Dodaj do ulubionych

wycieczki na maderze

12.02.09, 09:34
Witam

Wybieram się w marcu na Maderę z Itaką i chciałam wiedzieć jak to
jest z tymi wycieczkami fakultatywnymi. Opłaca się je brać czy też
lepiej wziąc sobie taxi dookoła wyspy i ile to mniej więcej
wyniesie. Aha nie mam prawa jazdy także samochód odpada i stąd moje
pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 14:01
      Myślę ,że lepiej jest brać wycieczki z biura .Przewodnikiem jest
      Portugalczyk świetnie mówiący po polsku .Ja bylam w hotelu DON PEDRO
      BAJA . Zrobiliśmy sobie wyjazd do FUNCHAL TAXI z hotelu -w dwie
      strony ,to 50 euro .CAŁY dzień z biurem -miasto ,ogrody -to 35
      euro .Byliśmy też na wycieczce dookoła wyspy -polecam ,50 eur /os.
      Wyspa cudo .
      • monika-03 Re: wycieczki na maderze 12.02.09, 14:08
        dzięki, to chyba skorzystam z tych wycieczek. Ja wybieram się do
        Dom Pedro Garajau i to jest blisko Funchal także tam wybiorę się
        autobusem. pozdr
        • Gość: Irena Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 22:48
          Byłam w Dom Pedro Garajau - przystanek jest naprzeciwko hotelu więc absolutnie
          opłaca się samodzielna wycieczka do Funchal - bilet kupuje się u kierowcy, 1,65
          euro w jedną stronę. Jeśli mówisz po angielsku w stopniu średnio zaawansowanym
          nie opłaca się kupować wycieczek u rezydenta - w lokalnych biurach podróży jest
          o wiele taniej, pilot mówi po angielsku, małe grupy (8-15 osób), minibus
          podjeżdża pod hotel ok 8-9 rano i ok. 17 odwozi również pod hotel. Oferty biur
          są w recepcji, na stronach internetowych lub w Funchal, np. w biurze informacji
          turystycznej. Ja korzystałam z biura Madeira seekers - jednodniowa wycieczka po
          wschodniej części wyspy z lunchem - 35 euro (w pakiecie gdy wykupuje się więcej
          niż 2 wycieczki) a ta sama wycieczka z Itaką 55 euro. Polecam objazdowe
          wycieczki wschód i zachód wyspy i koniecznie wędrówki po lewadach, np. Calderaio
          Verde i Rabacal. W Funchal wjechać kolejką linową do Monte i zwiedzić ogród
          Monte Palace (drogo bo razem 20 euro ale warto).
          • monika-03 Re: wycieczki na maderze 13.02.09, 07:53
            OK, dzięki za wyczerpującą odpowiedź, tak się sklada że dosć dobrze
            mówię po ang także z dogadaniem się na pewno nie będzie problemu
            ale czy w Garajau ( czy są tam w ogóle inne biura)jest to biuro, z
            którego korzystałaś czy musze dotrzeć do Funchal i tam zrobić
            rezerwację?
            • Gość: Irena Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 19:14
              W Garajau nie ma żadnych biur turystycznych. Można zrobić rezerwację wycieczek
              przez internet - żadnych zaliczek, tylko wybierasz wycieczki, wysyłasz maila i
              drukujesz potwierdzenie. Ja nie byłam do końca zdecydowana więc na miejscu
              dzwoniłam do tego biura i też bez problemu umówiłam się na wszystkie wycieczki
              (płaciłam przewodnikowi w dniu wycieczki). Można też odwiedzić osobiście biura w
              Funchal, kilka jest przy promenadzie w porcie. Madeira seekers link:
              www.madeira-seekers.com
              • monika-03 Re: wycieczki na maderze 13.02.09, 21:32
                dzięki za linka, właśnie go przeglądam wszystko to mało skomplikowane na szczęście. Chyba jeszcze w Polsce zarezerwuje te wycieczki żeby na miejscu się nie stresować. Tylko jadę na tydzień i nie starczy mi czasu na wszystko zwłaszcza na lewady.Dzięki jeszcze raz
                • Gość: Irena Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 23:18
                  Ja też byłam tydzień. Mój plan zwiedzania wyglądał następująco:
                  sobota - autobusem do Funchal, zwiedzanie centrum, kolejką linową do Monte,
                  zwiedzanie ogrodu, zejście lewadą Bom Sucesso do Funchal (ok. 2,5 godziny po lesie).
                  niedziela - objazdówka z biura East tour do 17,
                  poniedziałek - odpoczynek, spacer do figury Cristo Rei w Garajau i do plaży
                  wtorek - lewada Queimadas-Caldeirao Verde z biura
                  środa - objazdówka z biura West Tour
                  czwartek - lewada Rabacal
                  piątek - rano do Funchal, po południu pojechaliśmy na lotnisko, niestety było
                  spore opóźnienie więc jeszcze spędziłam 2 godz. w Santa Cruz a potem do 23
                  koczowałam na lotnisku:/
                  Zobaczyłam większość wyspy i przepiękne lewady - naprawdę warto się wybrać bo
                  pokazują przepiękną przyrodę. Napisz swojego maila to wyślę ci linka do mojej
                  galerii z Madery na picasaweb.
                  Pozdrawiam
                  • monika-03 Re: wycieczki na maderze 14.02.09, 14:20
                    oto mój mail: monika.stasik@wp.pl
                  • g_shark Re: wycieczki na maderze 14.02.09, 22:49
                    Ja też bardzo proszę o namiary na galerię z Madery na picasaweb.
                    Mail:
                    g_shark@gazeta.pl
                    • aagulek Re: wycieczki na maderze 01.03.09, 23:03
                      witam, rowniez bede wdzieczna za dostep do galerii, zastanawiam sie
                      nad wylotem marzec/kwiecien, aagulek@gazeta.pl
                      • Gość: Magda Re: wycieczki na maderze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:33
                        Ja też wybieram się an Maderę. Mamy zamiar wynająć samochód i
                        zobaczyć wyspę . czy Ktoś moze orientuje się w cenach wynajmu i czy
                        warto wynajmować auto czy raczej zdac się na wycieczki biur ?Jeśli
                        moge prosić o dostep do galerii z wycieczki po Maderze to podaję
                        maila magpi73@tlen.pl

Pozdrawiam
                        • Gość: c# Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 11:27
                          Było już parę wątków na ten temat, przejrzyj archiwum. Wynajem to ok. 30€ za
                          dzień plus paliwo. Możesz zarezerwować sobie przez internet u dużych graczy
                          (Europcar, Hertz i chyba był też Avis) albo kombinować na miejscu. Zaletą
                          wynajmu u "dużych" jest możliwość odbioru i oddania samochodu na lotnisku w
                          Funchal. Jeśli jedziesz z wycieczką, wyślij wcześniej maila do hotelu - oni na
                          100% mają zaprzyjaźnione firmy wynajmujące samochody. Porównaj ceny i tyle.

Na pewno zorganizowane wycieczki wyjdą drożej, szczególnie jeśli możesz
                          podzielić koszty wynajmu na 3-4 osoby.

Oczywiście wycieczki zorganizowane mają też zalety - np. jeśli zamierzasz
                          przejść trasą "wysokogórską", to odbiorą cię z drugiej strony wyspy - nie musisz
                          wracać tą samą trasą. A przede wszystkim masz przewodnika, który nie pobłądzi,
                          pokaże co należy pokazać, opowie różne historyjki itp.
                  • Gość: Agnieszka Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 16:06
                    Witam serdecznie , w czerwcu jade na Maderę z Itaki do hotelu Vila
                    Gale Santa Cruz, mam pare pytań , czy ktoś był może w tym hotelu?
                    Jade na tydzień z jakich wycieczek skorzystać? mój angielski jest w
                    stopniu podstawowym i nie jestem pewna czy korzystac z biur
                    miejskich ? co warto zobaczyć , czy Porto Santo jest warte
                    poświęcenia 1 dnia? proszę o informacje , dziękuję , a może ktos
                    jedzie w tym terminie ??
                    • Gość: zula Re: wycieczki na maderze IP: *.chello.pl 06.07.09, 17:19
                      Napisz czy byłaś zdowolona z hotelu, bo też się tam wybieram,
                      pozdrawiam.
                  • Gość: nina Re: wycieczki na maderze IP: *.il.waw.pl 20.01.10, 10:59
                    ktore miejsca "niezbędnie" nalezy zobaczyć,które piki i lewady, gdzie najpiekniejsze widoki.Wypożyczamy samochod i bedziemy blisko zach.cz.Funchal, 6dni w lutym,w sobote karnawał,chyba nie mozna tego ominac?jeśli można poproszę o dostęp do galerii, ninaWJ@interia.pl
                  • Gość: maryla Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 09:47
                    hej wybieram sie na madere 30 marca prosze o rady co i z kim
                    zwiedzać ,jakie ciuchy zabrać czy może być zimno ,czy jest szansa
                    popływać
                    • yavorius Re: wycieczki na maderze 22.03.10, 12:32
                      > hej wybieram sie na madere 30 marca prosze o rady co i z kim
                      > zwiedzać

Samemu, a co - powie Ci przewodnik, taki książkowy.

##
                      > jakie ciuchy zabrać czy może być zimno ,czy jest szansa
                      > popływać

www.meteo.pt
                      • bogna71 Re: wycieczki na maderze 24.03.10, 10:15
                        Czy możesz po powrocie opisać, jak wygląda sytuacja na wyspie po
                        lutowej nawałnicy? Czy możliwe są wycieczki w góry? My wybieramy się
                        pod koniec lipca, kupiłam dwa dostępne na rynku przewodniki po
                        Maderze i planujemy wynająć samochód i trochę pozwiedzać wg.
                        książkowych wskazówek, możliwe tez, że wybierzemy się na jakąś
                        wycieczkę z Itaką, np. na Porto Santo.
    • Gość: gb Re: wycieczki na maderze IP: *.chello.pl 31.03.10, 09:25
      Wrocilismy wczoraj z madery. Zobaczylismy wszystko co chcielismy. Jedynie male
      utrudnienia na dwoch drogach- jedna zamknieta Antiqa 101 - to starsza trasa
      jednokierunkowa z s.vincente do porto moniz- alternatywa jest szybka droga
      tunelowa minus- nie ma widokow na ocean. Druga droga zamknieta jest w czesci,
      mozna dojechac tylko do punktu widokowego droga do CURRAL DAS FREIRAS. A reszta
      jechac i zwiedzac. Pogoda piekna, a madera no coz moim zdaniem nieco
      przereklamowana. Pomocne informacje ze strony www.madeiraislands.travel oraz
      przewodnik pascala i mapa 1:40 000. i z www.mojamadera.republika.pl
    • Gość: masz Re: wycieczki na maderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 21:21
      Obie drogi opisane w poscie powyzej byly juz zamkniete w ubieglym
      roku, wiec to nie wynik nawalnicy. Po prostu zamknieto je ze wzgledu
      na bezpieczenstwo.
      • Gość: gb Re: wycieczki na maderze IP: *.chello.pl 01.04.10, 23:43
        A to przepraszam, nie wiedzialam. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka