iviwawa 18.07.06, 19:22 Jak sie poruszac po miescie? Jak dojechac z lotniska do centrum? Co zwiedzac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuleczka53 Re: Helsinki - czy jest metro? 19.07.06, 08:22 Witam Dolączę się do pytania jak się poruszać po mieście. Będę w Helsinkach 1 dzień promem z Tallina. Slyszalem, że można tam wypożyczyć rower podobnie jak wózek w hipermarkecie (za 2 Euro). Czy to prawda? Z tego co wiem to metro tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka83 Re: Helsinki - czy jest metro? 19.07.06, 16:52 W Helsinkach jest metro, sa autobusy i tramwaje... ceny są dośc wysokie 3,60 lub 2,20 euro (zalezy w jakim regionie sie poruszasz)...z lotniska jezdzi autobus do centrum (bodajze 615, ale nie jestem pewna)... w samych Helsinkach do zobaczenia az tak duzo nie ma, ale zalezy kto co chce zobaczyc...dlatego polecam przewodniki... Odpowiedz Link Zgłoś
iviwawa Re: Helsinki - czy jest metro? 20.07.06, 20:04 Nie ma żadnego przewodnika :-(( Szukalam w necie (np. www.merlin), na stronie Pascala, w ksiegarniach (np. MPIKu). Nie ma przewodnika o Helsinkach a nawet o Finlandii. Jest tylko mapa. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka83 Re: Helsinki - czy jest metro? 19.07.06, 16:54 co do wypozyczania rowerow to rzeczywiscie sa takowe, w pieknym kolorze zielonym, nie wiem czy sa w supermarketach, widzialam takie stojace po prostu w centrum, niestety nie wiem tez ile kosztuja.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka53 Re: Helsinki - czy jest metro? 20.07.06, 08:46 Dzięki za odpowiedź! Hmm, mamy dość podobne nicki....:) Skoro są rowery , to pewnie się skusimy i pożyczymy, mam nadzieję, że będzie sprzyjająca temu pogoda... no i że akurat nie wszystkie będą wypożyczone Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Helsinki - czy jest metro? 21.07.06, 08:55 na rowery sie nie nastawijace , niby sa ale w miejscach gdzie zwykly turysta nie zawsze dotrze a poza tym nigdy ich tam nie ma, bo albo ludzie sobie"pozyczja" na dluzszy czas albo nie wiem co robia z nimi..wrzuca sie tam 2e ale nigdy nie wiedzialam zeby byly jakies wolne co do przewodnikow, ja mam przewodnik Pascala i polecam, nie ma problemu zeby go dostac , przynajmniej we wrocku jesli przyplywasz promem , wplywa on odrazu do centrum , a ze nie ma co zwiedzac:)nie musisz jezdzic ani rowerem ani autobusem, nogi ci wystarcza, wszystko co jest do zwidzania jest w zasiegu twojego wzroku:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka53 Re: Helsinki - czy jest metro? 21.07.06, 09:21 Hej Daria Dzięki za uwagi o rowerach, zobaczymy jak będzie... W Helsinkach naprawdę nie ma co zwiedzać??? Kurczę to po co ja tam plynę... Mam przewodnik Pascala z 2003 i w nim parę miejsc jest opisanych... może jednak coś się znajdzie ciekawego do zobaczenia. No i też jestem z Wroclawia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iviwawa Re: Helsinki - czy jest metro? 21.07.06, 17:08 W Wwie nie znalazlam przewodnika. Na www Pascala tez go nie wymieniaja (moze nie robili nowej wersji). Najwyzej sciagne info o Helsinkach z netu... Odpowiedz Link Zgłoś
skalny82 Re: Helsinki - czy jest metro? 15.05.07, 19:59 W sposób wredny spytam (sądząc po danych dotyczących wielkości miasta) - a piechotą nie da się tej wiochy... miasteczka... obejść ;) Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Helsinki - czy jest metro? 16.05.07, 13:29 jak pisalam wczensiej, centrum i owszem ale cala "wiocha" jest dosc obszerna:) Odpowiedz Link Zgłoś