Dodaj do ulubionych

Cypr - co warto?

30.01.20, 15:26
W tym roku chcę ogarnąć Cypr. Pytania do fachowców: co warto bezwzględnie zobaczyć, co odpuścić mimo popularności? Interesuje mnie raczej natura, kultura, architektura. Baza - Pafos. Wiem, że blogów dużo - ogarnę. Ale chcę mieć większe rozeznanie i poznać zdanie ludzi, którzy w paru miejscach już byli:) Wislok1, j.a.s.i.u?:)
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Cypr - co warto? 31.01.20, 17:06
      Najlepiej wspominam samo Pafos i Kyrenie. Może też taki półwysep na A.jakos na północnym zachodzie wyspy. Mnie trochę rozczarował ale to było we wrześniu. Ładniej to tam zima i wiosna chyba bo zielono.
      • Gość: filatea Re: Cypr - co warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.20, 20:01
        Jeżeli Twoją bazą jest Pafos to rozważ początek dnia (i ewentualnie koniec) w Caffe Nero na ulicy Poseidonos.
        Usiądź na pierwszym piętrze przy stoliku z widokiem na lazur morza z doppio espresso macchiato, frappe (gliko-sketo) lub z tym co pijesz:) Doskonałe miejsce do układania planów dnia budzącego się i podsumowania dnia odchodzącego. Jeżeli wyostrzysz wzrok to zobaczysz surfujące na falach w Twoim kierunku inspiracje do zwiedzania Cypru:)
        • rzdrozny1 Re: Cypr - co warto? 04.02.20, 13:33
          Namówiony:)
      • rzdrozny1 Re: Cypr - co warto? 04.02.20, 13:32
        Półwysep to pewnie Akamas - koniecznie. Kyrenię czy też Kirenię dopisuję. Dzięki.
    • jusytka Re: Cypr - co warto? 16.02.20, 21:51
      Wczoraj przyleciałam z Cypru.
      Bylam wprawdzie na drugim końcu wyspy i skupilam się na dokladnym zwiedzeniu tzw. Cypru Płn., ale podzielę się tym, co mnie tam zachwycilo najbardziej:
      Z miast - zdecydowanie wspomniana tu Kirenia, miasteczko megaklimatyczne ze wspaniałym 1000 letnim zamkiem, ktory koniecznie trzeba tam zwiedzić.
      Najpiękniejsza plaża - Fig Tree w cudownym rejonie Ajia Napa, gdzie warto spędzić co najmniej caly dzien, warto też pojeździć rowerem po Cape Greco.
      Najciekawszy budynek - meczet Mustafa Paszy w Famaguście
      Najbardziej dzikie i piękne miejsce to okolice Golden beach na krańcu półwyspu Karpas
      Najpiękniejszy widok - po wdrapaniu się na szczyt zamku Kantara w górach. Cypr to bardzo piękna i zarazem ciekawa wyspa, choć niestety podzielona, a wzajemna niechęć mieszkańców po obu stronach granicy jest niestety widoczna.
      • jusytka Re: Cypr - co warto? 16.02.20, 21:58
        Dodam tylko, że rozczarowala mnie nieco sama stolica Nikozja, jest jak na stolicę bardzo zaniedbana, podobnie jak monastyr św Barnaby, aż zal patrzeć jak niszczeje tak ważne dla wyznawców prawoslawia miejsce...
        • rzdrozny1 Re: Cypr - co warto? 21.02.20, 14:02
          jusytka, krótko i na temat:) Dzięki za wskazówki, dopisuję:)
    • grekan Re: Cypr - co warto? 23.02.20, 14:12
      ..oprocz zwiedzania polecam cos dla smaku: meze, tylko na Cyprze w typowej cypryjskiej tavernie , kilkanascie potraw z winem , smaki cypryjskie w pigulce.
      • jusytka Re: Cypr - co warto? 03.03.20, 18:24
        Nie ma typowo cypryjskiej kuchni, bo Cypr jest podzielony na część "turecką" i "grecką" i kuchnie tych krajów tam dominują....
        Jedynie halloumi to podobno typowo cypryjski wynalazek, który trzeba tam spróbowac
        • grekan Re: Cypr - co warto? 06.03.20, 14:47
          ...nie wnikam czy dania sa typowe, oryginalne cypryjskie ale kieruje sie tym ,co jedza Cypryjczycy, co jest pyszne dla turysty....nie tylko ser ale commandaria tez jest cypryjska ....
    • badergogle Re: Cypr - co warto? 03.03.20, 12:25
      Może ktoś wie czy są promy z Alany na Cypr i coś o tym połączeniu.
      Wiem ze są promy z Tasucu - Kyrenia ale mnie interesuje coś bliżej Canakkale lub Izmir lub Antalya
      • dodekanezowiec Re: Cypr - co warto? 03.03.20, 15:24
        W 2004 były z Alanyi czy Antalyi (wiem że w Alanyi można było kupić). Czy to ma sens i czy nie jest za drogie ? Na forum Turcja pisałeś chyba o Bodrum. Nie lepiej na Kos stamtąd? 20 minut, z 15 euro w 2 strony i po Kos fajnie się motorkiem jeździ.
      • Gość: grek cypryjski Re: Cypr - co warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.20, 17:12
        Nie ma.
      • Gość: grek cypryjski Re: Cypr - co warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.20, 10:07
        Nie ma.
    • artekzaganski Re: Cypr - co warto? 19.05.21, 14:26
      Wszystkim którzy planują wakcje na Cyprze polecam stronę Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka