GoĹÄ: dorota IP: *.elomza.pl 10.07.07, 16:33 Będę jechała tą trasą i czy na Węgrzech będę musiała kupić na nią winietę, tzn czy jest tam płatna autostrada a jeśli tak to jaka ma długość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: deo Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.smrw.lodz.pl 10.07.07, 19:39 na Węgrzech nie .. nie jedziesz autostrada do Debreczyna ... autostrada prowadzi Miskolc Budapeszt natomaiast na Słowacje musisz wykupic winietke jest autostrada... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: 212.2.101.* 10.07.07, 20:45 Hmm.. to nie jest do końca prawda Możesz jechać autostradą z Miszkolca do Debreczyna Autostrada zaczyna się kilka km przed Miszkolcem jadąc od Koszyc Jedziesz M30 -> M3 -> M35 i zjeżdżasz na końcu autostrady w połowie drogi między Debreczynem a Hajduszoboszlo (ok 10 km od obu miast) Łacznie ok 105-110 km i potrzebujesz winietki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.elomza.pl 10.07.07, 21:40 dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deo Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.smrw.lodz.pl 10.07.07, 22:04 ok .. jesli juz autostrada jest do Debreczyna to zgoda ... mozna jechac .. ja nie jechałem autostradą / 2 lata temu / do Debreczyna - konkretnie jechałem do Hajduszo- boszlo natomiast jechałem ...gdzies w okolicach Egeru do Budapesztu i tu uwaga ...płacicłem bodaj cos ok 1400 forintów za winietke ważną na 4 dni ... więc nie wiem czy to sie opłaca ... natomiast od Koszyc w Słowacji chyba jest autostrada i kupowałem winietke w Barwinku ... prosze mnie poprawić ewentualnie uzupełnic pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.07.07, 23:45 Aktualne ceny winietek na autostradę węgierską abc.onet.pl/2029,1064801,,wegry,kontent.html#Scene_1 i słowacką abc.onet.pl/2029,1064804,,slowacja,kontent.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dobranocka Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 19:06 Pierwsza płatna autostarda jest między Presovem a Kosicami. Można ją ominąć, ale nie warto. Szczególnie w okresie letnim, gdyż jedzie się przez wsie i dużo maszyn rolniczych i traktorów ciągnie się po drodze. Przed Miskolcem zaczyna się autostrada. Pierwszy odcinek (obwodnica) jest niepłatny. Jadąc nim należy kierować się na Malyi i uważać żeby nie wjechać na płatną autostradę do Budapestu (trzymać się prawego pasa). Po dojechaniu do Malyi, należy kierować się na Debrecen. Droga jest dobra i nie trzeba kupować winetki. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.elomza.pl 11.07.07, 07:10 Czy na granicy kupie winietę za euro? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jinu66 Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 09:42 Na granicy wegierskiej nie kupisz winietki. Za granicą w kierunku na Miszkolc ok.30 km jest stacja MOL i tam kupisz. NIe czekaj z kupnem do Miszkolca ponieważ na obwodnicy i przed wjazdem na autostradę nie ma zadnych stacji .Zrobiłem ten błąd i przed wjazdem na autostr. musiałem wrócić do Miszkolca i szukać stacji (straciłem 30 min. ) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen 18.07.07, 06:55 Jazda autostradą z Miskolca do Debreczyna to trochę sztuka dla sztuki: i17.tinypic.com/4qygmsl.jpg jeśli wziąć pod uwagę twierdzenie Pitagorasa ;) Obawiam sie ,że na czasie się nie zaoszczędzi a w kilometrach na pewno dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
denidoro Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen 18.07.07, 07:06 Wkleiłeś mapkę i z niej wynika, że jednak trzeba kawałek i tak jechać autostradą. To i tak trzeba kupować winietę. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen 18.07.07, 09:16 Z mapy wynika,że drogą krajową 26 dojeżdżamy do pierwszego ronda leżącego w granicach Miskolca i tu mamy wybór.Albo drogą nr 3 i nr 35,na która winiety nie trzeba. Wiąże się to jednak z przejazdem przez centrum miasta czyli dwa czy trzy ronda i kilka skrzyżowań z światłami,co nie jest rzeczą aż tak karkołomną ,jak przejazd przez podobnej wielkości polskie miasta. A można z tego pierwszego ronda pojechac na autostradę czyli stracić czas i pieniądz na zakup winietek (trochę czasu trwa podanie danych rejestracyjnych i wklepaniu do komputera)plus nadłożenie trochę km. Nie wiem dokładnie w jakim stanie jest autostrada w kierunku Debreczyna,natomiast ta sama w kierunku Budapesztu jest w kilku miastach remontowana i są ograniczenia w szybkości i pasach ruchu.(choć nie aż takie jak np. autostrada K-ce –Kraków) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.net.pulawy.pl 19.07.07, 13:48 Wybieram się do Hajduszoboszlo i planuję jechać autostradą . W ubiegłym roku jechałem bocznymi drogami ale chyba był to kiepski pomysł . Jest taka strona motorway.hu i wynika z niej ,że autostarada prowadzi do prawie samego Hajduszoboszlo ( kończy się kilka km przed miastem). Wcześniej ktoś z waumieścił mapkę chyba nie za najnowszą , bo autostarda kończy sie w połowie drogi między Miskolcem i Debreczynem. Czy ktoś już przejechał tą autostradą do końca czyli do okolic Hajduszoboszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen 20.07.07, 08:52 Mapka jest z programu map 24 map24.interia.pl czyli raczej jak najbardziej aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.07.07, 10:31 Mapka jak najbardziej nieaktualna Odcinek autostrady prowadzący do Debreczyna otwarto pół roku temu Nawiasem mówiąc autostradowe obwodnice Miskolca i Debrecyna nie wymagają winietki Warto jechać autostradą! Oszczędza się kilkanaście km, ok 45 minut i baaardzo dużo "nerwów" Jeżdżę do HSz na 2-3 dni i 23 pln za 210 km to akceptowalna cena Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deo Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.smrw.lodz.pl 20.07.07, 10:53 dobrze wiedzieć ... ale ta winietka to nadal tak jak było dwa lata temu ok 1400 forintów za osobówke na 4 dni bodaj ??? dwa lata temu jak pisałem jechałem jakas droga do Hb tzn najpierw na debreczyn a potem skręt do HB ... ale potem chciałem wrócic tak samo do Miskolca i figa ... oznakowanie do d.. tylko jakies miasteczka na drogowskazach a dużego miasta nie ma ... licho wie gdzie skrecic ... w każdym razie chcac nie chcac wjechałem na teren tej puszty ... i dopiero jakos na migi z tubylcami dojechałe cudem do Miskolca deo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.07.07, 11:46 Aktualne ceny winietek na autostradę węgierską abc.onet.pl/2029,1064801,,wegry,kontent.html#Scene_1 Autostrada jest oznakowana dobrze - boczne drogi różnie Ale na Węgrzech to raj w porównaniu ze Słowacją!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.net.pulawy.pl 20.07.07, 23:05 i o to chodziło . wielkie dzięki za odpowiedź. jadę autostradą bo naprawdę warto , niewielki koszt a 2 razy szybciej( a ja jeszcze będę podróżował z niemowlakiem):) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen 21.07.07, 06:57 Gość portalu: Marcin napisał(a) >Jest taka strona motorway.hu i wynika z niej ,że autostarada prowadzi do prawie samego Hajduszoboszlo ( kończy się kilka km przed miastem). Tak całkiem precyzyjnie ,to jednak kończy się ten otwarty nowy odcinek kilka km przed Debreczynem i17.tinypic.com/52mq4g3.jpg a do HB jeszcze kawałek. (rozumiem,że te białe odcinki jeszcze w budowie)Czyli potem albo w lewo przez środek Debreczyna albo w prawo przez pola ,o ile jest taki zjazd. W każdym bądź razie,jeśli tak jest w rzeczywistości,to nie ma co kombinować i oszczędzać na winetkach,nawet gdyby to miało być dwa razy po 4 dni czy od razu na dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen 21.07.07, 07:07 Opłaty za autostadę: abc.onet.pl/2029,1064801,,wegry,kontent.html 4 dni -1530 ft 10 dni-2550 ft Wszystko drożeje ,deoś. Baseny też ok.10% droższe niż w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deo Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 08:48 ano niestety ... a dwa lata temu cos około 1440 bo pamiec mam dobra ale krótką .... niestety jestem ogólnie nałogowcem .... ... prawie musze w urlopie zaliczyc jakis obcy kraj ... więc trudno na początku wrzesnia ... tak to jest z nałogowcami - jak zaczna to muszą ... a nie-nałogowcy jak chocby moja znajoma Wiesia ...była w Zakopanem i mówiłem nawet prosiłem ... wirtualnie wręcz nalegałem jak Andrzej Lepper na Anete K jedź na Słowacje do Demanowskiej Doliny ..zobacz Jaskinie ... choc na jeden dzień .. a ona nic ... tylko Zakopiec ... trudno ... bakcyla turystyki zagranicznej trzeba połnąć .... ale ten Aqua Park w Zakopanem to naprawdę niczego sobie ... niech się Tatralandia chowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marcin Re: Winieta - Koszyce Miskolc Debrecen IP: *.krosno.tkdami.net 21.07.07, 08:47 "białe odcinki" na mapie to bezpłatne odcinki autostrady (autostradowa obwodnica Debreczyna) w przeciwieństwie do "żółtych odcinków" na których wymagana jest winietka - są jak najbardziej czynne Od węzła - końca autostrady - do centrum HSz jest ok 12 km bardzo dobrej drogi. Trzeba tylko uważać, żeby nie pojechać na obwodnicę HajduSzoboszlo ;)) I jeszcze jedna istotna informacja - kupując winietkę jesteś wpisywany do działającego online systemu ewidencji pojazdów. Nie oszukujcie na opłacie autostradowej! Jedziesz autostradą - robią Ci zdjęcie o czym nawet nie wiesz - komputer sprawdza nr rejestracyjny w bazie danych - po pół roku do domu przychodzi pocztą mandat :(( Odpowiedz Link Zgłoś