Dodaj do ulubionych

Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ?

18.01.17, 22:30
Dla mało zorientowanych tłumaczę..

Załóżmy, że jedziemy przez Austrię i Słowenię do Chorwacji wybierając trasę Wiedeń-Graz-Zagrzeb-Karlovac i dalej według uznania !!!
Trasa:
tiny.pl/gdn7p
Zamiast pojechać autostradą przez kawałek Słowenii i kupić w jedną stronę winietkę za 15 euro,
można przyoszczędzić jadąc tak:
cromania.pl/wp-content/uploads/2013/07/dojazd-objazd.jpg
Zakładając taką samą drogę powrotną, nie jest nam potrzebna jest druga winietka za kolejne 15 euro...
I oszczędność wynosi 30 euro...
To jest niewątpliwy plus objazdu...

Ale czy skóra była warta wyprawki ? Tu opinie są różne...
Zwolennicy objazdu mieli tylko 1 poważny argument -
Obserwuj wątek
    • Gość: fdj Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.17, 09:15
      Część ludzi będzie kombinować dalej, wymyślając inne objazdy
      Reszta machnie ręką i zapłaci za słoweńską winietkę
      Jest jeszcze jeden problem, czyli korki na granicy słoweńsko-chorwackiej w Macelj
      W lipcowe oraz sierpniowe soboty lepiej tam się nie pchać, obojętnie czy się jedzie wcześniej autostradą w Słowenii czy objazdem
      Najlepiej nie jechać w soboty trasą z Wiednia przez Graz na Zagrzeb
      Alternatywa dla trasy przez Macelj jest znana i nazywa się trasa przez Węgry ( route 86 lub wariant minimalnie droższy autostradami )
      Dodatkowo zaoszczędzi się 30 euro
      • Gość: fdj Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.17, 11:10
        Ja przez Węgry nie jadę, bo mam przeciwwskazania zdrowotne do długiej jazdy w nocy
        Wybieram autostradę, bo chcę być szybko na miejscu
        Oczywiście nie jadę w soboty
        • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 19.01.17, 15:37
          Mnie zawsze bawią teksty w stylu, że jazda objazdem zwykłymi drogammi
          to miła przerwa po męczącej podróży autostradami...
          W zasadzie po cholerę budować autostrady i inne dwupasmówki, jak męczą ludzi ?

Jak ktoś jedzie bez postojów, bez krótkich przerw na rozruszanie kości co kilka godzin, do tego w stresie, bo wymyślił sobie, że musi być na miejscu bez noclegu po drodze,
          a trasa jest na kilkanaście godzin czystej jazdy, to jest to wykończalnia, hehe...
          I taka trasa zawsze męczy okrutnie...
          Szczególnie, jak jedzie się w konwoju...
          Winę ponoszą nie autostrady, a taka jazda "na chama", do oporu...
          Wiele razy spotkałem w konwoju auta z Polski jadące do i z Chorwacji, z kierowcami wyglądającymi jak zombie...
          W zeszłym roku tacy o mało co nie spowodowali wypadku w Brnie, bo prowadzący konwój się zagapił i dopiero w ostatniej chwili skręcili dwoma autami w prawo zajeżdżając drogę Czechowi....
          Było na centymetry od niezłego bum....
          • Gość: darek.59.pl Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.17, 17:05
            Dla większości podróżujących nic to nie zmieni, dla mnie/nas także, bo jeździmy spokojnie przez Rupe (oczywiście dlatego, że ostatnio nie wynajmujemy dalej niż Zadar). W Rupie nie zdarzył się nam problem na granicy, jeno spotkanie ze znudzonymi pogranicznikami dającymi leniwie znaki głową. Przy okazji lubimy wpaść do Ljubljany. Krótkim odcinkiem omijającym autostradę w Słowenii przez Spielfeld, Lenart, itd. jechaliśmy tylko raz - i wystarczy. Normalne bramki w Lućko omijamy zjeżdżając na płatność kartą. No i najważniejsze bardzo staramy się nie wjeżdżać do Chorwacji w sobotę.
            • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 19.01.17, 21:22
              Słuszna postawa...
              Wyjazd wakacyjny nie powinien być gonitwą na złamanie karku, żeby jak najszybciej dojechać...

Wspomniany objazd nie jest zły, tak jak każdy inny pomysł, który pozwala zaoszczędzić kasę...
              30 euro piechotą nie chodzi, hehe
              Ale jak to ma wyglądać tak, że ktoś łamie wszelkie przepisy drogowe jadąc objazdem, to jest to moim zdaniem absurdem...

Wczasy to nie "Igrzyska śmierci"
              • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 19.01.17, 22:39
                Dla tych, którzy jadą w sobotę ( czasem się inaczej nie da ),
                jest pewna opcja:
                tiny.pl/gdn6r
                Czyli trasa przez Metlikę...
                Jak ktoś ma spędzić w korkach na granicy słoweńsko-chorwackiej i na bramkach autostradowych wiele godzin, to się to opłaca...
                Minus to koszt zakupu winietki słoweńskiej, plus to kilka godzin zaoszczędzonych...
                • Gość: darek.59.pl Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.17, 10:12
                  Każdy kieruje się własnymi priorytetami, upodobaniami, przyzwyczajeniami, itp. Dla nas najważniejsze jest... wypoczywanie i zobaczenie czegoś przyjemnego, interesującego, nowego, nawet już w trakcie jazdy do celu. Pędzeni do celu i z powrotem nie ma dla nas sensu.
                • singsing74 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 24.01.17, 15:20
                  wislok1 napisał:

> Dla tych, którzy jadą w sobotę ( czasem się inaczej nie da ),
                  > jest pewna opcja:
                  > tiny.pl/gdn6r
                  > Czyli trasa przez Metlikę...
                  > Jak ktoś ma spędzić w korkach na granicy słoweńsko-chorwackiej i na bramkach au
                  > tostradowych wiele godzin, to się to opłaca...
                  > Minus to koszt zakupu winietki słoweńskiej, plus to kilka godzin zaoszczędzonyc
                  > h...

Właśnie zarezerwowałem sobie przyszłoroczne wakacje. W związku z tym mam pytanie. Czy z trasy przez Metlikę warto również skorzystać wjeżdżając do Chorwacji w pierwszą sobotę września? Jak wtedy wygląda sytuacja w okolicach Zagrzebia? Może ktoś z was przejeżdżał w podobnym okresie i podzieli się doświadczeniami? Z góry dziękuję za pomoc.
                  • singsing74 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 24.01.17, 15:21
                    Miało być oczywiście "tegoroczne wakacje" ;)
                  • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 24.01.17, 17:15
                    Nigdy wtedy nie wjeżdżałem, więc trudno mi to ocenić

Ale wiem, że w mapach google jest opcja
                    "natężenie ruchu"
                    I jak będzie widać trasę przez Macelj i Zagrzeb na czerwono, czyli będą korki, to nie ma co ryzykować...
                  • hepik1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 24.01.17, 17:16
                    Wszystkie dotychczasowe wakacje rozpoczynam z początkiem września.Jedyne korki na bramkach,to te z przeciwka. ;)
      • hepik1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 21.01.17, 15:17
        >Alternatywa dla trasy przez Macelj jest znana i nazywa się trasa przez Węgry ( route 86 lub wariant minimalnie droższy autostradami )

Niezupelnie.W 2017 na route 86 obowiazuje winieta.
        • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 21.01.17, 21:19
          Na całą ?
          Tam jest jeden odcinek ekspresowy, koło Szombathely
          W zeszłym roku był bezpłatny
          • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 21.01.17, 22:35
            Zajrzałem z ciekawości i teraz jasne:
            toll-charge.hu/articles/article/road-network
            toll-charge.hu/files/img/articles/75/GyMS_megye_HD2017-01_ENG.jpg

Ale teraz to jest M86, a nie zwykła 86
            M = motorway
            Jaka dumna nazwa...

• Gość: Mmm Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.17, 14:40
              Opłaca się w tej sytuacji omijać płatny odcinek na Węgrzech ?
              • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 24.01.17, 17:20
                Ja znam te okolice na Węgrzech, ale nowa ekspresówka nie jest w całości jeszcze na mapach google, a co dopiero mi oceniać, czy to się opłaca...

Na pewno to nie to samo co odcinek autostrady słoweńskiej przez Maribor !
                Jest wygodny przejazd autostradą przez Bratysławę, a na zwykłą drogę się wjeżdża dopiero w okolicach Szombathely...
                Jadąc przez Czechy i Austrię trzeba kupić winietki i teraz analogicznie jadąc przez Słowację i Węgry też będą potrzebne winietki...
                W zasadzie finansowo wyjdzie to na plus wybierając trasę przez Słowację i Węgry, bo nie trzeba winietki słoweńskiej !!!!
                • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 24.01.17, 17:26
                  Ale z drugiej strony trzeba najpierw wjechać na Słowację z Polski...
                  Czesi budują koło Trzyńca ekspresówkę, ale aktualnie budowę wstrzymano, bo się pokłócili z firmami budowlanymi o kasę...
                  Alternatywa przez Zwardoń też jest cały czas w budowie...
                  Słowacy budują odcinek z Czadcy do Zwardoń, za bardzo im się nie śpieszy, tak samo jak Polakom budowa obwodnicy Węgierskiej Górki...

Nie ma trasy idealnej...
      • Gość: Grzegorz Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.02.19, 20:45
        Jak ktoś jedzie z południa to nie warto jechać przez Słowenię bo tą trasą jechałem kilka razy i od kąt pojechałem przez Węgry to już nigdy nie pojadę przez Austrię i Słowenię, trasa długa co chwilę korki i remonty i do tego ta niby autostrada która po kilku km kończy się korkiem przed granicą.
        Średnio dojazd z Bielska-Białej do Makarskiej zajmowała mi 13h z postojami.
        Przez Węgry 10h jadąc z godnie z przepisami bez korków z 1 remontem na drodze lokalnej na granicy spędziłem 15 min bo była zmiana obsługi mega polecam.
        • Gość: darek.59.pl Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.mir.gdynia.pl 25.02.19, 09:09
          "Chłopino bidna", analfabeto, naucz się języka polskiego zanim zasiądziesz do pisania.
    • Gość: fdj Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.17, 21:08
      Na cro.pl nastroje raczej kiepskie :
      www.cro.pl/video-objazd-autostrady-slo-dyskusja-t29291-1230.html
      Wszystko wskazuje na to, że objazd M-L-P odejdzie do historii
      Jedyne pytanie, to czy już w tym roku Słoweńcy go skutecznie uniemożliwią
      Wystarczy oddać w czerwcu dodatkowych kilka kilometrów autostrady za Ptujem i game is over
      Nie korzystałem, nie będę płakać

• wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 21.02.17, 00:25
        Objazd jak objazd, jak się nie traciło dużo czasu, a zaoszczędziło trochę kasy, to czemu nie ...

Z tym że mam wrażenie, że niektórzy podchodzą do tego zbyt emocjonalnie...

Strata pół godziny, trzech kwadransów, na trasę objazdem M-L-P, zamiast autostradą, mieści się w granicach zdrowego rozsądku...

Ale ktoś wymyśla objazd, na którego pokonanie potrzebuje przeszło godzinę więcej czasu, niż gdyby jechał autostradą, to już jest lekki absurd...

A jak do tego na tym objeździe ktoś jedzie ignorując wszelkie ograniczenia prędkości, żeby zmniejszyć stratę czasową choć o 15 minut,
        to już jest ciężki absurd...

Jak ktoś założy, że pojedzie z noclegiem i nie będzie jechał na wariata, to jazda z objazdami, nie na wyścigi, jest OK...

Wtedy tak...
        Ale wielogodzinna jazda do oporu, bez odpoczynku, ignorująca zmęczenie, z notorycznym łamaniem przepisów drogowych na objeździe,
        wybierająca objazd tylko po to, żeby tylko zaoszczędzić trochę euro,

to jest coś absurdalnego....
      • Gość: Lano Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.17, 13:44
        fdj napisał(a):
        Nie korzystałem, nie będę płakać

Objazd pokonaliśmy wielokrotnie w obu kierunkach, polecamy.
        Pamiątkowe foty z objazdu:
        1- www.fotosik.pl/zdjecie/33eb03efa12d7af7 Mureck granica A/SLO most na rzece Mura
        2- www.fotosik.pl/zdjecie/f106e1cf844d2edc
        3- www.fotosik.pl/zdjecie/1d1e5ded6288b3ed
        4- www.fotosik.pl/zdjecie/41f348a678a9d634
        5- www.fotosik.pl/zdjecie/322c83b762c2ac87 prosto zjazd na A4/E59 kierunek HR
        • Gość: Lano Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.17, 19:31
          INFO z => 20 paź.2016

Zjazd z drogi #2 na E59...

www.fotosik.pl/zdjecie/fb5d347f6b34bdcb
          • Gość: Lano Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.17, 15:23
            Dokładka...
            www.fotosik.pl/zdjecie/04a18d7aa320cc36
        • Gość: tomek Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.static.ip.netia.com.pl 27.03.17, 11:20
          Planuję wykorzystać ten objazd. Na granicy w Macelj będę między godziną 15-17 w lipcowy piątek. Macice wiedzę jak z natężeniem ruchu na granicy w takie dni?
          • Gość: Lano Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.17, 11:53
            tomek napisał(a):
            Planuję wykorzystać ten objazd.
            Macie wiedzę jak z natężeniem ruchu na granicy

granica SLO/HR > Macelj
            • Gość: tomek Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.static.ip.netia.com.pl 27.03.17, 11:57
              piękne dzięki!
              • Gość: Lano Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.17, 12:30
                Tanie paliwo > Mureck

• Gość: Lano Re: Mureck-Lenart-Ptuj IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.17, 21:55
          Mapa HAK > A4 = Toll Free
          Powiększ bezpłatny wjazd na bezpłatny odcinek A4 dalej E59 do granicy SLO/HR
      • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 21.02.17, 15:59
        "Na cro.pl nastroje raczej kiepskie"

Eee tam...
        Dominuje stara ściema, że jazda bocznymi drogami przez miasteczka i pipidówki to sama przyjemność, a autostrada męczy...

• Gość: Marek Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.play-internet.pl 03.05.17, 10:49
      Ktoś jechał objazdem na majówkę ?
      • Gość: Reh Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.17, 19:37
        Problemem nie jest objazd, lecz korki na granicy w Macelj
        Dopiero na początku lipca, jak zacznie się sezon, zobaczymy, czy jest gorzej niż w zeszłym roku
        • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 03.05.17, 20:11
          Na pewno na granicach Chorwacji należy zapomnieć o czymś takim jak brak kontroli dokumentów każdego z podróżnych
          Muszą być w porządku, inaczej ktoś się prosi o kłopoty...

Co do objazdu, to póki co nie ma oddania do użytku kolejnego odcinka autostrady za Ptujem, czyli objazd jest nadal aktualny...

• Gość: muzzy Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.static.ip.netia.com.pl 04.05.17, 13:48
            Jak na moje oko, to czy odcinek autostrady Ptuj - Podlehnik zostanie otwarty czy nie, w kwestii objazdu wiele nie zmienia. Na trasę E 59 wjedziemy w Podlehnik zamiast Ptuj. Przykładowo tak: ...maps/e3p2NK6XCz32
            • Gość: muzzy Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.static.ip.netia.com.pl 04.05.17, 13:50
              ......maps/e3p2NK6XCz32...
            • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 04.05.17, 14:14
              To dopiero "wyjdzie w praniu"...

PS: linki nie działają u mnie
    • wislok1 Problem się chyba rozwiązał z innego powodu ! Bo.. 07.05.17, 09:05
      ...Słoweńcy wprowadzili winietki tygodniowe za 7,50 euro !!!

www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/Nacini_placevanja_cestnine/Vozila_pod_3500_kg/Vinjeta_228.aspx
      W tej sytuacji moim zdaniem objazd nie ma sensu...
      Tracić prawie godzinę wlokąc się bocznymi drogami, a pojechać wygodnie autostradą
      za 7,50....
      Raczej wybór jest prosty....
      ( choć oczywiście każdemu wolno )
      • wislok1 Uuuuups..... 07.05.17, 09:08
        Myślenie życzeniowe....

Nadal kosztuje 15 euro...

www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/Nacini_placevanja_cestnine/Vozila_pod_3500_kg/Vinjeta_228.aspx
        Spojrzałem na winietkę dla motocyklistów...

Zasugerowałem się tym, że na innym forum ktoś napisał, że winietka kosztuje 7,50 euro

Sorki
        • Gość: darek.59.pl Re: Uuuuups..... IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.17, 11:26
          To dobrze, że się w porę połapałeś, bo info poszłoby w dal informacyjną. Dla mnie to i tak nie ma znaczenia, bo niezależnie od wszelkich argumentów za i przeciw, będę kupował winietę i nie będę omijał autostrady w Słowenii. Jechałem raz i stwierdziłem, że to jest bez sensu. 15 czy 30 euro, jaka to "wielka" kwota przy wydatkach wyjazdowych rzędu 4 - 5 - itd. tys. złotych. Tylko tak na to patrzę. A ostatnio przekraczamy granicę Slo-Cro w Rupie i poza weekendem, więc problemy na granicy jakoś nas omijają. Przy okazji "zaliczamy" troszkę Słowenii i nie tylko. Oczywiście, w związku z tym, że wyruszamy z Gdyni, nasza trasa jest inna niż mieszkańców np. wschodniej Polski.
          Jednakże każdy będzie jeździł, tak jak będzie chciał.
          • wislok1 Re: Uuuuups..... 07.05.17, 14:04
            Jazda objazdem pozwala zaoszczędzić trochę kasy, ale jak już wcześniej pisałem, nie należy się tym tak podniecać...
            Dla całości kosztów wczasów znaczenie ma w zasadzie żadne...
            Zaoszczędzoną kasę i tak się wyda na pie.doły
        • Gość: Reh Re: Uuuuups..... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.17, 12:24
          Wygląda na to że kupił dla motocykli
          • wislok1 Re: Uuuuups..... 07.05.17, 14:04
            No, chyba tak...
      • Gość: Kajetan Re: Problem się chyba rozwiązał z innego powodu ! IP: 165.225.84.* 03.01.18, 10:22
        Tak 7,50 EUR pod warunkiem ze jedziesz jednośladem
        • wislok1 Re: Problem się chyba rozwiązał z innego powodu ! 04.01.18, 19:17
          Wiem,moja pomylka

• z.wyspy Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 03.09.17, 18:14
      Polski parobek postpańszczyżniany już cuś wymyśłi...
      • jan003 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 06.09.17, 14:41
        Ja z chałupy nie wyjezdzam wcale i zaoszczędziłem sporo.
    • Gość: max Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: 46.239.139.* 07.07.18, 18:08
      z tymi mandatami to bym nie przesadzał, jechałem tą drogą i zajmuje ona około 1h - mówie o wlocie z Murecka na Słowenię i dolocie do Ptuja. Z racji wakacji we Włoszech kupujemy winietę i lecimy do Włoch, potem na tej samej zjazd do Cro. Generalnie akcja bardzo prosta a 30 euro to fakt - zadna kasa ale autostrady lipa. Do Włoch cały czas fotoradaty i 90/70 ograniczenia. Nasze S-ki są dużo lepsze. Tym niemniej fajowe widoki przy wlocie do Włoch, leci się wysoko ponad wybrzeżem, to mi się podobało w ub roku.
    • Gość: Robert Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.18, 11:17
      tym którzy twierdzą ze jedyny plus jechania objazdem to oszczędność 30 € a poza tym to strata czasu udowadniam że jest zupełnie inaczej; w szczycie sezonu a zwłaszcza w weekend trzeba odstać w korku na wjazd ze Słowenii do Chorwacji wcale niemało czasu, brat jadąc autostradą stal w korku za Ptujem póltorej godziny zanim wjechali do Chorwacji, koleś na plaży opowiadał że czekali ponad 2 godziny bo korek na autostradzie byl jeszcze przed Ptujem, ja jadąc objazdem za nowym mostem (linowym) w Ptuju skręcam na małe przejście graniczne Cvetlin i potem po stronie Chorwackiej dojeżdząm do autostrady; na przejsciu w Cvetlin 2-3 auta a więc idzie na bierząco; sama droga najlesza nie jest bo jest wąsko i kręto ale jest asfalt i jedzie sie a nie stoi w korku i to po 1-2 godziny, dodatkowo po zjeździe z autostrady w Austrii w kierunku Murecka mozna zatankowac taniej paliwo (w tym roku na autostradzie w Austrii litr diesla okolo 1,50 € a przed Mureckiem 1,17 €),
      • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 03.08.18, 16:29
        Sam TERAZ nie jechales, a wiesz lepiej, bo sasiad szwagra cos naopowiadal

Na M-L-P sa teraz objazdy objazdu i korzystanie z M-L-P jest idiotyzmem obecnie, bo traci sie przeslo godzine czasu, objazd jest tak skomplikowany, ze nawet jego najwieksi entuzjasi siedza na cro.pl po cichu

Jak jedziesz przez Cvetlin, to ma to tylko wtedy sens,jak sa BARDZO duzy korek w Macelj

Jak go nie ma, to trasa przez Cvetlin totylko strata czasu i meczarnia

Pisalem WYRAZNIE, ze moim zdaniem, przy duzych korkach w Macelj nie ma najmniejszego sensu sie tam pchac
        Przy DUZYCH

Aktualna sytuacja jest na MAPACH GOOGLE i tym sie nalezy kierowac, nie opowiesciami szwagra zony, itp.

• Gość: Robert Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.mm.pl 03.08.18, 21:46
          po twojej wypowiedzi mam wrażenie że to ty nie jechałeś w tym roku ta trasą i piszesz tylko to co usłyszałeś; objazd objazdu jest niewielki przez miejscowosc Sveta Ana i dobrze oznakowany tablicami z pomarańczowymi strzałkami. na trasie głównej jest zwężka i trwają prace remontowe co bardzo spowalnia ruch i tworzą sie ogromne korki zwłaszcza w weekendy; dalej więc na objeździe M-L-P niemal co trzecie auto jest z Polskimi tablicami rejestracyjnymi a trafiają sie nawet wypasione Mercedesy; nie sądze aby tam coś zwiedzali lub byli w odiwedzinach u znajomych. dopóki Chorwacja nei bedzie w strefie Schengen i wjazd na jej terytorium bedzie bez kontroli to szczycie sezonu objazd M-L-P ma sens, takie jest moje zdanie
          • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 03.08.18, 22:54
            Sa mapy google i tam jest aktualna sytuacja

Jak ktos ma zamiar ominac korki w Macelj, to to robi i jest to chwalebne

Jak ktos pomino braku korkow w Macelj traci przeszlo godzine czasu jadac objazdem, zeby tylko nie dac zarobic Slowenii na winiecie, tylko z tego powodu, to moim zdaniem takie cos jest bez sensu

Kazdy robi jak chce, kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie
            • aseretka Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 04.08.18, 23:11
              > po twojej wypowiedzi mam wrażenie że to ty nie jechałeś w tym roku ta trasą i piszesz tylko to co usłyszałeś
              Jak to zwykle... wszystkie wislokowe informacje oparte są na ewangelii wg św. Interneta. ;)
              • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 05.08.18, 10:21

Wislok napisze 2+2=4 i jak zawsze musisz protestowac

• Gość: Ebert Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.18, 21:30
          Ten objazd wkrótce przejdzie do historii
          Bogu dzięki
          Kogoś stać na wczasy w Chorwacji za 10 000 zł ( średnio licząc ), a żałuje 15 euro za winietę,
          Jedzie obecnie z rodziną ścieżkami wąskimi tak, że dwa auta się nie miną, traci mnóstwo czasu, a będzie robił z siebie ofiarę
          • aseretka Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 05.08.18, 22:22
            > Kogoś stać na wczasy w Chorwacji za 10 000 zł ( średnio licząc ), a żałuje 15 euro za winietę,
            > Jedzie obecnie z rodziną ścieżkami wąskimi tak, że dwa auta się nie miną, traci mnóstwo czasu, a będzie robił z siebie ofiarę
            Ebertcie/wisloku... Udowadniaj dalej swoje racje. :-D
            • szymson141 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 05.08.18, 22:55
              Jakim wisloku ?
              Szkoda pisać
              • szymson141 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 05.08.18, 22:59
                O objeździe na forum Chorwacja jest kilka wątków, pani ani razu nim nie jechała i się najbardziej wymądrza
                I wszędzie widzi wroga wisloka
                I robi w każdym wątku prywatną wojnę, co już zakrawa na manię prześladowczą
                • aseretka Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 05.08.18, 23:41
                  > Jakim wisloku ?
                  > Szkoda pisać
                  Kolejne potwierdzenie, że wislok używa kilku nicków - a nawet sam ze sobą gada. :) Pisałam ci już, że: Consuetudo altera natura est. Czyli, że potrafię rozpoznać twoje wpisy po charakterystycznej dla ciebie składni pisanych zdań, stosowanej interpunkcji oraz typowych dla ciebie wyrażeniach. ;)
                  Objazdem przez Ptuj jechałam co prawda jeden raz, ale nie sądzę, że nadłożenie ok. 30 km było naganne i że chciałam przez to pokazać "środkowy palec" Słoweńcom i zaoszczędzić całe 30 euro. :) Nigdzie mi się nie śpieszyło, więc mogłam strać te, jak sam to napisałeś, dobre z pół godziny czasu jadąc objazdem. :)
                  • rzdrozny1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 06.08.18, 14:09
                    Połowa wakacji i temat słynnego objazdu nadal żyje:) wislok1 nie odpuszcza - wg niego nie opłaca się i koniec:) Jego obliczenia to 2+2=4. Już to gdzieś udowadniałem, ale powtórzę. Moje obliczenia:
                    na plus:
                    - paliwo tankowane w czasie objazdu - ok. 50-70zł w czasie jednego kursu, może nawet więcej - x2 daje 100-140zł
                    - brak opłaty 30 euro
                    na minus:
                    - pewnie więcej paliwa - aczkolwiek jedzie się wolniej, mniej pali - no i ryzyko poważnych korków na autostradzie
                    - strata niewielkiej ilości czasu - ale jadąc autostradą również możemy stać w korku.

Naprawdę się nie opłaca? Jakim cudem?

Co do aseretki i jej wrogości wobec wisloka1 - to wszystko kwestia wiarygodności. Aby pisać na forum należy mieć sprawdzone dane, być pewnym tego, co się pisze. Często pozyskane informacje wpływają na czyjeś decyzje. Złe informacje są fundamentem złych decyzji. A to już problem. Wpisy wisloka1 na tym forum, dot. Rugii, pokazały, iż wiarygodność jego wpisów nie zawsze jest na najwyższym poziomie.
                    • wislok1 No, pieknie 06.08.18, 14:38
                      Twoja wiarygodnosc jest ZEROWA

Mozna mi zarzucac, ze jestem zlosliwy i czasem bezprdonowo atakuje wypisujacych idiotyzmy,
                      ale WIAROYGODNY jestem prawie zawsze
                      A jak popelnie blad, to potrafie sie do niego przyznac

Pisalem juz wiele razy, ze AKTUALNIE objazd M-L-P jest tak skomplikowany ( objazdy objazdu wymyslone przez Slowencow ), ze traci sie przeszlo godzine czasu w porownaniu do jazdy autostrada i ze nawet jego najwieksi entuzjasci na cro.pl siedza cicho )
                      To sa fakty,czyli 2+2=4

I pisalem juz tobie, ze NIE TRZEBA korzystac z objazdu zeby taniej zatankowac icos dobrego zjesc

I dobrze o tym wiesz

Wiec teraz te twoje zarzuty sa kiepskim dowcipem

Co do watku o Rugii, tomam 100% racji it am towo wyraznie UDOWODNILEM

Bez odbioru

• szymson141 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 06.08.18, 15:09
                      Wislok jest czasem denerwujacy z powodu swoje zlosliwosci, ale jednoczesnie jest bardzo uczciwy i ma ogromna wiedze
                      I potrafi ja z pasja przekazac
                      Aseretka chce go wykurzyc z forum, bo wislok sie jej nie boi i potrafi jej przygadac
                      • aseretka Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 06.08.18, 19:13
                        > Wislok jest czasem denerwujacy z powodu swoje zlosliwosci, ale jednoczesnie jest
                        > bardzo uczciwy i ma ogromna wiedze
                        > I potrafi ja z pasja przekazac
                        > Aseretka chce go wykurzyc z forum, bo wislok sie jej nie boi i potrafi jej przygadac
                        Nie pochlebiaj sobie zbytnio wisłoku... :) Ale skoro to podbudowuje twoje ego, to nie mam nic przeciwko temu. Zresztą już ci pisałam, że mój stosunek do ciebie jest ambiwalentny. ;)
                        • wislok1 Taaa 06.08.18, 22:27

Ja o swoich wadach napisalem,
                          zgadzam sie z kilku opiniami, m.in.powyzej szymsona

Przepraszam

"PODZIWIAM" twoj brak samokrytycyzmu

Zly Wislok i idealna Aseretka

Widac po twojej wypowiedzi,po insynuacjach, po oszczerstwach w innych watkach,
                          kto NONSTOP dazy do wojny

• wislok1 Re: Taaa 06.08.18, 22:59
                            Dobra, spelnie zachcianke aseretki i nie bede pisac

• wislok1 Re: Taaa 06.08.18, 22:59
                              PS: taki maly zarcik, hehehhehehehe
                              • rzdrozny1 Re: Taaa 07.08.18, 12:09
                                wislok1, święte słowa w Twoim poście: jesteś prawie zawsze wiarygodny:) Toż przecież to samo napisałem: nie zawsze jesteś:) Bywasz:) Ja również się staram i gwarantuję Ci - moja wiarygodność nie może być zerowa:) Uznaję to za pochopną, nieprzemyślaną uwagę, rzuconą w emocjach, już w pierwszym zdaniu:)

Generalnie, jesteś niesamowity:) Zamiast przyznać komuś rację, przeprosić i ...dalej pomagać ludziom, brniesz w przepaść, rzucając kamieniami w osoby, które Cię chcą dać podać Ci rękę:)

Ja twierdzę, że w Prorze da się przenocować, a na objeździe da się zaoszczędzić pieniądze. Nie wiem, czy w Prorze jest gwiazdkowy lub bezgwiazdkowy hotel (zgodnie z wymogami odpowiedniego niemieckiego ministerstwa) i wiem, że jadąc objazdem można stracić trochę czasu.

Nie musisz odpowiadać - lepiej poświęć energię na merytoryczne posty, które mogą komuś pomóc:) Obiecuję nie czepiać się już:) Chyba, że znowu zobaczę, że w Twoich obliczeniach 2+2 to nie jest jednak 4:) Miłego dnia...

• wislok1 Re: Taaa 07.08.18, 19:40
                                  Twoja wiarygodnosc nie jest zerowa, ale powstrzymuj sie od wycieczek osobistych na przyszlosc…
                                  ( mala prosba)

Przeprosilem za moje zlosliowsci, ale
                                  merytorycznie w tym watku o Prorze nie napisalem NICZEGO ZLEGO i napisalem tylko PRAWDE

• wislok1 Konkluzja 07.08.18, 19:48
                                  Ja ze swej strony niezamierzam nikogo zlosliwie krytykowac
                                  Za wczesniejsze zlosliwosci przepraszam

Merytorycznie przepraszac nie mam za co, do kazdego bledu sam sie przyznalem bez bicia

Mam naiwna nadzieje, ze inne osoby tez sobie odpuszcza ataki ad personam
                                  i bedzie bez wirtualnego mordobicia
                              • aseretka Re: Taaa 08.08.18, 17:13
                                wislok1 06.08.18, 22:59
                                Dobra, spelnie zachcianke aseretki i nie bede pisać
                                a po namyśle:
                                wislok1 06.08.18, 22:59
                                PS: taki maly zarcik, hehehhehehehe
                                Uśmiałam się szczerze z tego małego żarciku. :-D
                                Bo, jak mówi XVII-wieczne przysłowie: „Dobry żart, tynfa wart” - oczywiście w pierwotnym znaczeniu tego powiedzenia (polecam przeczytanie genezy przysłowia):
                                www.edusens.pl/edusensownik/dobry-zart-tynfa-wart-czyli-o-sarkazmie
                                • rzdrozny1 Re: Taaa 09.08.18, 11:54
                                  wislok1, świetna reakcja. Dla mnie temat jest zamknięty. Szanuję Twoją wiedzę i chciałbym, aby było więcej osób na wszelkich forach turystycznych, którzy tak pomagają, jak Ty. Ułatwia to planowanie kolejnych wypraw i znacząco ogranicza stratę czasu i kasy.
    • heca7 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 10.08.18, 10:38
      Dziś w Macelj w stronę Chorwacji żadnego korka o 10.00. W drugą stronę korek ok. 1km. Nawet nie chcą wziąć paszportów do ręki ;) Chorwacki celnik przez okienko ma wystawioną tylko dłoń. Wykonuje nią wystudiowane okrężne ruchy aby jak najszybciej go minąć :)
      Za 5 godzin powinniśmy być w Mostarze.
    • wislok1 30 godzin na trasie z Chorwacji do Polski 19.08.18, 19:52
      www.cro.pl/objazdy-autostrad-w-slowenii-dyskusja-t29291-3315.html

A my tu sie klocimy o objazd, bo strata 1 godziny

A on jedzie z krotkimi postojami 30 godzin i sie nie przejmuje

• wislok1 Nakaz jazdy powyzej 130 km na autostradzie w Niem. 24.08.18, 17:33
        Wspomniany Jedula twierdzi, ze w Niemczech jest NAKAZ jazdy powyzej 130 na autostradzie przez osobowki
        Wolniej mozna jechac tylko ciezarowkami

Nazwanie tego idiotyzmem jest obrazy dla idiotyzmow

Ten czlowiek bredzi jak popier…. i nikt z moderacji mu nie zwroci uwagi
    • Gość: HR Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.18, 21:14
      Bredzisz od kilku lat...
      • wislok1 Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? 20.09.18, 21:31
        Wlasnie zwymiotowales..........

Jedyne,co umiesz, to pluc.......
    • Gość: Areq Re: Koniec objazdu Mureck-Lenart-Ptuj ? IP: *.25.128.31.static.3s.pl 31.07.19, 09:01
      Straszne.
      Idę się zapłakać.
      Dzięki autorze za ten pocieszający artykuł.
      I co my teraz zrobimy drodzy urlopowicze?
      Mamy poważny dylemat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka