eryka16 30.06.07, 19:44 kto wybiera się do tego hotelu w lipcu? a może ktoś właśnie wrócił i może podzielić się wrazeniami? pozdrawiam i czekam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 01.07.07, 10:51 My byliśmy w tym hotelu w ubiegłym roku. Jesli interesują Cię jakieś informacje - pytaj. Postaram sie odpowiedzieć. Oczywiscie mogło coś się zmienić od tamtego czasu. Pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 01.07.07, 14:09 witam serdecznie dziękuję bardzo za maila a ptyań mam sporo. Jakie są pokoje i czy ewentualnie można iść z pieniędzmi do recepcji i poprosić o zmianę pokoju. Czy daleko jest do plaży , jaka jest plaża i ile kosztują leżaki? Jak daleko jest centrum , czy są jakieś markety większe i gdzie? Jeżeli masz zdjęcia i możesz je przesłać to będę bardzo wdzięczna. Czy wypożyczałaś samochód? Z której wypożyczalni warto skorzystać? Jakie wycieczki warto wykupić? Będę zobowiązana jak mi odpowiesz. pozdrawiam eryka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 01.07.07, 18:01 OOoo, pytań faktycznie sporo:) Więc po kolei: Pokoje sa różne. Zdecydowanie nie zgadzaj się na parter. Od razu proś o zamianę. Są one w przyziemiu tak naprawdę a okna wychodzą na mur. No chyba, że masz rodzinny. Te są na parterze, ale bardzo fajne, przy basenie. Tylko trochę głośne, ale po zamknięciu drzwi hałas podobno tak bardzo nie przeszkadza. Nie wiem czy da sie zmienić bez problemow, bo nikt kogo znam tego nie musial robić. Zdięć mam tylko kilka i raczej niewiele na nich widać, ale jesli bardzo Ci zalezy to mogę kilka podeslać. Tylko podaj namiary na siebie. Plaża..... żwirkowa o takim burym kolorze. Za to szeroka i długa oraz dobrze zagospodarowana. Niestety daleko od hotelu. Trzeba iść ok 20, 30 minut. Najkrótsza droga jest przez gaj oliwny. Nie wiem dokładnie ile kosztuja parasole, gdyz nie wypożyczaliśmy, ale chyba ok 5E za zestaw (2 leżaki + parasol). Dojście centrum Faliraki to jakiś 10, 15 minut spacerek. Po drodze sporo sklepów. Najblizsze markety znajdują siępraktycznie obok hotelu. Ceny bardzo przyzwoite. Samochód wypożyczaliśmy w hotelu. Za matiza płaciliśmy 25E za dzień. Powyżej 3 dni było taniej. Autko było klimatyzowane, podstawione pod hotel punktualnie, z fotelikiem dla dziecka. Tylko ubezpieczenie nie obejmowało wypadków, do których doszło na drogach innych niż asfaltowe. Ale akurat na szutrowe drogi nie wybieraliśmy się. Cena benzyny całkiem przyzwoita- ok 1E za litr. Wycieczek nie kupowaliśmy żadnych. Osoby które dostały od Itaki wycieczkę do okoła wyspy wróciły bardzo niezadowolone. My zwiedzaliśmy na własną rękę. Do Rodos i Lindos bardzo łatwo i wygodnie można dostać się rejsowymi autobusami. Wszystkie są klimatyzowane i stosunkowo tanie. Bilet Faliraki-Rodos kosztuje 1,7E. Jeżdżą do późnej nocy (my wracaliśmy po 22 a jeszcze było kilka po nas). Resztę wyspy już oglądaliśmy z samochodu. Na pewno polecam Filerimos, starożytne riuny w Kamiros, zamek Kastellos, Monolithos, plaże na Prasonisi. Warto zatrzymać sie na dłużej i pokąpać. Woda wyjątkowo ciepła, tylko strasznie wieje. My zrobiliśmy sobie tez postój w gorach w Siannie (chyba tak to się pisze). Jest tam przepiękny kościół w samym centrum. Poza tym warto zobaczyć Dolnę motyli, w której można odnaleźć trochę chłodu i wytchnienia. Jeśli pogoda się utrzyma taka jak była w Grecji w ubiegłym tygodniu, to na pewno będziesz marzyć o odrobinie cienia. Wiem co piszę, bo we wtorek byłam na Kos i dosłownie żar lał się z nieba. Z ciekawych miejsc jeszcze w pobliżu Faliraki to zatoka Anthony Quin'a, klasztor w Tsampika, Siedem źródełek. Sporo tego jak na taką niezbyt duża wyspę. Polecam także wypad na maleńką, ale prześliczną wysepkę Symi. Gdzieś na Fotoforum sa moje zdięcia z tejże wysepki. Tylko taniej jest z lokalnego biura. koszt takiego rejsu to 19 lub 20 euro. Autobus odbiera Cię z hotelu, zawozi do portu w Mandraki, wsiadasz na prom a po powrocie odwożą Cię spowrotem do hotelu. Bardzo fajna sprawa. Można też popłynąć na inne wyspy, w tym na Kos, Halki ale to już trzeba szukać w mieście Rodos i bywa problem z dostaniem się rankiem do portu. Niestety autobusy na Rodos nie sa raczej punktualne. My ograniczyliśmy się tylko do wyprawy na Symi. Ale byliśmy z dwójką maluchów. MAm nadzieję,że wyczerpująco odpowiedziałam na Twoje pytania, gdyby coś Cię jeszcze interesowało to pisz. POzdrawiam i zyczę udanych wakacji Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 01.07.07, 22:37 bardzo bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Czy do plaży można czymś dojechać? Czy jedzenie i drinki były dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 02.07.07, 09:20 Nieststy nie ma zadnego połączenia z plażą, chyba że wypozyczonym przez siebie skuterem czy samochodem, albo taksówką. Ale chyba nie bardzo się opłaca. A jedzenie było takie sobie. Raczej monotonne ale dało się przeżyć. Niestety w sezonie może być kłopot z kolejkami. Wyjeżdżając pod koniec czerwca mieliśmy wlaśnie taką sytuację. Na początku były koleji a potem wybór niestety niewielki. Na drinki nikt sie nie skarzył. Obsługa miła i szybka. Bar otwarty jest do pólnocy. Ewentualne późniejsze zabawy trzeba przenieść do pokoju lub innego lokalu. Ale w Faliraki na brak pubów, dyskotek, restauracji narzekać nie można. pozdr Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 10:05 Jadę do Evi w sierpniu. Planujemy oczywiście zwiedzanie wyspy. Napisz proszę czy do Lindos warto brać wózek parasolkę, czy tez raczej ten środek transportu się tam nie przyda. Jeżeli pojedziemy autem no to wiadomo, wrzuci sie ją go do bagażnika, ale jadąc autobusem to już może być niepotrzebny balast. Plan zwiedzania mamy podobny do Waszego. Gdzie możemy sobie podarować zabieranie wózka? Wiadomo, przy małym dziecku potrzebne są przede wszystkim wolne ręce. Jedziemy z synami: 2 i 9 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
south38 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 22:45 mam pytanie do tego rejsu na symi Czy b kiwa?:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 09:41 Zajrzyj na forum wakacje.pl Są tam opinie z tego roku. Ja jadę dopiero za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 02.07.07, 10:19 Do Lindos bez względu na środek transportu wózek można sobie darować. Same schody po drodze i na zamku też. My niestety nie wiedzieliśmy tego. Zresztą nasza mała miała niecałe 9 miesiecy i nie mieliśmy tak czy siak zbytniego wyboru. Ale kosztowało nas to sporo wysilku by wytaszczyć ją śpiącą w tym wózku do zamku. Mój mąż wzbudził ogólny podziw. Ale potem pociechy zostały pod drzewkiem w cieniu a my na zmianę poszliśmy zwiedzać zamek. Inaczej nie było szans. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 11:31 Dzięki. Mam jeszcze pytanie o wycieczkę na Symi: jak długo się płynie? czy bardzo buja? i o mniej więcej której wraca się do hotelu? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 02.07.07, 11:59 wlasnie wrocilam z EVI chetnie odpowiem na pytania:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 16:37 Pytania chyba będą w kółko te same :))Czy jesteś zadowolona z pobytu w tym hotelu? Jakie pokoje, czystość, jedzenie, obsługa hotelu? Czy wypożyczałaś samochód? Jakie ceny? No i wszystko inne co Ci się jeszcze nasunie ... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 18:16 tak tak napisz swoje wrażenia bardzo proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 03.07.07, 08:47 :) wiec tak hotel ogromny kilka budynkow ogolnie nastawiony na niemcow -polacy to goscie 3 kategorii niestsy pokoj dostalismy niezbyt ciekawy z widokiem na mur:) w zasadzie nie w hotelu tylko przy takim barze na przeciwko byly pokoje ale ogolnie nie bylo zle reczniki wymieniane co 1 lub 2 dni codziennie sprzatanie wiec jak do spania to moglo byc. Jedzenie w hotelu bardzo dobre duzy wybor niczego nie brakowalo najlepsze byly desery na kolacje i lody:))ale ja jestem straszny lakomczuch:) wybor alkoholi w AI nawet duzy jednak zniechecala dluga kolejka do baru ( gosci naprawde bardzo duzo) basen bardzo fajny jednak tak jak juz ktos pisal wczesniej lezaki porezerwowane recznikami i ciezko bylo znalesc miejsce ale ze wzgledu na straszne temperatury siedzielismy caly czas na plazy. Samochod z lenistwa pozyczylismy w greckiej wypozyczalni naprzeciwko hotelu za toyote aygo zaplacilismy 30 euro ale np fiata pande mozna juz za 25 euro pojechalismy do lindos, doliny motyli i rodos lidos i rodos naprawde warto , dolina motyli mam mieszane uczucia. Ogolnie jestem bardzo zadowolona sloneczko plaza piekne widoczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mon Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 81.210.21.* 03.07.07, 13:13 a jak plaża i czy jest to dobre miejsce na wyjazd z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 03.07.07, 13:49 bylismy z neckermannem jezeli chodzi o plaze to fajna piaszczysta ( choc ppiasek ciemny nie taki ladny jak nad baltykiem) woda spokojna malutkie fale ciepla ( ponoc ok 28C) mozna za nieduze pieniadze nawet 2E kupic dmuchany materac czy tez inne dmuchance do plywania, parasol ok 5E na plazy jest prysznic wiec spokojnie mozna sie oplukac z soli. Z hotelu na plaze max 10min spacerkiem po drodze mozna wstapic do sklepu TESCO po jakas wode piwko itp:) jezeli chodzi o basen dla dzieci jest maly brodzik ok 40cm glebokosci a basen duzy od 1m do chyba 1,40 ale moge sie mylic bo tylko raz weszlam do basenu:) Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 03.07.07, 20:25 Też jadę z NN. Mam mieć pokój tzw. rodzinny - 2 połączone pokoje. Czy wiesz może w jakiej części hotelu takie pokoje się znajdują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 04.07.07, 08:23 nie niestety nie wiem hotel sklada sie z kilku budynkow blizej lub dalej oddalonych od glownego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 04.07.07, 08:44 Takie pokoje znajdują się w budynku przy basenie od strony brodzika. Tam zakwaterowani byli nasi znajomi. Ale nie umiem powiedzieć czy to jedyne pokoje tego typu czy jest ich więcej w innych budynkach. No i czy są tylko na parteże czy też wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 04.07.07, 09:40 dzięki:)) Przypadkowo znalazłam Twoje zdjęcia z Rodos na foto forum. Malownicze! Ja juz też chcę to wszystko zobaczyć!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 04.07.07, 15:50 Cieszę się, że Ci się podobają. Pozdrawiam i zyczę udanego urlopu Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 02.07.07, 18:36 Na Symi płynie się ok 2 godzin. Jakoś specjalnie nie bujało. Najbardziej przy wychodzeniu z portu. Jednak jesli jesteś wrażliwa to radzę pomyśleć o jakimś leku, bo nasza koleżanka nie czuła się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telly Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 80.51.122.* 02.07.07, 21:22 Na rejs z Rodos na Symi można też popłynąć z portu w Rodos katamaranem rejs trwa 55min. ale bez Panoramitisu bilet kosztuje 24 euro w obie strony wypływa 8.30 w Rodos z powrotem jest około19.30 Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wysp 04.07.07, 17:39 Czy ta wycieczka jest faktycznie niezbyt ciekawa.Niby tez ja mamy gratis,ale wlasnie sie zastanawiam,czy z dziecmi 2 i 5 letnim jest sens na nia jechac. jesli ktos z was byl a dzieciakami,napiszcie co oprocz Aqua Parku warto zwiedzic. ja jade 20 sierpnia z Warszawy-jedzie ktos jeszcze w tym terminie. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys 04.07.07, 20:22 My byliśmy z 2 dzieci. Jedna miała 4 lata, druga 8 miesiecy. byliśmy na Symi i bardzo nam sie podobało. Co zaś aqua parku to nie zdecydowaliśmy , gdyż upał był okropny a tam nie ma odrobiny cienia i dzieci wracające po całym dniu tam spędzonym były poparzone poprostu. Wolałam nie ryzykować. Poza tym wypozyczyliśmy samochód i zwiedzilismy cała wyspę. Autobusem wybraliśmy sie do Lindos i do Rodos. Wyspa nas zauroczyła i pewnie za parę lat wrócimy tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys 04.07.07, 21:07 Postanowiłam Cię jeszcze pomęczyć :)) Wracając do Lindos... Czy autobusy zatrzymują się w jakiś "centrum" czy też trzeba dojść (bo znalazłam takie info). Jeżeli jednak jechalibyśmy autkiem to czy można je zaparkować w pobliży wejścia na Akropol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys IP: 162.27.160.* 05.07.07, 08:48 jezeli chodzi o lindos to centrum to male rondo :) pozostala czesc miasteczka to budynki z baardzo waskimi uliczkami nie ma szans wjechac samochodem ale wydaje mi sie ze droga na gore nie byla zbyt meczaca najgorsze ostatnie schody :) ciezko chyba z wozkiem jak masz ochote moge przeslac ci kilka zjdec z czerwcowego pobytu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys IP: *.chello.pl 05.07.07, 09:36 samochód możesz zostawić na parkingu w poblizu zatoki św. Pawła. Ale autobusem dojezdzasz do takiego dużego parkingu dla autobusów i autokarów a tam możesz przesiąść się na autobus który dowiezie Cię bezpośrednio do centrum, skąd wyrusza sie na Akropol. Mozna też zejść na nogach. Droga prowadzi w dół więc nie jest jakoś specjalnie męcząca. co innego z powrotem;)A do samej góry na zamek za 5E (cena zprzed roku) można wyjechać na osiołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys IP: 162.27.160.* 05.07.07, 09:42 nam udalo sie zaparkowac samochod prawie w centrum 200m od tego ronda z drzewem na srodku cena osiolka taka sama 5E, bilet na akropol natomiast 6 E Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 dzięki dziewczyny 05.07.07, 17:44 Z osiołka chyba nie skorzystamy - to jakieś takie nie humanitarne. Poza tym nóżki naszego malucha zaprawione w boju, niezły z niego piechur :)) Jeszcze raz dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: dzięki dziewczyny 05.07.07, 17:45 Aha... a zdjęcia chętnie pooglądam. Jeżeli możesz prześlij na adres gazetowy: aniab_24@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.rtk.net.pl 04.07.07, 19:29 Nie wiem jak komuś mogło smakować jedzienie w EVI nie licząc śniadan przez 14 dni zawsze to samo co najwyzej zmieszaja odpadki w inny sposób, lody dobre desery tez ale obiady i kolacje masakra po 3 dniach jadałem na mieście no ale ogólnie wszystko inne jest na dobrym poziomie hotel mily alkochole w opcji ALL strasznie słabe np wodka 30% piwo gora 3%, w stosunku do ceny hotelik ok, jest tu jeszcze jeden temat o EVI wystarczy wrzucic w wyszukiwarke tam jest duzo wiecej wypowiedzi i wszystko dokładniej opisane to dla tych ktorzy maja niedosyt Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 06.07.07, 18:45 bardzo dziękuję wszystkim gościom biorącym udział w naszym poscie oraz dziękuję za rady. bardzo chętnie obejrzę zdjęcia - mój adres : klinek200@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś