Dodaj do ulubionych

Kreta a Rodos: dylemat?

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.08.02, 15:53
Na Krecie byłam 2 razy i jestem w tej wyspie zakochana, o czym już tu
pisałam. W przyszłym roku marzymy o kolejnym wypoczynku w Grecji. Myślimy o
Krecie, ale pod uwagę bierzemy coraz częściej Rodos. Proszę o opinie osób,
które były na obu wyspach. Czy na Rodos znajdziemy sielską-wiejską atmosferę
z Krety? Lubimy spokój, ciszę, na wakacjach nie szukamy dyskotek ani knajpek
z rattanowymi meblami, a raczej mało komfortowych tawern z lokalnym
jedzonkiem i sympatyczną obsługa. Lubimy podziwiać piękne widoki i zwiedzać
zabytki. Czy mamy czego szukać na Rodos?

Serdecznie dziękuję za pomoc,
Obserwuj wątek
    • Gość: ag Re: Kreta a Rodos: dylemat? IP: *.acn.waw.pl 26.08.02, 20:24
      Hej! Byłam na Krecie w 2001, a na Rodos w tym roku. Obie wyspy są ciekawe.
      Kreta też mi się podobała. Tak jak ty nie przepadam za dyskotekami, bardziej
      interesują mnie zabytki i zwiedzanie. Na Rodos naprawdę jest co zwiedzać,
      oczywiście dla tych którzy chcą. Co mogę polecić:
      1.Filerimos -na górze położony jest Klasztor i Kościół N.M.P oraz wielki krzyż,
      z góry można podziwiać wyspę.
      2.Stare Miasto Rodos -jest naprawdę duże i ciekawe,piękne ogrody pełne
      kwiatów,fontanny, bramy, meczet sulejmana itp.,warto zobaczyć je nocą wszystko
      jest podświetlone, znajduje się tam tyle ciekawych rzeczy że jeden dzień na
      zobaczenie wszystkiego napewno nie wystarczy.
      3.Lindos -Akropol oraz samo miasteczko ze śnieżnobiałymi domkami na zboczach
      wzgórza, kościółek (najstarszy na wyspie) który znajduje sie pod ziemią nad
      ziemią widać tylko dzwonnicę,no i oczywiście przepiękny widok z góry z akropolu
      na zatoki św.Jana i św.Pawła.
      4.Kastello -ruiny zamku krzyżowców z którego można podziwiać wyspę oraz dwie
      sąsiednie wysepki.
      5.Koskinou -jedna z najładniejszych miejscowości na Rodos, można tam podziwiać
      tradycyjne domostwa rodyjskie o kolorowych drzwiach i futrynach, które są
      pomalowane na jaskrawe kolory i ładnie ukwiecone.
      6.Therma Kalithea - w starozytności słynęła z ciepłych źródeł, dzisiaj można
      oglądać co prawda tylko ruiny (choć częściowo ładnie odnowione)to i tak warto,
      fajna zatoczka do pływania i nurkowania z rurką (dużo róznych gatunków nawet
      kolorowych rybek).
      7.Dolina Motyli -my byliśmy w czerwcu i było ich już mnóstwo ale podobno
      później jest ich więcej, przyjemnie jest pochodzić po takiej dolince w czasie
      upałów jakie tam panują, można spotkać tam nawet żółwia,kraby i jaszczurki (nam
      się udało).
      8.Tsambika -najwspanialsze widoki jakie kiedykolwiek widziałam, góra ma
      326m,najpierw podjeżdżasz na parking a potem trzeba pokonać 295 schodów, na
      górze znajduje się klasztor,ach te widoki.
      9.Feraklos -ruiny cytadeli, z których też rozciaga się fajny widok na zatokę
      Haraki i plażę Agathi.
      10.Prasonissi -jest najdalej wysunietą na południe częścią wyspy, raj dla
      windsurfingowców, piaszczysta duża plażą po jednej jej stronie morze jest
      zawsze bez fal, natomiast po drugiej stronie są fale.Fajny widok z góry.
      11.Kamejros -ruiny antycznego miasta z okresu minojskiego.
      12.Monolithos -ruiny twierdzy stojącej na skale ok.240m, niezłe widoki.
      13.Profitis Ilias -góra przez którą warto przejechać, po drodze mozna zobaczyś
      wiele ciekawych rzeczy np. wielką fonntanę czy kosciółek bardzo stary pod
      wezwaniem Św.Mikołaja od Orzechów Laskowych i wiele innych.
      14.Muzeum archeologiczne w mieście Rodos.
      O rany ale się rozpisałam,mogłam bym jeszcze tak pisać i pisać. Oczywiście
      warto wypożyczyć samochód żeby sobie to wszystko pozwiedzać.Ja myślę, że warto
      jechać na Rodas. Chętnie odpowiem na pytania.
    • Gość: ewa Re: Kreta a Rodos: dylemat? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 21:18
      Dołączam się do listu ag. Kretę zwiedzałam trzy lata temu a Rodos w ubiegłym
      roku. Wysp tych nie ma co porównywać, gdyż każda z nich jest inna - piękna na
      swój sposób. Rodos jest dużo mniejsze niż Kreta, ale przez dwa tygodnie udało
      nam się zwiedzić prawie każdą miejscowość na wyspie. Szczególne są te w środku
      lądu. Zabytków jest bardzo dużo - patrz list ag - poza tym warto popłynąć na
      Symi. Podczas rejsu udało nam się zobaczyć delfiny. Sama wyspa jest pięknie
      położona. Nie słuchaj jednak turystów, którzy o Symi wyrażają się
      niepochlebnie - na pewno wpłynęli do portu kupili w tawernie ryby i gąbki u
      sprzedawcy - a trzeba wejść na samą górę aby zobaczyć zapierający w piersi dech
      widok i przespacerować się po wąskich zacisznych uliczkach na stokach. Cudo.

Jest jeszcze jedna sprawa wschodnia część wyspy jest dużo ładniejsza od
      zachodniej i warto wziąć to pod uwagę przy lokalizacji.
      Polecam serdecznie.
      • Gość: ag Re: Kreta a Rodos: dylemat? IP: *.acn.waw.pl 26.08.02, 21:57
        Faktycznie Ewa ma racje wschodnia część Rodos jest ładniejsza, ale to kwestia
        gustu. A Symi cudo, port widziany z góry to niesamowity widok i wszędzie
        schody, aby wejść do góry i podziwiać widoki trzeba się niźle powspinać
        oczywiście po schodach.
        • Gość: Kretka Re: Kreta a Rodos: dylemat? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.02, 09:20
          Ewo i Ag, bardzo dziękuję Wam za pomocne informacje. Będziemy myśleć o Rodos.
          Następne lato znowu za rok :-)
          • Gość: Kretka z Rodos do Turcji? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.02, 09:28
            Spytam jeszcze o jedną rzecz: czy płynęłyście z Rodos na 1 dniową wycieczkę do
            Turcji? Warto? Myślę, że tak, bo nigdy w Turcji nie byłam, jest to chyba dobra
            okazja, by poznać malutki kawałeczek tego kraju. Chętnie posłucham Waszych
            opinii. Na Krecie byliśmy 2 razy ze SH i tak nam się podobało, że i na Rodos
            pojechalibyśmy ze Scanem. Z jakim biurem Wy byłyście? Dzięki za pomoc.
            • Gość: ag Re: z Rodos do Turcji? IP: *.acn.waw.pl 27.08.02, 12:55
              Co dotyczy Turcji, to jest taka wycieczka, można popłynąć statkiem ale ja nie
              wybrałam się na nią. Z tego co wiem ogranicza się ona tylko do zwiedzania
              wielkiego targu w Marmaris, gdzie można się zaopatrzyć w biżuterię, wyroby ze
              skóry itp. czyli zakupy, oczywiście chodzi tu o wycieczkę zorganizowaną z
              biurem, nie wiem jak to jest jeśli sama chciałabyś się wybrać, taka możliwość
              też istnieje z portu odpływają wodoloty.Co się tyczy biura z jakiego wyjechałam
              na Kretę i Rodos to VING.Jestem zadowolona z ich usług i jak narazie niczym się
              nie zraziłam.Jeżeli chcesz mogę ci przesłać parę zdjęć z Rodos.Pozdrowienia
              • Gość: Ilona Rodos IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 13:27
                A czy może ktoś się orientuje w bazie hotelowej na Rodosie,ale z oferty Big
                Blue?Do jakiego warto pojechać?-moze byc jakis z tańszych,bo ma słuzyc tylko za
                baze wypadową!
              • Gość: Kretka Re: z Rodos do Turcji? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.02, 14:44
                Z radością obejrzę kilka zdjęć z Rodos
                magdastanek@skrzynka.pl

Dziękuje!
            • Gość: Malgosia Re: z Rodos do Turcji? IP: *.astercity.net 28.08.02, 15:43
              Gość portalu: Kretka napisał(a):

> Spytam jeszcze o jedną rzecz: czy płynęłyście z Rodos na 1 dniową wycieczkę
              do
              > Turcji? Warto? Myślę, że tak, bo nigdy w Turcji nie byłam, jest to chyba
              dobra
              > okazja, by poznać malutki kawałeczek tego kraju. Chętnie posłucham Waszych
              > opinii.

Byłam na takiej 1-dniowej wycieczce w Turcji ale z wyspy Kos. Płynie się
              statkiem a później zwiedza się na własną rękę miasteczko, do ktorego statek
              przypłynął. Najczęściej zalicza się turecki baza (suk) i jakiś zabytek (w
              Bodroum był to zamek Jonitów) Wycieczka była dość kosztowna, drugi raz już bym
              się nie wybrała...
    • Gość: Malgosia Re: Kreta a Rodos: dylemat? IP: *.astercity.net 28.08.02, 13:32
      Ja też byłam na Krecie w ubiegłym roku a na Rodos w tym. Korzystałam też z
      biura ScanHoliday. Obie wyspy są diametralnie różne ale każda piękna i warta
      obejrzenia...Jeśli nie byłaś na Rodos, koniecznie tym razem wybierz się na tę
      wyspę. AG napisała wszystko bardzo dokładnie co warto obejrzeć. Wybrzeże
      wschodnie jest zdecydowanie ciekawsze i ładniejsze. Ja mieszkałam w Kalithea w
      hotelu Cresten Palace. Moim zdaniem jest to chyba najlepszy wybór z pośród
      hoteli Scanu w tej miejscowości. Do miasta Rodos jest 5 km. Praktycznie byłam
      tam codziennie. Korzystałam z lokalnego autobusu, który kursuje co 30 minut
      (1,55 Euro). Polecem Ci również wyprawę statkiem na wyspę Simi - niezapomniane
      wrażenia (wycieczkę kup w porcie - kosztuje dużo taniej!). Serdecznie
      pozdrawiam :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka