Dodaj do ulubionych

WCZASY W GRECJI - ILE ZABRAĆ KASKI??

IP: *.dami.pl 13.08.03, 14:35
Jedziemy z mężem po raz pierwszy do Grecji - na 12 dni do Platamonas (Riwiera
Olimpijska). Mamy wykupione śniadania i obiadokolacje (oprócz napojów, za
które musimy płacić dodatkowo). Doradźcie proszę, ile trzeba zabrać kaski na
drobne wydatki tj. oprócz wycieczek fakultatywnych. Niedługo wyjedżamy i nie
mamy pojęcia ile zabrać kieszonkowego.
Pozdrawiamy i z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • czarodziejka1 Re: WCZASY W GRECJI - ILE ZABRAĆ KASKI?? 13.08.03, 15:05
      Aga, myślę, że 10-15 Euro na dzień na napoje i owoce powinno Wam starczyć.
      Oczywiście jeśli planujecie wycieczki itd. to jest to za mała kwota. Przejazdy
      autobusami, taksówkami, wypożyczenie samochodu kosztuje. Wejścia do zabytków
      też. Nie wiem czy nie musicie płacić za leżaki przy hotelu i na plaży (2,5
      Euro). Aby czuć się konfortowo, musicie wziąć to wszystko pod uwagę. Serdecznie
      pozdrawiam :)
    • vivawawa Re: WCZASY W GRECJI - ILE ZABRAĆ KASKI?? 13.08.03, 16:42
      ceny napojów do obiadokolacji są zaporowe
      woda 0,5l ok. 2 EUR
      wino stołowe 0,5l ok. 6-7 EUR

ale też trzeba kupić jakiś napój w sklepie, tu koszt jest niższy
      jakis owoc + lody
      mała przekąska w tawernie
      ewentualnie jakiś drink w pubie ok. 5 EUR, pifko ok. 3-4 EUR
      leżak i parasol na plaży - komplecik 2leżaki + 1 parasol to koszt ok. 7,5 EUR
      sejf w pokoju/ hotelu ok. 12-18 EUR (zależnie od długości pobytu)

na dwie osoby trzeba liczyć moim zdaniem ok. 300-400 EUR na te drobnostki
      trzeba też dodać koszt pamiątek, kartek do znajomych
      • Gość: Bebiak Re: WCZASY W GRECJI - ILE ZABRAĆ KASKI?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 20:11
        W lipcu na Kos w bardzo przyzwoitej tawernie podawano nam 1/2 litrowy kubek
        wina do kolacji: 3,20 e. Po tygodniu drugi kubek dostawaliśmy za darmo, bo nas
        tam - ku naszej radości - strasznie lubili:-))) Jakoś w/g mnie zdrożało
        wszystko w Helladzie (a dość często tam jeżdżę stąd moje obserwacje). Po raz
        pierwszy nie wyrobiłam się w mojej dniówce: 50 euro dla dwóch osób (nie mam
        kolacji w hotelu tylko w tawernach i sporo podróżuję, z tym zastrzeżeniem, że
        dyskoteki tudzież inny alkohol niż wino do kolacji mnie jakby nie dotyczy). Ale
        przecież zawsze tak spędzam wakacje w kraju bogów! Jeszcze na przełomie
        kwietnia/maja za przyzwoitą kolację dla 3-ech osób (z winem) płaciłam w Epirze
        ok. 30 euro, a na Kos dla dwóch osób - już średnio 26 euro. Jak się do tego
        doda koszty transportu (w tym promy), bilety wstępu tu i tam (od 2 euro do
        nawet 4 w Asklepionie na Kos) to po dwóch tygodniach robi się spora suma. Ale
        nic to: wrażenia wywiezione z Hellady warte są każdej ceny:-))) Pozdrowionka
        • Gość: Bebiak Re: Do Agi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 20:30
          Znalazłam kilka cen biletów w Twojego rejonu, z przełomu kwietnia/maja tego
          roku:
          - Dion: do parku archeologicznego razem z muzeum - 6 euro (od osoby);
          - Meteory: do każdego monastyru 2 euro od osoby, a monastyrów udostępnionych do
          zwiedzania jest sześć;
          - książka o Dion 5 euro (musiałam nabyć z uwagi choćby na piękne eksponaty w
          muzeum a tam nie wolno robić zdjęć);
          - odcinek autostrady (kurczę, ale nie umiem go określić): 1,40 euro;
          - kolacja dla trzech osób w tawernie Gorgona w Platamonas (nad samym morzem):
          29,25 euro;
          - mapy (mapy były diablo drogie bo nigdzie nie było tych zwykłych tylko jakieś
          takie bardzo porządne): 7,50 euro za sztukę.
          I przejedźcie Doliną Tembi (śliczna), zejdźcie w niej w dół w miejscu, które
          nazywa się Agia Paraskevi i przejdźcie przez most przerzucony nad rzeką Pinios
          (ładny spacerowo teren), i zajrzyjcie do górskiej wioski Rapsani (śliczna
          wioska, rewelacyjne wina i przesympatyczni ludzie!). Pozdrowionka serdeczne i
          wielu wrażeń. B.
          • Gość: zuzia Re: Do Agi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.03, 13:10
            wlasnie wrocilam z platamonas.miasteczko bardzo przyjemne :).wzjelam 500
            euro.Uwazam ze 300 na dwojke spokojnie wystarczy.jesli chcesz jakis informacji
            na temat tego gdzie najtaniej cos kupowac lub gdzie wykupowac wycieczki to
            zuzia@buziaczek.pl.Chetnie opisze ci platamonas :)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka