Dodaj do ulubionych

aktualne ceny w Czechach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 15:24
wybieramy się za dwa tygodnie do Czech. Znacie aktualne ceny? np. piwo w
pubie, obiad na mieście itp. dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: zbigniew Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 18:57
      A to zależy gdzie? Praga droższa, prowincja tańsza - ale ogólnie ceny poniżej
      polskich
      • Gość: Andrzej Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.chello.pl 20.05.09, 20:38
        -< ale ogólnie ceny poniżej
        polskich> Panie Zbigniew ,chyba tylko piwo w podrzędnej pijalni.Ze względu na wysoki kurs korony 100KC/17,2 zł/wymienione złote w czechach to kurs 18-19 zł/100kc/ Cena obiadu w miejscu nie turystycznym to 80-130 kc + piwo 20 .Tam gdzie turystów sporo cena od 100kc, nap za knedliki z gulaszem, do nap.180 za kureci ryzek, hranolki/filet z piersi kurczaka i frytki oba po 150 gr. + piwo 35. Zupy kosztują średnio 30-40. W samej Pradze i centrum piwo pod parasolem kosztuje nawet 80 kc ,ale u uliczce obok po 40. Patrząc w menu danego lokalu reszta cen jest adekwatna do ceny piwa.Napoje typu fanta /cokacola po 200 mill droższe od piwa 0,5l Jeżdżę do Czech często , w góry pochodzić i na narty i na niedzielne spacery /mieszkam blisko/ ,to powiem ,że jak było 10zł za 100 kc to wychodziło w knajpach i sklepach tak samo jak w kraju.Teraz ceny nap. karczek b/kości to 120, kiełbasa na grila 90, duza cola 1,5l 40, nasz mały jogurt Jogobella po 9 a u nas 99 gr. to są ceny z Tesco.Piwo w Czeskim Tesco jest drozsze od tego w naszym.U nas Pilsner i Budwaiser jest po 3,5żł a tam odpowiednio 21 i 19 + 3 butelka.Wszystkie inne piwa od 8 do 15 kc to odpowiedniki sikaczy z biedronki typu Vip. Cena piw zalezy od zaw.ekstratu nap 8, 10 ,12 staropramen 10, jest po 9kc, a 12 po 15kc ,ale i tak nie lepszy. Nie ma piw z zaw.alk.6,5% tak jak żubr wszystkie 12 mają do 5,0% max fajki też drogie bo westy po 66 a malboro po 78 ,wódka /Prazka/ dla mnie odpowiednik absolwenta to 135 kc za 0,5 , Finlandia 1 l 450 kc u nas 60 zł. Na ulicy jedzenie z budki to: 50kc za kiełbase z grila 100gr, mały hog dog/ parka w rohliku/ 20 kc, chesburger 40 kc a wszedzie dają takie jak u nas w MC Donaldzie tzn. na 2 kęsy, 2 szt parówki cienkie 35 kc. Pozdrawiam .
        • Gość: mops Re: aktualne ceny w Czechach IP: 194.183.57.* 21.05.09, 08:42
          też byłem zaskoczony trochę cenami. porównując ubiegłe lata do chwili obecnej
          różnica jakaś jest. nie ma żadnej tragedii, ale ceny czeskie "wygrywają" z naszymi;>
        • lidek_syn_ubeka Re: aktualne ceny w Czechach 21.05.09, 13:26
          "Wszystkie inne piwa od 8 do 15 kc to odpowiedniki sikaczy z
          biedronki typu Vip"
          Velkopopovicki Kozel po 9 CZK sikaczem z Biedronki?!No to jest
          przynajmniej sikaczem już od 1874r.
        • rpodolak Re: aktualne ceny w Czechach 02.06.09, 20:57
          zgadzam sie z Tobą w 100%, jestem w Czechach co najmniej kilkanaście
          razy w roku(w zimie praktycznie co weekend - na narty) i uważam,że
          ceny sa przy obecnym kursie troche wyższe niż w Polsce - ale za te
          same (lub trochę większe)pieniądze dostajemy o wiele lepszą
          infrastrukturę - poczynając od jakości dróg, poprzez gastronomię
          kończąc na wyciągach i trasach narciarskich(no tutaj to jest po
          prostu przepaść).Do Czech jeżdżę również na koncerty - do Pragi mam
          150km autostradą, do Warszawy 500 dziurawymi drogami ponadto w
          Pradze oferta koncertów jest wieksza i lepsza.
          pzdr
    • Gość: hajer321 Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:47
      Dzięki za info. Uściślając - jedziemy do Mariańskich Łaźni. Macie jakieś opinie
      o miejscu?
      • Gość: zbigniew Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 18:50
        Pozwolę sobie jednak nie zgodzić z powyższymi opiniami. Trochę przedłużony
        weekend spędziłem po polskiej stronie w Karpaczu i po czeskiej w Harrachovie - z
        cenami zdecydowanie na korzyść strony czeskiej. Jasne, że parę lat temu (a nawet
        kilkanaście miesięcy) było taniej...
        Parę tygodni temu byłem też w Karlowych Warach - a więc w pobliżu Mariańskich
        Łaźni - no i też do przeżycia, coś pomiędzy Pragą a mniejszymi miejscowościami
        • hajer321 Re: aktualne ceny w Czechach 22.05.09, 10:56
          A napisz proszę jakie wrażenia z KV, czy ogladaliście coś w okolicy? zadowolony?
          co polecasz?
          • utrat Re: aktualne ceny w Czechach 23.05.09, 20:16
            ceny w miejscach gdzie chodza turysci sa zawsze duzo wyzsze. Jesli chodzi o
            jedzenie, artykuly spozywcze, to jest tak samo, lub TROCHE DROZEJ niz w Polsce,
            nie wiem skad Zbigniew wzial informacje, ze jest na odwrot. Uslugi natomiast
            (poczawszy od fryzjera po wulkanizatora) sa duzo drozsze, mniej wiecej o 1/3.
            • Gość: pinky Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.pke.pl 25.05.09, 14:34
              Ceny z tesco ostrava- porównywalne w kcz do złotych czyli ok 60-70%
              wyższe/1,8 zł za 10 KCZ.Knajpy tak samo, poza tymi gdzie jest wycep
              piwa/tzw 10 tka.To co było se ne wrati kochani.Ale za to są coraz
              bardziej mili dla Polaków
              • Gość: zbigniew Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:16
                sorry - nie byłem w tesco i nie porównywałem cen bo poza studencką i lentilkami
                nic do Polski nie przywoziłem.
                Porównywałem ceny w miejscowościach turystycznych - i mi wyszło na korzyść Czech
                - czyli Karpacz a Harrachov (ceny w restauracjach, hotelach czy do atrakcji
                turystycznych)
          • Gość: zbigniew Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.09, 21:21
            nie mieliśmy środka transportu, więc poza Karlowe się nie ruszaliśmy - ale na
            ich zwiedzenie i tak można przeznaczyć parę dni - zwłaszcza na spacerki po
            okolicznych parkach/lasach
            W Karlowych byliśmy w muzeum Becherowki - najlepsze z tego film o historii i
            degustacja (ja nie lubię ziołówek - więc najbardziej smakowała mi najnowsze
            wersja cytrynowa), cerkwi, kościele - na koncercie. Właściwie cały czas się
            gdzieś coś dzieje - koncerty, wystawy itd. Najgorsza z tego woda - ale może nie
            przyzwyczajony jestem do pijania mineralnych. Ponadto rytm jest dość powolny -
            większość nigdzie się nie śpieszy - i po kilku godzinach można się do tego
            przystosować
        • Gość: Michal Re: aktualne ceny w Czechach IP: 81.219.133.* 12.07.09, 23:09
          CZy na granicy wystarczy tylko dowód tożsamosci?
          • Gość: qibic Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 22:25
            pewnie że tak
            tym bardziej że nikt nie sprawdza:)
    • Gość: alosza Re: aktualne ceny w Czechach IP: *.aster.pl 02.06.09, 14:43
      Praga droższa niż Warszawa.
      • Gość: Małgosia a bilety do muzeów itp IP: 213.192.64.* 03.06.09, 19:08
        Właśnie wybieram się do Pragi na 4 dni i nie mam pojęcia ile zabrać koron. Może ktoś mi podpowie ile kosztują bilety wstępu do muzeów, na wystawy, czy t.p. miejsca, a także bilety komunikacji miejskiej.
        • Gość: Gosc Re: a bilety do muzeów itp IP: *.net.upc.cz 03.06.09, 20:17
          Ahoj :)

Podaje Ci niektore ceny:
          1. ceny biletow - dla osoby doroslej 26 koron. Wazny 75 min lub 90 min w soboty
          i niedziele. Dla dziecka w wieku od 6 do 15 lat 13 koron.
          Bilet 24 godzinny 100 koron, 3 dniowy 330, 5 dniowy 500 koron.
          2. Wejscie na Hrad - tu zalezy jaka opcje chcesz kupic. Bilety sa od 350 koron
          (wieksza ilosc obiektow do zwiedzania ) do 250.
          Wieza widokowa na Perzinie - wstep 100 koron.
          Staronowa synagoga - 200 koron
          Muzeum Zydowskie i Stary zydowski cmentarz oraz cos jeszcze - 300 koron

Pozdrawiam
        • utrat Re: a bilety do muzeów itp 03.06.09, 20:20
          w czym niby Praga jest drozsza niz Warszawa? :) bardzo jestem ciekawy, bo w
          warszawie sie urodzilem, a w pradze mieszkam, wiec mam porownanie i moje
          spotrzezenia sa bynajmniej troszeczke inne.
          teraz na temat: nie bierz zadnych koron, wez karte bankomatowa. Wbrew pozorom
          bardziej oplaca sie nie wymieniac pieniedzy (oczywiscie jakas tam kwote nalezy
          miec przy sobie zawsze) i wyciagac z bankomatu (zwykle zaplacisz ok 5% tego co
          wyciagasz, czyli wcale nieduzo) niz placic ogromne pieniadze w kantorze. Tam Ci
          zabiora co najmniej 10%, wierz mi. A jesli np bedziesz robic zakupy gdzies,
          gdzie mozna placic karta, to tez taka mozliwosc wykorzystaj. Wtedy nie ma
          zadnych narzutow, tak jakbys placila w Polsce. Jesli chodzi o muzea, to ceny sa
          cca do 10 zeta pewnie w przeliczeniu, ale odpowiedz sobie na pytanie, do ilu z
          nich tak naprawde pojdziesz. 4 dni to tak akurat zeby sie ta Praga nacieszyc :)
          O, komunikacja miejska jest drozsza niz w Wawie, czy raczej dla Ciebie
          konkretnie wyjdzie drozej, bo nie bedziesz miala wyjscia i codziennie bedziesz
          musiala kupowac bilet dobowy za 100kč, chyba ze zrezygnujesz z jezdzenia. Na
          polskie cca 13,50. Za miesieczny place ok 80 zeta, czyli zdzierstwo. Najtanszy
          bilet (nie liczac takiego bez przesiadek, ktorego nie warto kupowac, bo mozesz
          na nim przejechac tylo 5 stacji metra bodaj) kosztuje 26 koron, czyli 4 zlocisze.
          Chyba wystarczy :)
          • Gość: Małgosia Re: a bilety do muzeów itp IP: 213.192.64.* 04.06.09, 18:06
            No właśnie jeszcze nie wiem, do ilu muzeów pójdę, czy innych ciekawych miejsc.
            Jak by ktoś mi poradził, co koniecznie trzeba zobaczyć przez te 4 dni, to
            chętnie skorzystam. A czy w takich miejscach można płacić kartą, czy to za małe
            kwoty? Ja używam tylko karty Visa Electron, mam nadzieję, że tam działa.
            Mieszkać będę niedaleko centrum, to może nie wydam dużo na przejazdy.
            Dziękuję za wszelkie rady i informacje:)
            • Gość: Małgosia Re: a bilety do muzeów itp IP: 213.192.64.* 04.06.09, 18:11
              Spojrzałam teraz na to, co gość wyżej napisał o cenach wstępu i rozumiem, że to miejsca warte odwiedzenia. Jakie jeszcze?
              • utrat Re: a bilety do muzeów itp 05.06.09, 08:12
                Malgosiu, a dlaczego pytasz czy twoja karta maestro bedzie dzialac?
                Czy wydaje Ci sie ze karty platnicze tego typu sa dostepne tylko w
                Polsce? :D
                Pochodzisz sobie po miescie i jak cie cos zainteresuje to sobie tam
                wejdziesz, ja osobiscie nie jestem zwolennikiem polityki planowania,
                bo to zwiazuje rece. Poza tym widzialem w zyciu ze 3 dobre muzea, w
                tym muzeum Powstania Warszawskiego ;)
                • utrat Re: a bilety do muzeów itp 05.06.09, 08:14
                  no ale jedno ci jednak moge polecic: w národním muzeu jest wystawa
                  Republika - pokazuje zycie w Czechoslowacji z wzystkimi jego
                  aspektami www.nm.cz/vystava-detail.php?f_id=211
                  i jest tak popularna, ze juz dwukrotnie ja przedluzali :)
                  • Gość: andrzej Re: a bilety do muzeów itp IP: *.chello.pl 05.06.09, 09:32

...musiala kupowac bilet dobowy za 100kč, chyba ze zrezygnujesz z jezdzenia. Na
                    polskie cca 13,50
                    Kolego utrat siedzisz w tej Pradze i nie wiesz jak złoyówka stracila
                    Wybranie z karty tylko 100 koron to z prowizą 16,95 a wymiana w kantorze prawie 18 żl w Polsce 17,2 a 26 koron to równe 1 euro czyli 4,50 ponad.
                    • Gość: Małgosia Re: a bilety do muzeów itp IP: *.viator.plm11.pl 05.06.09, 22:45
                      Utrat, na temat karty to tak sobie westchnęłam w ramach reisefieber, które już
                      czuję, choć do wyjazdu mam jeszcze ponad tydzień. W każdym razie cieszę się ,że
                      zajrzałam na to forum, bo zostałam oświecona głównie w kwestii pieniędzy. Teraz
                      wiem, że muszę mieć trochę koron na przejazd z dworca do hotelu, jakieś żarełko
                      na początku, a potem będę korzystać z karty. Tu, gdzie mieszkam, korony są po
                      17,50/100.
                      Co do zwiedzania, na pewno miejscowi mi powiedzą, co warto zobaczyć. Już się
                      cieszę na ten wyjazd, bo choć dużo jeździłam po świecie, to w Pradze jeszcze
                      nigdy nie byłam, a wszyscy mówią, że jest piękna:)
                      • utrat Re: a bilety do muzeów itp 06.06.09, 21:12
                        milego pobytu i przepraszam za mylne dane :) rzadko do kraju jezdze.
                        • Gość: Małgosia Re: a bilety do muzeów itp IP: *.viator.plm11.pl 07.06.09, 17:34
                          Dziękuję za życzenia. A za dane liczbowe nie musisz przepraszać. To ich wina, że tak szybko się zmieniają.
                          Jak spojrzałam na tabelę mojego banku, to nawet ich kurs sprzedaży tak bardzo teraz nie różni się od kantorowego i zmienia się wciągu dnia.
                          Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka