Dodaj do ulubionych

RODOS- hotel EVI Lipiec

30.06.07, 19:44
kto wybiera się do tego hotelu w lipcu? a może ktoś właśnie wrócił i może
podzielić się wrazeniami?
pozdrawiam i czekam
Obserwuj wątek
    • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 01.07.07, 10:51
      My byliśmy w tym hotelu w ubiegłym roku. Jesli interesują Cię jakieś
      informacje - pytaj. Postaram sie odpowiedzieć. Oczywiscie mogło coś się zmienić
      od tamtego czasu.
      Pozdrawiam
      Dominika
      • eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 01.07.07, 14:09
        witam serdecznie
        dziękuję bardzo za maila a ptyań mam sporo. Jakie są pokoje i czy ewentualnie
        można iść z pieniędzmi do recepcji i poprosić o zmianę pokoju. Czy daleko jest
        do plaży , jaka jest plaża i ile kosztują leżaki? Jak daleko jest centrum , czy
        są jakieś markety większe i gdzie? Jeżeli masz zdjęcia i możesz je przesłać to
        będę bardzo wdzięczna. Czy wypożyczałaś samochód? Z której wypożyczalni warto
        skorzystać? Jakie wycieczki warto wykupić? Będę zobowiązana jak mi odpowiesz.
        pozdrawiam
        eryka
        • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 01.07.07, 18:01
          OOoo, pytań faktycznie sporo:)
          Więc po kolei: Pokoje sa różne. Zdecydowanie nie zgadzaj się na parter. Od razu
          proś o zamianę. Są one w przyziemiu tak naprawdę a okna wychodzą na mur. No
          chyba, że masz rodzinny. Te są na parterze, ale bardzo fajne, przy basenie.
          Tylko trochę głośne, ale po zamknięciu drzwi hałas podobno tak bardzo nie
          przeszkadza. Nie wiem czy da sie zmienić bez problemow, bo nikt kogo znam tego
          nie musial robić.
          Zdięć mam tylko kilka i raczej niewiele na nich widać, ale jesli bardzo Ci
          zalezy to mogę kilka podeslać. Tylko podaj namiary na siebie.
          Plaża..... żwirkowa o takim burym kolorze. Za to szeroka i długa oraz dobrze
          zagospodarowana. Niestety daleko od hotelu. Trzeba iść ok 20, 30 minut.
          Najkrótsza droga jest przez gaj oliwny. Nie wiem dokładnie ile kosztuja
          parasole, gdyz nie wypożyczaliśmy, ale chyba ok 5E za zestaw (2 leżaki +
          parasol).
          Dojście centrum Faliraki to jakiś 10, 15 minut spacerek. Po drodze sporo
          sklepów. Najblizsze markety znajdują siępraktycznie obok hotelu. Ceny bardzo
          przyzwoite.
          Samochód wypożyczaliśmy w hotelu. Za matiza płaciliśmy 25E za dzień. Powyżej 3
          dni było taniej. Autko było klimatyzowane, podstawione pod hotel punktualnie, z
          fotelikiem dla dziecka. Tylko ubezpieczenie nie obejmowało wypadków, do których
          doszło na drogach innych niż asfaltowe. Ale akurat na szutrowe drogi nie
          wybieraliśmy się. Cena benzyny całkiem przyzwoita- ok 1E za litr.
          Wycieczek nie kupowaliśmy żadnych. Osoby które dostały od Itaki wycieczkę do
          okoła wyspy wróciły bardzo niezadowolone. My zwiedzaliśmy na własną rękę. Do
          Rodos i Lindos bardzo łatwo i wygodnie można dostać się rejsowymi autobusami.
          Wszystkie są klimatyzowane i stosunkowo tanie. Bilet Faliraki-Rodos kosztuje
          1,7E. Jeżdżą do późnej nocy (my wracaliśmy po 22 a jeszcze było kilka po nas).
          Resztę wyspy już oglądaliśmy z samochodu. Na pewno polecam Filerimos,
          starożytne riuny w Kamiros, zamek Kastellos, Monolithos, plaże na Prasonisi.
          Warto zatrzymać sie na dłużej i pokąpać. Woda wyjątkowo ciepła, tylko strasznie
          wieje. My zrobiliśmy sobie tez postój w gorach w Siannie (chyba tak to się
          pisze). Jest tam przepiękny kościół w samym centrum. Poza tym warto zobaczyć
          Dolnę motyli, w której można odnaleźć trochę chłodu i wytchnienia. Jeśli pogoda
          się utrzyma taka jak była w Grecji w ubiegłym tygodniu, to na pewno będziesz
          marzyć o odrobinie cienia. Wiem co piszę, bo we wtorek byłam na Kos i dosłownie
          żar lał się z nieba. Z ciekawych miejsc jeszcze w pobliżu Faliraki to zatoka
          Anthony Quin'a, klasztor w Tsampika, Siedem źródełek. Sporo tego jak na taką
          niezbyt duża wyspę.
          Polecam także wypad na maleńką, ale prześliczną wysepkę Symi. Gdzieś na
          Fotoforum sa moje zdięcia z tejże wysepki. Tylko taniej jest z lokalnego biura.
          koszt takiego rejsu to 19 lub 20 euro. Autobus odbiera Cię z hotelu, zawozi do
          portu w Mandraki, wsiadasz na prom a po powrocie odwożą Cię spowrotem do
          hotelu. Bardzo fajna sprawa. Można też popłynąć na inne wyspy, w tym na Kos,
          Halki ale to już trzeba szukać w mieście Rodos i bywa problem z dostaniem się
          rankiem do portu. Niestety autobusy na Rodos nie sa raczej punktualne. My
          ograniczyliśmy się tylko do wyprawy na Symi. Ale byliśmy z dwójką maluchów.
          MAm nadzieję,że wyczerpująco odpowiedziałam na Twoje pytania, gdyby coś Cię
          jeszcze interesowało to pisz.
          POzdrawiam i zyczę udanych wakacji
          Dominika
          • eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 01.07.07, 22:37
            bardzo bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Czy do plaży można czymś
            dojechać? Czy jedzenie i drinki były dobre?
            • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 02.07.07, 09:20
              Nieststy nie ma zadnego połączenia z plażą, chyba że wypozyczonym przez siebie
              skuterem czy samochodem, albo taksówką. Ale chyba nie bardzo się opłaca. A
              jedzenie było takie sobie. Raczej monotonne ale dało się przeżyć. Niestety w
              sezonie może być kłopot z kolejkami. Wyjeżdżając pod koniec czerwca mieliśmy
              wlaśnie taką sytuację. Na początku były koleji a potem wybór niestety
              niewielki. Na drinki nikt sie nie skarzył. Obsługa miła i szybka. Bar otwarty
              jest do pólnocy. Ewentualne późniejsze zabawy trzeba przenieść do pokoju lub
              innego lokalu. Ale w Faliraki na brak pubów, dyskotek, restauracji narzekać nie
              można.
              pozdr
              Dominika
              • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 10:05
                Jadę do Evi w sierpniu. Planujemy oczywiście zwiedzanie wyspy. Napisz proszę czy
                do Lindos warto brać wózek parasolkę, czy tez raczej ten środek transportu się
                tam nie przyda. Jeżeli pojedziemy autem no to wiadomo, wrzuci sie ją go do
                bagażnika, ale jadąc autobusem to już może być niepotrzebny balast. Plan
                zwiedzania mamy podobny do Waszego. Gdzie możemy sobie podarować zabieranie
                wózka? Wiadomo, przy małym dziecku potrzebne są przede wszystkim wolne ręce.
                Jedziemy z synami: 2 i 9 lat.
            • south38 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 22:45
              mam pytanie do tego rejsu na symi Czy b kiwa?:)
    • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 09:41
      Zajrzyj na forum wakacje.pl Są tam opinie z tego roku. Ja jadę dopiero za miesiąc.
      • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 02.07.07, 10:19
        Do Lindos bez względu na środek transportu wózek można sobie darować. Same
        schody po drodze i na zamku też. My niestety nie wiedzieliśmy tego. Zresztą
        nasza mała miała niecałe 9 miesiecy i nie mieliśmy tak czy siak zbytniego
        wyboru. Ale kosztowało nas to sporo wysilku by wytaszczyć ją śpiącą w tym wózku
        do zamku. Mój mąż wzbudził ogólny podziw. Ale potem pociechy zostały pod
        drzewkiem w cieniu a my na zmianę poszliśmy zwiedzać zamek. Inaczej nie było
        szans.
        • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 11:31
          Dzięki. Mam jeszcze pytanie o wycieczkę na Symi: jak długo się płynie? czy
          bardzo buja? i o mniej więcej której wraca się do hotelu? :))
          • Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 02.07.07, 11:59
            wlasnie wrocilam z EVI chetnie odpowiem na pytania:)
            • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 16:37
              Pytania chyba będą w kółko te same :))Czy jesteś zadowolona z pobytu w tym
              hotelu? Jakie pokoje, czystość, jedzenie, obsługa hotelu? Czy wypożyczałaś
              samochód? Jakie ceny? No i wszystko inne co Ci się jeszcze nasunie ... :))
              • eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 02.07.07, 18:16
                tak tak napisz swoje wrażenia bardzo proszę
                • Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 03.07.07, 08:47
                  :)
                  wiec tak
                  hotel ogromny kilka budynkow ogolnie nastawiony na niemcow -polacy to goscie 3
                  kategorii niestsy pokoj dostalismy niezbyt ciekawy z widokiem na mur:) w
                  zasadzie nie w hotelu tylko przy takim barze na przeciwko byly pokoje ale
                  ogolnie nie bylo zle reczniki wymieniane co 1 lub 2 dni codziennie sprzatanie
                  wiec jak do spania to moglo byc.
                  Jedzenie w hotelu bardzo dobre duzy wybor niczego nie brakowalo najlepsze byly
                  desery na kolacje i lody:))ale ja jestem straszny lakomczuch:) wybor alkoholi w
                  AI nawet duzy jednak zniechecala dluga kolejka do baru ( gosci naprawde bardzo
                  duzo) basen bardzo fajny jednak tak jak juz ktos pisal wczesniej lezaki
                  porezerwowane recznikami i ciezko bylo znalesc miejsce ale ze wzgledu na
                  straszne temperatury siedzielismy caly czas na plazy.
                  Samochod z lenistwa pozyczylismy w greckiej wypozyczalni naprzeciwko hotelu za
                  toyote aygo zaplacilismy 30 euro ale np fiata pande mozna juz za 25 euro
                  pojechalismy do lindos, doliny motyli i rodos lidos i rodos naprawde warto ,
                  dolina motyli mam mieszane uczucia.
                  Ogolnie jestem bardzo zadowolona sloneczko plaza piekne widoczki :)
                  • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 03.07.07, 12:08
                    A z jakim biurem byłaś?
                    • Gość: mon Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 81.210.21.* 03.07.07, 13:13
                      a jak plaża i czy jest to dobre miejsce na wyjazd z dzieckiem
                    • Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 03.07.07, 13:49
                      bylismy z neckermannem
                      jezeli chodzi o plaze to fajna piaszczysta ( choc ppiasek ciemny nie taki ladny
                      jak nad baltykiem) woda spokojna malutkie fale ciepla ( ponoc ok 28C) mozna za
                      nieduze pieniadze nawet 2E kupic dmuchany materac czy tez inne dmuchance do
                      plywania, parasol ok 5E na plazy jest prysznic wiec spokojnie mozna sie oplukac
                      z soli.
                      Z hotelu na plaze max 10min spacerkiem po drodze mozna wstapic do sklepu TESCO
                      po jakas wode piwko itp:)
                      jezeli chodzi o basen dla dzieci jest maly brodzik ok 40cm glebokosci a basen
                      duzy od 1m do chyba 1,40 ale moge sie mylic bo tylko raz weszlam do basenu:)
                      • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 03.07.07, 20:25
                        Też jadę z NN. Mam mieć pokój tzw. rodzinny - 2 połączone pokoje. Czy wiesz może
                        w jakiej części hotelu takie pokoje się znajdują.
                        • Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 162.27.160.* 04.07.07, 08:23
                          nie niestety nie wiem hotel sklada sie z kilku budynkow blizej lub dalej
                          oddalonych od glownego :(
                          • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 04.07.07, 09:39
                            dzięki :))
                        • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 04.07.07, 08:44
                          Takie pokoje znajdują się w budynku przy basenie od strony brodzika. Tam
                          zakwaterowani byli nasi znajomi. Ale nie umiem powiedzieć czy to jedyne pokoje
                          tego typu czy jest ich więcej w innych budynkach. No i czy są tylko na parteże
                          czy też wyzej.
                          • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 04.07.07, 09:40
                            dzięki:)) Przypadkowo znalazłam Twoje zdjęcia z Rodos na foto forum. Malownicze!
                            Ja juz też chcę to wszystko zobaczyć!!! :)))
                            • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 04.07.07, 15:50
                              Cieszę się, że Ci się podobają.
                              Pozdrawiam i zyczę udanego urlopu
                              Dominika
          • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.chello.pl 02.07.07, 18:36
            Na Symi płynie się ok 2 godzin. Jakoś specjalnie nie bujało. Najbardziej przy
            wychodzeniu z portu. Jednak jesli jesteś wrażliwa to radzę pomyśleć o jakimś
            leku, bo nasza koleżanka nie czuła się najlepiej.
    • Gość: telly Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: 80.51.122.* 02.07.07, 21:22
      Na rejs z Rodos na Symi można też popłynąć z portu w Rodos katamaranem rejs
      trwa 55min. ale bez Panoramitisu bilet kosztuje 24 euro w obie strony wypływa
      8.30 w Rodos z powrotem jest około19.30
      • aniapatryk Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wysp 04.07.07, 17:39
        Czy ta wycieczka jest faktycznie niezbyt ciekawa.Niby tez ja mamy gratis,ale
        wlasnie sie zastanawiam,czy z dziecmi 2 i 5 letnim jest sens na nia jechac.

jesli ktos z was byl a dzieciakami,napiszcie co oprocz Aqua Parku warto zwiedzic.

ja jade 20 sierpnia z Warszawy-jedzie ktos jeszcze w tym terminie.
        Pozdrawiam Ania
        • d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys 04.07.07, 20:22
          My byliśmy z 2 dzieci. Jedna miała 4 lata, druga 8 miesiecy. byliśmy na Symi i
          bardzo nam sie podobało. Co zaś aqua parku to nie zdecydowaliśmy , gdyż upał
          był okropny a tam nie ma odrobiny cienia i dzieci wracające po całym dniu tam
          spędzonym były poparzone poprostu. Wolałam nie ryzykować. Poza tym
          wypozyczyliśmy samochód i zwiedzilismy cała wyspę. Autobusem wybraliśmy sie do
          Lindos i do Rodos. Wyspa nas zauroczyła i pewnie za parę lat wrócimy tam
          jeszcze.
          • aniab_24 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys 04.07.07, 21:07
            Postanowiłam Cię jeszcze pomęczyć :)) Wracając do Lindos... Czy autobusy
            zatrzymują się w jakiś "centrum" czy też trzeba dojść (bo znalazłam takie info).
            Jeżeli jednak jechalibyśmy autkiem to czy można je zaparkować w pobliży wejścia
            na Akropol?
            • Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys IP: 162.27.160.* 05.07.07, 08:48
              jezeli chodzi o lindos to centrum to male rondo :) pozostala czesc miasteczka
              to budynki z baardzo waskimi uliczkami nie ma szans wjechac samochodem ale
              wydaje mi sie ze droga na gore nie byla zbyt meczaca
              najgorsze ostatnie schody :) ciezko chyba z wozkiem jak masz ochote moge
              przeslac ci kilka zjdec z czerwcowego pobytu:)
              • Gość: d.biel Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys IP: *.chello.pl 05.07.07, 09:36
                samochód możesz zostawić na parkingu w poblizu zatoki św. Pawła. Ale autobusem
                dojezdzasz do takiego dużego parkingu dla autobusów i autokarów a tam możesz
                przesiąść się na autobus który dowiezie Cię bezpośrednio do centrum, skąd
                wyrusza sie na Akropol. Mozna też zejść na nogach. Droga prowadzi w dół więc
                nie jest jakoś specjalnie męcząca. co innego z powrotem;)A do samej góry na
                zamek za 5E (cena zprzed roku) można wyjechać na osiołku.
                • Gość: k_asia2 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec-wycieczka dookoła wys IP: 162.27.160.* 05.07.07, 09:42
                  nam udalo sie zaparkowac samochod prawie w centrum 200m od tego ronda z drzewem
                  na srodku
                  cena osiolka taka sama 5E, bilet na akropol natomiast 6 E
                  • aniab_24 dzięki dziewczyny 05.07.07, 17:44
                    Z osiołka chyba nie skorzystamy - to jakieś takie nie humanitarne. Poza tym
                    nóżki naszego malucha zaprawione w boju, niezły z niego piechur :)) Jeszcze raz
                    dzięki
                    • aniab_24 Re: dzięki dziewczyny 05.07.07, 17:45
                      Aha... a zdjęcia chętnie pooglądam. Jeżeli możesz prześlij na adres gazetowy:
                      aniab_24@gazeta.pl
    • Gość: .. Re: RODOS- hotel EVI Lipiec IP: *.rtk.net.pl 04.07.07, 19:29
      Nie wiem jak komuś mogło smakować jedzienie w EVI nie licząc śniadan przez 14
      dni zawsze to samo co najwyzej zmieszaja odpadki w inny sposób, lody dobre
      desery tez ale obiady i kolacje masakra po 3 dniach jadałem na mieście no ale
      ogólnie wszystko inne jest na dobrym poziomie hotel mily alkochole w opcji ALL
      strasznie słabe np wodka 30% piwo gora 3%, w stosunku do ceny hotelik ok, jest
      tu jeszcze jeden temat o EVI wystarczy wrzucic w wyszukiwarke tam jest duzo
      wiecej wypowiedzi i wszystko dokładniej opisane to dla tych ktorzy maja
      niedosyt Pozdrawiam
      • eryka16 Re: RODOS- hotel EVI Lipiec 06.07.07, 18:45
        bardzo dziękuję wszystkim gościom biorącym udział w naszym poscie oraz dziękuję
        za rady. bardzo chętnie obejrzę zdjęcia - mój adres : klinek200@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka