Dodaj do ulubionych

RODOS wróciłam pytajcie:)

14.07.15, 22:05
Jak w temacie. Byłam w hotelu Semiramis. Pytacie o co chcecie, póki pamiętam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: adasaka Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 19.07.15, 17:25
      lece jutro pełna obaw, ze kamienie i nic wiecej. Napisz co warto zwiedzić, jakie wysepki odwiedzic?
      • deoand Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 19.07.15, 18:49
        Kamienie to po zachodniej stronie a nawet kamory a po wschodniej jednak piasek , czasem żwirek ale nie kamory . Konieczne buty do pływania takie plastiki jak w Chorwacji , i oczywiscie tzw. sun-bedy , które dobry hotel powinien miec w cenie i powinny stac na plaży hotelowej . Do zobaczenia samo miasto Rodos , Lindos z ruinami Akropolu , Dolina Motyli , oraz riuny takiego rzymskiego miasta . Wyspy do zobaczenia to wyspa Simi - rejs z Rodos , oraz ewentualnie rejs do Turcji ale raczej nie ma po co .. Powodzenia .
        • Gość: grryy Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.multinet.net.pl 19.07.15, 19:38
          A jak z kryzysem na Rodos widać`go czy nie? i jak z kieszonkowcami ( Wiem że w Grecji pod tym względem jest w miare ok)? Oraz czy wypozyczaliscie samochod? Z góry dziękuje za odp
          • freeola Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 19.07.15, 23:08
            Kryzysu nie widzialam. Moim zdaniem wszędzie są kieszonkowcy. Trzeba uważać. My mieliśmy plecak. I portfel znajdował się w kieszeni w plecaku, wiec kieszonkowiec musiałby się naszukać. Wypożyczaliśmy auto z hotelu. Podstawiony o 8:30, na 2 dni, do zwrotu o 21. Koszt 60 euro z ubezp. 3 dni to koszt 90 euro. Za benzyne wyszło 50 euro.
      • freeola Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 19.07.15, 23:16
        My zwiedzaliśmy oczywiscie stare miasto (byliśmy codziennie). Epta Piges (7 żródeł) , brodzenie w 150 metrowym ciemnym tunelu jest całkiem fajne:), Wzgórze Monte Smith + widok z góry, klasztor Tsambika + plaża Tsambika plażowanie pół dnia, plaża Agathi ( najpiękniejsza), zatoka Anthony Quina, Monolithos, Prassonisi, Lindos ( polecam być rano ok 9). Nie zwiedzaliśmy doliny motyli, term Kalithea, ruin Kamiros, zamku w Kritini i koscioła w Filerimos. Darowaliśmy sobie także rejs na Symi, gdyż uznałam ze lepiej skupić się na Rodos. Do Marmaris też się nie wybraliśmy, bo do ceny biletu dochodzi jeszcze opłata portowa 15 euro.
    • Gość: gość Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.ibd.gtsenergis.pl 19.07.15, 20:20
      Warto popłynąć na Symi i dla mnie magiczne miejsce na Rodos to Monolithos. Trzeba zobaczyć Lindos i miasto Rodos najlepiej w dzień i w nocy.
      • Gość: tom Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.07.15, 13:17
        Symi jest OBOWIĄZKOWE!!!. Nie macie pojęcie co tracicie odpuszczając sobie tą wyspę....
    • Gość: marzanna Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.toya.net.pl 19.07.15, 21:26
      Czy warto jechac do Kalithea Thermes?
      • freeola Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 19.07.15, 23:05
        Moim zdaniem nie warto. Takie opinie znalazłam na necie. I tak też wywnioskowałam:)
        • aseretka Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 20.07.15, 17:27
          Hmmm... Moim zdaniem warto. Ładne miejsce chociaż może niekoniecznie zabytkowe.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151429678.html
          Ciekawa jestem, gdzie znalazłaś w necie takie opinie, że nie warto?
          • freeola Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 20.07.15, 19:18
            Prawdę mówiąc to wszystko jest warte zobaczenia. Ale mając tydzień czasu trzeba wybać które miejsca są dla nas ważniejsze, żeby urlop nie okazał się gonitwą:))) Moim zdaniem są ciekawsze miejsca do zwiedzenia niż te termy. Ale jak ktoś bardzo chce to czemu nie:)
            • Gość: gość Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.ibd.gtsenergis.pl 20.07.15, 21:22
              Termy warto odwiedzić przy okazji jak będziesz przejeżdżała obok. Moim zdaniem są ładne i warte zobaczenia. Będąc tydzień ja odpuściłabym 7 źródeł - dla mnie nic ciekawego. W ciągu jednego dnia objechaliśmy wyspę dookoła. Zaczeliśmy od Filaremos , Dolina Motyli, Monolithos, Prassonissi, plaża Agathi, Lindos wieczorem. Drugiego dnia Lindos Akropol rano , potem Tsambika , 7 źródeł, Zatoka Antoniego Quinna i ta druga zaraz obok .
              • Gość: anja Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.rena.de 21.07.15, 10:00
                No tak w jeden dzień to rzeczywiście można "objechać wyspę". Ja byłam 2 tygodnie-auto miałam na 11 dni o zwiedziałam ją całą. Zrobiłam 1300 km. Jest bardzo wiele ciekawych miejsc nie tylko na wybrzeżu , ale tez w centrum wyspy.
                Trzeba sobie tylko zrobić własny przewodnik i plan zwiedzania.
              • aseretka Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 21.07.15, 20:29
                > W ciągu jednego dnia objechaliśmy wyspę dookoła. Zaczeliśmy od Filaremos , Dolina Motyli,
                > Monolithos, Prassonissi, plaża Agathi, Lindos wieczorem. Drugiego dnia Lindos Akropol rano ,
                > potem Tsambika , 7 źródeł, Zatoka Antoniego Quinna i ta druga zaraz obok
                Czyli tak naprawdę... ? Objeździliście wyspę w jeden, czy w dwa dni? Bo piszesz, ze zaczęliście od Wzgórza Filerimos a zakończyliście na Lindos. Drugieo dnia zaczęliście od Lindos a skończyliście na Zatoce Anthonego Quinna i tej drugiej zaraz obok (prawdopodobnie Ladikou). Czyli pełny objazd ze zwiedzaniem zakończyliście chyba w dwa dni? Ale może się mylę...
              • aseretka Re: RODOS wróciłam pytajcie:) 21.07.15, 20:45
                > Będąc tydzień ja odpuściłabym 7 źródeł - dla mnie nic ciekawego.
                Mam tu odmienne zdanie. To urocze miejsce dające miły wypoczynek w upalny dzień. A przejście tunelem przez płynąc nim chłodny strumień daje ulgę zmęczonym stopom. A po drugiej stronie tunelu takie widoki:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,152512648.html
                • Gość: gość Re: RODOS wróciłam pytajcie:) IP: *.ibd.gtsenergis.pl 22.07.15, 21:46
                  Samochód miałam wypożyczony na trzy dni. Mieszkałam w Kalithei więc pierwszego dnia zaczynając w Filaremos a kończąc zwiedzanie na Lindos objechałam całą wyspę dookoła. Nie chodziło mi o to, że można zwiedzić Rodos w jeden dzień:) Na samym Monolithos mogłabym spędzić pół dnia a w Lindos i Rodos dużo więcej:) , ale każdemu podoba się co innego ...Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka