Gość: saskia IP: *.icpnet.pl 15.07.07, 12:06 traci się bardzo na wymianie,najlepiej wymieniać złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Melka Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.slowianin.pl 15.07.07, 20:55 Powiedz,że żartujesz,ja sobie przygotowałam euro,a jak radzisz,gdzie wymienię złotówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saskia Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.icpnet.pl 15.07.07, 21:01 Nie żartuje,kurs euro ,dolarów jest w tych państwach bardzo niski.Złotówka jest waluta wymienialną tak samo jak te dwie,wymienisz w bankach,w kantorach tez tylko w nich pobierają złodziejskie prowizje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melka Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.slowianin.pl 16.07.07, 08:37 Dzięki śliczne,w biurze nic na ten temat nie mówili.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajkom Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: 80.51.92.* 16.07.07, 17:09 Najlepiej płacić kartą ,przekonałem się o tym na Słowacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu m. Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 00:04 Witam. Prześledziłem wiele przewodników i wiele forów internetowych i większość mówiła, że właśnie warto brać dolary lub euro. Chyba wszystko zależy na jaki kantor i kurs trafisz. Z własnego doświadczenia wiem, że średnio się opłaca wymieniać złotówki na lity, gdyż jest niekorzystny kurs. Lepiej było wymieniać euro. A ile traciłaś na wymianie euro na łaty, w porównaniu z wymianą złotówek na łaty? Pozdrawiam gorąco i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saskia Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.icpnet.pl 17.07.07, 13:07 1 łat-0,68 euro,wszędzie w Bankach i kantorach tak samo,moze byc róznica 0,01.Tez tak myslałam jak Ty ze to co piszą na forach jest święte.Niestety ,80 procent wiadomości podawanych(dotyczących państw nadbałtyckich nie sprawdzio się)tam jeszcze jest wolna amerykanka,mentalnośc rosyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemamweny Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:03 Te wszystkie informacje maja sens tylko dla tych co nie maja kart bankomatowych (a Ci ci je maja powinni pamietac o prowizji min 10PLN za operacje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:49 moje uwagi dotyczą tylko Litwy;) warto kupić w Polsce kilkaset litów( w Warszawie na przykład kilka kantorów daje dobrą cenę za lita: vide --> kantory.pl/?id=kursy ), a za większe zakupy płacić kartą... co do operacji wyjmowania pieniędzy z bankomatu - kosztuje to ok 10 zl i chyba trzeba traktowac to jako ostateczność Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es 31.07.07, 20:43 w budzisku pare dni temu kupiłem łaty.5,50 pln za łata.kupiłęm 150. przy innych opcjach mogłem stracić lub zyskać 5-10 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 22:39 1. Na Litwie chyba wszędzie można wymienić złotówki na lity, bardziej opłaca się to robić w bankach niż w budkach (okrągłe kioski ruchu z 1 pracownikiem, bankomatem...) Ponieważ miałem dolary i euro więc je wymieniałem - chciałem się ich pozbyć. Jak się ich nie ma to chyba nie warto wymieniac złotówki na dolary czy euro a potem na lity. 2. Za towar, paliwo, noclegi i.t.d. jeżeli można warto płacić kartą.(Litwa i Łotwa estonia ie wiem) 3. W mniejszych masatach na Łotwie np. Lipawa można wymienić tylko dolary, euro funty angielskie i chyba ruble złotówek nie można dlatego warto mieć nie tylko złotówki. 4. W rydze w kantorach można wymienic złotówki, ale kilka lat temu nie było to korzystne. 5. Na granicy łotewsko-estonskiej kilka lat temu można było kupić korony za złotóeki i kurs był korzystniejszy niz za dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
minimax66 Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es 15.08.09, 19:58 Byłem w Wilnie i w Trokach pod koniec lipca 2009. W Trokach jest chyba tylko jeden kantor, obok sklepu IKI, tam zatrzymują się na zakupy wszystkie wycieczki po zwiedzeniu zamku. W Wilnie jest sporo kantorów. Moim zdaniem pieniądze ze złotówek na lity lepiej wymieniać na Litwie niż w Polsce. Najlepszy kurs wymiany oferował kantor banku PAREX BANK w Wilnie, tuż przy dworcach autobusowym i kolejowym www.parex.lt/kita/valiuta Nie opłaca się jednak wymieniać "po trochu", bo za każdą wymianę jest naliczna prowizja (chyba 2 lity). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Framol Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 21:03 Witam, Troche jezdze po Europie i czasem gdzies dalej. Moim zdaniem po podliczeniu kosztow zakupu, prowizji, zblokowanej gotowki, itp, najbardziej oplaca sie po prostu wyplacac pieniadze z bankomatu z kart online-owych (Maestro, Visa Electron) Nalezy zwracac jednak uwage, aby wplata miala odpowiednia wartosc (wg mnie najbardziej oplaca sie rownowartosc min. 200 zł) poniewaz wtedy prowizje bankowe sa nizsze (warto sprawdzic minimalne wartosci prowizji w tabeli oplat bankowych). Sprawdzilem to w LT, LV, Cz, D, Hr, H, Sk, F, A, I, BG, RO, Gr, SLO, Egipt i zawsze lepiej wychodzilem na wyplatach z bankomatu niz na wymianie dewiz. Oczywiscie zawsze nalezy miec ze soba kwote minimalna (wg uznania, ja mam ok. 200 Eur/$) Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
mazakie Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es 19.08.07, 22:36 pozdrawiam z Tallinna, kursy wymiany ksztaltuja sie tutaj na poziomie za 1 zlotowke mozna dostac od 3,53 korony (komerycjne punkty wymiany walut na starowce) przez 3,80 (kantor w terminalu A) do nawet 3,97 (banki w centrum) za 1 euro placa w granicach 14,80 do 15,55 (najczesciej 15,10) dwa dni temu w wilnie wygladalo to tak, ze za 200 zl dostalem 178 zl, a kurs euro niezmiennie 1euro=3,45lt pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es 07.12.07, 16:51 Nie pamietam jak wychodzila wymiana, ale np. na Lotwie i w Estonii byly gdzieniegdzie problemy z wymiana zlotowek, bo takiej waluty nie prowadzili. Na Litwie raczej bez problemu. Takze mozna probowac wymieniac zlotowki, ale dobrze miec troche zachodniej waluty w razie gdyby bank byl zamkniety a kantory nie wymienialy zlotowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: *.chello.pl 09.08.08, 18:23 Ale po co brac ze soba "trzecią" walutę, skoro: 1. Prawie wszedzie mozna placic karta. Przynajmniej w podobnym procencie jak w PL, chociaz niekoniecznie za noclegi w pensjonatach. Jesli jedzie sie autem to nie ma problemu z platnoscia karta na stacjach benzynowych. Platnoscia karta mozna sfinansować polowe wydatków. 2. Gotówkę mozna wypłacić z bankomatu. Wiem, że prowizja. Ale na podwójnym kursie PLN->USD/EUR->waluta lokalne straci sie na pewno wiecej niz koszt prowizji za wyplate z bankomatu. Jesli bank pobiera prowizje kwotową a nie procentową to mozna przeciez wyplacic "raz a dobrze". pozdraiwam artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: nie bierzcie Euro ,Dolarów na Litwe ,Łotwe,Es IP: 195.20.110.* 20.08.08, 11:54 Polecam kartę Visa Electron z mBanku. Na całym świecie można pobierać gotówkę z bankomatu bez prowizji. Ostatnio wypłacałam w Egipcie i na Łotwie. Sprawdziłam po jakim kursie bank przeliczył walutę na złotówki. Kurs nie był złodziejski. Odpowiedz Link Zgłoś
mj.agh Re: bierzcie karty :) 23.08.08, 23:03 Czasem mnie zadziwia, że w dobie kiedy chyba już każdy wyjeżdżający za granicę posiada karty czy to bankomatowe czy płatnicze nadal ktoś chce bawić się w wymianę w kantorach. Szczególnie jeśli mówimy o wymianie dewiz, które wcześniej musiał zakupić w kraju. Sporo podróżuje i z moich doświadczeń płacenie kartą nie tylko najbardziej opłaca się ale również jest najprostsze. Jeśli potrzebujemy gotówki to wyjmuje się ją z bankomatu. Również, tak radziliśmy sobie z płatnościami na zeszłorocznej wycieczce Litwa – Łotwa – Estonia – Finlandia. Nie było najmniejszego problemu, karty są tam tak samo popularnym środkiem płatniczym jak w Polsce. Należy wcześniej sprawdzić na jakich warunkach nasz bank pozwala nam wybierać pieniądze za granicą. Większość banków pobiera % od wybranej gotówki ale niektóre mają ustalona również opłatę minimalną za dokonanie każdej operacji, wtedy opłaca się wybieranie jedynie większych kwot. Jeśli ktoś częściej wyjeżdża to dobrze założyć sobie konto w banku, który nie ma takiej minimalnej opłaty. Wybranie wtedy niewielkiej kwoty potrzebnej np. na kawę w kraju, przez który tylko przejeżdża się nie stanowi żadnego problemu :) Inne banki prowizji nie pobierają za to kosztem jest opłata za przewalutowanie (chyba tak jest w mBanku). Odpowiedz Link Zgłoś
rosasharn Re: bierzcie karty :) 25.08.08, 16:41 Kilka dni temu wróciłam z Łotwy. Ponieważ w moim mieście nie można dostać łatów (ani w większym Olsztynie), zabraliśmy ze sobą euro i kartę Inteligo. W ryskich kantorach kurs był : 1 euro = 0,70 łata. Wypłata kartą z bankomatu w Hansabanka i w jakimś innym (nazwy nie pomnę) to prowizja rzędu 8,50 zł. Przy czym przy pobieraniu gotówki w bankomacie Hansabanka kurs był 4,94 zł za 1 łata, a w tym drugim bankomacie 4,84 zł za jednego łata. Trochę mnie to zdziwiło, bo przeliczenia dokonuje przecież PKO, a kurs się nie zmienił. Też popieram płacenie kartą, ale uważam, że na wszelki wypadek dobrze mieć przy sobie trochę gotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vesna Re: bierzcie karty :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 16:18 wiadomo, jak sytuacja wygląda w tym roku? sytuacja na Litwie nie za dobra, waluta względem euro się osłabiła. nadal nie opłaca się zabierać euro/dolarów? Odpowiedz Link Zgłoś
1skowronek Re: bierzcie karty :) 04.08.09, 00:31 Byłam w połowie lipca w trzech republikach. Nie wymieniałam wcale pieniędzy - za wszelkie zakupy płaciłam kartą.W Estonii - nawet "groszowe" kwoty przy płatnych wejściach do obiektów muzealnych. Wszędzie można płacić kartą w gastronomii i sklepach (chodziłam do tych trochę większych). Dajmy sobie spokój z wymianami walut. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
0ctavia Tam, gdzie teraz byliśmy żądano lokalnej waluty 04.08.09, 10:21 -to zajazdy przy trasie Litwa,Łotwa, Estonia, Helsinki; zakupy w marketach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sauer Re: bierzcie karty :) IP: *.gdynia.mm.pl 05.08.09, 19:12 Litwa, podobnie jak Łotwa i Estonia, ma sztywny kurs w stosunku do euro. Te trzy kraje są juz ERM2. ale mniejsza o to. Przez 2 tygodnie podróżowałem po L Ł E, i powiem że opłaca się zabrać złotówki i wymienić w banku! Kto ma konto w banku nordea, moze w tych 3 krajach wypłacać gotówkę z bankomatów Nordeai za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sauer Re: bierzcie karty :) IP: *.gdynia.mm.pl 05.08.09, 19:12 Litwa, podobnie jak Łotwa i Estonia, ma sztywny kurs w stosunku do euro. Te trzy kraje są juz ERM2. ale mniejsza o to. Przez 2 tygodnie podróżowałem po L Ł E, i powiem że opłaca się zabrać złotówki i wymienić w banku! Kto ma konto w banku nordea, moze w tych 3 krajach wypłacać gotówkę z bankomatów Nordeai za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś