Dodaj do ulubionych

wizy - Macedonia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.03, 12:05
już od dłuższego czasu próbuję się dowiedzieć jak jest z wizami w Macedonii w
tym roku.Czy nikt nic nie wie ????
PODKREŚLAM - W TYM ROKU!!! bo jak było w 2002 to wiem, ale od tego roku
(dokładnie od listopada 2002)miały obowiązywać wizy przejazdowe dla polaków.
SĄ? PO ILE? GDZIE JE DOSTAĆ? NA GRANICY czy W AMBASADZIE? ....
Obserwuj wątek
    • Gość: avva Re: wizy - Macedonia IP: 194.181.108.* 07.04.03, 12:09
      Teoretycznie w ambasadzie.
      W praktyce pewnie się okaże , że tak jak w przypadku Jugosławi na granicy 3
      razy taniej przepuskę.
      Dzwoniłam , ale nie udzielą info ,że tak można taniej bo co to dla nich za
      interes.
      Jak zacznie się sezon to mam nadzieję ze ktoś napisze z praktyki.

avva
    • Gość: juli Re: wizy - Macedonia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 13:06
      w ambasadzie są tranzytowe po 32 USD i pobytowe po ok. 50 USD, trzeba mieć
      paszort, 2 zdjęcia i POTWIERDZENIE REZERWACJI HOTELU lub ZAPROSZENIE.Czeka się
      1-2 dni.Innych info w ambasdzie nie udzielaja, więc pewnie rzeczywiście trzeba
      poczekać aż ktoś sprawdzi czy się nie da inaczej ( a przede wszystkim taniej).
      • Gość: pilot Re: wizy - Macedonia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 13:43
        tych macedończyków chyba pogieło, bzdurne opłaty na granicy a teraz jakieś
        wizy, zobaczymy co powiedzą jak cały tranzyt do Grecji pójdzie przez Bułgarię.
        • Gość: inny pilot Re: wizy - Macedonia IP: *.acn.pl 14.04.03, 23:53
          No tranzyt juz chyba zaczyna isc przez Bulgarie.
          Np. TRIADA w tym roku tak zaczela juz jezdzic, a wczesniej bylo zawsze myk
          przez Macedonie. A tam taka fajna, tzn. widokowa trasa byla, szczegolnie
          imponujacy kilkukilometrowy tunel wyryty w skale, ktorego sciany i sufit
          pozostawiono surowy (doslownie takie sople skalne wisialy nad jezdnia). Tyle ze
          tego turysci moi przewaznie nie widzieli, bo w nocy ten odcinek zesmy
          pokonywali.
          • Gość: toko Re: wizy - Macedonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.03, 08:50
            Gość portalu: inny pilot napisał(a):

> No tranzyt juz chyba zaczyna isc przez Bulgarie.
            > Np. TRIADA w tym roku tak zaczela juz jezdzic, a wczesniej bylo zawsze myk
            > przez Macedonie.

A JEŻELI PRZEZ BUŁGARIĘ - TO JAKĄ TRASĄ I ILE TO KOSZTUJE /myślę o opłatach
            granicznych, drogowych, "myto" itp
            • Gość: pilot Re: wizy - Macedonia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 10:14
              ja robilem trasę Kraków -Bańska Bystrzyca-Budapeszt-Belgrad-Nisz( w Niszu
              skręcasz w kierunku na Sofię)- Thesaloniki.Opłaty znam ale tylko z punktu
              widzenia autokaru. W Bułgarii 5 euro za "dezynfekcję" autokaru i 15 euro opłaty
              tranzytowej + problemy z celnikami i policją ( łapówki )ale inaczej to wygląda
              z autokarami a inaczej z osobówkami.
    • Gość: zeppelin Re: wizy - Macedonia IP: 80.48.100.* 24.04.03, 22:50
      Na webtravel jest wykaz państw, do których wizy nie obowiazują.jest wśród nich
      Macedonia, do 30 dni...Więc jak to jest?
      Też wybierałem sie w tym roku w wakacje do Grecji autem, ale jak czytam różne
      posty o wizach, opłatach....to chyba pojadę do Włoch.
      • Gość: kicur Re: wizy - Macedonia IP: *.bielsko.msk.pl 25.04.03, 01:31
        Gość portalu: zeppelin napisał(a):

> Na webtravel jest wykaz państw, do których wizy nie obowiazują.jest wśród
        nich
        > Macedonia, do 30 dni...Więc jak to jest?
        > Też wybierałem sie w tym roku w wakacje do Grecji autem, ale jak czytam różne
        > posty o wizach, opłatach....to chyba pojadę do Włoch.

Wizy są dopiero od listopada 2002 r. Byłem w sierpniu 2002 w Grecji przez YU i
        MK - i wiz nie było. Jeszcze :(
        • Gość: pilot Re: wizy - Macedonia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 10:34
          a ja byłem w ubiegłym roku w na przełomie października i listopada.Wjeżdżałem
          30 października do Macedonii ale powrót już przez Bułgarię.Celnicy macedońscy
          uprzedzili nas że bez wiz już nie wjedziemy. Szkoda bo trasa przez Macedonię
          była optymalna
          Pozdrawiam
    • Gość: tomasz Re: wizy - Macedonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.03, 08:26
      Są jakieś nowsze wiadomości??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka