andre-50 23.09.08, 17:30 Jak kształtują się ceny na Krecie , może pamiętacie , interesują mnie ceny artykułów spożywczych i nie tylko , proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Travel Re: Ceny na Krecie IP: *.acn.waw.pl 23.09.08, 19:24 Jeśli chodzi o ceny artykułów spożywczych, wyróżnić można dwie kategorie sklepów: supermarkety sieciowe (Spaar, Carrefour, Lidl itp) oraz "Markety" dla turystów zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie plaż i hoteli. Ceny w tych pierwszych są zbliżone do cen w polskich supermarketach, ceny w tych drugich można określić jako "warszawskie w śródmieściu" czyli wyższe o ok 30%. Oczywiście są artykuły wyraźnie droższe są też tańsze (stosunkowo drogi jest nabiał, ale do przeżycia). Przyjmując przelicznik 1 EURO = 3,33 PLN, co daje 10 PLN za 3 EUR, po 2 tygodniach pobytu mogę śmiało stwierdzić, że ceny na Krecie (podobno wyższe niż w Grecji kontynentalnej) są porównywalne z polskimi. Aczkolwiek, tak wysokich cen produktów spożywczych, napojów, lodów, piwa, jakie widziałem nad polskim morzem na Krecie nie widziałem(np. pół litrowa butelka Coli, u nas 5 PLN, tam ok 0,9 EUR max 1,15 EUR) Odpowiedz Link Zgłoś
andre-50 Re: Ceny na Krecie 23.09.08, 20:47 Bardzo dziękuję za rzeczowe podejście do tematu i pozdrawiam , najbardziej interesują mnie ceny chleba serów ryb i itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Re: Ceny na Krecie IP: *.acn.waw.pl 23.09.08, 22:29 Chleb w "marketach" może być troszkę droższy niż u nas, ale też zależy które gatunki porównujemy. W "sieciowych" ceny jak w Polsce. Ceny serów chyba porównywalne, feta oczywiście tańsza niż u nas. Ryby świeże tylko na targach. Mrożone - nie wiem (nie widziałem). W tawernach świeże ryby to najdroższe danie (morze Egejskie jest wyeksploatowane). Jeśli chodzi o owoce morza (np w Rethymno) to jest to towar importowany z.Indii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fidel Re: Ceny na Krecie IP: *.aster.pl 24.09.08, 08:20 Targ w Iraklio: nektarynki 9,50, granaty - 3,00, fasola 3,00 - 5,00 (w zależności od odmiany)zielone oliwki (świeże) 4,00, gruszki - 4,00, cebula czerwona - 3,00 (ceny w euro za kilogram na podstawie zdjęć z targowiska). Pączki - dwa razy większe niż nasze(to może nie do końca takie pieczywo o jakie Wam chodzi, ale zawsze coś) od 1,30 (w supermarketach), przez 2,00 (plaża/hotel) do 2,60 (lotnisko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ankh Ceny Kwater IP: 62.180.229.* 24.09.08, 10:39 A ja jesli mogę prosić to proszę o podanie orientacyjnych cen kwater :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: Ceny Kwater IP: *.chello.pl 24.09.08, 14:51 Wszystko zależy od tego kiedy, gdzie i dla ilu osób. Ja dla naszej 4 (2 dorosłych i 2 dzieci) znalazłam już od 45E/doba w drugiej połowie czerwca. Warunkiem koniecznym dla nas jest basen i to ze słodka wodą, co podnosi cenę. Wybór jest naprawdę ogromny. POzdrawiam Dominika Odpowiedz Link Zgłoś