Dodaj do ulubionych

Kreta- Rethymno Village

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 20:05
Za tydzień (18.08) lecimy na Kretę do miejscowości Platanias- hotel Rethymno
Village. Jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na kilka pytań byłabym bardzo
wdzięczna. Jak wygląda kwestia gniazdek elektrycznych, jakie są tam wejścia,
czy tak jak u nas? Jakie jest wyposażenie pokoi, czy jest suszarka i żelazko?
Jak jest z klimatyzacją, czy jest teraz potrzeba korzystania z niej, a jeżeli
tak to ile się za nią płaci? Czy w tym hotelu jest możliwość skorzystania z
internetu? Co "koniecznie" trzeba zobaczyć, gdzie pojechać itp? I ostatnie, z
jakiego biura skorzystać wykupując wyieczki fakultatywne? Może to trochę dużo,
ale za pomoc bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: monik Re: Kreta- Rethymno Village IP: 195.136.247.* 12.08.05, 00:05
      czesc. ja równiez lecę 18.08 do Platanias - ten sam hotel. Nie wiem na ile będę
      w staniew Ci pomóc, ale podzielę sie z Toba informacją jedynie o tym, że
      napięcie w gniazdkach takie jak u nas. Jeslichodzi o klimatyzajcę, to w moim
      biurze jest ona bezpłatna, a nie wiem jak jestw Twoim biurze podrózy. Jesli
      chodzi o wycieczki, to planujemy znaleźć cos na miejscu, podobno jest sporo taniej.
      Tylko na tyle pytań jestem Ci w stanie odpowiedzieć.
      Mam nadzieję, że będziemy sie dobrze bawić.
      • gianni3 Re: Kreta- Rethymno Village 12.08.05, 09:19
        Cześć! Wybieram się do Rethymno Village 15 września. Proszę napiszcie kilka
        słów jak wrócicie. Pozdrawiam!!
        • szczurkova Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 09:27
          Byłam! Hotel świetny, bardzo mili ludzie w obsłudze, jedzonko fantastyczne!

Hotel nie jest najnowszy ale zadbany i czysty, panie z obsługi hotelowej
          sprzątają w pokojach codziennie, jak masz bajzel na łóżku to ścielą i z piżamek
          układają aniołki, łabądki i inne takie bajerki. Żarełko z rana standardowe ale
          obiadokolacja już rewelka ogromny wybór i fajnie zrobione, poza tym dla
          wygłodzonych be ograniczeń (fajni są kelnerzy Aleksy i Konstanty). Towarzystwo
          mieszane, Angole, Francuzi, Niemcy, Czesi i Polacy. Choć nawiązywanie kontaktów
          jakoś tak średnio wychodzi to radzę próbować, nam udało się poznać kilkoro
          fajnych Polaków ale i pogadaliśmy z ludźmi z poza kraju. Niemiło jest kiedy
          trafisz na "państwa z wawki" lub na "kiepskich z Poznania" potrafią do rodaków
          skutecznie zniechęcić noo ale ze 30% prób nawiązania kontaktu było pozytywnych.
          Wycieczki z pilotem sobie darujcie! Jeśli już to tylko do wąwozu. Polecam
          wypożyczenie samochodu (wychodzi taniej) lub skuterka (jeszcze taniej)
          wycieczki kosztują majątek. Różnica jest taka, że gdybyśmy chcieli zwiedzić to
          cośmy odwiedzili samochodem wycieczki kosztowały by nas 1600 a nie 500 zeta. Z
          wypożyczalni wybraliśmy autoway'a ale takie same warunki miał galaxy (polisa
          bez udziału własnego, w miarę niskie ceny) tak różnica była jeno że w autoway'u
          mieli nowsze samochodziki z klimą a w galaxy były kabrio :). Skuterki też są ok
          szczególnie na krótkich dystansach. My zjaździliśmy niemal całą Kretę od
          Elafonisi i Gramwusy (piszę fonetycznie bo nie pamiętam pisowni) po Agia
          Pelagio :). Warto zadać sobie trud i przejechać przez środek wyspy, przez małe
          urocze wioski i miasteczka itp. Przy rozmowach z tubylcami zalecam luz i
          uśmiech, nic gwałtownie i nerwowo nie załatwisz, kreteńczycy nie wiedzą czym
          jest pośpiech.
          • gianni3 Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 11:01
            Możesz napisać czy wynajmowałaś samochód na miejscu czy rezerwowałaś wcześniej
            i ile cię to kosztowało?
            • szczurkova Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 11:14
              Tam na miejscu i za 5 dni wyszło mi jakieś 500 zł - warto brać na więcej niż
              dwa dni bo płaci się taniej a beznzynka jaest tam tańsza niż u nas zresztaą
              miałam kia picando i ten maluch mało co palił :)
          • Gość: Piotr Re: Kreta- Rethymno Village IP: *.unused.zigzag.pl 16.08.05, 12:37
            A jak plaża przy hotelu?
            • szczurkova Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 14:19
              Do plaży jest ze 200 metrów w tym trzeba przejść przez raczej senną uliczkę
              handlową stanowiącą oś Platanes (bo tak się nazywa ta miejscowość), basen jest
              miły i sympatyczny, ale kto siedzi na basenie mają morze pod bokiem :)
              • Gość: gianni3 Re: Kreta- Rethymno Village IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:19
                A moższ polecić jakąś niedrogą i dobrą tawernę w pobliżu?
                • szczurkova Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 15:42
                  Nie drogą hmm! jeśli myślisz o cenach na poziomie polskich dobrych restauracji
                  to doznasz zdziwienia, tak jak my doznaliśmy płacąc za dwie ośmiornice, rybę,
                  frytki i pokrojone pomidory (oni nazywają to tomato salad) 160 zł, to cena za
                  porcję dla jednej osoby, a z karty wychodziło nam nieco ponad 60 zeta. Był to
                  ostatni raz kiedyśmy do tawerny poszli :) generalnie jedzonko na stołówie jest
                  tożsame z tym z restauracji, można poszukać jakiejś tańszej knajpki ale i tak
                  ceny będą mordercze, my woleliśmy kupić tanią acz fajną retsinę (za 1,5 litra
                  dobrego wina 12 zeta) i z dwoma kielichami (kupionymi na miejscu)pójść
                  wieczorkiem na plażę. Jeśli ktoś nastawił się na frutti di mare to się zdziwi,
                  Chorawcja to w porównaniu z Kretą rybny raj zarówno cenowo jak i jakościowo.

Zakupy radzę robić w ince czy imce jak to zwał... albo w ... lidlu - lidl
                  cenowo jest mniej więcej dwa razy droższy niż u nas ale i tak to najtańsze
                  miejsce na krecie problem może być z dojazdem bo to kawałek od hotelu.

Polecam zakup oliwek... wielkich, olbrzymich jak nasze śliwki.
          • kama2000 Re: Kreta- Rethymno Village 25.08.05, 13:47
            Hello chacialabym podziekowac za reklame ,,kiepskich z Poznania".
            A tak poza tym wybieram sie tam do tego hotelu we wrzesniu i fajnie ,ze poza
            tymi kiepskimi i wawa jest ok.
            Mam pytanie czy moze cos wiesz, jak i za ile mozna popłynąc na wyspę Spinalonga?
    • agromag Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 16:04
      Witam
      10.08 wróciliśmy z tego hotelu , podzielę się kilkoma uwagami.
      1.Położenie-około 7 km od Rethymnon autobus za 1 euro co godz.samo miasteczko
      bardzo jarmarczne dużo sklepów spożywczych i ze sprzętem plażowym tandetnymi
      pamiątkami i biżuterią. Do plaży ok.200m sama plaża niezła i w miarę
      piaszczysta ale wejście do morza kiepskie bo kamieniste. Morze piękne ale tylko
      widokowo samo pływanie jest bardzo utrudnione duże i silne fale tak że nawet
      dorosła osoba ma problemy z wyjściem z morza na początku to niezła zabawa jak
      dorosłego chłopa przetarga po tych kamykach ale na dłuższą metę ja osobiście
      wolę morze spokojne w którym można ponurkować tam jest to niemożliwe.
      Tawern w miasteczku jest bardzo dużo wszystkie mniej wiecej na tym samym
      poziomie ale nie jest tam tak wesoło jak nad Bałtykiem , zapomnij o tańcach czy
      jakiś wygłupach, gra muzyczka i się siedzi i popija bardzo cienkie piwko lub
      jeszcze cieńszego drinka (piwo od 1,5 do 3 euro drink od 3 do 5,5
      euro).Dyskoteki są dwie zaczynają się od 1.00 dla mnie trochę za późno typowe
      dla młodej młodzieży trzeba być przygotowanym (kobiety)na dość natarczywe
      zachowanie młodych greków ale bez przesady-facetów to trochę drażni tym
      bardziej że Grecy są naprawdę przystojni.
      2.Hotel-naprawdę dobry , basen wspaniały (duży , czysta woda), pokoje skromne
      ale wystarczające klima działa bez zarzutu do 18 stopni w Itace w cenie.
      Jedzenie-śniadania monotonne (mortadela,feta,jajka,ciasto,owoce w syropie i
      świerze)kolacje-jest wybór jakościowy ale dla mnie ogólnie jedzenie na Krecie
      jest neutralne smakowo jak lubisz coś bardziej pikantnego to zapomnij.
      3.Wycieczki-w drugim tygodniu uratowały nam wczasy bo byśmy się
      wynudzili.Polecam Samarię, wąwóz naprawdę warto ale trzeba się przygotować ,
      wełniane skarpety i sandały treckingowe albo buty z grubą podeszwą mnie
      wysiadły kolana (nie jestem aktywny w ciągu roku)ale warto było widoki bajka.
      Na Santorini była żona pięknie ale za tą kasę niewarto źle zorganizowana tłok
      na promie nie widziała zachodu słońca wszystko szybko,szybko. Elafonisi-piękna
      plaża po drodze Jaskinia Św. Zofi i piękny widokowo monastyr gdzie tanio można
      kupić ikony ,jazda autokarem też nielada przeżycie-warto.
      Grandvusa-Balos--super,super,super wspaniała laguna wspaniałe zdjęcia dla
      zawistnej rodziny czy znajomych.
      Knossos-obowiązek ja się nawet nie nudziłem bo lubię historie.
      Jeśli chcesz więcej to pisz na adres g.paw@wp.pl
      Ogólnie nie jest źle a nawet fajnie zależy z jakim nastawieniem jedziesz i
      czego oczekujesz.
      Grzegorz
      poz.
    • Gość: baska Re: Kreta- Rethymno Village IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 16:40
      czy w pobliżu tego hotelu można wypożyczyć rowery
      • agromag Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 16:54
        Nigdzie nie widziałem wypożyczalni rowerów .
        • szczurkova Re: Kreta- Rethymno Village 16.08.05, 17:58
          Jest wypożyczlnia rowerów skuterów na lewo od hotelu - kosztuje to 10 euro za
          dzionek (samochód 25) i jak dla mnie to trochę bez sensu. Z morzem nie jest tak
          źle jak pisał przedmówca, faktycznie jak duje to i fale ogromne są, i
          przeciągnąć może po kamieniach ale jak człowiek nie pływa w czasie sztormu (mój
          chłopak tak zrobił i potłukł się niemożebnie) to krzywda Ci się nie stanie
          polecam takie obuwie do łażenia po kamykach sprawdziło się w Chorwacji a i na
          Krecie było użyteczne.

Na Santorini może i fajnie jest ale sama wyprawa jest tak droga, że naprawdę
          lepiej wziąść samochodzik i samodzielnie przewrócić Kretę od góry nogami.
          Platanes tj miasteczko w którym jest hotel faktycznie jest trochę kiczowate ale
          polecam spacery do Rethymno (plażą 5 km) tam jest fajniusio. Na dłuższą wyprawę
          wybierzcie się do Chani (Hani jak czasem piszą) Myśmy tam pojechali dwa razy,
          pierwszy raz w noooocy a drugi w dzień - warto tak podzielić sobie wyprawę bo
          chania jest piękna we dnie i w nocy (rethymno też ma swój urok ale jest o
          połowę mniejsze). Z Grekami nie jest też tak źle no może trochę są "chłopaki
          nadgorliwi" ale to konusy jak któryś ma 175 cm wzrostu to jest gigant.
          Generalnie to są fantastyczni ludzie, nawet jeśli nie mają interesu do Cię (a
          bywaliśmy w malusieńkich wioskach w górach) są życzliwi i pogodni, z anielską
          cierpliwością znoszą przekręcanie ich słówek (myśmy przerobili kalimera na
          kalimari kalmari i inne takie). Ostrzegam przed kupowaniem "pamiątek" u
          producentów, te same obrusy, różańce, ikony, itp są w Platanes o 60% tańsze iż
          w warsztacie tkackim w górach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka