15.02.18, 20:18
Witam mam pytanie na temat zapalenia oskrzeli, mój dwuletni synek miał zapalenie oskrzeli bez gorączki dostał ospamox, clemastinum, salbutanol, dicortinef bo ucho trochę brzydkie, po tygodniu nadal nie wyleczony , dostał salbutanol, nebud i ventolin do inhalacji przez ok tydzień leki się skończyły a on zaczął znowu kaszlec jak oddycha to słychać jakby mu coś piszczalo w środku, i tu pytanie czy może mieć nadal nie wyleczony te oskrzela. Lekarz powiedział jak nie przejdzie po 10 dniach to będą badania krwi tylko nie powiedziała na co, mam czekać tyle dni czy iść wcześniej na kontrolę, z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Oskrzela 15.02.18, 22:20
      Ospamox to słaby lek jeśli chodzi o oskrzela, bo zakładając że to bakteria, są duże szanse że to bakteria atypowa, czyli lepszy byłby makrolid - azytromycyna lub klarytromycyna. Z kolei te leki słabiej działają na ucho.
      Jeżeli leki się skończyły, to oczywiście idź do lekarza, świsty same nie przejdą. Potrzebna jest kontynuacja sterydu i ventolinu.
    • ewa.misko-wasowska Re: Oskrzela 16.02.18, 11:12
      Witam, konieczna konsultacja pediatry, zapewne trzeba będzie wrócić do inhalacji; do rozważenia też zmiana antybiotyku (na makrolidowy właśnie);
      pozdrawiam serdecznie
      • aagulkaa123 Re: Oskrzela 23.02.18, 18:18
        Dzień dobry byliśmy u pediatry osluchowo czysty dostaliśmy skierowanie na crp wyszło 1,8 a synek dalej kaszle suchy i męczący kaszel szczególnie na wieczór, już sama nie wiem co o tym myśleć wizytę mamy dopiero w poniedzialek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka