Dodaj do ulubionych

wynajem samochodu na Rodos

12.09.14, 12:26
Witam,
interesuje mnie jak wygląda sprawa wynajmu samochodu na Rodos/ Kiotari
czy Ktoś ma może doświadczenie gdzie najkorzystniej to załatwić - czy hotel? (Princess Andriana Resort&Spa) czy jednak w miejscowości?
jest może biuro w Polsce, które się tym zajmuje?
czy jest z tym problem, czy te samochody są od ręki?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • soul01 Re: wynajem samochodu na Rodos 12.09.14, 15:46
      Nie wiem jak w Kiotari, bo to mała miejscowość, ale w prawie każdej turystycznej miejscowości na Rodos jest jakaś wypożyczalnia samochodów, skuterów, quadów. Ceny wszędzie są podobne. W każdej wypożyczalni są ulotki z obrazkami samochodów i cenami, więc można porównać ceny, rónice moga być we flocie. Większość hoteli na wyspie pośredniczy w wypożyczaniu aut, wszystko możesz załatwić w recepcji, a samochód podstawią ci pod hotel, wtedy może wyjść trochę drożej, ale nie są to strasznie wygórowane kwoty (różnica 5-10euro za dzień). Jeśli chcesz taniej można się przejść po kurorcie i poszukać lokalnych wypożyczalni. Większość aut jest dostępna od ręki, auta stoją często na parkingach przy wypożyczalniach, więc można wcześniej je pooglądać. Formalności trwają max 15 min, dajesz prawko, wypisują umowę, dostajesz kluczyki i jedziesz zwiedzać wyspę. Nie ma sensu bawić się w jakichś pośredników w Polsce, na miejscu załatwisz wszystko szybko i sprawnie.
      • magda_paw Re: wynajem samochodu na Rodos 12.09.14, 20:32
        dziękuję
    • potwor_z_piccadilly Re: wynajem samochodu na Rodos 12.09.14, 19:10
      W Polsce działa Autoway.
      Wejdź na ich stronę, tam masz nr tel. Dzwonisz, targujesz się, umawiasz na typ auta, miejsce, termin (możliwe jest, że będzie trzeba przedpłacić przelewem na konto firmy) i autko podstawiają Ci do hotelu wieczorem poprzedzającym dzień na który auto zostało wynajęte. Tego dna trzeba czuwać, a gdy podstawią (recepcja Cię przywoła), oglądasz czy wszystko działa, blachy w porządku, i jeśli tak, spisujecie umowę (1 - umowa zastępuje dowód rejestracyjny, czyli masz ją ze sobą wozić razem z prawkiem, 2 - auto postawia Grek, lub Greczynka) i dopłacasz pozostałą kwotę pieniędzy. Od rana start. Jeśli w zbiorniku auta paliwa będzie 1/4 lub 0,5 pojemności zbiornika, to tyle ma być przy jego zdawaniu. W dniu końca umowy, kluczyki zostawiasz w recepcji, sami sobie auto zabiorą. Umowę masz na pamiątkę. Zaletą tej formy wynajęcia samochodu w Grecji, jest fakt, że masz nr tel. do człowieka z którym się dogadasz po naszemu. To ważne w przypadku ewentualnych kłopotów. No i nie tracisz części wakacji na pętanie się w poszukiwaniu wypożyczalni.
      Kup w kraju mapę wyspy.
      • magda_paw Re: wynajem samochodu na Rodos 12.09.14, 20:33
        dziękuję; Autoway znalazłam w necie - napisałam, bardzo szybko odpisali co i jak; samochody też mają fajne - myślę, że jak już dolecę, skontaktuję się z nimi
        • potwor_z_piccadilly Re: wynajem samochodu na Rodos 13.09.14, 00:56
          magda_paw napisała:

> dziękuję; Autoway znalazłam w necie - napisałam, bardzo szybko odpisali co i ja
          > k; samochody też mają fajne - myślę, że jak już dolecę, skontaktuję się z nimi

Dla miłej i kulturalnej pani (słowo dziękuję rzadko się zdarza na forach), pozdrowienia i miłych wakacji.
    • paawel2014 Re: wynajem samochodu na Rodos 12.09.14, 23:19
      Wypożyczalnie samochodów są na każdym rogu większych miejscowości. Ja mieszkałem w Faliraki i potrzebowałem auta na jeden dzień Lindos , dolina Motyli i Rodos - wycieczka objazdowa. Auto załatwiłem w recepcji hotelu, miało być małe auto , a przyprowadzili Skode Fabie która paliła 12l/100 i ledwo pod górkę ciągnęła 80 km/h na 4 biegu .Wycieczka 200km dookoła Rodos trwała cały dzień .Wypożyczalnia to Europcar i radzę omijać ją z daleka.
      • Gość: gość Re: wynajem samochodu na Rodos IP: *.static.ip.netia.com.pl 16.09.14, 10:32
        pod górkę jeździ się na 4-tym biegu???? nie powinienes na 2 lub nawet jak stromo na jedynce???
    • a.bujakowska Re: wynajem samochodu na Rodos 17.09.14, 15:01
      witam,
      ja załatwialam samochod na miejscu, bo wypożyczalni samochodów na wyspie jest naprawdę wiele i sa naprawde tanie, zwlaszcza te, ktore sie nie reklamuja w internecie
      istnieje tez mozliwosc wypozyczenia skuterow
      warto pomyslec o ubezpieczeniu kiedy wynajmujemy samochód
      wiecej informacji na ten temat znajduje sie tutaj:
      wynajemauta.rehab.net.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka