01.06.06, 20:39
Witam. Niedługo lecę na Cypr, znalazłam pracę w Pizzy Hut po znajomości, teraz
tylko czekam na znak, w jakim będę mieście. Możliwe, że zaraz może pojawić się
pełno odpowiedzi, że na Cyprze syf, że drogo, że umrę ze zmęczenia w tej
robocie. Możliwe. Mam tego świadomość. Może trochę tam dorosnę, zbiorę parę
doświadczeń. Moglibyście napisać mi jakieś ciekawostki o tej wyspie? Jak się
dobrze bawić, jak obchodzić się z ludźmi, na co uważać, co koniecznie
zobaczyć. Będę wdzięczna, pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: bb Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:26
      zaraz sie pewnie odezwie Kagan, że on odradza ten wyjazd, bo Cypr jest
      beznadziejny, ałsbo płacą itp, no i że mu skuterek ukradli niedobrzy
      Cypryjczycy...
      • Gość: Kagan Re: Cypr IP: *.cytanet.com.cy 02.06.06, 12:41
        Niestety, na Cyprze glownie to syf, brod, bieda, zlodziejstwo i chamstwo
        Grekow...
    • amigo50 Re: Cypr 02.06.06, 09:50
      Co prawda niektóre wiadomości mogły się nieco zdezaktualizować, bo mają już
      ponad 3 lata, wątek fotograficzny nieskończony, ze względu na chroniczny brak
      czasu ale może znajdziesz coś co Ci się przyda.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=26587518&a=27308725
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=22865549&a=23433205
      Miłego pobytu...a jakby coś to pytaj.
    • Gość: Kagan Re: Cypr IP: *.cytanet.com.cy 02.06.06, 12:40
      1. Nie jechac na Cypr. Ale jak juz musisz to patrz nizej:
      2. Na pewno nie pracowac tam (niskie place, wysokie ceny).
      3. Uwazac na Grekow: oszuci, zlodzieje i ksenofobi. Zlodziejstwo tam straszne:
      spod samego domu, 100m od min. wojny i najlepiej strzezonej ambasady
      (zydowskiej) ukradli mi skuter, zreszta dosc uzywany, ale wart ok. 300 funtow.
      4. Jak cos zobaczyc, to tylko na polnocy: Kyrenia (port rybacki), Famagusta
      (starowka i rzymskie ruiny Salamis) oraz plaze, jedyne piaszczyste na Cyprze. 1
      Turek cypryjski jest wart 10 cypryjskich Grekow.
    • kiss-of-life Re: Cypr 02.06.06, 13:19
      Dziękuję za wypowiedzi. I za te dwa- nawet jeśli już trochę zakurzone- linki :)
      O skuterku faktycznie czytałam już w niejednym wątku, szczerze współczuję, ale
      czy warto robić z niego taki 'lifemotiv' każdej opinii o Cyprze? ;) Gdybyście
      mieli jeszcze coś ciekawego o tej wyspie, może więcej jakiś praktycznych
      informacji (ceny itp), albo jakieś wspomnienia warte "odkurzenia" to będę
      wdzięczna:) Pozdrawiam
      • amigo50 Re: Cypr 02.06.06, 20:07
        Wydawało mi się, że jest tam trochę cen.
        Hmmmm, widocznie za mało, ale więcej nie mam.
      • Gość: ego Re: Cypr IP: *.cytanet.com.cy 02.06.06, 21:57
        Nie wiem ceny czego cie interesuja.Dla przykladu :wynajem mieszkania 2pok ok
        200-220CYP,rozmowy telefoniczne najtansze w Europie,obiad przecietnie
        8.00CYP,kawa (zalezy w jakiej kawiarni )1.50 do 2.00CYP,kebab lub sandwich
        2.00CYP,servis taxi od 4-4,5.00(najlepszy srodek transportu jesli chodzi o
        przejazdy miedzy miastami).Zakupy najlepiej(najtaniej robic w
        supermarketach,male sklepiki sa duzo drozsze).Nieprawda,ze Cypryjczycy sa
        chamscy i nachalni.Jezeli nie masz ochoty na rozmowe napewno nikt cie nie
        bedzie nagabywal.Poza tym jest bezpiecznie,bardziej niz w Polsce.Ciezko to
        pisac ale prawda.Jezeli nie bedzie ci odpowiadac praca zawsze mozesz ja
        zmienic,zaczal sie sezon i potrzebuja ludzi.Duzo miejsc do zwiedzenia no i
        cieplo:)Pewnie Kagan skomentuje wszystkie info (on sie nie poddaje;))
        • Gość: Hungar Re: Cypr IP: 80.99.236.* 03.06.06, 16:22
          Zgadzaja sie tylko ceny mieszkan. Rozmowy telefoniczne sa tanie tylko przez
          internet. Kawa od 2 funtow wzwyz. Taksowki bardzo drogie i bardzo brudne, a dla
          samotnych kobiet wrecz niebezpieczne, zas transportu publicznego na Cyprze
          praktycznie brak. Supermarkety sa tylko w Nikozji (3) i Limassol i Larnace (po
          1). Cypryjczycy sa chamami z bardzo malymi wyjatkami. Straszny brod i
          zlodziejstwo. Upaly ponad 40 stopniowe, brak zieleni i wszedzie klepisko albo
          polpustynia. Praca jest, ale bardzo marnie platna i Grecy z reguly oszukuja
          przy wyplacie.
          • Gość: ego Re: Cypr IP: *.cytanet.com.cy 03.06.06, 17:03
            Wiadomosci nieco zakurzone.Supermarkety w Larnace 4 od przynajmniej 3lat.W
            ktorym kraju masz tansze rozmowy-podaj przyklad.Zgadzam sie ,ze autobusy
            kursuja 'jak chca' ale servis taxi-niedrogie i dobra usluga.Upaly-prawda ale
            trudno sie dziwic by bylo inaczej na tej szerokosci(wszyscy o tym wiedza).
            Ze zlodziejstwam sie nie spotkalam,z chamstwem tez nie,byc moze mam szczescie a
            byc moze sama zachowuje sie na poziomie i tak tez traktuja mnie inni.
            • Gość: Kagan Re: Cypr IP: *.fixip.hdsnet.hu 10.06.06, 17:28
              Na Cyprze jest jeden Orphanides w Nikozji oraz 2 Alfa Mega w Nikozji i po
              jednym w Larnace i Limassol. Tansze rozmowy telefoniczne sa tylko przez
              Internet, wiec niskiej jakosci. Kierowcy taksowek nagminnie oszukuja tuystow, a
              taksowki po stronie greckiej sa brudne i w zlym stanie technicznym. Bylas za
              krotko na Cyprze i nie znasz jezyka, wiec nie wiesz, co piszesz...
              • Gość: ego Re: Cypr IP: *.cytanet.com.cy 10.06.06, 21:14
                Jestem tu znaaaacznie dluzej niz Ty:)i jezyk znam...Jeden supermarket,skoro
                znasz tylko Orfanides to OK zgadzam sie jest tylko jeden w Lce.Nie masz pojecia
                a skaczesz po forum i bzdury wypisujesz.Pozdrow Hungary.Ps.Czyzbys pracowal tez
                w stacji obslugi,ze tak sie orientujesz w stanie technicznym taxowek na Cyprze?
                • Gość: ewa Re: Cypr IP: *.brzesko.net.pl / *.brzesko.net.pl 11.06.06, 11:20
                  Ego,zapewniam Cię,że i tak Kagana nie zrazisz:).Parę miesięcy temu na forum
                  świat ukazywały się nawet posty pt"nie odpisujcie gościowi o nicku
                  Kaganowski".Sama widzisz,że kiedy nikt już nie chce z nim gadać,koresponduje
                  zawzięcie sam ze sobą-do trójcy Kagan-zorbathegreek-forbes-dorzucił czwartego
                  nicka-Hungar.Miejmy nadzieję,że po długiej,owocnej pracy w Australii i na
                  Cyprze przeniesie się do kolejnego kraju.Pisze z Węgier,może zaproponujmy mu
                  forum Europa?Tam go chyba jeszcze nie znają:)))
                  • zorbathegreek Re: Cypr 11.06.06, 12:52
                    Droga Ewo!
                    Moge Cie zapewnic, ze Wegry (w tym oczywiscie Budapeszt) sa o wiele bogatsze,
                    ladniejsze i przyjazne dla Polaka ni grecka czesc Cypru i cala Grecja.
                    Statystyki oparte na PKB brdzo myla, o czym zreszta latwo znalezc w literature
                    fachowej. Odradzam stanowczo Polakom jakikolwiek kontakt z chamskimi i
                    nieuczciwymi Grekami!
                • zorbathegreek Re: Cypr 11.06.06, 12:50
                  1. Pisalem o Orphanides i Alfa Mega. Wiec nie klam! Reszta to sklepiki
                  osiedlowe, niektore nieco wieksze, ale na ogol male, brudne i drogie.
                  2. Taksowki znam jako pasazer. A ze jestem inzynierem (elektrykiem, ale sam
                  naprawiam moje pojazdy) to (na ogol) oplakany stan taxi na Cyprze poludniowym
                  (grckim) latwo oceniam na podstawie chocby odglosow pracy silnika, hamulcow itd.
                  • Gość: ego Re: Cypr IP: *.cytanet.com.cy 11.06.06, 16:08
                    Cash &Carry jest raczej wiekszy niz osiedlowy:)reszty nie bede wymieniac bo
                    jeszcze dam Ci mial powod do odpisania:).Poslucham rady Ewy.
                  • Gość: mechanik Re: Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 20:27
                    Następny nawiedzony czy też nowe wcielenie Kagana? Żałość bierze czytać takie
                    posty.Ja jestem mechanikiem samochodowym od czternastu lat, ale nie odważyłbym
                    się oceniać samochodu na podstawie tylko odgłosów.
                    Przeginasz facet. Na Cyprze byłem i taksówkami jeździłem i nie mam takiego
                    krytycznego spojrzenia jak ty na ten temat, ale ty jesteś pan inżynier a ja
                    tylko mechanik po zawodówce i ty na pewno zjadłeś wszystkie rozumy a ja
                    powinienem jedynie patrzyć jak w obraz na takiego tumana jak ty.
                    Całe szczęście, że nie muszę, bo pojutrze lecę na wczasy. Znowu na Cypr!
                    • Gość: Kagan Re: Cypr IP: 81.21.36.* 15.06.06, 11:23
                      No coz, nie zabraniam nikomu jazdy na Cypr, tylko ja odradzam.
                      Pamietaj tez, ze Grecy cypryjscy chcieli przylaczyc caly Cypr do Grecji i przy
                      okazji wyrznac Turkow cypryjskich, wiec rzad JKM (ktory ma wciaz 2 wielkie bazy
                      na Cyprze) dal pozwolenie armii tureckiej na zajecie polnocy Cypru. A teraz
                      Grecy wzorem Goebbelsa oczerniaja Turkow w UE... :(
                      • amigo50 Re: Cypr 15.06.06, 21:12
                        Wkleję tu tylko tekst, który przed chwilą napisałem w innym temacie i dodam
                        tylko, że bardzo trafnie napisał mechanik. Ja też mogę się pod tym podpisać.

Człowieku, choć nie wiem czy można do Ciebie tak się zwracać, bo przecież
                        człowiek to istota myśląca, ale dobrze, niech tak będzie, no więc człowieku,
                        zastanów się co piszesz. Nie bądź osłem (przepraszam wszystkie osły, ale
                        takiego porównania ty właśnie użyłeś)
                        Czy oglądasz czasami jakieś wiadomości? Czy widziałeś bądź słuchałeś
                        dzisiejszych? Czy wiesz jaka dyskusja toczyła się dzisiaj w Brukseli? Czy wiesz
                        o czym dziś dyskutowano i jaką uchwałę podjęto?
                        Otóż dyskutowano o ksenofobii Polaków (!) i podjęto w tej sprawie uchwałę. O
                        Grekach i Grecji w dyskusji nie wspominano i w uchwale też nie ma słowa na ich
                        temat i jestem przekonany, że cały ten Parlament nie ma nawet pojęcia o Twoim
                        istnieniu (na szczęście !). Pewnie cały ten Parlament Europejski, podobnie jak
                        i ja, są greckimi agentami opłacanymi przez ambasady w różnych krajach. Chylę
                        czoła przed Twą wiedzą i przenikliwością.
                        A o historii najnowszej Cypru poczytaj. Poczytaj o tureckiej interwencji,
                        poczytaj o bazach brytyjskich, poczytaj o antenach i opłatach z tytułu
                        ulokowania bazy radiowej na cypryjskim Olimpie.
                        ...i słowo Ci daję, że ja też wiem i pamiętam o rzeziach dokonanych przez
                        Cypryjczyków greckojęzycznych na ich tureckojęzycznych krajanach. Pamiętam
                        także o rzezi dokonanej na mieszkańcach wsi, z której ci co ocaleli ułożyli
                        tureckie sztandary na górach za Lefkosiją.
                        ...no, ale mi skuterka nie ukradli.
                        • Gość: Kagan Re: Cypr IP: 81.21.36.* 16.06.06, 14:38
                          Co ma pedalska kampania anypolska w tzw. parlamencie europejskim do Grecji?
                          Cyba to, ze pedalstwo i pedofilstwo to grecki wynalazek. Stad Grecja jest tak
                          popularna wsrod liberalych politykow z Europy Zachodniej, ktorzy, jak wiadomo,
                          sa w wiekszosci "kochajacy inaczej"... :(
                          A co do obecnosci wojsk tureckich na polnocy Cypru. Czy myslisz, ze bez
                          poparcia NATO one by sie tam znalazly? I co robia greckie wojska na poludniu
                          Cypru? I czemu na poludniu Cypru jest wiecej greckich flag niz cypryjskich?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka