Dodaj do ulubionych

PIMPINELAS

27.09.04, 16:05
czy ktos wie co to za warzywo i jak sie nazywa po polsku?
Obserwuj wątek
    • xavier111 Re: PIMPINELAS 30.09.04, 12:08
      Wyglada na to ze nikt nie wie. Pytalem sie natywnych bo tez sie zainteresowalem
      i najbardziej konstruktywna odpowiedz jaka dostalem to "Pimpinela? Tak sie
      nazywala kotka mojej sasiadki".

      Ale fakt jest takie warzywo. Tylko chyba bardzo malo kto o nim kiedykolwiek
      slyszal, przynajmniej w Portugalii. A moze to brazylijskie jest?
    • little_angel Re: PIMPINELAS 30.09.04, 14:03
      Pimpinela - Pimpinella Officinalis - ziolo majace zastosowanie przy
      niestrawnosci . Ziolo jest równiez polecane osobom nerwowym, cierpiacym na
      bezsennosc.
      Biedrzeniec (Pimpinella), rośliny zielne z rodziny baldaszkowatych. W Polsce -
      biedrzeniec mniejszy (Pimpinella saxifraga), występujący na suchych łąkach i
      murawach.

      Anyż nazywany jest też Biedrzeńcem. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z
      Egiptu, Azji Mniejszej, Chin, Indii i obszarów basenu Morza Śródziemnego.

      Owoce anyżu mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku,
      lecz bardziej intensywny i słodkawy. W Polsce anyż został rozpropagowany przez
      zakon Benedyktynów.

      Zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne.
      Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do
      czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą
      znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem
      aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu,
      potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce
      morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek,
      syropów, likierów.


      Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy
      zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.


      Pobudza apetyt, reguluje trawienie.


      U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma
      właściwości wiatropędne i rozkurczowe.


      Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie
      wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg
      oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu
      oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.


      Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do
      nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy,
      pchły i kleszcze.


      Dojrzałe i wysuszone owoce powinny być zbierane pomiędzy lipcem a sierpniem.

      Zastosowanie do zanęt powierzchniowych i gruntowych. Dodawany jako przyprawa
      końcowa. Ma właciwoci zlepiające. Nie sycący, pobudza apetyt, przypiesza i
      ułatwia trawienie. Zalecany zawsze, gdy inne składniki zanęty są tłuste i
      sycące. Polecany szczególnie przy regularnym nęceniu. Ma także właśiwości
      uspokajające.
      anyż to ulubiony zapach płoci, świetnie wabi krąpie i ukleje.


      WYSTARCZY???:)
    • little_angel Re: PIMPINELAS 30.09.04, 14:11
      no i jeszcze znalazłam jakis przepis, ale nie znam portugalskiego i nie wiem
      czy smaczne:)
      Jeśli ktoś mógłby przetłumaczyć choćby troszeczkę to byłabym wdzięczna:)


      Doce de Pimpinela
      Felicia Sampaio
      Editora Culinária do Roteiro Gastronómico de Portugal


      Ingredientes:

      1,5 kg. de pimpinelas (chuchus)
      1/2 chávena de água
      1 kg. de açúcar
      1 pau de canela
      raspa de 1 limão
      Confecção:

      Descasque as pimpinelas, abra-as ao meio, retire o caroço e rale-as.
      Coloque as pimpinelas num tacho, junte o açúcar, a água raspa de limão e o pau
      de canela, misture bem e leve ao lume.
      Quando começar a ferver, reduza o lume, para cozer lentamente, mexendo de vez
      em quando com uma colher de pau.
      Quando estiver no ponto de marmelada, retire do lume, deixe arrefecer um pouco
      e meta nos frascos ainda quente.
      Depois de frio, cubra com papel vegetal molhado em aguardente e guarde-os.



      • xavier111 Re: PIMPINELAS 30.09.04, 15:39
        No wlasnie, ja tez znalazlem tez przepis i swiadczy on o tym ze pimpinelas to
        raczej nie jest zadne ziele w stylu anyzku. Zreszta nasion anyzku uzywa sie w
        Portugalii (gotuje sie kasztany razem z anyzkiem, mniam, niedlugo zacznie sie
        sezon) i nazywa sie to tutaj "erva doce". Natomiast przepis mowi ze moze byc
        zamiennie pimpinelas albo chuchu. A chuchu to takie brazyliskie warzywo/owoc,
        zielone i przypominajace gruszke (troche wieksze), jadalne po ugotowaniu. Wiec
        pimpinaelas, skoro uzywane zamiennie, musi miec cechy podobne do chuchu.
        • kraksa2 Re: PIMPINELAS 30.09.04, 15:57
          O kurcze czyli erva doce to po prostu i najzwyczajniej anyz? Mam mala ksiazke
          kucharska z portugalskimi potrawami i prawie w kazdym przepisie wystepuje erva
          doce, Szukalam, szukalam, i nie znalazlam, od dwoch lat mam te przepisy i z
          powodu braku tego dziwadla poddalam sie. A to dobre :D Mialam erva doce pod
          nosem, bo z racji swojego zamilowania do kuchni indyjskiej anyzu uzywam
          baaaaardzo czesto... :)
            • kraksa2 Re: PIMPINELAS 30.09.04, 23:04
              xavier111 napisał:

              > No nie da sie ukryc. Erva doce to anyzek

              A jak tak dla zasady sie sprzeciwie jednak ;D
              W moim badziewnym slowniku polsko-portugalskim autorstwa niejakich Śliwińskich
              jest napisane, ze anyzek to anis. I co pan Xavier na to? Jeszcze sprawdze w
              sinonimos... moment.
              O, zwracam honor, Xavier... erva-doce to inaczej anis :)))

              Krax
              • xavier111 Re: PIMPINELAS 30.09.04, 23:53
                Kraksa, to ty jeszcze uzywasz tego slownika Sliwinskich? Przeciez to jest
                beznadzieja. Uzywalo sie go dopoki nie bylo nic lepszego, a teraz jest przeciez
                slownik wydany ze dwa lata temu w Portugalii przez Porto Editora. Tez sa bledy
                oczywiscie, ale o nieeeeebo lepszy niz Sliwinscy.

                Ci Sliwinscy to nawet nie byli lingwistami. Mieszkali w Brazylii i przyszlo im
                do glowy zeby napisac slownik bo nie bylo. I napisali.
                • kraksa2 Re: PIMPINELAS 01.10.04, 01:24
                  Przeciez ja wiem, ze to beznadzieja, sem-chance po prostu ;) Jakos tak mi sie
                  carandiru przypomnialo...
                  Ale akurat ten mialam pod reka. Z polsko portugalskich slownikow i na odwrot w
                  ogole rzadko korzystam, mam porto editora, ale tylko port-port. i synonimy. A o
                  polsko-port innym niz Sliwinskich nie slyszalam. Badz laskaw mi takowy wskazac,
                  polke konkretnie :D
                  pozdro.
    • kraksa2 Re: PIMPINELAS 30.09.04, 22:47
      "tem casca verde e rugosa e tem alguns picos na casca, é uma verdura com muita
      agua"

      Tak o pimpineli napisal moj kolega z Madery. Znaczy ze to warzywo (bo to jest
      faktycznie warzywo) ma zielona skorke, pomarszczona, troche kolcow na niej i
      zawiera duzo wody.
      Ponoc jest tego mnostwo na Maderze, a na kontynencie wrecz przeciwnie.

      To teraz zgadujcie co to za cholerstwo :D
      Znaczy zgadujcie.... ja sama nie mam pojecia, wiec informujcie raczej.
      Pozdrawiam.
      Kraxa
    • assim XUXU 11.10.04, 02:21
      pamietam to warzywko pod nazwa XUXU z madery - chociaz w moim Pingo Doce (w
      lizbonie) teraz tez sprzedaja XUXU, ale z ameryki poludniowej, nieco inne.
      mialo to smak podobny do naszej kalarepy i rosnie na krzewach, albo bardziej
      trafnie: na pnaczach. Owoce sa zielone i maja malutkie wypustki, ktore
      wygladaja jak kolce, ale sa miekkie... I to prawda, na maderze jest tego od
      groma! I absolutnie nie mialo to anyzowego smaku...

      pozdr/m

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka