Dodaj do ulubionych

ventolin/pulmicort

08.01.11, 23:30
Co prawda myślałam, ze o astmie i lekach wiem już wszystko, jednak nie.
Także pytam Was jak stosuje się ventolin i pulmicort do nebulizacji bo już sama nie wiem czy dobrze go stosuję.
ventolin 1 mg, pulmicort 0.125
pulmicort cała ampułka wymieszana z solą fizjologiczną
a ventolin osobno sam ? Czyli połowa ampułki, czy całość?
Córka ma 2,5 roku. Od 3 tygodni nasilenie astmy, dziś na pogotowiu przepisany Encorton.
Głupieję normalnie.
Obserwuj wątek
    • olakinga Re: ventolin/pulmicort 11.03.11, 12:52
      my mieszamy 1 ampułka pulmicortu + 1 ampułka Ventolinu + trochę soli... ale moja astmatyczka ma 14 lat więc nie wiem czy przyda się moje info...
      PS: Encorton ? to bardzo silny lek a Twoja córcia jest jeszcze malutka - lekarz nie dał żadnej innej alternatywy ?
    • alin9 Re: ventolin/pulmicort 11.03.11, 19:38
      Nie jestem ekspertem:)Ventolinu nie stosowałam.Jednak leki do nebulizacji zawsze i wszystkim podawałam jednocześnie(choć wiem,że są różne zdania).Robiłam tak za zgodą lekarza.Dziwi mnie taka mała dawka pulmicortu.Przerabiałam kilkakrotnie encorton u młodszych dzieci ale nie polecam(nie było skutków ubocznych).Na jak długo zalecono encorton i czy jest niezbędny(objawy są aż tak dokuczliwe?)
    • dorek3 Re: ventolin/pulmicort 12.03.11, 15:26
      Ventolin odawny oddzielnie, wcześniej zadziała dokładniej tzn rozszerzy oskrzela i do takich dotrze dopiero p/zapalnyu Pulmicort. Czyli w zaostrzeniach jest to korzystniejsze. Później spokojnie można łączyć. to czy cała vzy pół amyłki zależy od dawki jednostkowej. Pewnie maz 2/5 czyli pół amułki. Jak na zoastrzenie to maleńka dawka.
      Jak na zaostrzenia dawka Pulmicortu rzeczywiście maleńka tym bardziej że zakłada się iż w nebulizacji 50% idzie w sufit. Dlaczego od razu encorton, a nie wiekszy pulmicort czy przjeście na silniejszy Flixotide?
      To zalecenia pulmonologa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka