporzyjemnościa dla synka. Bo
                  jak do tej pory - jesteśmy rodzicami totalnymi:) - nigdy nie robiliśmy nic
                  oddzielenie: żadnych wyjazdów bez synka, żadnych prawie wyjść bez niego (opróćz
                  pracy rzecz jasna i kina raz na dwa miesiące); staramy się wszędzie być raze,.
                  Synek jest osóbka bardzo konkretną, żadną beksą, nie choruje i jeśli my nie
                  jesteśmy w nerwach - to siła spokoju. Gdy miał 5 mcy pojechaliśmy z nim 8
                  godzin autem w góry. Na dwa tygodnie. Było super.

A wracając do Paryża. To faktycznie przyjemność dla nas, ale mam nadzieje, tak
                  to wszystko urządzić (mam na to 2 mce), by było dla niego mało męczące.
                  Będziemy chodzić głównie po parkach, tylko jedno muzeum mamy w planach, gotować
                  obiadki w domu. Żadna gonitwa. Co do metra - wiemy, że jest cięzko. Ale
                  jesteśmy we dwoje - ja trzymam synka, mąż złożony wózek. Damy radę.

Wszystko przemyśleliśmy i chyba nie ma powodu, by nie jechać. W sumie, za rok
                  czy dwa byłoby jeszcze ciężej, bo wtedy w wózku nie chciałby siedzieć i pewnie
                  wszędzie by nam zwiewał. Teraz jeszcze da się go opanować.

Czy CO na 2 zony pozwoli na dojechac do zoo i do lasku bulońskiego?
            • makare1 Re: Paryska komunikacja 22.08.07, 15:41
              Witam,
              Przylatujemy we wrześniu na "przedłużony" weekend (pt-pn) LOT-em na
              CDG. Będziemy mieszkać w okolicach stacji metra Cambronne. Gdzieś
              przeczytałam, że z CDG trzeba autobusem za 8,6 E do dzielnicy Opera
              i dalej metrem. I tu moje pytania:
              1. Czy cały Paryż to 1 strefa? Pierwotnie chciałam kupić Visite Pass
              na strefy 1-3, ale może wystarczy na strefy 1i2?(nie będziemy
              zwiedzać Wersalu i Disnaylandu)Czy są takie?
              2. Czy jest jakiś inny sposób dostania się z lotniska do centrum
              Paryża?
              3. Zastanawiam się nad Batobusem...
              • ennka Re: Paryska komunikacja 22.08.07, 22:18
                Paryż podzielony jest na osiem stref , CDG leży w piątej.
                Batobus pływa tylko o Sekwanie ,więc z lotniska raczej sie do miasta
                nim nie dostaniesz.
                Tu masz linki do stron o komunikacji w Paryżu i inne przydatne
                wiadomości.
                www.paris-on-line.com/eng/turisme/transport_dins.htm
                www.paryz.pl/
                www.pinkwart.pl/paris/paris.htm
                www.paryz.net.pl/
                Z lotniska do miasta można dojechac RER-em .Trzeba pojechać
                autobusem lotniskowym do terminala,z którego one odchodzą.
                Niestety , nie pamietam numeru ,ale na lotnisku się dowiesz.
        • Gość: uncja Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 18:14
          myślalam nad Paris visite, ale wydaje się znacznie droższą opcją, chyba
          poprzestaniemy na karnecie:(

usiłowałam coś zrozumieć z opisu biletów na stronie metra, czy te karnetowe
          bilety umożliwiają przesiadkę na autobus w ciągu 1,5 godziny po skasowaniu? czy
          zmieniając linię metra trzeba ponownie skasować ten sam bilet, czy wystarczy
          mieć go ze sobą aż do wyjścia?

przylatujemy samolotem, do tego na B:) - bilety na shuttle bus już mamy
          zorganizowane, dzięki.

przymierzamy się jeszcze do kupna Carte Musee, ale nie jestem pewna czy w 2 dni
          da się zorganizować zwiedzanie tak, żeby wykorzystać ją do maksimum. Chcemy
          zobaczyć Luwr, Orsey, Notre Dame, Saint Chapelle no i ten Wersal. Będzie ciężko
          • Gość: Isabelle Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 11.07.07, 18:33
            Co do Paris visite lub karnetu, wszystko zalezy jak czesto bedziecie jezdzic
            komunikacja w ciagu dnia. Musicie juz sami zdecydowac.
            Co do biletu jednorazowego: bilet ten jest wazny 1,5 godziny po skasowaniu. Na
            jeden bilet mozna sie przesiasc z jednego autobusu na drugi, lub autobus i
            tramwaj. Nie mozna natomiast przesiasc sie z autobusu na metro i odwrotnie.
            Przesiadajac sie w metrze trzeba miec bilet az do wyjscia (zmieniajac linie
            metra). Nieraz kasujemy ten sam bilet zmieniajac linie metra, ale nie zawsze.
            PS. Ciekawa jestem jakimi liniami przylatujecie i ile zaplaciliscie? Ja latam
            tylko z Orly tanimi liniami Skyeurope. Nigdy nie udalo mi sie znalezc taniego
            biletu z CDG.
            • Gość: uncja Re: Paryska komunikacja IP: *.de.ibm.com 12.07.07, 10:49
              lecimy Wizzairem, pozostałe linie były w tym czasie minimum 200 zl droższe, o
              ile pamiętam zapłaciliśmy około 500 zł/osobę w obie strony.
            • Gość: bolo Re: Paryska komunikacja IP: 82.177.48.* 15.07.07, 08:11
              Czy bilet jednorazowy jest ważny na wszystkie strefy -chodzi mi o to czy mogę
              się przemieszczać -przez 1,5 h po wszystkich strefach na jednym bilecie -proszę
              o informację
              • Gość: Isabelle Re: Paryska komunikacja IP: *.fbx.proxad.net 15.07.07, 12:12
                Bilet jednorazowy jest wazny na 2 strefy. Tzn, ze mozesz sie poruszac na jednym
                bilecie przez 1,5 godziny w dwoch strefach.
                • Gość: bolo Re: Paryska komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:07
                  Dzięki.
                  • Gość: babolek Re: Paryska komunikacja IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 20.08.07, 11:48
                    Witam,
                    jestem obecnie w Paryzu, weekend caly przespacerowalismy okolice
                    gdzie maieszkamy 5 strefa kolo Sorbony rue Bouberie. Dzisiaj chcemy
                    kupic Carte Orange tylko pytanie gdzie ja mozna dostac, na kazdej
                    stacji metra czy w jakims kiosku? Prosze o podpowiedz, sprawa pilna
                    niedlugo ruszamy w miasto:)
                    • barbara451 Re: Paryska komunikacja 21.08.07, 18:30
                      carte orange mozesz kupic na kazdej stacji.
                      Sorbona, to nie jest 5 strefa.
                      • Gość: babolek Re: Paryska komunikacja IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 22.08.07, 09:50
                        Sorki, chodzilo mi oczywiscie o 5 dzielnice. Poki co kupilismy obie
                        bilet 5 dniowy na Batobus Paris, tanio i mamy poki co po trasie
                        wiele zabytkow do zwiedzania.
          • Gość: 5 muzeów dzień-ok Re: Paryska komunikacja IP: *.centertel.pl 13.07.07, 09:31
            Jesli kaplica będzie otwarta - i stmtąd zaczniesz(niestety zmykają ją
            najwcześniej), przechodząc potem do Notre Dame - wymienione muzea możesz
            zwiedzić w ciągu jednego dnia (następny -poświęć na Wersal i jego ogromne ogrody)
            -zakładam, że wiesz co chcesz zobaczyć w Luwrze, a nie gubić się w skrzydłach i
            piętrach pałacu a do środka wejdziesz ze stacji metra opierając się chęci
            przedwczesnego wyjścia na powierzchnię(trzeba przejść trochę korytarzami prawie
            tak jak w przejściach podziemnych przy dworcu centralnym w Warszawie. Z kartą
            wchodzisz do muzeum bez kolejki.Myślę że będziesz w stanie tego samego dnia
            wjechać jeszcze na wieżę Eiffla(co najmniej 1,5 h w kolejce) lub przejść się
            Champs Elysses. W ciągu dnia - udało się odwiedzić Luwr,Musee d'Orsay,Centrum
            Pompidou, Muzeum Picassa.
            Mocnych wrażeń
            Pozdrawiam
            • Gość: Eve Re: Paryska komunikacja IP: *.range86-133.btcentralplus.com 20.08.07, 14:39
              witajcie!

tak czytam ten watek i niby wszytsko jest wyjasnione co potrzebuje wiedziec ale
              nie potrafie sie polapac (ach te blond wlosy:P)
              czy ktos moglby mi pomoc bo sie zagubilam.

Lece w niedziele ( do czwartku) do Paryza na lotnisko CDG i od tygodnia probuje
              rozkminic czy bardziej oplaca nam sie Paris Visite (1 os) + Orange (2os,
              student, ze zdj czyli ja) czy 2 Paris Visite czy jak.
              Bedziemy nocowac w Formule 1 na ulicy Babinskiego) chcemy pozwiedzac takie
              standardy paryskie i czytalam na stronie ze z Paris Visite jest wejscie do
              niektorych obiektow za pol ceny.... dlatego nie wiem, naprawde nie wiem co sie
              bardziej oplaca.
              • marcci1 Re: Paryska komunikacja 23.08.07, 02:44
                Witam
                MAm pytanie, jak daleko znajduję się ten hotel Formule1 od centrum,
                i na co patrzyłaś wybierając ta lokalizację hotelu a nie inną. Ja
                chciałem zarezerwować hotel FORMULe1 ST dennis. Może ktoś potarfi mi
                pomóc i powiedzieć z jakiego hotelu Formule1 jest najwgodniej
                dojeżdzać do Paryża. Będę bardzo wdzięczny.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka