Gość: Kasia IP: 213.17.228.* 11.02.03, 11:05 czy ktoś był na Krecie z Big Blue? Interesuja mnie warunki na miejscu i hotele: Kissamos Palace na Kissamos oraz Armonia. Albo ewentualnie jakies inne fajne hotele i miejsca?! Z gory dziekuje za pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: Kreta IP: 213.173.200.* 11.02.03, 13:20 W zeszłym roku byłem z Big Blue na Krecie w Kissamos, hotel Peli (niestety w tegorocznej ofercie zabrakło go). Miejscowość bardzo sympatyczna, omalże archetypowa, a w każdym razie jeszcze niespecjalnie skażona turystyką, włącznie ze starszymi grekami siedzącymi wieczorami w knajpkach lub przed sklepami nad szklaneczką tsikudi. Hotel Kissamos Palace widziałem tylko w przelocie, ale sprawiał niezłe wrażenie. Polecam zwłaszcza knajpkę "to Kelari" na bulwarze nadmorskim. Oferują bardzo dobre jedzenie z długiego menu oraz doskonałą retsinę beczkową. Poza tym jest to niezła baza wypadowa do zwiedzania zachodniej Krety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kreta IP: 213.17.228.* 11.02.03, 13:38 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jadę tam w czerwcu i docierają do mnie sprzeczne informacje. Jedni mówią, że jest tam bosko, inni że lekkie zadupie, że kilka sklepów, że daleko do hotelu, że brzydka plaża, riuny? Jak jest naprawdę? Masz jakieś zdjęcia z Kissamos??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kreta IP: 213.173.200.* 11.02.03, 14:46 Czy jest to zadupie? W mojej ocenie raczej nie, ale wszystko zależy od gustu. Z pewnościa jest tam diametralnie inaczej niż w okolicach Heraklionu czy tym bardziej Hersonissos (zabawa 24 godziny na dobę), ale dzięki temu można zobaczyć i poczuć bardziej przwdziwą grecką, a właściwie kreteńską atmosferę. Co do sklepów, to absolutnie nie odczuwałem ich braku, były w zupełnie wystarczającej ilości oraz w asortymencie, którego wcześniej nie spotkałem w Grecji czyli sporo fajnych piekarni oraz sklepy typu Rzeźnik, gdzie można kupić kapitalne kiełbaski wiejskie (przywiozłem do Polski, z grilla znakomite). Hotel, o którym pisałaś z tego co pamiętam jest faktycznie na zachodnich krańcach miasta, co do plaży, to w okolicach Kissamos nie jest najgorsza jak na warunki Greckie, aczkolwiek, jeśli nie byłaś jeszcze w Grecji, to przygotuj się na to, że plaze ogólnodostępne nie są zazwyczaj specjalnie porządkowane. Jeśli ktoś chce czegoś lepszego, można jeździć na plażę Fallasarna, jedną z najlepszych na Krecie, oraz koniecznie zrobić wypad na lagunę Balos, wprost urzekającą kolorem piasku i wody. Co do ruin, to nie rozumiem o co może chodzić. W Kissamos, jak wszędzie na Krecie, Gdzie nie grzebnąć w ziemi, są jakieś wykopaliska, oprócz tego w samym mieście jest trochę pozostałości murów obronnych,(toż to Kastelli Kissamos). Zdjęcia, oczywiście mam, zarówno z Kissamos, jak i z okolic. Acha jeszcze jedno. Być może opinia, że to zadupie pochodzi od ludzi, którzy mieli nieszczęcie wypoczywać w hotelu Balos w miejscowości Kaliviani niedaleko Kissamos, który jest faktycznie na kompletnym odludziu, nawet do najbliższej wioski z jedną knajpką i jednym sklepem jest ponad dwa kilometry nie wspominając o takich osiągnięciach cywilizacji jak autobus. Za to w Kissamos jest w centrum dworzec autobusowy i chyba co godzinę autobus do Chanii (oczywiście w innych kierunkach również). Pozdrawiam, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
amelia30 Re: Kreta 13.02.03, 12:52 Czesc! W ubiegłym roku byłam z mężem na Krecie z biurem podróży BIG-BLUe w miejscowoSci Matala, hotel Marina. Polecam Matalę położoną w południowej części Krety, piękne górzyste krajobrazy, super plaża. Hotel również godny polecenia, prowadzony przez grecką rodzinę, kilkanaście pokoi, kameralna atmosfera, czysto. Przy hotelu był również basen. Ammoudary nie polecam ponieważ jest tam elektrownia, któą widać z każdego niemal miejsca. A tak w ogóle to zastanów się nad tym wyjazdem, ponieważ BIG BLUE ma poważne problemy finansowe i pewnie skończy jak ALPINA TOUR!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kreta IP: 213.17.228.* 13.02.03, 15:41 BIG BLUE już nie istnieje, stracili koncesję. Teraz jest BIG BLUE TRAVEL i nie ma kłopotów finansowych. Wiem to od zaprzyjaźnionego biura podróży (pośrednik), z którym ludzie z mojej firmy latali kilka razy i zawsze byli zadowoleni. Klamka już zapadła-lecę do miasteczka Kissamos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Kreta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 17:22 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Klamka już zapadła-lecę do miasteczka Kissamos. Gratuluje i szczerze polecam Kissamos Palace. Przejrzyj moje posty z ubieglego roku na temat tego hotelu i okolicy. Mam tez troche zdjec. sceptyk sceptyk@konto.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kreta IP: 213.17.228.* 14.02.03, 08:19 dziekuje za otuche, lece wlasnie do Kissamos Palace. Swoja droga czy moglbys wyslac mi zdjecia, chcialabym zobaczyc jak tam jest, czy hotel wyglada tak jak w katalogu itp? I jak ogolnie reprezentuje sie miasteczko!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Kreta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 13:43 Gość portalu: Kasia napisał(a): > dziekuje za otuche, lece wlasnie do Kissamos Palace. Swoja droga czy moglbys > wyslac mi zdjecia, chcialabym zobaczyc jak tam jest, czy hotel wyglada tak jak > w katalogu itp? I jak ogolnie reprezentuje sie miasteczko!Pozdrawiam moglbym wyslac zdjecia pod warunkiem, ze podasz mi swoj adres :-), ktory mozesz wyslac bezposrednio na moja skrzynke sceptyk@konto.pl. Chyba, ze tradycyjna poczta na Kierbedzia ;-). pozdrawiam sceptyk Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kreta 15.02.03, 20:37 Zachęcam do zapoznania się z moimi wrażeniami z Kissamos, pod adresem: www.virtualtourist.com/m/4870b/ Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś