Dodaj do ulubionych

Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem!

IP: *.kopnet.pl 05.06.12, 16:59
Witam,
wróciłem właśnie z tego hotelu jeśli ktoś chciałby sensownych informacji proszę pisać.

pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Malwina Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: 87.105.251.* 05.06.12, 17:31
      Witam,lecę do tego hotelu 11.06 ,chciałabym wiedzieć jakie są warunki w hotelu,bo opinie są podzielone.Czy jest już otwarty drugi basen i czy są jacyś Polacy w obsłudze hotelu?Może mógłbyś polecić wypożyczalnie aut w pobliżu?Z góry dziękuję za informacje
      • Gość: arbi Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.kopnet.pl 05.06.12, 18:12
        Witaj,
        a więc tak, warunki w hotelu są według mojej wiedzy różne. Ja mieszkałem w budynku głównym (nad recepcją), co do pokoju nie mogę mieć zastrzeżeń - a jako punkt odniesienia ustalam hotele 4* na wyspach kanaryjskich. Pokój czysty duży ogólnie odnowiony, podobnie lazienka, widok byl na morze bez doplaty. Mankamentem (dla mnie akurat) są cienkie ściany, drzwi zamykające się automatycznie i pare innych rzeczy wpływających na to, że jeśli ktoś z jakiegoś powodu chce się wyspać to jest to prawie nie możliwe.
        Inaczej t wygląda w bungalowach, tam jest spokojniej (w zależności o tego gdzie takowy lezy) ale slyszalem ze jest gorszy nieco standard pokoju - mimo, że hotel jest niby caly odnowiony.
        Pokój można zmienić, ale nie liczyłbym na to bo już teraz jak wyjeżdzałem obłożenie było full.
        Podsumując kwestię pokoju to szansę na trafienie jakiegos syfiatego pokoju oceniam na 5-10%. Szanse na dostanie źle usytuowanego 75-90% - ale to kwestia Twojego snu i potrzeb.

Baseny
        Tutaj BP popisuje się calkowitą dezinformacją gdyż po pierwsze to stary basen zostal przebudowany a nowy stworzony z drugiej strony pool baru. Konsekwencją jest wiecej pasu zieleni (czyli wiecej miejsc na lezaki co kiedys bylo mankamentem i dalej jest bo za duzo tam ludzi w stosunku do miejsca. Po drugie basen ma stałą głębokość 1,2m.
        Baseny są ładne i bez zastrzeżeń - jeśli ktoś lubi spedzać czas na basenie.

Jedzenie
        Bardzo dobre szeroki wybór - to naprawde mocna strona hotelu. Trochę już gorzej to wygląda jak się chce spokojnie zjeść delektując się, strasny burdel jest na restauracji, tloczno i nerwowo - polecam na kolacje chodzic na samym poczatku jednak.

Snackbar na poolbarze to jakas masakra - sa hamburgery hot dogi owoce itd. ale to jest na zasadzie trzeba tam byc by sie zalapac, bo wszystko schodzi w pierwszym rzucie.

Napoje ujdą - choć to lokalna cola i lemoniady. Drinki moga być.

Obsługa hotelu okey, nie ma żadnego problemu, mili i pomocni, z polaków zauważyłem tylko jednego animatora, jest wielu czechów.

co do obsługi to nie życzę nikomu spać na tym pietrze co oni.

Nie wypożyczałem auta, ale itaka rekomenduje jakieś biuro i jest ono inne od tego, ktorego przedsawiciel siedzi 8h w hotelu.
        Jedno wiem, trzeba dobrze poczytać umowę, by nie wypozyczyć tanio auta, które okaże się drogie jeśli nie daj Boże dojdzie do szkody.

Plaża znosna kamienie z piaskiem, woda niebieska ze 4 dniw tygodniu morze niespokojne, a kilka dni bez fal - jak dla mnie morze super, jeśli ktoś nie lubi fal to najbliżej jest na wsch. cyplu miasta rodos ale mega tlocznie.

polecam też przejść się wzdluz trianty do ialyssos tez fajny klimat na plazach.

• Gość: KiA Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.tesco-europe.com 06.06.12, 12:32
        Malwina, ja też lecę 11.06 do tego hotelu, z Krakowa :)
        A pytanie mam o to co jest obok hotelu - czy jest jakieś miasteczko, czy trzeba dopiero do Rodos się wybrać - jaki jest transport do Rodos?
        • Gość: kasia Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 13:45
          to ja tez sie podlacze, lecimy 1 pazdziernika (tfu jak z Grecja bedzie w porzadku i jak bp nie zbankrutuje ):
          * duzo chodzimy i do miasta tez chcielismy dojsc na piechote, czy nie ma zadnych przeszkod? ile mniej wiecej dotarcie zajmuje?
          * jak wygladaja atrakcje dla dzieci w hotelu? chodzi mi dokladnie o plac zabaw? i czy niedaleko hotelu jest moze tez cos ciekawego tego typu?
          * czy warto poswiecac czas na rejs do Marmaris?
          * czy warto w pazdzierniku do Doliny motyli podjechac?
          * jak wyglada sprawa przekasek w ciagu dnia? czy moze na cos specjalnie uwage zwracac?
          *mamy wykupiony pokoj z widokiem na morze, czy tzn ze bedziemy w budynku glownym?
          * czy na terenie hotelu bylo jakies robactwo bo tego sie boimi ogolnie, i czy np sa siatki pomontowane w oknach aby mozna bylo je miec swobodnie otwarte?

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz, :) pewnie bede miec z czasem jeszcze wiecej pytan :)
          • Gość: arbi Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: 195.42.249.* 06.06.12, 14:25
            W dolinie Motyli nie byłem bo mnie takie rzeczy nie interesują poza tym w maju tych ciem nie ma - w październiku nie wiem - niemniej jest to miejsce moim zdaniem mniej wazne od innych

Marmaris to tylko shoping, na pewno bardziej warto do Fethiye, jest co oglądać i też jest targ choć organizacja wcieczki przez BP uniemozliwia jakieś zagłębienie się.

Z hotelu do miasta jest fajna promenada z super widokami warto chodzić tym bardziej jeśli lubicie. Na cypel miasta jest 4km tak na spokojnie to godzinkę się idzie ale bardzo przyjemnie.
            Autobusy jezdza co 15 minut 1,6Euro koszt.

zabawy dla dzieci to jakieś głupie animacje i plac zabaw nie wiem czy cos bardziej konkretnego jest.

Jęsli masz wykupiony widok to możesz być w głównym ale również w każdym innym :) z wielu miejsc jest widok na morze.

Robactwo - właśnie o tym nie wspomniałem. Są komary i to sporo choć na zachodzim wybrzeżu mniej. Radzę coś wziąść przeciwko albo kupić tam. Nie spotkałem się z innym robactwem - a choćby w hiszpani w dobrych 4* karaluchy chodziły...

Chętnie jeszcze pomogę poki jestem na fali:)
            • Gość: arbi Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: 195.42.249.* 06.06.12, 14:29
              obok hotelu nic nie ma. Wychodząc w prawo jest droga i promenada do rodos w lewo droga do ialyssos - promenady nie ma. Hotel lezy w części ktora zalicza się już do miasta rodos. Idąc w lewo od hotelu są inne hotele, restauracje i sklepy, kupując coś (a na pewno coś kupicie) też warto się tam wybrać porównać ceny.

O przekąskach pisałem już - są całkiem niezłe, ale trzeba na nie polować albo siedzieć caly czas na basenie. Np. jak siedzisz na plazy i przyjdziesz sobie po frytki to akurat ich nie ma, trzeba poczekać aż znow przyniosa porcje...
              • Gość: Gosiaczek Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.unknown.vectranet.pl 06.06.12, 20:56
                O to bardzo dobra informacja, że nic nie ma przynajmniej będzie spokojnie, hahha i trochę kilogramów się zrzuci spacerując. A jakieś jeszcze inne informacje, bo ja wybieram się z Itaką tam ^^
              • Gość: kasia Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.12, 10:01
                nie moge nigdzie znalezc informacji jak dotrzec do www.travel-rhodes.com/place.php?place_id=16 - cmentarze w ialyssos moze pomozecie? :) robie liste juz co zwiedzic itp :) jak bedzie prawie gotowa napisze co i jak :) pozdrawiam, ps odliczamy dni do wylotu :)
          • Gość: K.A.M.J Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.12, 19:22
            Hej!

My tez lecimy 1 października z Grecos. Lecicie z Wawy ?

• Gość: kasia Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.12, 09:59
              my z Katowic :) to pewnie sie na miejscu spotkamy :)
        • Gość: mimi Re: Rodos hotel Cosmopolitan mareblue - wróciłem! IP: 78.10.82.* 07.06.12, 20:52
          a ja 25.06 z wro - ktoś jeszcze? my dwa+1
          • Gość: Balian z Ibelinu porady IP: *.toya.net.pl 13.07.12, 02:24
            Odpowiadam wszystkim w tym Kasi:

- baseny to najsłabsza cecha tego hotelu. Jeżeli nie został wyremontowany między sezonem 2011-2012 (byliśmy w ubiegłym roku) to kiepsko. Nie było wokół niego maty przeciwpoślizgowej, klepki czasami odchodzą, woda po 14 zmącona od kosmetyków, które nakładają na siebie turyści, ja znalazłem na dnie czyjeś okulary bo ktoś kto je zgubił i miał problem z przejrzystością wody by je odnależć. Czyszczenie polegało na sypaniu wieczorem przy wszystkich turystach proszku do wody. Może raz na dwa tygodnie widziałem odkurzacz do basenu. Na pewno to nie to samo co baseny w Turcji.
            - Animacje to jedna z najmocniejszych stron tego hotelu. Jak ktoś pisze, że są beznadziejne to chyba jest fanem serialu „Klan”. Animacje prowadzi SEA Club. Są na Fejsie. A jedną z osób jest niejaki Andres Sebastian Garcia. Jest też na Fejsie. Super zabawny gość. Dzieci go uwielbiały. Obawiam się tylko, że w październiku może go nie być. Może będzie Astrid i Toto. Generalnie na niektórych wieczornych przedstawieniach płakałem ze śmiechu.
            - Plaża do bani. Publiczna i mało zadbana. Nie warto płacić za leżaki. Lepiej wziąć ręczniki i jakąś matę i pójść trochę w prawo – mniej kamieni, lub w lewo – więcej, ale czysto. Wieje meltemi. Co było wybawieniem gdy było gorąco. Ale trzeba pilnować rzeczy by nie wywiało. Fala spora. Dobra dla kitesurferów i windsurferów. Pływanie w morzu sprowadza się do niezłego bujania. Można zapomnieć o nurkowaniu. Lepsza plaża ze spokojnym morzem w stolicy przy awarium. O innych później.
            - Do Marmaris nie warto. Szkoda kasy. Jestem Turkofilem, ale odpuściłem. Na jedną wycieczkę warto pojechać z Grecosem. Kamiros, Dolina Motyli, Siena i Filerimos. Choć piszą, że jest jeszcze zamek Monolithos to tylko robi się foty z przepięknym zamkiem w tle. Siena to zakupy w sklepie. Gdy my tam wjechaliśmy na sklep to po ilości zakupionych rzeczy (przez całą wycieczkę) mało seniorka rodu nie wykorkowała z radości.
            - Warto oczywiście pojechać autobusem do Rodos, można się przejść, 40-50 minut z buta wzdłuż plaży, albo przejechać się taksówką.
            - Placów zabaw brak – to nie Alanya. Jest jeden niedaleko starówki w Rodos. Całkiem ładny park Rodini (piękne strumyczki, gaiki, kolumny, świątynie dumania), rzekomo jeden z najstarszych na świecie oraz market z zabawkami dla dzieci Jumbo.
            - Moim zdaniem warto pojechać do Lindos. Wbić się na zamek i akropol a potem poplażować na tamtejszej plaży. Woda spokojna i przezroczysta. Moja córka była zachwycona. Całkiem inne warunki niż w Ixii. Potem możecie wrócić do Rodos statkiem. Start przy przystani koło plaży. Zatrzymują się w trakcie rejsu m. in. przy plaży Tsambika gdzie pływa się na pełnym morzu. Woda lazurowa i przezroczysta. Do Lindos dojedziecie autobusem. Wystarczy dojechać do krańcówki autobusów i tam kupić bilet na drugą linie i w drogę. Dzieci nie powinny płacić. Albo możecie pojechać autem. Autobusem większa frajda. My potem wróciliśmy statkiem.
            - Jedzenie pod angoli i francuzów. Czasami za tłuste. Ale sushi np. przepyszne. Każdy znajdzie coś dla siebie.
            - Driny do określonej godziny w allu, potem trzeba płacić.
            - Pokoje z widokiem na morze. My mieliśmy na ogród. Ale z tymi na morze wiąże się taka historyjka. Przyjechali turyści z Itaki, którzy zapłacili więcej za pokój z widokiem. Jeśli dostali w budynku głównym to okej, ale jeśli w bocznym to pod ich pokojami są knajpy i sklepy no i bardzo ruchliwa ulica, którą nocami potrafili jeździć tubylcy stuningowanymi motocyklami. Także pokoje z widokiem tak, ale w budynku głównym.
            - Itaka jeszcze robiła taką ściemę, że jeśli wyjazd był po północy to turyści musieli dopłacać za pokój. Powiedziono im o tym dwa dni przed faktem.
            - Robale to głównie mrówki, w tym faraonki. My mieliśmy w ogóle trzy gatunki. Ale żarcia nie radzę zostawiać na wierzchu bo zlatują się faraonki. Na noc wkładałem do kontaktu antykomara i było dobrze (to apropo pytania o nie).
            - Plac zabaw bez szału tak samo domek dla dzieciaków gdzie można malować. W związku z tym, że jedziecie w październiku może być problem z animacjami i zabawą dla dzieci.
            - Po prawej stronie od hotelu jest darmowe wifi.
            - W lewo około 1 km i więcej tańsze i lepiej wyposażone sklepy, trochę dalej Carrefour Express i ichniejszy dyskont (vis a vis).
            - W okolicach hotelu Lomeniz i cmentarza jest miejscowy bazar. Super jedzonko i pyszny miód. Zero chemii
            - Byliśmy też w termach w Kalithei z malutką zatoczką. Przyjemnie.
            - Rejsy wykupisz w lewej części portu Mandraki, blisko autobusów i informacji turystycznej.

W razie co pytaj – pozdrawiam

Przejrzyj tą stronę – jest uaktualniana zależnie od miesiąca www.ando.gr/eot

Cenne linki

www.lidl.gr/cps/rde/xchg/SID-461F906C-DE8905D3/lidl_gr/hs.xsl/index.htm
            www.carrefour.gr/showfiladia.aspx?a_id=185
            www.rhodes-transport.gr/WEST%20COAST.html
            www.shoprhodes.gr/mainCat.asp?MainCat=Excursions
            www.visitrhodes.gr/ - bardzo fajna strona o Rodos

Hotel, część obrysów i tekstów robiłem ja. www.wikimapia.org/#lat=36.4266952&lon=28.1989699&z=17&l=28&m=b

Z przodu masz przystanek, po lewej taksówki. Jeśli autobus jest pełen to się może nie zatrzymać. Po prawej lokale z Wifi.

Tu lepsze sklepiki www.wikimapia.org/#lat=36.4189168&lon=28.1835955&z=16&l=28&m=b

Tu dyskonty
            www.wikimapia.org/#lat=36.4172074&lon=28.1741541&z=16&l=28&m=b
            Tędy
            www.wikimapia.org/#lat=36.4249687&lon=28.199442&z=17&l=28&m=b
            zaczyna się piesza wycieczka pod górkę do parku Rodini, który jest tu
            www.wikimapia.org/#lat=36.4251758&lon=28.2175522&z=16&l=28&m=b
            Krańcówka autobusów (zwróć uwagę na obrysy a po kliknięciu na opisy)
            www.wikimapia.org/#lat=36.447566&lon=28.2248264&z=18&l=28&m=bAkwarium
            www.wikimapia.org/#lat=36.4571364&lon=28.2208245&z=17&l=28&m=b
            Informacja turystyczna (druga przy końcu ulicy rycerskiej)
            www.wikimapia.org/#lat=36.4470698&lon=28.2256954&z=18&l=28&m=b
            www.wikimapia.org/#lat=36.4450891&lon=28.227176&z=18&l=28&m=b
            Plac zabaw chyba gdzieś tu, znajdziesz dane na stronie visitrhodes
            www.wikimapia.org/#lat=36.4450503&lon=28.2211518&z=18&l=28&m=b
            Jumbo market
            <a href="
            • Gość: Balian z Ibelinu Re: porady IP: *.toya.net.pl 13.07.12, 02:26
              REszta co nie weszłą

Jumbo market
              www.wikimapia.org/#lat=36.4132488&lon=28.2026338&z=15&l=28&m=b
              Bazar
              www.wikimapia.org/#lat=36.4290648&lon=28.230915&z=16&l=28&m=b
              Lindos
              www.wikimapia.org/#lat=36.090842&lon=28.0857324&z=15&l=28&m=b
              Idę spać bo się zasiedziałem. Kalinichta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka