marzena123marzena 15.01.11, 14:08 Proszę o opinię o Śląskim Centrum Rehabilitacyjno-Uzdrowiskowym im. A.Szebesty w Rabce -Zdroju. Dawna nazwa Górnośląski Ośrodek Rehabilitacji Dzieci. Syn ma tam jechać sam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-81 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.01.11, 10:15 Dołączam się do prośby, Jadę w lutym z 3 latkiem. Odpowiedz Link
marzena123marzena Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.02.11, 16:58 Nie wiem czy jeszcze przyda się informacja. Tam jest ok, jedzenie dobre i dają dokładki dla dzieci z apetytem, w większości obiekt wyremontowany, z zabiegów basen, ćwiczenia i inhalacje, wszyscy tak samo, codzienne spacery.Ośrodek położony jest dość daleko od stacji pkp, lepiej wziąć taxi, bo trasa do ośrodka pod górkę ok. 2km.Dzieciaki mają na miejscu szkołę, jest biblioteka, pracownia komputerowa, jest coś w rodzaju przedszkola. Mój syn zadowolony. Odpowiedz Link
aniaz-w Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.02.11, 14:51 Moim zdaniem pobyt w sanatorium jest pomyłką dla dzieci z problemami górnych i dolnych dróg oddechowych. Byłam w zeszłym roku i mogę podzielić się swoimi odczuciami: -byłam z 4 latkiem w wyremontowanej części- standard Ok, jak się nie trafiło do narożnego pokoju, bo w narożnych była pleśń na scianach -efekt zlego remontu, -dzieci i rodzice -wszyscy!- spotykali się na stołówce i zabiegach, również te, które były chore, - po 1,5 tygodnia 90% było chorych, - kaszel w różnych stadiach rozwoju nie ustawał, - w przypadku choroby lekarze aplikowali : brak przedszkola, basenu, augumentin i inhalacje + płukanie gardła,izolatka tylko w przypadku ospy, o czym nie byli informowani rodzice, - na moim piętrze wszystkie dzieci były leczone wg tego schematu, - jedzenie nie było smaczne, aczkolwiek mój syn jadł, ale on lubi jeść, - drogo - dla opiekuna :D ale mały nie mógł być bez rodzica . Efekt - chorujący syn często zaczął chorować dużo ciężej i dużo częściej. Badania wykazały zakażenie mykoplazmą i RSV, czego wcześniej nie było. Jeśli Rabka, to tylko prywatnie i z dala od skupiska chorób jakim jest sanatorium Szebesty. Odpowiedz Link
ewra77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 21.03.11, 10:27 Dzięki za tego posta. Myślałam o wysłaniu córki do tego sanatorium. Ma astmę, ale ostatnio jest całkiem nieźle. Mało choruje. Generalnie kusił mnie ten codzienny korekcyjny basen, bo ma skrzywienie kręgosłupa. Niemniej jak ma młoda po sanatorium dopiero zacząć chorować to ja dziękuję bardzo. Pozdrawiam Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 02.04.11, 19:49 Mój syn był w Olszówce w Rabce. Za rok planuje dla niego ŚCR bo tam jest basen a syn na codzień ma rehabilitacje z powodu kregosłupa. Jakby co to Olszówkę polecam. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.04.11, 20:29 W Olszówce dzieci chore dostawały posiłki do pokojów, nosiły panie z kuchni. Nie przychodziły na stołówkę, na zabiegi ani na swietlice bez zezwolenia lekarza. Odpowiedz Link
mariab77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 15.05.11, 10:43 Proszę napiszcie jak wygląda plan dnia w tym senatorium. Czy oprócz stałych zabiegów mogę z dzieckiem wyjść sobie na miasto, czy spacery są wspólne? Czy trzeba wcześniej rezerwować sobie pokój tel? czy dopiero na miejscu? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jowall Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 10.03.11, 10:59 Witam, czy sa jakies nowe opinie, jadę z 4 letnią córka na turnus 12.05 -02.06. Czy ktos wybiera sie w tym terminie? Odpowiedz Link
bomblina Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 06.04.11, 18:48 Córka ma termin 5.07-3.06 i sama szukam informacji jak wygląda pobyt w sanatorium.Ale jak się zorientowałam to pół na pół -dobrze i źle. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.04.11, 16:31 A ja ci doradze = nie czytaj opinii. Ja odchodziłam od zmysłów czytając opinie o sanatorium do którego miał syn wyjechac na samodzielny wyjazd. Opinie straszne. Pojechałam, byłam tam z nim 2 tyg, potem został sam. Bardzo odmienne od opinii wyczytanych moje zdanie. Ja byłam zadowolona, syn zachwycony, chce tam jechac znowu ale teraz bedziemy celowac w ŚCR bo tam jest basen i mozliwa jest rehabilitacja w wodzie a to dla syna kregosłupa wazne. Odpowiedz Link
aniaz-w Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.04.11, 18:35 Przeciwciało - twoja opinia to też opinia. :) Ja przedstawiłam to co widziałam w SCR przez 3 tygodnie i jakie były skutki leczenia. Nie wypowiadam się o sanatorium w Dąbkach. Bo tam -jak Ty w SCR - nie byłam. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.04.11, 20:27 Masz rację, mój wpis to tez opinia. Chodziło mi o to ze naczytałam sie strasznych rzeczy a było naprawde bardzo ok. Debki mam nadzieje poznac niedługo bo czekamy na skierowanie. Ja po Rabce byłam zachwycona efektami u syna. Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.04.11, 13:49 Witam Jadę do tego sanatorium z 7 letnia córką w okresie 25.05-21.06., czy ktos jedzie tam w podobnym terminie??? Czy naprawdę to sanatorium jest takie okropne??? Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 20.04.11, 17:11 Ja jadę z dzieckiem w lipcu do Jagiellonki. Wczesniej by;lismy w Olszówce. Niestety do nadmorskich kurortów nie mamy szczęścia. Odpowiedz Link
mariab77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 15.05.11, 10:51 Proszę napiszcie jak wygląda plan dnia w tym senatorium. Czy oprócz stałych zabiegów mogę z dzieckiem wyjść sobie na miasto w wolnym czasie, czy spacery są wspólne? Czy trzeba wcześniej rezerwować sobie pokój tel? czy dopiero na miejscu? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 15.05.11, 19:04 Witaj W jakim wieku masz dziecko i kiedy jedziesz do sanatorium?? Ja jade z córcią 25 maja. Dzwoniłam tam i z tego co mi pani powiedziała, to jak będziemy spędzac czas wolny to jest kwestia dogadania. Są dwie opcje, pierwsza to taka że dziecko na dana godzine zaprowadza się na danae zabiegi i dziecko zostaje z resztą do dzieci przykładowo do popoludnia, a druga opcja, to taka, że sama odprowadzasz dziecko na wyznaczone zabiegi a wolny czas spedzacie z dzieckim, w dowolny sposób. Pozdrawiam Angelika Odpowiedz Link
mariab77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.05.11, 06:57 dziekuję:) Ja jadę dopiero w czerwcu. Moja córeczka ma 4 latka. Dziękuję za informację. Wiesz, czy pokoje sa przydzielane na miejscu, czy mozna je wczesniej rezerwować? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.05.11, 10:42 A którego czerwca?? Bo my będziemy do 21 czerwca:) Mi kobitka kazała zadzwonić tydzień przed przyjazdem i wtedy mi powie jakie pokoje są wolne, bo tydzień wcześniej ma dostać dopiero listę z NFZu. Ale czy telefonicznie mi zarezerwuje to na 100% nie wiem. Jutro będę dzwonić:)) Odpowiedz Link
mariab77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.05.11, 16:02 My dopiero zaczynamy 23 czerwca do 14 lipca.szkoda:( Miłoby było pojechać razem:) Dziękuję serdecznie za odpowidz. Jeśli będzioesz coś więcej wiedziała, to dla mnie wszelkie inf. dotyczące wyjazdu są cenne. Powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link
mariab77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac/ 17.05.11, 16:07 Andzia, a wiesz może czy pokoje są z łazienkami? Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.05.11, 10:10 hej Może być pokój z łazienką, albo pokój typu studio czyli 2 pokoje połączone korytarzem i wspólną łazienką. Ten pierwszy 49 zł a ten drugi 45 zł:) Pzdrrr Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.05.11, 10:11 Acha i niestety nie ma możliwości wcześniejszej rezerwacji pokoju:( Odpowiedz Link
kat_alergia Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.06.11, 13:25 kojarzy ktoś może hotel "argentyt" w dąbkach? mojealergie.pl/object/hotel__argentyt__dabki.html www.argentyt.interferie.pl/ Będę bardzo wdzięczna za opinie i informacje! Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 13.07.11, 13:52 Witam, czy jedzie ktoś od 04 sierpnia 2011 ? było by miło juz się z kimś wczesniej spiknąć. Magda 606 646 762 Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 10.04.12, 14:03 Ja byłam w Argentycie podobało mi się ale muszę przyznać, że Dukat ma lepszą organizację np zajęcia dla dzieci. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 18.08.11, 14:29 Napiszcie kto tam był. Mój syn ma tam skierowanie. Wyjazd za 2 mce. Odpowiedz Link
groundhog1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.08.11, 21:25 Witam, My właśnie dowiedzieliśmy się , że jedziemy ŚCRU w Rabce, turnus 27 października - 17 listopada. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Przeraża mnie ,jednak że to taki moloch... Wcześniej byliśmy w Rabce w Cegielskim i w Szczawnicy, było ok. Czy ktoś mógłby coś więcej napisać na temat tego sanatorium? Jak wyglądają pokoje, co jest na ich wyposażeniu? Wiem tylko, że ostatnio były wyremontowane. Jak to jest z przedszkolem? Czy są organizowane jakieś atrakcje dla dzieci, wycieczki? Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.08.11, 10:23 Witam Ja byłam z córcią 27 dni w czerwcu tego roku. Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolona, moja 7letnia córcia zresztą też:) Byłyśmy na oddziale A mimo, a córcia przynależała do oddziału B3 (czyli bez opieki). Jednak byłam z nią bez żadnych problemów na oddziale A. Oddział ten jest faktycznie wyremontowany, pokoje są czyściutkie. Panie sprzątają pokoje co drugi dzień. Łożka nowe drewniane, choć my akurat trafiłyśmy na pokój z jednym łóżkiem drewnianym a drugim takim starszym, ale dało się przeżyć:) W pokoju łazienka, bardzo fajna. Faktycznie budynek jest ogromny, korytarzy co nie miara, ale tylko na początku to wszystko wydaję się takie przerażające. Później to już mały pikuś:) Przedszkole jest MEGA fajne- naprawde superrr, extra wyposażone, Panie przemiłe-naprawdę duży plus. Choć jak my byłyśmy w czerwcu to więcej wolałyśmy przebywać na dworze, w końcu po to przede wszystkim tam pojechałyśmy. Klimat córce służył niesłychanie na plus:) Zabiegów nie było dużo:( i od obiadu miałyśmy już czas wolny, ale ja przede wszystkim byłam nastawiona na zmianę klimatu i to było dla mnie najważniejsze. Minusem są przede wszystkim wczesne pory posiłków zwłaszcza kolacji: Śn. 8,00, Obiad 12,30 a kol. już 17,30-stanowczo za wcześnie. Do centrum jednak jest stamtąd spory kawałek-spacerkiem 20-30-min, więc czasami nie wracało się na kolacje bo póżniej nie chciało by się iść już z powrotem:) To chyba tyle co mi do głowy przyszło:) Polecam mieć swój czajnik i swoje żelazko- ja miałam swoje i byłam bardzo zadowolona, w przeciwieństwie do mam, które po żalezko musiały zapisywać się w kolejke.Pzdrrr Odpowiedz Link
groundhog1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.08.11, 14:45 Dziękuję bardzo za informację , w końcu jakieś konkrety i to pozytywne :) Mój synek ma 5 lat więc jedziemy na oddział A. Mam jeszcze kilka pytań: Czy w sanatorium były organizowane jakieś wycieczki, czy raczej czas wolny trzeba organizować sobie samemu? A czy w sanatorium jest pralnia? A jak z basenem, dowiedziałam się, że basen dla dzieci jest 2 razy w tygodniu bezpłatnie, a czy wie Pani może czy można korzystać z niego również dodatkowo, nawet odpłatnie?. A i czy w pokojach są telewizory, czy zabrać laptopa... wieczór bez bajki, nie da rady...:) Pozdrawiam, Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.08.11, 15:34 Wiedziałam, że wszystkiego zapomniałam napisać:) No właśnie ogrooomnym minusem jest brak tv w pokojach, jest tylko na każdym piętrze ogólnodostępny tv, także laptop jak najbardziej wskazany:) Jeśli chodzi o wycieczki, to TAK-są organizowane. Na stołówce jest tablica ogłoszeń, na której wywieszane są informacje o organizowanych wycieczkach pieszych, przejażdżkach brydżką, wyjazdach na baseny termalne, wyjściach do teatrzyku dla dzieci itp... Basen jest 2 razy w tygodniu po 30 min-bezpłatnie. Wiem, że można zapisać dziecko odpłatnie na lekcje pływania, więc może na dodatkowy basen również. Nie ma pralni, pozostaje pranie w łazience, najgorzej jest z suszeniem, bo nie ma zbytnio gdzie suszyć:( w niektórych pokojach za oknem są na kratach zamontowane sznureczki, ja akurat sama sobie musiałam zamontować, bo akurat nie miałam. Z dolnych okien są powyjmowane klamki, więc najlepiej zagadać z Panem z działu technicznego na dole, a na pewno 1 klameczkę udostępni:) Kuchnia jest ogólnodostępna na korytarzu. Ja ogólnie byłam zadowolona, było czysto, pokoiki ładne, jedzenie smaczne-choć niektórzy narzekali, że za małe porcje, ale dla mnie i dla mojej córci było w sam raz:) Jak coś jeszcze proszę pytać. Odpowiedz Link
groundhog1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.08.11, 21:09 Dziękuję raz jeszcze za wszystkie informacje. Zmartwiło mnie trochę , ze mało zabiegów, myślałam, że jak takie duże Centrum, z taką bazą to przynajmniej zabiegi będą w dużej ilości (choć nie wiem czy ilości nie narzuca NFZ). A jakie zabiegi dostają dzieci " w standarcie"? Z brakiem pralni to żenada, taki obiekt i jej nie ma. Zarówno w Cegielskim w Rabce, jak i w Szczawnicy pralnia była i odpłatnie można było wyprać rzeczy. Trudno zapakować ciuchy, które starczą na 21 dni, zwłaszcza, że dzieci lubią się brudzić... Cóż w najgorszym wypadku zapytam w Cegielskim ( albo innych sanatoriach) czy mogę " gościnnie " skorzystać z pralni. Generalnie jestem rozczarowana wyposażeniem pokoi, fajnie , że są wyremontowane i czyste, to oczywiście podstawa, ale , że nie ma czajników i TV to w dzisiejszych czasach aż dziwne. Dobrze , że wiem to wszystko, jestem przygotowana, więc przyjadę do Rabki " objuczona jak wielbłąd" we wszystkie konieczne a brakujące rzeczy:) Jak przyjdzie mi jeszcze coś do głowy, będę pytać:) Pozdrawiam, . Odpowiedz Link
andzia1722 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 24.08.11, 11:32 Zgadza się, że w dzisiejszych czasach brak tv w pokojach to bardzo dziwne, ale co zrobić. Co do pralni, to ja prałam nasze rzeczy na bieżąco, więc zbytnio mi tej pralni nie brakowało, a i ciuchów miałyśmy sporo na zmianę także nie było tak źle. Moja córcia miała 2xtyg.- basen, od pon do czw.- gimnastyka po 20 min, od pon do sob. inhalacje solankowe po ok.10 min, lampy Bioptron i materac. Tyle było wszystkich zabiegów. Może Twoja pociecha będzie mieć ich więcej, tego nie potrafię powiedzieć. Będziecie na oddziale A, więc może tam będzie troszkę inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
beaszcz1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 28.10.11, 21:18 Jesteśmy obecnie w gord na oddziale A. Pokoje fajne, czyste. Jedzenie takie sobie, jak dla dorosłego to małe porcje. Telewizor na korytarzu na piętrach ale tylko TVP1 i 2. Zabiegi codziennie ale mało. Dokładnie takie jak u andzia1722. Pralki jeszcze nie ma na tym oddziale ale ma być-odpłatna. W kuchni ogólnodostępnej tylko lodówka i czajnik. W pokoju szklanki, łyżeczki i talerzyki. Internet wifi raczej na korytarzu bo w pokojach nie łapie zasięgu. Dużo schodów, korytarzy do pokonania. Niedaleko sklep spożywczy, park, bankomat, a na terenie gordu mały kiosk z różnościami. Przedszkole fajne, dobrze wyposażone od 9 do 13tej. Szkoła od 8 do 11.15. Minusem wielkim jest brak świetlicy dla dzieci. Trzeba wziąć dużo swoich zabawek żeby się nie nudziło bo pozostaje bieganie po korytarzach. W parku fajny plac zabaw, coprawda jeszcze zamknięty ale dzieci już się tam bawią. Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.04.12, 17:25 WITAM,ILE CZEKA SIĘ OD ZŁOŻENIA WNIOSKU DO WYJAZDU? Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.04.12, 21:28 Ja czekałam na wyjazd z dzieckiem 10 m-cy w łódzkim nfz ale koleżanka z Poznania też tyle samo. Z tym, że byłyśmy w zeszłym roku więc musi upłynąć 12 m cy od poprzedniego skierowania. Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 18.04.12, 20:15 Witaj Ja wybieram się tam w czerwcu z synkiem 4 latka a drugi 12lat. Jak tam jest z praniem ubran, słyszałam że tv nie ma w pokojach czy mozna wziąść ze sobą mały telewizorek chyba ze jest wifi .A jak jest z jedzeniem .Pozdrawiam Odpowiedz Link
tralata2 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.07.12, 08:55 Witam, mam pytanie czy w pokojach są czajniki i tv? Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.08.12, 11:29 Witam czy jedzie ktoś w dniach 28.08.2012-24.09.2012 do ścru w rabce z dzieckiem 7-8 letnim.Napiszcie proszę i pozdrawiam Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.04.13, 16:14 Witam wszystkich. Chciałam zapytać czy ktoś ma nowe, informacje na temat sanatorium ŚCRU wa Rabce. Wybieram się w tym roku (2013!) z 5 letnią córką. Czytałam różne opinie ale większość jest z 2011 roku. Ile trzeba czekać jak wysłałam skierowanie do NFZ? Jakie są ceny.Czy jako opiekun mogę mieć jakieś zniżki? Czy jest jakiś plac zabaw? albo miejsce zabaw dla dzieci w razie niepogody ? Bardzo proszę o " świeże informacje " z góry dziękuje Odpowiedz Link
avalon1975 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.08.11, 09:28 Czesc , Cześć jadę do SCRU w tym samym terminie z moim 4-letnim synem :) Będę wdzięczna za wszelkie informacje - po raz pierwszy jedziemy do sanatorium :) Odpowiedz Link
kala_888 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 09.09.11, 13:44 Witam! My także jedziemy Do GORDU 27 pażdiernika. Trochę jednak boje się o pogode, jadę z moim 3 latkiem pierwszy raz do sanatorium, kompletnie nie wiem co zabrać. Bardzo proszę o rady!!! i czekam na odpowiedzi, pażdziernik juz za pasem;-) Odpowiedz Link
groundhog1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 09.09.11, 15:03 Nie ma się czego bać :) Ja w zeszłym roku byłam z synkiem w Szczawnicy też w listopadzie i pogoda była piękna , dwa tygodnie słoneczna ciepła jesień, ostatni tydzień śnieżna zima. Mam nadzieję, że w kontekście deszczowego lata, ta jesień będzie ładna. Trzeba zabrać ubrania i na jesień i zimę (w tym też kombinezon), kila par butów, ( na wszelki wypadek jak by się przemoczyły). Sportowe ubrania - dres trampki itp, nie wiem czy w GORD jest dla dzieci gimnastyka w " standardzie" ale nawet jeśli nie to w sportowych ciuchach dzieciom jest wygodniej. Nie do końca jasna jest kwestia pralni w GORD, jedna mama pisała, że jest, druga, że nie, w każdym razie nawet jeśli jest to chętnych jest zawsze sporo więc lepiej jest mieć więcej rzeczy na zmianę. W GORD mają basen, więc koniecznie klapki, kąpielówki, czepek (dla mamy też , bo nie wiadomo, czy dzieci b`edą miały samodzielne zajęcia czy z opiekunem) Dobrze mieć własny czajnik i kubek,tak aby swobodnie zrobić sobie herbatę w pokoju, ja tak preferuję nawet w przypadku wspólnego pomieszczenia kuchennego. Żelazko, też się przydaje. Zabawki, książeczki koniecznie, nie szkodzi , że jest przedszkole, czynne tylko do jakiejś godzinny, a później dzieci bawią się razem więc warto wnieść coś do wspólnej zabawy. Zabawki przydają się również gdy dziecko się rozchoruje i musi siedzieć w pokoju. Koniecznie leki, które dziecko przyjmuje na stałe i " typowe leki" przy jego infekcjach. ( my typowo przy infekcjach dostajemy ventolin i flixotide bez względu na dodatkowe leki) Warto też rozważyć zabranie laptopa w GORD nie ma telewizorów w pokojach. Byliśmy już w Rabce i to naprawdę fajne miejsce na pobyt z dzieckiem - jest teatrzyk, kino, fajny park z placem zabaw, konie - byle pogoda dopisała :) Pozdrawiam, Odpowiedz Link
beata3x Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.08.11, 11:27 witam jade z córką 7-lat w pazdzierniku. Mam pytanie o szkole : na jakim poziomie jest pierwsza klasa ? boje sie ze corka przez ten miesiąc narobi sobie zaległosci, ze straci chęć chodzenia do szkoły po powrocie .... :( Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 23.08.11, 15:33 Mój syn ma termin na październik. O szkołę nie martw się. W co prawda innym sanatroium ale syn miał nadrobione w stosunku do swojej klasy. Dzieci mało, praca prawie indywidualna. Będe tam na kilka dni ale chyba poza sanatorium bo taniej wyjdzie wynając kwatere. Syn bedzie na oddziale. Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.08.11, 22:02 Witam, wróciłam w tym tygodniu z Gordu. Było ok pogoda co najważniejsze nam dopisała. Byłam na oddziale A z dzieckiem. Miałam jedynkę bo przyjechałam dzień wcześniej nocleg 1 od 49 zł koszmar ale przynajmniej byłam sama w pokoju. Z tego co się dowiedziałam to pielęgniarki rozdzielają pokoje tydzień wcześniej i wcale na nie obwiązuje kto pierwszy ten lepszy:) Ja miałam ogromny z łazienka z oknem a obok też jedynka a klitka i ciasnota. Jak coś to polecam 1/11. Co do pralni to jest pralka i suszarka na poziomie basenu. Koszt prania 10 zł suszarka do prania bezpłatna. Zabiegi chyba wszystkie takie same dla dzieci ale w sumie ok grunt, że mały chodził dzielnie i oby to pomogła na nadchodzące infekcje. Co do posiłków to małe porcje w miarę smaczne bo jednej awanutrze poprawiło się i nawet pojawiły się dokładki. Z minusów lekarz nie wypisuje recept choć jest to niezgodne z kontraktem jak się dowiedziałam w NFZ ale nie dało się pani doktor niczym przekonać. Zapisuje leki takakie jakie mają w sanatorium więc wszyscy byli leczeni tym samym. Polecam zabrać swoje oprócz tych co na stałe dziecko bierze. Bo np. pulmicordu nie ma i jedna matka ściągała z domu pociągiem dla dziecka. Wycieczki są super pani przewodnik organizowała: Zakopane, Nidzice + Słowaca, termy Szaflary, Habówkę. Grill była 2x. Park zdrojowy jest w remoncie pojawiają się nowe place zabaw bo teraz jak byłam czynny był tylko jeden i naprawdę było tłoczno. Panie pielęgniarki sympatyczne niby w pokojach od 20 ale nikt nie sprawdzał :) Ja wybieram się do Rabki znowu za rok :) pozdrawiam tych co teraz jadą miłego pobytu Magda Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.08.11, 22:22 Mój syn pojedzie samodzielnie w paździierniku. Ja byłąm z młodszym w Jagiellonce. Było fajnie. Odpowiedz Link
groundhog1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.09.11, 20:05 To nie byłaś w pokoju z dzieckiem? Sądziłam, że dzieci są w pokojach z mamami, tak wynikało ze wcześniejszych wpisów. Ja nie wyrażam sobie, że mój syna ma być osobno. Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 09.09.11, 14:07 Nie oczywiście byliśmy razem w pokoju. Tak to też bym sobie nie wyobrażała. Niefortunne sformułowanie mi wyszło. Odpowiedz Link
kajluna84 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 24.10.11, 18:59 witam, chcialabym sie spytac czy ktoras z was byla tam z dzieckiem powyzej 7 lat? moj synek w lipcu skonczyl 7, bedzie teraz starac sie o sanatorium, chcialabym pani doktor zaproponowac to ale nie wyobrazam sobie zeby on pojechal sam, nawet jesli wyjazd bedzie w przyszylym roku, bo wiem ze na ten rok to juz nie ma szans a on rocznikowo bedzie mial 8 to wolalabym go nie zostawiac samego Odpowiedz Link
kasiad522 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.10.11, 10:26 Witam serdecznie proszę napisać czy była Pani na tym oddziale w Rabce. Jakie relacje? Mój syn ma jechać od 04-31.12.2011r. Pozdrawiam Kasia (kasiad5-22@o2.pl) Odpowiedz Link
kajluna84 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.10.11, 11:26 a do ktorej z mam to pytanie? bo my dopiero czekamy na przydzial, a zaznaczone przez pania doktor jest wlasnie to sanatorium. chcialam sie spytac dlugo pani czekala na termin? i z ktorego wojewodztwa pani jest? Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.10.11, 13:03 Witam, myśmy z małoplski czekali przy złożniu papierów w połowie grudnia do połowy czerwca. Akurat nam ładnie wakcje zorganizowali :) Odpowiedz Link
polinka_to_mi_sie Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.10.11, 11:40 Witam wszystkich, wlasnie dostalam decyzje z NFZ ze jedziemy na turnus w terminie 8.12-29.12.2011 do sanatorium ŚCRU w Rabce Zdrój. Jade z dwójką dzieci - córka 6 lat, synek 4 latka. Czy ktoś jedzie w podobnym terminie? Jedziemy po raz pierwszy i mam sporo obaw. Zastanawiam się tylko jak to jest z tymi zabiegami, gdy dziecko nie do końca bedzie chciało wspołpracowac... Odpowiedz Link
kasiad522 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 30.10.11, 11:35 Hello, Mój syn (8lat) jedzie sam w terminie od 4-31.12.2011r. również po raz pierwszy. Ja postaram się dojeżdzać co weekend, ale dobrze jest mieć dodatkowy kontakt z którymś z rodziców co jest na miejscu. Pozdrawiam. Kontakt do mnie kasiad5-22@o2.pl Odpowiedz Link
carla001 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.11.11, 09:23 Witam, ja również jadę z 4-letnią córką od 8.12-29.12. To nasz pierwszy raz i też się trochę stresuję. Zaczynam myśleć, w co się spakować na 3 zimowe tygodnie??? Moja jest przyzwyczajona do inhalacji, więc z tym nie mam problemu. Dzwoniłam tam i miła pani wszystko mi wyjaśniła - polecam zatelefonowanie w razie wątpliwości. Ale i tak wszystkiego dowiemy się na miejscu. Ja bym chciała wykupić jej naukę pływania na miejscu - oczywiście, o ile będzie zdrowa. No, i te święta w górach - sama z dzieckiem, trochę mnie wytrąciły z równowagi. Mamy, które jadą w tym terminie, co my, zachęcam do kontaktu - nie stresujmy się i sprawmy, żeby dzieciakom i nam było tam fajnie :) carla001@interia.pl Odpowiedz Link
rmarczewski Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.01.12, 13:05 Witam, ja również jadę do tego sanatorium z dwójką dzieci (syn 4 latka i córka 7 lat) w terminie 30 stycznia-26 lutego 2012 r. Może jeszcze ktoś z was jedzie na ten turnus? Mam jeszcze pytanie, czy przed wyjazdem należy zrobić dzieciom badania krwi i moczu, coś takiego mam podane w skierowaniu. Pytam, bo moje bardzo boją się pobierania krwi, więć jeśli nie jest to konioeczne to nie będę ich "męczyła". Czekam na info jmarczewska@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
jowall Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.01.12, 14:45 witam ja jadę z córką 5 letnią na turnus od 26 stycznia do 16 lutego. Badań nie trzeba robić, wystarczą te załączone do skierowania. Proszę o kontakt na adres jowall@o2.pl. Odpowiedz Link
jolisia-misia Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.01.12, 13:08 Witam, ja dzisiaj dostałam info., że mam wyznaczony termin do Rabki od 8.03 do 29.03. Jadę z 5-cio letnim synem z Warszawy. Może ktoś jedzie w tym terminie to proszę o kontakt na maila gazetowego. Powiem szczerze, że troszkę się rozczarowałam terminem, liczyłam na luty, no ale nie wybiera się. Proszę o aktualne i ważne informacje, żeby się dobrze przygotować do pobytu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
angraj Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.01.12, 15:42 Jadę do Centrum z córką (7 lat), w terminie od 27 lutego do 25 marca. Może ktoś jedzie, w tym samym czasie, proszę o kontakt angraj81@wp.pl Odpowiedz Link
agnieszka7300 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 28.01.12, 14:50 Witam! Wraz z 4 letnim synkiem jadę do Rabki - Śląskie Centrum Rahabilitacji, w terminie 8.03. - 29.03. Mieszkam tuż pod Warszawą. Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.02.12, 21:27 HEJ! Mieszkamy również w mazowieckim, między Płońskiem a Płockiem i również mamy turnus od 8 do 29 marca. Jadę z 5 letnim synem ze skierowania i muszę zabrać jeszcze drugiego 21miesięcznego synka. Jadę po raz pierwszy i nie mam pojęcia co i jak!!! A czym planujesz dotrzeć na miejsce? Różne opinie są wypisane ale myślę że jakoś to ogarniemy a najbardziej obawiam się tego żeby w czasie turnusu chłopaki nie wyłapali żadnej choroby a wiadomo, że to będzie całe skupisko wirusów i bakterii! Odpowiedz Link
bob.budowniczy Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 24.02.12, 08:32 Jak wrócicie to bardzo proszę opiszcie co i jak. Ja dostałam to sanatorium po Was, od połowy kwietnia. Będę wdzięczna za informacje i porady. Odpowiedz Link
a.j_77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 24.02.12, 21:37 Witam, Ja takze prosze o informacje. Jade z synem w kwietni,u dokladnie turnus mamy od 12 kwietnia. Jakie sa pokoje?matka z dzieckiem dostaje osobny pokoj? jak wyglada kwestia pralki? z poprzednich postow wywnioskowalam, ze jest jakies przedszkole. jak to wyglada?jakie sa zasady zostawienia dziecka? czy jest jakis dostepny parking na terenie sanatorium? jak wyglada pobyt w rabce?( ja nie bylam nigdy w tym miescie) czy jest gdzie chodzic na wycieczki/spacery? jest jakis sensowny plac zabaw na terenie sanatorium? Ania a.j_77@gazeta.pl Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 25.02.12, 12:22 Przedszkole jest duże i swietne. Pracuje jak noramalne przedszkole, nie jest odpłatne jak np w Dabkach. Zawożę syna w poniedziałek na turnus to rozejrze się dokładnie. Dla maluchów jest mały basen, fajna sala gimnastyczna. Znajome które tam były wróciły zachwycone. Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 10.04.12, 14:37 Byłam w Dąbkach dwa razy i bardzo jestem ciekawa, w którym to sanatorium przedszkole jest płatne....??? Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.02.12, 15:21 HEJ! Mam prośbę do pań jadących do sanatorium w kwietniu, żeby po powrocie opisały co i jak, jakie warunki, czy jesteście zadowolone i jak najlepiej przygotować się do wyjazdu. Mieliśmy jechać od 8 marca ale mamy przesunięty termin od 3 maja. Czekam na Wasze opinie i wrażenia! Miłego i aktywnego turnusu! Odpowiedz Link
alenan Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.03.12, 11:57 Też się wybieram z dwójką moich chłopaków (6,5 i 4,5) na turnus od 8 marca. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Ja będę z nimi tylko 5 dni, potem teściowa, potem mąż... ale myślę, że sobie poradzą z aklimatyzacją. Mam tylko pytanie, czy cały dzień jest zaplanowany przez ośrodek? Wiem, że to pewnie banalne pytanie, ale nigdy nie byłam w sanatorium ;) Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.03.12, 20:53 do aienan piszesz, że jedziesz z 6,5 letnim synem a on jedzie jako samodzielny czy pod opieką bo z tego co wiem to dziecko do 6 lat może jechać z opiekunem a powyżej samodzielnie Odpowiedz Link
annbus Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 10.03.12, 12:31 dopóki dziecko nie skonczy 7 lat jedzie z opiekunem.Ja byłam w Rabce w śląskim Centrum w zeszłym roku.Byłam bardzo zadowolona i miałam nadzieję,że w tym roku też uda mi się tem załapać.Niestety dostałam Szczawno Zdrój :-( W Rabce jest Pani, która zajmuje się dodatkowymi atrakcjami,ale to nie jest codziennie.W zasadzie na co cień trzeba sobie zorganizować czas.Ja byłam w czerwcu,więc nie było problemu.Do południa zabiegi i przedszkole( super panie,super zabawy dla dzieciaków),po południu można iść na basen,a dziecku wykupić lekcje pływania,jest rabkoland no i spacery w pięknym parku zdrojowym.Pani Małgosia(ko-wiec :-)) organizowała wycieczki do Zakopca,Niedzicy,na termy do Szaflar, było malowanie na szkle,wyjście do rabkolandu,zajęcia garncarskie.Wszystko dodatkowo płatne.Ale było super.Żałuję niezmiernie,żenie wróce tam w tym roku. No,tylko jedno ale...Jedzenie beznadziejne. Pozdrawiam i życzę samych miłych wrażeń i ładnej pogody. Aha -jest na oddziale internet free.Warto zabrać laptopa.w pokojach brak tv,a oglądanie na korytarzu w przejściu nie jest komfortowe. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.06.12, 15:01 hej ja mam pytanie czy coś się zmieniło ja byłam w tamtym roku(2011) i jedzenie było tragiczne,pani ordynator jeszcze gorsza. Zabie również fatalne dzieic dostawałay po zabiegach wszy, brudno w pokojach gdzie były zabiegi. Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.04.12, 17:34 witam ,długo czekaliście na termin od złożenia wniosku Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 18.06.12, 11:23 Witam jedę z 8 letnim synem do ścru rabka w terminie 28.08-24.09.2012.Może też ktoś jedzie w tym samym czasie z dzieckiem w podobnym wieku napiszcie. Odpowiedz Link
lucyperek6 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 18.08.12, 17:46 Witam. Moja córka jedzie w tym samym czasie od 29.08. do 29.09 ale ma 10 lat . Pani będzie przebywala z synem na turnusie? To jest pierwszy wyjazd do sanatorium? Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 20.08.12, 07:53 Witam tak ja jadę z synem bo nie chce zostać sam.Dzisiaj będę dzwonić czy dostanę pokój.A pani też jedzie z córką . Odpowiedz Link
lucyperek6 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 20.08.12, 12:08 Nie mam takiej możliwości więc tylko ją zawozimy.Zresztą córka już raz była w sanatorum też sama tylko w Rymanowie Zdroju. Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.09.12, 10:31 Witam,właśnie wróciłam z Ścru w Rabce turnus 28.08-24.09.2012.Byłam z 8 letnim synem.syn należał do oddziału B3 a mieszkaliśmy na oddziale A .To był mój piąty pobyt w sanatorium i najgorszy z wszystkich.Zabiegi nie zlecał lekarz tylko pielęgniarki wszystkim na dzień dobry wręczały kartki z 3 zabiegami dla każdego te same nieważne kto na co był chory ,dla mnie to niedopuszczlne ,zresztą co to za zabiegi:gimnastyka ,basen i inhalacja.ruga sprawa to pielęgniarki na oddziale B3 to jeszcze jakieś ludzkie ,ale na oddziale A to porażka ,wszystkie bez wyjątku niesympatyczne,po prostu wstrętne baby,gdy człowiek zgłaszał jakiś problem to była wielka obraza i robiły wielką łaskę o wszystko.Jeśli chodzi o stołówkę to jedzenie było ok.,ale na stołowce nie za czysto.Wszystkie dzieci z naszego turnusu wymiotowały ,a później rodzice .Jeśli kiedykolwiek dostałambym skierowanie do ścru nigdy bym nie pojechała i każdemu odradzam.Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.03.12, 21:48 Syn juz po turnusie, ok. Licze że młodsze dziecko załapie sie tam na turnus dla matki z dzieckiem bo nadal czekamy. Odpowiedz Link
a.j_77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.03.12, 17:38 i jak wrazenia? Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.03.12, 20:49 Jak dla mnie ok. Syn tez wrócił zadowolony. Jedzenie dobre, czas zorganizowany, czysto. Wszystko zalezy czego kto oczekuje. Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 28.03.12, 12:19 Witam serdecznie właśnie dostałam skierowanie do Śląskiego Centrum w Rabce Zdrój w terminie 24 maja - 14 czerwca 2012, jadę z córeczką 7 lat, osoby, które dostały w tym samym terminie proszę o kontakt prywatnapoczta.kowalska@gmail.com. Dzwoniłam do sekretariatu pokoi się nie rezerwuje, trzeba zabrać czepki i kostiumy na basen dla dziecka i opiekuna, czajnik i lodówka tylko w ogólnodostępnej kuchence, tv w pokoju nie ma. Moim zdaniem bardzo ubogie wyposażenie, teraz już wszędzie jest to w standardzie czasem za mniejszą kwotę ale zobaczymy...Jestem nastawiona pozytywnie chociaż czuję że po takich informacjach pojadę załadowana wszystkim jak wielbłąd : ) Odpowiedz Link
wajola80 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 30.03.12, 22:54 Jestem świeżo po pobycie w ŚCRU w Rabce Zdroju z pięcioletnim synem na oddziale A z opiekunem. Dla mnie totalna porażka. Ale wszystko zależy od pogody, ilości wirusów, odporności dziecka i pory roku. W ciepłych miesiącach jest na pewno pozytywnie. Jeśli ktoś chciałby poznać szczegółowo moją opinię o tym ośrodku, to proszę o kontakt mailowy: wiolala@go2.pl. Nigdy więcej sanatorium! Wyłącznie wyjazdy prywatne. W opinii mojego 5 letniego dziecka sanatorium to "bakterioland". Nie mamy niestety dobrych wspomnień. Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.04.12, 10:58 Ponawiam pytanie czy ktoś jedzie do Rabki w terminie 24 maja - 14 czerwca 2012r? Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.04.12, 20:30 Witam ,mam pytanie ile czekała pani na sanatorium?ja tydzień temu złożyłam dokumenty. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.04.12, 21:56 Na samodzielny pobyt syn dostał w ciągu 3 tyg termin, na pobyt z opiekunem młodsze dziecko czeka juz 9 miesiąc. Nie ma chyba reguł a zależy to głównie od oddziału NFZ czym dysponuje. Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 15.04.12, 16:35 witam,kiedy składała pani wniosek aby dostać taki termin? Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 15.04.12, 19:58 Ja składałam wniosek w sierpniu 2011 i dostałam termin 24.05 - 14.06.2012. W zeszłym roku byłam od 22.04 - 12.05.2011. Musi upłynąc 12 m - cy od poprzedniego wyjazdu ale składać mozna wniosek po powrocie. Myślę, że trzeba pytać w swoim oddziale nfz bo w każdym może byc różny czas oczekiwania. Ja przy skłądaniu od razu dostałam infromacje że będę czekać 10 m-cy ale nie zawsze musi tak byc zależy ile osób jest przed nami i czy są zwroty? Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.04.12, 19:24 Mam takie pytanie czy może ktoś dostał z was termin leczenia od 6.06.2012 do 05.07.2012 wybieram się tam z synkiem 4letnim i 12letnim niewiem czego mam sie tam spodziewac może ktoś już tam z was był jak tam jest. Czy jest tv, internet,itp. Prosze o odpowiedz Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.04.12, 20:08 mam pytanie ,ile czekała pani na sanatorium? Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.04.12, 21:11 Pod koniec stycznia 2012 złożyłam wniosek a na początku kwietnia 2012 dostałam decyzje o terminie leczenia Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.04.12, 21:27 Mam pytanie z jakiego województwa jesteś? Strasznie szybko dostałaś. Gratuluje. Ja jestem z Krakowa składałam na koniec grudnia 2011 tylko nie wiem jak to jest z tymi 12-stoma miesiącami bo poprzednie sanatorium mieliśmy w sierpniu 2011 r. Jak sprawdzałam jesteśmy na 475 pozycji oczekujących czyli od grudnia raptem ok. 300 miejsc się przesunęliśmy. Zaczynam się obawiać, że ciepłe miesiące mamy z głowy. ;( Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.04.12, 16:21 Ja tez z Krakowa. Składalismy pod koniec lipca 2011 i nadal w kolejce. Jeszcze 100 osób przed nami. Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 19.04.12, 16:44 A W ZESZŁYM ROKU TEŻ TAK DŁUGO OCZEKIWAŁO SIĘ NA SANATORIUM ?JA SKŁADAŁAM NA POCZĄTKU KWIETNIA TO SOBIE DŁUGO PEWNIE POCZEKAM. Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 09.05.12, 20:13 Ja jestem z Warszawy, wniosek składałam na początku lutego i teraz dostałam decyzje , że jedziemy od16 czerwca do 05 lipca. Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.05.12, 13:24 To się może spotkamy bo ja jadę 14czerwca i do 5lipca Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.05.12, 15:23 Bardzo mozliwe. Ja jade z 4-ro letnią córką a Ty? Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.05.12, 16:15 A ja jadę z 4-letnim synem i drugim 12letnim ale ten bedzie osobno Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.07.12, 09:42 hej jak wrócisz to napisz czy cos się zmieniło w tym senatorium i jak było. Odpowiedz Link
patigerke Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 24.05.12, 10:06 Witam serdecznie ja też jestem z Warszawy i tez dostałam sanatorium w tym samym czasie. Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.04.12, 21:30 odpowiadając na pytanie tv jest na korytarzu a wifi jest za free ale ciężko z zasięgiem bo nadajnik jest tylko z jednej strony korytarza ;) widywałam dziewczyny co siadały z komputerem pod drzwiami na krzesełku i jakoś tak sobie radziły z problemem. Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 18.04.12, 19:59 A jest tam coś ciekawego do zwiedzania, słyszałam też że od 20.00 jest juz cisza nocna mozesz cos wiecej mi napisac Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 18.04.12, 21:53 Witaj, Rabka jest fajna w weekendy robi się naprawdę tłok bo jest b. popularna. Jest na miejscu pani przewodnik przemiła p.Małgosia ona oprowadza opowiada bardzo ciekawie organizuje wyjazdy autokarowe/Zakopiec,termy Szaflary,Niedzica+zakupy lentylkowe:) i nie tylko/ Otwarty już będzie rabkoland to jedno popołudnie tam zleci :) Mozna zrobić wyprawę do teatru Rabcio na fajna bajkę jest kawałek do przejścia nam akurat lało i ciężko było zdążyćteż na kolacje to szarpnęłam się dychę na taxi :) Powstawały zeszłym roku w parku nowe place zabaw pewnie już są gotowe to tam będzie co robić. Dobrze zabrać hulajnogę czy rower bo zawsze to większa przyjemność niż tylko dreptanie i mniej naciągnie dziecię na gokardy;). My zwykle zlatywaliśmy 3 dnia do parku rano miedzy zabiegami choć na pół godziny mnie przeganiał po biedzie na dłużej ijeszcze po kolacji na godzinkę. Kilometrów nabiliśmy masę. I jak wracałam nawet czasem po 20 niby już cisza nocna to drzwi zawsze były otwarte. Tv zawsze ktoś oglądał. Dzieci jeszcze czasem biegały ale nikt ich jakoś specjalnie nie gonił. Ja byłam tak padnięta po całym dniu chodzenia, że padałam zaraz po dziecku. Ważne co do pobytu weź ze sobą lekarstwa wiadomo te co na stałe ale i jakieś syropy czy wziewy co czasem zażywacie bo lekarka nic nie wypisuje leczy wszystkich clemastina koleżanka znad morza ściągała pulmicord bo był potrzebny a tu kicha. No nic ja czekam nadal na termin. Jak coś to odpowiem na jakieś wątpliwości. Odpowiedz Link
aksula1 Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 30.10.12, 10:22 Kto się wybiera na turnus w tym terminie. Jadę z dwójka dzieci 3i i 5 lat. A może ktoś był i wypowie się co do aktualnych warunków? Odpowiedz Link
aksula1 Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 30.10.12, 10:29 Czy ktoś jedzie? Ja jadę z dwójką dzieci 3 i 5 lat. Odpowiedz Link
aga130580 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 21.11.12, 08:24 Witam ja jade z moja 4 letania corka skad jestes to moze sie spotkamy Odpowiedz Link
aksula1 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 21.11.12, 13:28 Ja jadę z Sosnowca. Na miejscu będziemy dopiero 30.11. w godzinach popołudniowych. Jadę z dwójką dzieci: córką 3,5 i synem 5,5 lat. A wy skąd? Odpowiedz Link
aga130580 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 21.11.12, 13:39 My jestesmy z kalisza o ktorej bedziemy to nie wiem. my bedziemy 29.11. Odpowiedz Link
aga130580 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 21.11.12, 13:41 Wiesz mozesz mi powiedziec jakie tam sa warunki i wogole jak tam jestes pierwszy raz tam jedziesz Odpowiedz Link
aksula1 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 26.11.12, 10:39 Tak, jadę tam pierwszy raz. Tzn. byłam tam jako dziecko w 1995 roku i później była moja siostra z dzieckiem. Za dużo ci więc nie powiem. W kwietniu byłam w "Cegielskim" w Rabce i tamto sanatorium polecam. Pyszne jedzenie, opieka ok, czysto. A tutaj się dopiero okaże. Wiem ze nie można rezerwować pokoju (mam takie info od pani na recepcji), kto pierwszy ten lepszy. Dosyć niska ta stawka dzienna za wyżywienie - 20 zł, w Cegielskim było 36zł, więc jestem ciekawa tego jedzenia. To spotkamy się chyba na miejscu. Odpowiedz Link
aga130580 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 27.11.12, 11:12 Witam oczywiscie spotkamy sie na miejscu tylko jak sie poznamy moge prosic o meila albo jakis telefon Odpowiedz Link
aksula1 Re: Turnus od 29.11.2012 do 20.12.2012 03.12.12, 21:20 Jestem właśnie w Śląskim Centrum Rehabilitacyjno-Uzdrowiskowym. Pokój mam całkiem fajny, duży, łóżka drewniane, nie zniszczone i wygodne. Niektóre pokoje są małe, ja mam 3-osobowy. W łazienkach też nieźle, kabina prysznicowa - zdjęcie na stronie ośrodka odpowiadają stanowi rzeczywistemu. Niestety w niektórych pokojach grzyb na ścianie - trzeba uważać. Czysto - panie sprzątające cały czas gdzieś się przewijają, coś myją, pokoje sprzątane co drugi dzień. Co wazne nie ma wykładzin na podłogach czy korytarzach - plus przede wszystkim dla dzieci alergicznych czy astmatycznych - a głównie takie tu przyjeżdżają. Minusem jest brak telewizora w pokoju (co ma się już niedługo zmienić - trwają pracę), telewizor na każdym piętrze na korytarzu na którym jest dość chłodno. Posiłki na stołówce dość smaczne, rzeczywiście małe porcje dla dorosłego - dla dzieci uważam że wystarczające. Zupy na obiad są podawane w wazach więc można nadrobić zupą drugie danie. Dla dzieci do śniadanie zawsze jakiś owoc a do obiadu podwieczorek (kisiel, bułka słodka, ciasto itp.) Personel miły, badająca nas pani doktor też. Codzienne wieczorem obchód pielęgniarski, pani pyta jak się czujemy i czy wszystko ok. Plusem jest także to że wszystkie zabiegi w jednym budynku, nie trzeba nigdzie dochodzić. A do tego piękna zima nam się trafiła więc sanki dla dzieci i dużo spacerów. Pamiętajmy że nie jesteśmy na wczasach w hotelu tylko w sanatorium z dzieckiem. Ja uważam że jest ok. Odpowiedz Link
bbbbbbeata Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.04.12, 17:37 witam , kiedy składaliście wniosek o sanatorium ?CIEKAWI MNIE ILE BĘDĘ CZEKAŁA. Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.04.12, 11:03 Na dniach dostaniesz pisemko z określonym czasem oczekiwania. My mieliśmy czas oczekiwania około 5m-cy od wpłynięcia do nich wniosku i taki termin dostaliśmy, dokładni to od tej daty wpłynięcia do nich czekaliśmy pięć i pół miesiąca. Odpowiedz Link
a.j_77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.05.12, 18:22 no i juz wrocilismy. bylo o.k wg mnie wiekszosc wczesniejszych opinii pokrywa sie z tym co zastalam na miejscu. warunki o.k ja mialam pokoj studio( wspolny korytarz, lazienka dla dwoch pokoi). ja mialam pokoj na pierwszym pietrze i od strony wschodniej, chyba o tej porze roku to bylo o.k wieczorem bylo juz przyjemniej w pokoju. jedzenie-tragedia... ciagle to samo, zupy-wodzianki, ciagle slodkie bulki, parowki, jakiejs najtansze, czasem jak mialam druga zmiane to brakowalo chleba. kuchnia to chyba najslabsza strona tego sanatorium...lekarz, o.k choc robi tylko minimum...zbada i tyle. nie liczcie na wiele, wezcie leki. zabiegi o.k jak wszyscy, lampy, materacyk, cwiczenia. wieczorem dzieci biegaja po korytarzach , strasznie sie niesie. ale po 20-stej juz sie robi cicho. pralka jest, ja nie korzystalam, w cenie zetonu jest suszarka. przedszkole super, pani malgosia fajnie organizuje czas dodatkowy, teatr rabcio super, polecam sie wybrac, dobra zawaba murowana. pozdrawiam i milego pobytu ania Odpowiedz Link
bob.budowniczy Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.05.12, 15:17 To i ja się dopiszę. Też wczoraj wróciliśmy. W pełni potwierdzam opinię Ani. Też miałam pokoje studio (2x dwuosobowe- byłam z 2 dzieci) z łazienką i przedpokojem - czad.Pokoje skromne ale schludnie. Pokoje 2 osobowe z własną łazienką faktycznie małe. Mieszkałam na 1 piętrze , niedaleko schodów, tam bez problemów jest zasięg w pokojach sieci wi-fi. Jedzenie - wow- masakra. Trzeba się dożywiać. Zabiegi ok: inhalacje, viofor ,lampy, basen, ćwiczenia - i tyle. Dla mnie brakowało kąpieli solankowych. Ale jest naprawdę ok. Na początku trochę przerażą was korytarze, żeby dojść do zajęć, ale spoko - po 2 dniach na pamięć będziecie chodzić. Mała podpowiedź - do poziomu zabiegów zjeżdża winda (od strony ćwiczeń). Reszta j.w. pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link
abianka36 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.05.12, 08:02 Witam, czy ktoś jedzie teraz 24 maja do Rabki do ŚCR?Proszę o kontakt prywatnapoczta.kowalska@gmail.com Właśnie rozpoczęłyśmy pakowanie i zastanawiamy się czy zabrać dużo cieplejszych rzeczy?Czy ktoś doradzi co zabrać, co szczególnie by się przydało, a nie wziął ze sobą?Pozdrawiam Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.06.12, 21:45 24 wróciliśmy z turnusu i ja jestem zadowolona, pogodę mieliśmy ładną więc każdą wolną chwilę spędzaliśmy na powietrzu, jedzenie możliwe, miłe panie pielęgniarki, przedszkolanka, tylko pani ordynator niedostępna i nie miła-jedyny minus! mimo że pogoda była ładna to na oddziale panowały choroby, na szczęście nas nie dorwały. Radze zabrać laptopa z bajkami w razie nie pogody bo oglądanie tv na korytarzu jest mało atrakcyjne. okolica jest ładna, piękny park zdrojowy z atrakcjami dla dzieci, kawiarnią z pysznymi ciastami:) Trzy zabiegi dziennie, wszyscy mają to samo. Polecam teatr RABCIO dzieciaki po każdym przedstawieniu były zadowolone! Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.06.12, 12:21 Mam pytanie do ciebie jakie te zabiegi były bo ja w środę tam jade z dzieckiem 4letnim i 12 letnim. Czy jest tam w miare dobry sygnał wi-fi. I co trzeba zabrac chodzi mi o takie rzeczy: jak szklanki, czjnik ,talerze, sztucce, co ty bys teraz zabrała jak bys miala jechac drugi raz czego ci brakowało. Bo ja zaczynam pakować i niewiem czy to wszystko mi sie zmiesci chyba bede musiała z paru rzeczy zrezygnowac tylko jeszcze niewiem z czego prosiłabym o w miare szybko odpowiedz . Pozdrawiam Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.06.12, 20:48 Takie rzeczy jak sztućce, czajnik miałam swoje W pokoju jest jeden mały talerzyk, dwie szklanki i jedna łyżeczka, na każdym piętrze jest kuchnia, tam jest czajnik, lodówka, zlew ale radze czajnik zabrać ze sobą. U pielęgniarek jest żelasko i żetony za 10zł do pralki, weź jakiś sznurek do bielizny bo za oknem można powiesić i spinacze i swój proszek do prania, płaszcze od deszczu bo pogoda bardzo zmienna i krem od słońca i koniecznie jakieś jaśki do spania bo poduszki koszmarne! Ja miałam swój internet blueconnect i było dobrze. zabiegi każdy miał takie same ćwiczenia, inhalacje solankowe, lampę bioptrom i materacyk viofor, jak będziesz chciała coś dodatkowego to pytaj pań które to prowadzą bo od pani ordynator nic się nie dowiesz! Ja bardzo dobrze się spakowałam i nic mi nie brakowało. Jestem zadowolona z pobytu i osobiście polecam chodź opinnie są bardzo różne. Spokojnego i efektywnego pobytu, po powrocie napisz Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.06.12, 14:16 Witam ,mój 8 letni syn dostał skierowanie do ścru ale jest problem bo nie chce jechać sam.Dzwoniłam aby zarezerwować pokój i pani powiedziała że pokój rezerwuje się dwa m-ce wcześniej a tydzień przed rozpoczęciem turnusu dzwonią czy załapałam się na pokój (chore).Bardzo was proszę jeśli ktoś miał podobną sytuację to napiszcie jak naprawdę jest z tymi pokojami czy jest szansa aby wynająć tam pokój i mieszkać razem z synem.Bardzo mi zależy ,czekam na odpowiedzi i pozdrawiam jadę w terminie 28.08.-24.09.2012 Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.06.12, 16:43 Ja zrobiłam tak że przyjechałam z dzieckiem kilka dni wcześniej i poszłam na kwatere .A tam poszłam osobiscie sie zapytac i mnie bez problemu zapisały na pokój z łazienką w koncu to ty płacisz.Kwatery są po 25zł jak bedziesz chciec to ci podam numer tel tam gdzie ja byłam bo jest to nie daleko tego uzdrowiska. Jak coś jeszcze bedziesz chciała wiedziec to pisz Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 13.06.12, 13:41 Witaj to mieszkałaś z dzieckiem w ścru czy na kwaterze Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 13.06.12, 14:21 Parę dni na kwaterze a pózniej jak juz zaczą sie dziecku turnus to w ścru. Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 13.06.12, 14:36 To proszę o numer na tą kwaterę Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 14.06.12, 07:58 Jeśli możesz to podaj jeszcze adres tej kwatery Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 14.06.12, 18:34 ul.cicha 5 jak jeszcze cos bedziesz chciała wiedziec to pisz bo ja obecnie jestem w scru Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 15.06.12, 07:44 Witaj ile lat ma twoje dziecko,że jesteś z nim w pokoju.Jak wyglądają pokoje,jak są wyposażone no i jak ze szkołą bo my jedziemy na początku września .Jeśli możesz to napisz i przepraszam że tak zawracam ci głowę .Aha jeszcze jedno ile płacisz za pokój i jak z łazienkami .Pozdrawiam i miłego pobytu Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 16.06.12, 09:01 Witaj moje dziecko co ze mna jest w pokoju ma 4-lata a drugi syn ma12lat i jest w grupie z rówieśnikami jest bardzo zadowolony ze jest osobno bo cała grupą chodzą na zabiegi na spacer do szkoly. Ja mam pokój 2osobowy z łazienką w pokoju są dwa łózka, 2szafki nocne ,szafa, 2krzesła, stół,jest mała garderoba. Szkoła jest fajna tak mówi mi syn. Internet działa tylko na korytarzu chyba ze dostaniesz pokój przy routerze to bedziesz miec w pokoju. Telewizor jest na korytarzu. Jedzenie dobre jesli jeszcze cos bedziesz chciała wiedziec to pisz chętnie odpisze pozdrawiam Odpowiedz Link
atyt Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.07.12, 19:22 Witam Również jadę z córką do ścru chciałabym się dowiedzieć czy można się dostać z Chabówki bezpośrednio do Ścru i poprosiłabym namiar na te kwatery nie daleko. Pozdrawiam z deszczowego Gdańska Agata Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.07.12, 07:02 Prosiłaś o namiary na kwatere blisko ścru oto numer 018 267-91-07 ul. Cicha 5 Ja tam mieszkałam kilka dni ja płaciłam 25zł Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.07.12, 12:31 wiesz wydaje mi sie bezpośrednio to tylko taxi.Bo to sanataorium leży na totalnym .... więc nawet ob busików trzeba dojść Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 06.06.12, 17:11 Ja jutro zaczynam w Jagiellonce turnus z 2 dzieci i napisze tylko tyle. Nie baw sie w wożenie kubków, talerzy itp. Jedyne co to nóz dobry wex bo tymi ze stołówki ciężko bułke rozkroic. Na miejscu w Rabce w Strstalu- taki kompleks sklepó na wysokości fontanny ze słoniami kupisz takie rzeczy za parę złotych. Szkoda dxwigac. Ceny normalne. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 06.06.12, 17:14 Przepraszam za literówki ale klawiatura mi nawala. Weź coś co posłuzy ci na podkładkę koło prysznica, ja kupuje takie grube szmaty podłogowe. Po turnusie wywalam. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.07.12, 10:03 mam prośbę przeciwciało napiosz jak było teraz w Jagiellonce. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.07.12, 20:39 Pokój miałam 3 osobowy z łazienka, zabiegi w zakładzie przyrodoleczniczym dzieci miały bardzo zróżnicowane po 3-4 dziennie. Jedzenie w porzadku, opieka pielegniarska nienachalne, lekarka miła. Ogróm troche ubogi ale dzieci grały tam w piłke niezaleznie od płaci. Był tez ping pong. Teatrzyki, malowamnie m\na szkle. Do parku tylko przez ulicę. Szkoła i przedszkole było po południu wiec można było zostawić dzieci z nauczycielka i miec chwile oddechu ;) Dostep do pralki płatnej był, żelazko dostepne i deska. W pokoju czajnik. Jak dla mnie ok. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.07.12, 12:38 dzięki za informację. ja wybieram sie pod koniec sierpnia mam nadzieję że bedzie ok. Odpowiedz Link
kafelek01 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.07.12, 06:12 Był tez ping pong. Teatrzyki, malowamnie m\na szkle. oczywiście ale tylko za opłatą. Nic nie było za darmo. Przedszkole w tym czasie było czynne kiedy dzieci miały zabiegi, JEDZENIE obrzydliwe i nie zjadliwe. Na nasze skargi usłyszeliśmy tylko tyle że jak się będziemy skarżyć to w końcu zamkną ośrodek. Ale płacąc tyle to taniej wychodzi prywatnie jechać i mieć godziwe warunki. W dniu wyjazdu od rana jeden pan biega i zamalowuje pleśń i wilgoć w łazienkach . I tak jest podobno co turnus. Odpowiedz Link
bob.budowniczy Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.06.12, 08:10 weź napewno czajnik. w każdym pokoju są szklanki i łyżeczki - reszty sztućców nie ma. Wi-fi zasięg ma tylko w pokojach w pobliżu tego routera? reszta musi przychodzić pod to pudełko, żeby mieć internet. Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 13.06.12, 14:13 Jeśli ktoś wie niech mi napisze mój syn ma 8 lat więc dostał przydział bez opiekuna ale sam nie pojedzie czy jest możliwość zakwaterowania się razem z synem w ścru Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.06.12, 09:50 Jeśli mają wolny pokój to jest taka możliwośc ale radziłabym poszukać w pobliżu ośrodka kwatery bo jest taniej i spokojniej. w ośrodku za dobe zapłacisz 45 lub 49zł a jak dojechał do mnie mąż z córką to na ul; Cichej zapłacili po 25zł/doba i to jest od ośrodka spacerkiem nawet nie 10min, trzeci dom na ulicy. jeśli będziesz chciała to możesz w ośrodku wykupić sobie całodzienne wyżywienie za 20zł. myślę że nawet jak pojedziesz w ciemno to coś znajdziesz, na cichej z tego co wiem to są trzy domy w których mają pokoje. Odpowiedz Link
5malgor52 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 17.06.12, 09:55 Znalazłam numer na tą kwatere i to jest to samo miejsce co napisała numer telefonu ewka348 Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.06.12, 15:05 mam pytanko czyli się nic nie zmieniło ja byłamw tamtym roku i warunki były fatalne tragiczne jedzenie i pani ordynator. Na zabiegach dzieci lapały wszy i pchły Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.06.12, 18:57 Wszy i pchły ????????????? Pchły to chyba tylko zwierzaki mają ?? Naprawdę jest aż tak źle ? My wyjeżdżamy 05 lipca z synkiem prawie 5 lat :) Troszkę mnie tylko przerażają odległości do centrum , do parku , place zabaw , tężnia itd. bo około 2 kilosów . Trochę będzie trzeba się nachodzić , ja to pół biedy , ale Olo ;)) Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.06.12, 21:58 Nie jest aż tak źle. Ja teraz jestem właśnie z czterolenia córką. Oczywiście jedzenie nie jest rewelacyjne. Jeśli chodzi o wszy to nie słyszałam żeby jakieś dziecko złapało. A te odległości nie są takie straszne. Moja corka jakoś je pokonuje, a w parku czekają atrakcje typu plac zabaw, samochodziki, koniki... Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 14:50 maniusia08 napisz proszę coś więcej , bo czytam i jestem przerażona ......... powiedz jeśli wiesz czy dużo lepsze są te pokoje z łazienkami te droższe czy niewielka różnica ???? czeka na wszelkie informacje ... Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 12:25 tak pod względem jedzenia i zabiegi czystość na zabiegach jest fatalna nam nie pozwolili tłumacząć że dzieci się źle zachowują przy rodzicach. Jedna dziewczynka dostała pod koniec turnusu to kazali matce cichosiedzieć abu nikomu nie mowiła. A ona powiedziała, to po tym stwierdzili , że przywiozła ze sobą ciekawe że się ujawniły po 14 dniach pobytu.Pani ordynator zimna i oschła wcale nie przystępna wszyscy chodziliśmy na dyżur do innego lekarza. Jedzenie było fatalne. Własnie sie zastanawiam bo mam wybór to senatorium albo Jagiellonka. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 12:26 ale za to sa super przedszkolanki. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.07.12, 09:52 niestety tam jest wszedzie daleko ale można na skórty chodzić i wtedy jest trochę bliżej, ale senatorium zostawia wiele do życzenia . Super sa panie przedszkolanki polecam i pielęgniarki, a reszta do bani . Na stołówce ciągle trzeba zwracać uwagę a to my akurat dostawaliśmy brudne sztućce, moje dziecko nie jada wędliny pani poprosiła o zgłoszenie na pierwszym zebrtaniu zapewniała że wszystko załatewia i ciągle musiałam się dopominać o zmianę jedzenia. My mieliśmy super pogode wiec cały czas spędzaliśmy w parku . Po powrocie prosze o napisanie swojej opinii. Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 26.06.12, 18:58 Właśnie jeszcze pytanko wybiera się ktoś od 5 lipca ???:) Odpowiedz Link
ollliwa Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.07.12, 08:58 Ja wyjeżdżam z synkiem 4 letnim i zabieram ze sobą córkę 10 lat, pewnie się spotkamy :) Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 10:55 Powiem tak że te pierwsze dni były ok. Ale pózniej fatalnie małe ostrzerzenie dla tych co posyłaja dzieci same. Opieka nad nimi fatalna mój syn przyjechał tu aby zdrowieć a zabiorę go o kulach bo ma noge w gipsie. Panie nie dopilnowały grupy podczas gry w piłke. Pierwszy i ostatni raz dałam syna pod opiekę. Powiem też ze ja tu jestem tez z drugim synem jako dziecko z opiekunem dzieci choruja zarazaja sie od siebie mimo ze jest ładna pogoda. Wiekszośc matek wyjeżdza wczesniej bo nie wytrzymują psychicznie,jedzenie na początku ok ale pózniej fatalne wiecej już tu nie przyjade chyba ze prywatnie na kilka dni Pozdrawiam wybierających się i życzę wytrwałości. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 12:28 dzięki widze , że po roku nic się nie zmieniło. Pomimi nasz pism do NFZ i sanepidu. A mam pytanko czy na obiad tez mieliście jajka na twardo z soem jak woda i ziemiaczkami. Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 13:07 Witam może ktoś wie .Mój syn ma termin od 28.08.-24.09.2012r.syn ma 8 lat więc jedzie bez opiekuna ale samego go nie puszczę .Czy można zabrać syna na kwaterę ze sobą a na zabiegi i posiłki chodził by do sanatorium.Jeśli ktos wie to napiszcie.Może ktoś jedzie w tym samym terminie z dzieckiem w podobnym wieku.Proszę odpiszcie. Odpowiedz Link
megg_an1 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 13:14 Witaj, z tego co się orientuję w zasadach z innego sanatorium to nie ma możliwości by dziecko mieszkała na kwaterze. Jeśli tak chcesz to może lepiej załatw sobie leczenie amulatoryjne krócej się czeka wprawdzie posiłki musisz sama kupować, ale akurat u SZABESTY to dużo nie stracisz bo jedzenie jest marne. A co do pewności to zadzwoń do niech i się dowiesz prawdy. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 14:08 ja mam pytanie czy ktos wie jak jest teraz w JAGIELLONCE????? Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 14:53 maniusia08 i ewka348 napiszcie proszę coś więcej , bo czytam i jestem przerażona ......... powiedz jeśli wiesz czy dużo lepsze są te pokoje z łazienkami te droższe czy niewielka różnica ???? czeka na wszelkie informacje ... Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.06.12, 18:26 oddzielne pokoje czyli te z łazienką są bardzo malutkie. Pokoje studio są różne w zależnści jaki sie trafi. My na poczatku mieliśmy większy po tygodniu babcia zgodziła się na zamianę i teraz jestem z córką w mniejszym. Jak widziałam u innych dzieci to naprawdę każdy pokoj studio ma inna wielkość. Jak masz mozliwośc to zabierz ze sobą internet bo ten ich działa tylko w pobliżu rutera czyli w pokojach koło schodów w dalszych nie ma szans. Wymiana pościeli była połowie turnusu, fakt jedzenie z każdym dniem jest coraz gorsze. Dzieci zaczynają chorować ale to chyba normalne jak są w wielkiej grupie, w przedszkolach tez chorują a uwierz mi tu jest dużo więcej dzieci niż w przedszkolu:-( Panie przedszkolani są bardzo fajne codziennie dzieci robią coś ciekawego. Z Panią doktor nie da się porozmawiać wizyta jest szybka i ja nawet nie wiedziałam jakie nowe inhalacje zlecila. Moja córka ma astmę więc mnie nie dziwi że kaszle i nie mam pretensji że zaraziła się od innych dzieci, ja jestem poprostu do tego przyzwyczajona. Ja też przed przyjazdem byłam przerażona i nastawiłam się że będzie dużo gorzej :-) Ale jedno jest pewne nie licz na to że sobie odpoczniesz :-( przy takiej ilości dzieci raczej jest to nie mozliwe no chyba że Twoje dziecko to anioł Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 28.06.12, 13:44 Dziękuję Ci bardzo , że odpisałaś . Dziś dostałam info od dziewczyny która była w czerwcu , i to co mi napisała , jestem po prostu załamana , zastanawiam się czy nie zrezygnować .... wszystko co najgorsze . Ja naprawdę wybredna nie jestem , nie nastawiam się na luuuuksus , ale tego po prostu się nie spodziewałam ... naprawdę zastanawiam się czy nie dać sobie spokój z tym sanatorium ...proszę napisz mi co warto zabrać ze sobą , co się przyda w pokoju , jak okolica atrakcje w okolicy itd ? Jak opinie pozostałych mam ? Pisz mi wszystko i to jak najszybciej :)) Bardzo Ci dziękuję za odzew i informacje . Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 28.06.12, 16:38 Nam obecnie już konczy sie turnus. Pokoju mam 2os z łazienką i wcale nie jest taki mały jak piszą na forum niektóre panie.Polecam miec samemu pokoj i do dyspozyci łazienke bo te dziewczyny co dostały studio nie są zadowolone zalezy na jakiego sasiada trafisz. Okolica wspaniała dużo atrakcji dla dzieci. Jest tez fajna kawiarenka w tym budynku minusem jest jedzenie fatalne ja jesli nastepnym razem przyjade tu to tylko ambulatoryjnie a mieszkanie na kwaterze sa po 25zł.A tu płacisz za studio 45zł a pokoj z łazienką tylko dla ciebie49zł. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.07.12, 21:11 Ja tez pojadę ambulatoryjnie, taniej wujdzie tym bardziej że ja dla siebie tez ambulatoryjnie leczenie wezme. No i pojedziemy wyedy kiedy nam pasuje. Stołówek i jadłodajni parę jest. Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 28.06.12, 22:26 Tak jak pisałam wcześniej zabierz ze sobą internet i laptopa, czajnik(lepiej mieć w pokoju) inne rzeczy możesz sobie kupić tutaj. Wiadomo dla dziecka weź kaloszki, sweterki itd. niektóre dzieci dostają basen tak więc zabierz kostium i czepek dla dziecka i siebie. Przygotuj się na to że każdy spacer kończy się wydatkiem :-( w parku jest wiele atrakcji typu koniki, samochodziki a teraz widziałam że pojawiła się dmuchana zjeżdzalnia i trampolina... Mamy narzakają najbardziej na jedzenie i Panią doktor. Są takie którym nie pasują zabiegi. Wg mnie głównym problemem jest duża ilośc dzieci a co za tym idzie straszny bałagan, i oczywiście dzieci łapią od siebie te najgorsze rzeczy i my mamy poprostu nie dajemy sobie rady z własnymi dziećmi. Ja też jak czytałam to wszystko to byłam bliska zrezygnowania a teraz mam mieszane uczucia. Oczywiście nie mogę powiedzieć że jest super extra i to jest nalepszy urlop w moim życiu. Moja córka jest zadowolona bawi się dobrze na zabiegi chodzi i nie robi problemów z zabiegami, a ja mam nadzieję że jej to pomoże. A jak chodzi o pokoje to niektórzy mają pokoj studio i mieszkaja w nim sami bo drugi jest pusty, naprawdę to wszystko zależy jak Ci się trafi Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 07:12 Powiedz jakie są zabiegi ? Chodź zapewne każdy inne ma . Ten park z tężniami i pijalnią wód jest blisko ? Czy to prawda że na stołówce jest straszny syf ? Że szklanki się lepią z brudu ? Że wszystko jest obrzydliwe a jedzenie na drugi dzień podawane z poprzedniego tylko w innej formie ? Czy orientujesz się może czy można sobie odjechać np. po dwóch tygodniach ? Czy na zabiegi można wchodzić z dzieckiem ? Czy na tym basenie jest również strasznie brudno i można złapać różne choroby ? Czy pokoje i pościel są zapleśniałe i śmierdzące ? Do której , i jaki czas macie zabiegi ? Czy po nich można po prostu się ulotnić i nie pokazywać? Czy można nie wykupić dla siebie posiłków ? Przeprasza , że tyle pytań , ale jestem bliska rezygnacji , strasznie długo walczyłam o urlop bo nie chcieli mi dać , i teraz nie wiem sama co mam robić !!! Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 07:13 Powiedz jakie są zabiegi ? Chodź zapewne każdy inne ma . Ten park z tężniami i pijalnią wód jest blisko ? Czy to prawda że na stołówce jest straszny syf ? Że szklanki się lepią z brudu ? Że wszystko jest obrzydliwe a jedzenie na drugi dzień podawane z poprzedniego tylko w innej formie ? Czy orientujesz się może czy można sobie odjechać np. po dwóch tygodniach ? Czy na zabiegi można wchodzić z dzieckiem ? Czy tam jest syf i śmierdzi ? Czy na tym basenie jest również strasznie brudno i można złapać różne choroby ? Czy pokoje i pościel są zapleśniałe i śmierdzące ? Do której , i jaki czas macie zabiegi ? Czy po nich można po prostu się ulotnić i nie pokazywać? Czy można nie wykupić dla siebie posiłków ? Przeprasza , że tyle pytań , ale jestem bliska rezygnacji , strasznie długo walczyłam o urlop bo nie chcieli mi dać , i teraz nie wiem sama co mam robić !!! Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 08:05 Zabiegi dzieci na ogół mają te same inhalacje, gimnastyka,fizykoterapia,basen 2razy w tygodniu. Do parku nie jest wcale daleko ale jak masz wózek spacerowy do dziecka to wez bedzie ci lzej ja wziełam mój synek ma 4lata.To ze szklankami to bzdura jest czysto i na zabiegach i na stołówce.Pokoje tez są fajne posciel czysta i w polowie turnu.su jest zmiana na nową.Zabiegi kazdy ma innaczej przewaznie są one do południa ja mam o 8.15śniadanie 9.00gimnastyka 9.25fizykoterapia 9.45inhalacje 12.30 obiad 17.30kolacja. Pytasz czy możesz nie wykupywac posiłków dla siebie możesz tylko musisz z nimi ostro gadac powiedz tylko ze ty nie wszystko mozesz jesc bo jestes po jakims tam zabiegu np; usuniety woreczek zółciowy wiem to bo na tym turnusie co ja jestem tak robiono i sie udało. Odpowiedz Link
bob.budowniczy Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 08:26 1-W większości zabiegi są te same: ćwiczenia, lampy, łóżko viofor, i basen. Park jest całkiem blisko: schodzisz w dół, 100 m w prawo i wchodzisz do parku i za 200 m masz plac zabaw - ale do tężni i pijali wód masz jeszcze z 500 m do przejścia. Najgorszy dla mojej 2 był powrót, szczególnie ostatni kawałek po górkę - ale ja mam leniwców :-) 2-Bez przesady, ja tam nie trafiłam na brudną szklankę, raz się trafił niedomyty widelec, to wymieniłam i było ok. 3 - jedzenie faktycznie fatalne. I jeśli chcesz wejść z dzieckiem na stołówkę to musisz wykupić jedzenie - nie ma innej opcji. 4. - wiem, że jedna mama wyjechała ze 2 dni wcześniej (ale to był długi weekend), ale czy tydzień wcześniej to nie wiem 5. na zabiegi dzieci wchodzą same, za pierwszym razem (na oprowadzaniu) panie pokazują co i jaki mają sprzęt. Wyjątek basen - tam z rodzicem. Eeeee, smrodu nie czułam. 6. - nie mieliśmy basenu, w zamian za to dostałam dodatkową lampę na uszy dla dzieci. 7 - Byłam w dwóch pokojach. W jednym -studio 2+3- nie było nic, pokój 3 osobowy duży, ale już 2 mała, ale na wyjazd ok.. Natomiast potem trafiłam do studia 2+2 tylko dla mnie ( byłam z dwójką dzieci), tam na suficie w łazience był grzybek- przyszli spryskali, dużo wietrzyliśmy, aż w końcu przyszli hydraulicy bo sąsiedzi z góry nas zalewali. Nie mniej czuć było ten "zaduch" jak nie wywietrzyliśmy. Pościel nie śmierdząca, ani nie zapleśniała. 8.Każdy ma rozpisane inaczej zabiegi, ale wszystkie kończą się przed obiadem - potem hulaj dusza gdzie chcesz. To są wyłącznie moje spostrzeżenia. Ja narzekałam głównie na jedzenie. Na początku chodziłam na plac zabaw do parku zdrojowego, bo ten przy sanatorium jest "przedpotopowy", ale dzieciaki na nim też dobrze się czuły i w przerwach między zabiegami a obiadem tam się bawiły. Minusem jest to że dzieciaki łapią od siebie choroby - jak w każdym sanatorium - my byliśmy po ospie i ogólnie nic nas nie dopadło. A doktor nie przyjemna, ciężka do rozmowy. Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 09:22 Witam jadę z 8 letnim synem 28.08.-24.09.2012. Chciałabym się dowiedzieć czy można wykupić tylko śniadania ,no i może ktoś wie jak ze szkołą .Syn od września idzie do 2 klasy SP ile trwają lekcje w sanatorium i jak to wygląda a może ktoś jedzie w tym samym terminie jak ja z dzieckiem w podobnym wieku napiszcie proszę Odpowiedz Link
atyt Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.07.12, 19:17 Witam! Ja również w tym terminie jadę z córką. Planuję zostać tam 4 dni i wrócić do domu. Mam nadzieję, że mi się uda. Moja córka od września pójdzie do 3 klasy, na pewno trzeba zabrać książki i ćwiczenia żeby potem dziecko nie miało zbyt dużych zaległości. Z tego co wiem doba zaczyna się o 14 ale my jedziemy z Gdańska i pociąg w Chabówce jest o 9.30 . dzwoniłam i pani powiedziała że mamy mimo to od razu przychodzić. jeszcze nie wiem czy po tej Rabce jakieś busy pomykają żeby tam się dostać. Jestem pełna obaw ale jeszcze trochę czasu przed nami. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.07.12, 20:29 Z Chabówki wex taksówke bo bus nic ci nie da. To taka dobra rada. Odpowiedz Link
monika.p22 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.07.12, 12:29 witam są busy możesz zadzwonić albo wejśc na str rabbus.coś takiego nie pamiętam ja często z tego korzystałam albo pociągiem z chabówki do rabki Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 06.07.12, 18:12 Witam, najlepiej weź taxi z chabówki podwiezie Cię pod sam ośrodek a zapłacisz ok 20zł. Z Chabówki możesz tez pojechać busem (za 2zł) ale potem od dworca i tak będziesz musiała taksowką dojechać bo z bagażami nie dasz rady tam dotrzeć. Uwierz i na słowo bo ja też jechałam pociągiem. Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 12:34 My zabiegi kończymy o 10 a później mamy wolne do 12,30. mama która ma znami stolik na stołówce zmieniła sobie pore kolacji na 18,15 tak swięc ma wiecek wolnego po obiedzie. Posiłki można pewnie wykupić. na zabiegi nie możesz z dzieckiem wchodzić oprócz basenu, ale na basenie nie ma syfu. Z tym brudem to lekka przesada ogólnie jest czysto, no może stołówka nie lśni ale przy takiej ilości ludzi..... W pokojach jest czysto przychodza panie co drugi dzień i myja podłogę, pozaty masz w łazience szczotkę tak więc samemu można sobie zamieść. Ja wziełam ze sobą matę pod prysznic, lepiej jest mieć coś takiego. Atrakcji naprawde sporo 1lipca otwierają amfiteatr i tam będzie sporo imprez. A jeszcze jak chodzio jedzenie to masz do wyboru kilka diet odchudzająca, lekkostrawna tylko musisz to zgłosic i nie będzie problemu. Odpowiedz Link
maniusia08 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 17:27 My zabiegi kończymy o 10 a później mamy wolne do 12,30. mama która ma znami stolik na stołówce zmieniła sobie pore kolacji na 18,15 tak swięc ma wiecek wolnego po obiedzie. Posiłki można pewnie wykupić. na zabiegi nie możesz z dzieckiem wchodzić oprócz basenu, ale na basenie nie ma syfu. Z tym brudem to lekka przesada ogólnie jest czysto, no może stołówka nie lśni ale przy takiej ilości ludzi..... W pokojach jest czysto przychodza panie co drugi dzień i myja podłogę, pozaty masz w łazience szczotkę tak więc samemu można sobie zamieść. Ja wziełam ze sobą matę pod prysznic, lepiej jest mieć coś takiego. Atrakcji naprawde sporo 1lipca otwierają amfiteatr i tam będzie sporo imprez. A jeszcze jak chodzio jedzenie to masz do wyboru kilka diet odchudzająca, lekkostrawna tylko musisz to zgłosic i nie będzie problemu. Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 19:24 Dziękuję za wszelkie informacje , dostałam na maila kilka listów od mam które po powrocie są , same straszne rzeczy piszą :( moje dziecko jest szczęściarzem aż tak strasznie nie choruje , więc nie będę narażać go na chorowanie w sanatorium w wakacje . Przeraziły mnie opinie , ja się wypisuję , nie zamierzam wytrzymywać i się męczyć .....za nie małe zresztą pieniądze zamieniłam to na wczasy nad morzem fakt tylko 10 dni , ale zawsze zmiana klimatu ... Dziękuję wytrwałym gratulacje ... Odpowiedz Link
ewka348 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.06.12, 20:39 Masz 100% racie gdy bym to wiedziało co teraz wiem o tym osrodku to tez bym tak zrobiła. Odpowiedz Link
2filip Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.07.12, 16:37 Dziękuję . Przykre to swoją drogą ...wszystko , jak można tak traktować ludzi , mamy z dziećmi , wszystko na odwal się i tylko aby było , i jak najtańszym kosztem opędzić ... Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.07.12, 19:59 Leczyc mozna sie ambulatoryjnie- bierzesz odpowiednie skierowanie od pediatry, wynajmujesz kwatere i jedziesz w terminie jakim chcesz. Na zabiegi chodzisz do zakładu przyrodoleczniczego. W sanatoriach jest jak jest- NFZ kokosów nie płaci a wymaga sporo. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.07.12, 21:01 Wróciliśmy z Rabki. Moje dzieci nigdy nie chorowały w sanatorium ale ja raczej mało sie integruję w budynku, nie pozwalam na odwiedziny w pokojach, swietlica rzedko, w szkole/przedszkolu dzieci są w małych grupach. Wspólne zabawy tylko na świezym powietrzu. Sprawdza się. Odpowiedz Link
888zuzia888 Re: Sanatorium Rabka 06.07.12, 15:06 ogólnie - pomyłka. Kiedyś był to najbardziej poszukiwany i ceniony instytut w Polsce, ciężko było sie do niego dostać, a dzisiaj ? Zaraza znieczulicy i błędnych celów dotarła i tam. Nasz pobyt (luty 2012) trwał 3 dni a badania (m.in rtg) i zabiegi łącznie trwały 30 minut (nie przesadzam) koszt który musiałam pokryć to ok 200 zł .. jak w świetnym pensjonacie, tymczasem warunki tragiczne - zmarzłyśmy tak w nocy że córka sie rozchorowała (obłęd). Jedzienie ok. Łazienka? Można było w niej co najwyżej umyć ręce. Ale co tam, przecież matka wszystko zniesie dla dobra dziecka. Po niemiłym kontakcie z panią doktor zostały na szczęście tylko wspomnienia (w poczekalniach ciemno od gadżeciaży no i wchodzą pierwsi, w końcu mają do zaoferowania więcej niż ja), a ja jak nie wiedziałam co jest małej tak dalej nie wiem, tyle że wcześniak - to ja już wiedziałam od jej urodzenia i tu ameryki nie odkryli, ale zarobili parę stówek, NFZ też coś wypłaci za porady i zabiegi no i interes się kręci. Rozczarowana tyle razy medycyną konwencjonalną i jej stosowaniem (nadmiernym) bez najmniejszego pozytywnego efektu (ubocznych zbyt wiele), sięgnęłam po alternatywę - leczenie naturalne, z oczekiwanym dobrym efektem. Szczerze życzę zdrowia wszystkim dzieciom i ich rodzicom oraz zachęcam do powrotu do natury :) Odpowiedz Link
edycia274 dziecko samo w sanatorium? 06.07.12, 19:43 Witam, moja 8 letnia córka ma skierowanie do sanatorium im DR A . Szebesty w terminie 25.09-22.10.2012. Czy ktoś posyłał dziecko samo? Czy zawsze jedziecie z dzieckiem. Nie wiem czy uda mi się jechać z córką, mam małe 5 miesięczne dziecko to raz, nie wiem czy we wrześniu nie będę musiała wrócić do pracy. jakieś doświadczenia? dziękuje Odpowiedz Link
ewka348 Re: dziecko samo w sanatorium? 07.07.12, 09:52 Ja puściłam 12letniego syna samego i juz wiecej razy nie puszcze samego. Bo odebrałam go o kulach i teraz czeka go 3miesieczna rehabilitacja. Panie wychowawczynie nie dopilnowały grupy podczas gry w piłke. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: dziecko samo w sanatorium? 07.07.12, 13:31 Idąc tym tropem nie powinnam syna posłac do szkoły bo połamał się na wf. Wypadki się zdażaja i tyle. Co miały niby wychowawczynie zrobic? Aaaa... wiem nie dac piłki, chłopcy mogliby na ławeczkach posiedzieć. Odpowiedz Link
edycia274 Re: dziecko samo w sanatorium? 07.07.12, 19:52 taki wypadek mógł się też w szkole wydarzyć. chodzi mi o więcej konkretów . Odpowiedz Link
ewka348 Re: dziecko samo w sanatorium? 08.07.12, 16:19 I tu jestes w błedzie bo mój syn jest zwolniony z zajęc wysiłkowych bo ma astmę oskrzelową i przy dużym wysiłku ma dusznosci a tam mu pozwolili grac zeby miec spokój. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: dziecko samo w sanatorium? 07.07.12, 21:19 Z takim małym dzieckiem nie bedziesz mogła mieszkac w sanatorium aby towarzyszyc córce ale możesz wziąć młodsze, zamieszkac na kwaterze. Mój syn tam był sam, nie narzekał. Dziewczynki sa osobno, dzień maja zajęty no i bedzie miała duzo koleżanek. Odpowiedz Link
edycia274 Re: dziecko samo w sanatorium? 07.07.12, 22:42 wiem , że mogę wziąć kwaterę ale jak ja wezmę to moja będzie się buntować i nie będzie chciała zostać sama. będę zmuszona ja wysłać samą. troszkę stresa mam ;( dziękuję za informacje :) Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: dziecko samo w sanatorium? 09.07.12, 11:19 Witaj ,jeśli mogę ci coś poradzić to nie wysyłaj córki samej. Mój syn ma też 8 lat ale nigdy nie posłałabym go samego.Jeżdżę od 4 lat z nim do sanatorium i trochę widziałam. Jeśli masz możliwość to jedź ty lub mąż albo babcia.A może ktoś jedzie 28.08.-24.09.2012 z dzieckiem 7-9 letnim. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: dziecko samo w sanatorium? 09.07.12, 15:14 Wiesz, ja widziałam że z gimnazjalistami tez jeździli rodzice ;) Osmiolatek spokojnie może jechac sam. Odpowiedz Link
edycia274 Re: dziecko samo w sanatorium? 09.07.12, 17:23 a możesz mi np napisać co widziałaś?? bo możliwe, że będę zmuszona ja posłać samą niestety. czy takie dziecko nie ma zapewnionej opieki? jest puszczone samopas? nikt jej nie przypilnuje? pytam bo mnie to bardzo interesuje :( Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: dziecko samo w sanatorium? 10.07.12, 16:50 Z gimnazjalistami to nadopiekuńcze mamuski jeździły. Moje dzieci były w 3c sanatoriach w tym w ŚCRU i nigdy nie było sytuacji braku opieki, raczej syn narzekał na nadmiar bo nie miał sie kiedy ponudzic. Były tez sześciolatki same i one miały cały czas kogos przy sobie. Odpowiedz Link
edycia274 Re: dziecko samo w sanatorium? 10.07.12, 22:50 dziękuję za odpowiedź. moja córka na kolonie już sama od dawna jeździ ale kolonie to co innego niż sanatorium i dlatego się martwię :) pozdrawiam Odpowiedz Link
badanie_volla_35 Profilaktyczne badanie metodą VoLL’a 01.08.12, 11:41 Test obciążeń organizmu metodą VoLL’a To elektroakupunktura przeprowadzana na powierzchni dłoni. JEST TAK PRZYJEMNY, JAK REFLEKSOLOGIA STÓP, CZY TWARZY. Test jest całkowicie bezbolesny. Nie zachodzi żadna ingerencja w organizm. To jeden z najdokładniejszych, nieinwazyjnych sposób diagnostyki na świecie. W Niemczech znany jest jako Test EAV metodą Dr. Voll'a. W Czechach, to detoksykacja według Dr. Jonasza. Test obciążeń, to natychmiastowa diagnoza. Badanie trwa od pół do godziny. Składa się z 3 części wykonywanych podczas jednej wizyty: 1. Sprawdzenie stanu funkcjonowania podstawowych organów i układów w organizmie. 2. Sprawdzenie obecności obciążeń, czyli przyczyn ewentualnych chorób i dolegliwości: pasożyty, grzybica, alergie, zaburzenia metabolizmu glutenu, toksyny, niedobory minerałów i witamin, metale ciężkie i wiele innych. 3. Konsultacja specjalisty: wyjaśnienie wyników badania, zalecenia dietetyczne, dobór kuracji naturalnymi preparatami. Test obciążeń wykrywa: - substancje toksyczne w tkankach, powodujące reakcje alergiczne - alergie pokarmowe - ostre i chroniczne stany zapalne - możliwe przyczyny chorób i dolegliwości - zaburzenia układu odpornościowego - zaburzenia metabolizmu - wczesne stany chorobowe - zatrucie organizmu, np. pasożytami, toksynami, drobnoustrojami lub szkodliwymi czynnikami środowiska. Badanie przeprowadza: 30-to letnia trener personalny, dietetyczka i szkoleniowiec z zakresu profilaktyki i promocji zdrowia, oraz dieto-terapii jako metody leczenia chorób cywilizacyjnych. Od wielu lat zajmuje się propagowaniem zdrowego stylu życia i seksualnością człowieka. Prowadzi zajęcia, warsztaty i konsultacje indywidualne. Wspiera w odkrywaniu własnej drogi do zdrowia jak i odnalezieniu wewnętrznej harmonii. Szczególnie interesują ją następujące zagadnienia: wpływ żywienia i emocji na zdrowie człowieka, dieto-terapia, medycyna komórkowa, trening i jego wpływ na ciało człowieka, masaż, seksualność. W swojej pracy wykorzystuje elementy dietetyki zachodniej, treningów personalnych, pracy z energią seksualną, medycyny komórkowej, medycynę TMC, Makrobiotyki, RawFood, jak i liczne style masażu. Ukończyła kursy z żywienia, naturo-terapii, masaży ciała, masaży dźwiękiem, bioenergoterapii, pracy z energią seksualną. Badaniu warto poddać się, wtedy gdy: Masz częste, niczym nie uzasadnione bóle głowy, wymioty, biegunki, wadę wzroku, słuchu, postawy, bóle stawów, kręgosłupa, świeża bądź dawna kontuzja wciąż o sobie przypomina, często skręcasz sobie nogę w kostce, bądź ulega ona zwichnięciom, naderwane ścięgna, ciemnieje ci przed oczami, mdlejesz bez powodu, robi ci się słabo, swędzi cię skóra lub się przesusza, i się drapiesz, masz wyjątkowo nieprzyjemny oddech, choć często myjesz zęby, ale mimo to nie możesz pozbyć się niesmaku z ust, usunięto ci ząb (szczególnie 4 lub 5). lub jeśli jeszcze któryś ci został, to jest martwy. Ciągle cieknie ci z nosa, choć ani to przeziębienie, ani katar, flegma zalega ci w gardle i nie sposób jej wykrztusić, ani wykasłać, przelewa ci się w jelitach, masz częste wzdęcia, puszczasz cuchnące gazy, masz mazistą kupę (to gorszy problem, niż rzadka), miewasz częste huśtawki nastroju, depresje towarzyszące deszczowej pogodzie, coś innego ci dolega, ale nie wiesz co i nie potrafisz sobie z tym poradzić, a masz już tego zwyczajnie dosyć. Dogodne terminy. Miejsce przyjęć: cała Polska Informacja i rejestracja pod numerem telefonu: 510 339 054 Życzę zdrowia i uśmiechu na twarzy Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Profilaktyczne badanie metodą VoLL’a 10.08.12, 07:50 Witam czy jedzie ktoś z dzieckiem 7-9 lat do ścru w rabce w dniach 28.08.2012-24.09.2012 Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Scru rabka 10.08.12, 07:52 Witam czy jedzie ktoś z dzieckiem 7-9 lat do ścru w rabce w dniach 28.08.2012-24.09.2012 Odpowiedz Link
nina250 Re: Scru rabka 15.12.12, 08:29 Witam Moje dzieci jadą od 1 marca do 28 marca 2013, mają 9 i 11 lat. chciałam się zapytać jak wygląda sprawa nauki w szkole, bo nikt nic na ten temat nie pisze. W jakich godzinach dzieci się uczą no i czy po powrocie dzieci miały dużo zaległości? czy budynek szkoły mieści się w budynku sanatoryjnym. Chciałam też zapytać czy można ewentualnie dokupić jakieś zabiegi? i ostatnie pytanie czy dzieci wychodzą na spacery codziennie czy od wielkiego święta. Jeśli ktoś był na jakieś fajnej kwaterze blisko sanatorium, to bardzo prosiłabym o namiar jakiś. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Scru rabka 17.12.12, 09:44 Witam, szkoła znajduje się w budynku sanatoryjnym. Lekcje zaczynają się od 8.00 i trwają do 11.30 tak miał mój syn uczęszczał do drugiej klasy i żadnych zaległości nie miał.Nawet przerobił więcej materiału niż w swojej szkole.Jeśli chodzi o spacery to chyba chodzą codziennnie,zbytnio się tym nie interesowałam tym bo ja byłam z synem cały pobyt.Zabiegi można sobie też wykupić,a nawet polecam bo te co należą się dziecku z kasy to porażka ,wszyscy mają te same ,nieważne na co są chore dzieci .Zazwyczaj jest gimnastyka,basen i inhalacja .Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć to pisz .Pozdrawiam Odpowiedz Link
nina250 Re: Scru rabka 17.12.12, 09:54 Dzięki bardzo za odpowiedź. Na razie nie nasuwa mi się żadne pytanie, ale jakby co to będę pisała. A napisz mi tylko czy pokoje (mam na myśli te, w których dzieci są same bez opiekunów), są duże, czy małe (chodzi mi o ilość łóżek)? Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świat! Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Scru rabka 17.12.12, 14:34 Witam .Z tego co widziałam to pokoje są liczne i bardzo ciasne 6-7 łóżek w pokoju.Pozdrawiam i również życzę wesołych świąt Odpowiedz Link
bonjour19 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 10.02.13, 21:56 Witaj, mamy turnus 28.03-18.04 młodsze dziecko i syn 9latek 02-29.04. Każda opinia cenna, te pozytywne nawet bardziej:) nie wiesz czy można zrezygnować z posiłków, myślę o sobie, jestem wegetarianką. Były tu b.różne opinie na temat pralni/pralki, jest taka opcja? Ile kosztuje przedszkole, płaci się za godziny czy cały turnus? Jest tyle sprzecznych opinii na każdy temat, że trudno się połapać. Piszesz rozsądnie, dlatego piszę do Ciebie. Aha, przepraszam, że per "ty". Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 11.02.13, 07:48 Witaj,jeśli chodzi o posiłki to możesz zrezygnować ,ale wówczas twoje dziecko musi samo jeść na stołówce bo ty nie masz wstępu jeśli nie korzystasz z wyżywienia.Pralka jest płatna ,ale nie pamiętam ile żeton kupuje się u portiera,jest też suszarka za darmo ,fajna sprawa bo nie wolno suszyć w pokojach.Przedszkole jest za darmo,ponoć bardzo fajne.Jeśli chcesz coś wiedzieć to pisz chętnie pomogę jeśli będę mogła.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 29.04.13, 16:43 Witam :) widzę że byłaś już w ŚCRU bardzo proszę o jakieś nowe info :) Ile płaciłaś , jak długo czekałaś? Myślę ze pojadę tam z córką ( tak mam napisane na skierowaniu ). Córka mam 5 lat i często choruje na gardło. Czy Twoje dziecko jakoś mniej choruje? dały coś zabiegi ? no i ogólnie jakie wrażenia ? z góry dziękuje za jakiekolwiek info :) Odpowiedz Link
aksula1 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 11.02.13, 13:30 Witam. Ja byłam w Rabce na turnusie listopad-grudzień 2012. Było ok.Żeton do pralki kosztuje 10 zł, suszarka za darmo, więc jeśli sobie zrobisz pranie ręczne to też możesz wysuszyć za darmo w suszarce. A w kwietniu może być już w miarę ciepło, więc możesz wysuszyć za oknem, w większości pokoi porozwieszane sznurki, więc weź klamerki do bielizny. Przedszkole bezpłatne czynne od 9 - 12, od poniedziałku do piątku, super panie nauczycielki. Nie wiem tylko co z tymi posiłkami, czy się zgodzą, ale zawsze można porozmawiać z panią intendentką. Ja bym się chętnie wybrała jeszcze raz. Odpowiedz Link
nina250 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 12.02.13, 08:47 Moje dzieci (chłopcy 12 i 10 lat) jadą od 1 do 28 marca do SCRU, szukamy kogoś, kto jedzie w tym samym terminie Odpowiedz Link
marcelika82 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 11.03.13, 23:13 Witam serdecznie.. Jadę z córką do tego sanatorium od 09.05 do 30.05 aż ze Szczecina.. Moja córka strasznie choruje, dlatego ją zapisałam... teraz zaczynam mieć wątpliowści czy dobrze zrobiłam skoro tyle osób pisze, że dzieci tak bardzo tam chorują... czy w tym terminie będą już jakieś atrakcje organizowane?? Odpowiedz Link
nina250 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 24.04.13, 14:23 Witam Dzieci chorują, ale nie wszystkie oczywiście, a chorują dlatego, ze jest zmiana klimatu. Moje dzieci były od 1 marca i też były chore, wcześniej były 1,5 roku temu w Olszówce w Rabce i też na początku były chore, ale za to później po powrocie był spokój, pyliło wszystko co możliwe a one nie chorowały, a lekarz alergolog "pozabierał" im leki bo nie były potzrebne. Z reguły są wycieczki do GOPRu, do teatrzyku Rabcio i malują na szkle. Muszę nadmienić, że opieka lekarska była dobra w czasie choroby, wbrew krążącym mitom w internecie. Troszkę wygląd wewnętrzny sanatorium daje do życzenia, ale nie jest najgorzej (w końcu jadą się leczyć, a nie na wczasy). Mam też kilka zdjęć, więc mogę przesłać na maila. Kłopotem może być też brak kontaktów w pokojach, ale tylko na początku, poźniej dzieci już tak się zgrywają, że zawsze jest gdzie podładować telefon. Służę radą i pomocą w sprawie Ścru i Olszówki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aleksandrap1981 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 25.02.14, 12:42 jedę z córką od 17.04 i mam pytanie bo to pierwszy taki nasz wyjazd czy miała Pani sposobność korzystać z pokoju typu studio z łączoną łazienką bo zastanawiam się jaki wybrać i nie ukrywam że chodzi mi też o obniżenie kosztów Odpowiedz Link
1matti1234 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 25.02.14, 14:29 Witaj ja miałam pokój z własną łazienką ,myślę że jest to lepszy komfort,choć pokoje w ŚCRU są nie za duże,te z łazienką na dwa pokoje są większe.Byłam kiedyś w sanatorium i miałam pokój studio i nigdy więcej,pani która dzieliła ze mną łazienkę wiecznie miała jakieś pretensje , wolę zapłacić trochę więcej i mieć ją dla siebie. Odpowiedz Link
ewa2444 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 14.03.14, 19:29 Mam pytanie jak jest z dostepnoscia pokoju z osobna łazienka. Mam taki dojazd ze będę na miejscu bardzo wcześnie bo o 7.00 rano. Z tego co wiem trzeba czekać do 14 . Czy bedzie możliwość otrzymania kluczy przed 14? Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 15.03.14, 17:05 kto ci powiedział że po 14?? mnie powiedziała żebym była koło 12 bo tego dnia już obiad się należy Odpowiedz Link
ewa2444 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 14.03.14, 19:26 Witam serdecznie ja tez mam termin na 17.04 .2014 roku. Jestem z Kołobrzegu i szukam osób które jadą w tym terminie. Jest to mój pierwszy wyjazd i chciałabym pokój z osobna łazienka ale jeśli znajdę osobę chętna do pokoju typu studio ze wspólna łazienka to jestem za. Pozdrawiam ewa Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 15.03.14, 17:02 witam, ja mam taki pokój typu studio na 1 piętrze ale szczegółów nie wiem Odpowiedz Link
natbar Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 15.03.14, 18:10 a skąd wiesz jaki masz pokój, skoro nie można robić rezerwacji? a oddział dla dziecka z opiekunem jest na 2 pietrze Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 15.03.14, 18:57 My jedziemy na górne drogi oddechowe. Mam zarezerwowany pokój w studio na 1 piętrze, tak jak pisałam wcześniej. Mamy turnus od 28.03-18.04 Odpowiedz Link
natbar Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 15.03.14, 19:23 to może po prostu jedziemy do różnych ośrodków, bo następny turnus w sanatorium, do którego jedziemy trwa 27.03- 17.04 Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Scru rabka marzec- kwiecień 2013 29.04.13, 16:32 Witam :) widzę ze przygotowujesz się na wyjazd do Ścru długo czekałaś na termin? wiesz już ile będziesz płacić ? Ja dopiero co wysłałam skierowanie do NFZ. Miło by było gdybyś mi napisała po powrocie jak było. Jestem bardzo ciekawa jak będzie:) pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku oraz dużo słoneczka:) Odpowiedz Link
olawa24 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 29.04.13, 23:20 Wrocław - Oława - Gliwice-Krakow-Rabka 4 maja - wolne miejsce w samochodzie. Odpowiedz Link
renata5012 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 02.05.13, 23:17 Witam.JA już tam byłam z wiadomych względów, nie napiszę wam dokładnie kiedy, ale była to zima roku 2013, opiszę wam wszystko od początku. Zakwaterowanie, pierszeństwo do godz. 11.00 mają seniorzy, więc czekasz z dzieckiem w ponurym korytarzu i nikt się tobą nie zainteresuje wcześniej. Zakwaterowanie trwa też nie najkrócej, oczywiście pokoje dla nas są w innej części, więc czeka was kolejny spacerek długimi korytarzami, jeżeli jesteście samochodem parking oczywiście płatny, ale niestrzeżony. Pokoje ,ja byłam z dzieckiem w dwójce ,było bardzo ciasno i zimno ,okna nieszczelne, a w łazience wentylacja włącza się automatycznie nawet w nocy i oczywiście cicho nie chodzi. Telewizja nie we wszystkich pokojach, a jak już jest to płatna, ale za to na korytarzu każdego piętra jest tv, mnóstwo dzieci a krzesełka ze cztery. Świetlicy, brak chociaż na jednych drzwiach znalazłam tabliczkę z nap świetlica, ale w środku było tylko parę stołów. Jedzenie oczywiście catering- polecam dla osób dbających o linnie, śniadania katastrofa, ciągle ta sama wędlina, zimne parówki i zupa mleczna z własnymi chrupkami, obiady letniawe, bądz niedogotowane, a surówki kupne z octem. Kolacje dobrze, że chociaż chleb smaczny. Dorośli mogą zrezygnować z posiłku,ale wówczas nie mają wstępu na stołówkę,jego pociecha musi radzić sobie sama.Pani doktor oddziałowa to wielka pomyłka wypalona zawodowo już dawno ,zabiegi dla wszystkich takie same jak i antybiotyki również. Pielęgniarka oddziałowa boi się oddychać jak widzi szefową, reszta pielęgniarek w miarę. Jedyną zaletą tego cyrku to PRZEDSZKOLE i panie w nim pracujące miłe,uprzejme, mające fajne pomysły oraz dobre przygotowanie pedagogiczne.Jednym słowem zaciśnijcie zęby ,czego się nie robi dla naszych kochanych pociech. Odpowiedz Link
nina250 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.05.13, 11:34 Witam Po przeczytaniu tego wpisu, nie mogłam nie odpisać renata5012. zakwaterowanie mieli pierszeństwo dorośli (nie tylko seniorzy), bo dzieci miały napisane na skierowaniu że zakwaterowanie jest od godz. 14, (chociaż my też przyjechaliśmy wcześniej i jakoś nie czekałiśmy) w naszym przypadku przebiegło bardzo szybko i sprawnie. Co do warunków no jakby nie było to nie SHERATON, TYLKO SANATORIUM. Świtlice były oczywiście, gdzie był komputer (co prawda stary bo stary ale był), był telewizor, na którym dzieci oglądały bajki, filmy..., były gry planszowe no i te parę stołów o których poprzedniczka pisze. z jedzeniem się zgodzę, no ale napiszę jeszcze raz to nie Sheraton. Dzieci wychodziły codziennie na spacery, raz dłuższe, raz krótsze ale to oto najbardziej przecież chodziło. Denerwują mnie takie opinie (chociaż każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania), KOCHANE MAMY my tam jedziemy dla dzieci, chodzi o to aby nasze dzieci były zdrowe, a nie o to aby wypoczywać w komfortowych warunkach. Pewnie, że to sanatorium zostawia wiele do zyczenia, ale nie ono jedno, wejdźie sobie na fora innych sanatorium i wszędzie są takie opinie, ale pamiętajmy po co tam jedziemy. Odpowiedz Link
martynamartyna07 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.05.13, 19:22 Sheraton czy sanatorium, fakt że kolo 1500 kosztuje Odpowiedz Link
nina250 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.05.13, 20:00 Fakt, ale tylko dla opiekuna, dziecko jedzie tam za darmo pamiętajmy o tym), nie licząc kosztów dojazdu. A weźmy pod uwagę, że to jest sanatorium dla dzieci, a opiekun jedzie tam tylko dodatkowo i jeśli opiekun jedzie z dzieckiem to trzeba się liczyć z kosztami. Będę stała "murem" za tym sanatorium (i za każdym innym finansowanym prze NFZ), bo chociaż do końca warunki też mi nie pasowały, to pamiętajmy po co tam jedziemy. Odpowiedz Link
xxl007 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 07.05.13, 23:05 wiem po co tam jedziemy i wiem też za co płacimy. płacimy za pobyt opiekuna płacimy za NFZ, płacimy za zabiegi - to jest kwestia szacunku dla pacjentów a nie traktowania ich jak zło konieczne no wygląda to trochę tak: sanatorium świetne zabiegi świetne, tylko pacjenci niepotrzebni a prawo do opinii ma każdy. moim prawem jest rezygnacja z posiłków i ciekawy jestem czy znajdzie się ktoś kto zabroni mi wejść na stołówkę? mam płacić haracz za wejście na stołówkę i nakarmienie dziecka?... Odpowiedz Link
monika_katarzyna78 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.06.13, 11:55 Witam! Moje dziecko 8 letnie właśnie spędza w tym ośrodku 2 tydzień. Jest bardzo zadowolone mimo moich obaw czytając niepochlebne opinie wcześniej. Warunki na oddziale są dość skromne ale jest czysto, panie wychowawczynie uczynne nie zostawiają dzieci samym sobie. Nawet jedzenie do którego miałam obawy (dziecko niejadek w domu) tutaj je z apetytem. Naprawdę nie mogę nic złego powiedzieć na to sanatorium. Dziecko jest tam bez rodziców my przyjeżdżamy tylko co kilka dni i nie skarży się się, nie marudzi. Dzień mają wypełniony nie ma czasu na nudę. Jedyny mały minusik to troszkę mało czasu zostaje na pobyt na dworze ale cóż szkoła ważniejsza. Panie na stołówce bardzo miłe i uczynne jak ktoś chce zjeść domowy obiad za naprawdę niewielkie pieniądze zawsze znajdą jakiś stolik. Odpowiedz Link
natbar Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 27.12.13, 22:25 Witam, właśnie sprawdziłam w przeglądarce i jedziemy do szebesty na przełomie marca i kwietnia 2014, proszę o aktualne opinie nt sanatorium. jak z internetem, tv, pralką, czajniki i sztućce w pokojach? jest opcja rezerwacji pokoju przez telefon, no i jaka cena za pokój z łazienką? z góry dzięki za wszelkie pomocne informacje. Odpowiedz Link
mimina82 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 04.04.14, 21:57 My jedziemy na cały czerwiec (03-30). Pokoje rezerwują na dwa miesiące wczesniej i mozna załawić wszystko przez telelfon. Wymagają zaliczki 300 zł - bezzwrotna oczywiście jeśli coś wypadnie. Koszty podali mi takie: pokój studio 45 zł, pokój z łazienką 59zł (!!!!)/dzień + opłata klimatyczna 3zł/dzień (!!!) + wyżywienie dla opiekuna 23zł/3 posiłki - nie musisz wykupywać, ale jesli chcesz z dzieckiem przebywać na stołówce to jesteś zobowiązany. Pokoju nie możesz wybrać w momencie rezerwacji, gdyż to jaki dostaniesz okaże się dopiero przy zameldowaniu. Opiekun musi mieć czepek i strój gdyby lekarz zalecił dziecku basen. Nie wiem jak jest z dziećmi "zerówkowymi" czy tez mają tam obowiązkowe zajęcia, bo niby zerówka obowiązkowa, ale zapewniają nauczanie w ramach szkoły podstawowej. Ktoś jedzie jeszcze w tym terminie - ja będę z synami 3 lata i 7 lat. Odpowiedz Link
ewa2444 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.04.14, 14:50 Ja dzwoniłam niedawno do Sanatorium i chciałam zarezerwować pokój, proponowałam , że wpłacę zaliczkę. Dostałam odpowiedź, że nie ma możliwości rezerwacji pokoju ani zaliczki, ponieważ pokój przydzielany jest w dniu przyjazdu. Teraz już nic nie wiem :) Dostałam również informację, że zapłaty trzeba dokonać w trzecim dniu pobytu. Odpowiedz Link
marta_b84 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 22.04.14, 12:52 Byłam w Szabescie od 27.03.2014 do 17.04.2014. Jechałam z przerażeniem, jak przeczytałam opinie. Jednak byłam niesamowicie pozytywnie zaskoczona na miejscu. Pokoje są wyremontowane, czyste, sprzatane co drugi dzień przez miłe panie. Ja miałam pokój ze swoja łazienką, ciasny ale własny. Rodziców na weekend zakwaterowałam w studio, ze wspólna łazienką na dwa pokoje. To studio miało wieksza powierzchnie, ale takie samo pod wzgledem wystroju, mebli i łazienki. Łazienki sa nowiutkie, niejedna tam przebywajaca osoba, nie ma takiej łazienki w domu. Jedzenie, na nowej stołówce dla maluchów było bardzo dobre: Śniadanie- kolacja, Chleb, szynka, ser żółty, mleko, masło, ogórek, pomidor, czasem parówka, czasem jajecznica, czasem serek ze szczypiorkiem, czasem pasta jajeczna, czasem pasta rybna, drzem. Obiady; zupa codziennie inna, drugie danko róznie; czasem ryba czasem kluski slaskie,czasem kurczak, pyszne surówki. mój Synek jadł tam za dwóch. Z lekarką nie miałam za wiele wspólnego, bo moj synek uchowa się, ponieważ codziennie spacerowalismy po 3-4 godzinki i nie przebywalismy w skupiskach dzieci (raczej nie zawiazywałam przyjażni). Mój synek miał 5 zabiegów, o 9:50 ćwiczenia ruchowe, 10:30 Bioptron i Viofor, 14:30 inhalacje, no i basen. Szabesta ma bardzo dobrze zorganizowane przedszkole dla dzieciaków, z super paniami, świetnie tez są pomyslane zajecia wiecorkami (malowanie na szkle, teatrzyki, pokazy filmów, wycieczki, spotkania z taternikami, bal przebierańców). uważam, że najwiecej negatywnych opini piszą rodzice dzieci, które chorują. Maja pretensje, że lekarz zapisuje antybiotyki te same dla kilku dzieci. Wiadoomo przeciez ze na gardło najlepiej działaja antybiotyki z grupy penicylina czy ampicylina, wiec takie zapisuja. Dodam, że jak byłam w sanatorium nad morzem to moj synek tez chorował i była podobna sytuacja z antybiotykami. Jestem naprawde bardzo zadowolona z pobytu. Aha, bylismy na miejscu około 12;00 i dostalismy pokój z łazienka, ale nawet jak ktos dostał ze współną, mogł po dwóch trzech dniach sobie zamienic. Nikt nie robił z tym problemu. Odpowiedz Link
ablacim 31 lipca 2014 25.04.14, 09:45 Witam. Mam przydzielony termin dla dwóch synów (3 i 5 lat) od 31 lipca i przyznam, że ogarnia mnie przerażenie, gdy czytam opinie. Czy w lecie dzieciaki tak samo koszmarnie chorują? Może pytanie głupie, ale to ma być nasz pierwszy wyjazd do sanatorium. Ktoś się może wybiera w tym terminie? My jedziemy z Katowic. Odpowiedz Link
marcakster Re: 31 lipca 2014 12.07.14, 11:14 Witam!! My też jedziemy ale troszeczkę później;-)11wrzesień z Tychów.Jeżeli ktoś jedzie w naszym terminie mozemy sie zgadać;-) Odpowiedz Link
justyna_kubicka Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 11.05.14, 10:14 Pobyt dziecko-opiekun w śląskim centrum uzdrowiskowo rechabilitacyjnym im szebesty to niestety, tak jak opisano na innych forach, bardzo wątpliwe przeżycie. Począwszy od olbrzymich kosztów pobytu za opiekuna, w porównaniu np do sanatorium Anna Staś w Rymanowie Zdroju, poprzez typowo szpitalne pokoje( bez miękkich wykładzin w pokojach, korytarzu, świetlicy oddziałowej - w której nie ma wyposarzenia w zabawki, działający telewizor). W pokoju może być -na życzenie- przyniesiony malutki telewizor zawieszony na wysokości 3 metrów w cenie 99 PLN za pobyt. Internet wi fi z ograniczeniem możliwości pobrania czegokolwiek i filtrem dużych srton otwiera zazwyczaj tylko portale z wiadomościami i pocztę z której nie można się wylogować za 39 PLN za turnus. Zabiegi jak zabiegi, tu wszędzie podobni. Tylko balneoteriapia nędza bo w ośrodek nie ma dostępu do wód zdrojowych i inhalacji w kabinach o różnym stopniu penetracji cząsteczkowej, o zbawiennej dla schorzeń dróg oddechowych borowinie nie wspomnę- w Rymanowie jest. Jedyny pozytyw przedszkole od 9 do 13 - jak sie nie idzie na stołówkę i na zabiegi w tym czasie to dziecko ma chwilę zabawy pod opieką Odpowiedz Link
mimina82 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.06.14, 21:29 My jesteśmy w ŚCR od kliku dni i jechaliśmy z lekka przerażeni opiniami. Zacznijmy od zakwaterowania - w dniu przyjazdu pielęgniarki miały już rzeczywiście rozpisany cały turnus pod katem pokoi więc wyboru nie było - dostaliśmy pokój 3 osobowy studio ze wspólna łązienką z drugim pokojem. Pokój duży, łózka, szafaka, stół i krzesła drewniane, łazienka CZYSTA i nowa - ja mam duże wymagania pod katem łazienki i w brudnej raczej nie dałabym rady funkcjonować a tutaj nie miałam najmniejszych oporów. Ubikacja, umywalka, prysznic z drzwiami szklanymi, duże kaloryfer, szafka i plastikowa miska oraz łopatka i miotełka do zamiatania oraz papier toaletowy. Nie ma prowizorki z czymś typu palstikowa kabina prysznicowa, przeciekający odpływ czy coś w tym stylu - łazienki jak w nowoczesnym domu. Wszędzie, bardzo czysto, ciągle gdzieś po korytarzach czy schodach sprzątają i myją. Zabieg fajne, ćwiczeniami, basenem, lampami, inhalacjami dzieciaki zachwycone. Wszyscy z obsługi bardzo mili, fajne podejście do dzieci, z pochwałami, ochami i achami jakie dzieciaki dzielne....A jedzenie...bardzo, BARDZO miłe zaskoczenie. Są chyba dwie tury na każdy posiłek - lub nawet więcej - i cięzko żeby każdy miał o tej samej godzinie, ale nam się trafiło śniadanie o 7.45 - w sam raz żeby sie obudzić i jeść; obiad o 13.15 - idealnie bo zaraz po ostatnim zabiegu; i kolacja o 18.15 - ok. Na śniadanie zupa mleczna np. (owsianka; mleko z kluskami lanymi), chleb, masło, wędlina, jakiś serek czy dżem oraz pomidor/ogórek itp. Na drugie śniadanie przeważnie owoc: jabło, pomarańcza,,; Obiad: pyszny, naprawdę pyszny krupnik/ogórkowa/ brokułowa + gołąbki (pycha)z sosem/ gulasz+ziemniaki+buraczki/ mielone+ziemniaki+surówka na podwieczorek dlz dzieci drożdżówka (duuuża) lub np. wafelek Grześki. Kolacja: chleb+masło+wędlina+ser+pasta z rzodkiewki+leniwe (zestaw dla dzieci - czy to mało? Jak dla mnie na pewno nie!!!)/ chleb+masło+pasta jajeczna+wędlina+pomodor+dżem itp. Naprawdę jedzenie jest smaczne i na pewno nie ma go mało, dodatkowo widzę, że Panie kucharki wystawiają np. na okienko wazę z zupą i ludzie sobie chodzą o dolewają jak ktoś ma ochotę, podobnie z chlebem czy dżemem lub jakąś pastą na śniadaniu czy kolacji. MAło tego - dzisiaj syn cichaczem podszedł do okienka zapytać czy "mają keczup" (bo on najchętniej keczup do wszystkiego) i co? Dostał i zasiadł przy stoliku z wielką butlą keczupu i uśmiechem na twarzy z wyrazem "widzisz mamo, a nie mówiłem....".Widzę, że w miarę tego co mogą to chcą dogodzić każdemu. A wiem, że bez problemów dietetyczka ich ułożyła jadłospis i gramaturę diety dla dziecka z cukrzycą - po konsultacjach z rodzicami. Jestem wszystkim, bardzo zaskoczona bo jest to jakieś ogromne przeciwieństwo do komentarzy, które tutaj są - no chyba, ze to tak że o dobrych wrażeń się nie pisze bo i po co a złe rozchodzą się w mgnieniu oka. Jedyne na co moge ponarzekaż to infrastruktura wokół kompleksu. Place zabaw z epoki PRL-u choć to też ma swój plus, bo moje dzieci zobzczyły jak wyglądały place zabaw naszych czasów. Pomiędzy zabiegami jest czasami ponad godzinę czasu - za mało na spacer do praku zdrojowego, więc pozostaje to co oferuje przysanatoryjny plas zabaw - no ale to to naprawdę komuna i tutaj czas zatrzymał się w latach 70. Stare, oj naprawde stare ławki, "sklepiki", tablice do malowania kredą, "samochodziki", piaskowinice (choć te z czystym pisakiem i dużo go jest). Odpowiedz Link
mimina82 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 05.06.14, 21:44 A i kwestia interentu - wykupiliśmy pakiet 21 dni za 29 zł. Podłączenie bez problemów, prędkość ponad 4 MB/s....w domu miewamy mniej :( Wieczorami dzieciaki oglądają bajki na YT bez najmniejszego zacięcia, kilka razy dziennie o różnych porach rozmawiamy przez skype z rodziną i działa bez problemów. Nie wiem czy to kwestia przypadku, czy zmienili coś w tej kwestii ale naprawdę nie mam na co narzekać - w poczta czy strony to już w ogóle działają od strzała. Telewizor podobno mogą zamontować w pokoju w rónych opcjach cenowych, ale nas to nie interesowało bo nie po to się przyjeżdża do sanatorium, żeby TV oglądać. A cenowo - pokój 3 os.studio - 45zł; 3zł/dzień opłata klimatyczna; 23zł/dzień wyżywienie opiekuna. Za pobyt miesięczny zapłaciliśmy troszkę ponad 1600zł. Czy to dużo????? Zostawiam dla kazdego do refleksji. Proszę tylko pamiętać, iż zdaża się, że wymagamy czasami od sanatoryjnego ośrodka warunków hotelu kilkugwiazdkowego. Rekonstrukcji znanych malarzy na ścianie brak, perskich dywanów także - w ogłe wykąłdzin i dywanów nie ma, ale jesli sie ktoś nie orientuje to w ogóle w sanatoriach nawet dla dorosłych ich nie ma, a tym bardziej w miejscy gdzie większośc dzieci to astmatycy czy alergicy. Niech z czystym sumieniem na czystość narzekają ci, którzy sami w swoich domach sprzątają częściej niŻ co drugi dzień. A jeśli w stołówce oczekujemy owoców morza, szweckiego stołu z różnego rodzaju wędlinami, serami, pieczywem itp. a może jeszcze drinków to polecam poszukać miesięcznych wakacji all inclusive w hotelu 5* z basenem i wyciągnąć kilkanaście tysięcy z portfela za rodzinę. Aha i nie zapomnijmy wówczas zapłacić za ewentualne zabiegi dla dzieci! Wszystkim, którzy się obawiają polecam przyjechać, zobaczyć, zjeść itp. a potem obowiązkowo i obietkywnie wyrazić opinie, bo może to ja mam przyjemność trafiać tutaj na przyjemny personel, smaczne posiłki i czyste pokoje. Odpowiedz Link
samya77 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 12.06.14, 09:57 Witam, Widzę, że jesteśmy w sanatorium w tym samym terminie. Bardzo sie ciesze z Twojego posta, bo czytajac wszystkie wypowiedzi od poczatku dyskusji zastanawialam sie, czy ja napewno jestem w tym samym ośrodku, o ktorym tu dziewczyny pisza :) I na szczescie nie szukalam zadnych opinii przed wyjazdem, tylko sie po prostu spakowalam i przybylam :) Zgadzam sie w 99% z Twoja opinia - ten 1% to kwestia jedzenia - ale mam tylko i wylacznie 2 zastrzezenia i to niewielkie: 1. na sniadania lub kolacje zdarzaja sie wedliny marnej jakosci - ale wtedy mozna zjesc kanapke z czyms innym - zoltym serem (niemal zawsze), jakąś pastą (czesto podawana - z bialego sera, jajeczna, rybna), dzemem, serkiem topionym, ewentualnie zaopatrzyc sie w sklepie w kilka plasterkow wedliny jakiej chcemy (nie majatek). 2. podawanie pomidorow do sniadania lub kolacji - cwiartka (dla dzieci) i polowka (dla doroslych) - ciachniete i nie obrane ze skory. Nie wymagam od Pań, żeby sciagaly skore z pierdyliarda pomidorow, ale byloby latwiej gdyby pokroily je w plastry (rzodkiewke scieraja w wiorki, wiec moze pomidory tez sie daloby sie jakos "maszynowo" pochlastac). Nie byloby tematu, gdyby noze na stolowce byly nimi nie tylko z nazwy - tymi pitolakami mozna co najwyzej maslo rozsmarowac. Dobrze wiec miec swoj noz, a przynajmniej "kozik" - do kupienia w "Adasiu" za 1,40 zł.(sklep jakies 100 metrow od sanatorium). Poza tym jedzenie naprawde ok, moze nie rzuca na kolana, ale to nie Sheraton tylko "Szebesta" :) Podane pod nos, co mamy pracujace zapewne docenią. Zjesz i relaks :) Nie zdarzylo nam sie wyjsc ze stolowki glodni. Jezeli chodzi o zabiegi - mamy gimnastyke, bioptron i viofor (materac magnetyczny). Niestety na basen nie mozemy chodzic, bo moj syn ma 3 migdal i nieustajacy katar, inhalacje solankowe tez w jego przypadku odpadaja. Nie narzekam z tego powodu - sam wyjazd z zasyfionego Krakowa gdzie mieszkamy to juz duzy plus. Na zabiegi dzieciaki wchodza same - i slusznie, bo bez obecnosci rodzicow Panie sa w stanie okielznac rozbojnikow:) Pokoje z pewnoscia lepsze niz na niejednej prywatnej kwaterze, a kilka w Rabce odwiedzilam. Dla mam, ktore chca towarzyszyc starszym dzieciom, a nie "zalapaly" sie na pokoj w sanatorium - napewno z czystym sumieniem moge polecic wille przy ul. Cichej 3 - pare minut drogi do sanatorium (kilka osob pisalo tez pozytywnie o kwaterach na Cichej 5, ale tam akurat nie dotarlam). Z pewnoscia odradzam kwatere na ul. do Pociesznej Wody, chyba 8 - reklamuja sie w necie basenem. Piekny - ale tylko na zdjeciach, mialam okazje widziec to cudo jeszcze przed oczyszczeniem i napelnieniem. W pokojach zaduch zalatujacy grzybem. W sanatoryjnych pokojach brakuje z pewnoscia wieszaczkow (ja kupilam kilka takich przyklejanych - na recznik, szlafrok, bluze) i półek - zarowno w lazience jak i w pokoju. Ale - duza kosmetyczka i ten problem tez znika. Ja mam "studio" - czyli 1 lazienka na 2 pokoje - i nie narzekam, to zalezy na jakich sasiadow sie trafi. Ja mam pokoj 2 osobowy (ja i dziecko), drugi pokoj zamieszkuja 4 osoby (2 panie i 2 dzieciaczkow), wiec na 1 lazienke niemało, ale nie ma zadnych problemow, w koncu nie siedzimy w lazience godzinami. "Przepierke" robie na biezaco, rozwieszam za oknem, z pralki sanatoryjnej nie korzystalam, bo uwazam, ze 10 zł. za 1 wsad to zdzierstwo. Oczywiscie proszek, plyn, trzeba miec wlasny. Moze gdyby pogoda szwankowala, a w szafie widniala grozba pod postacia ostatniej pary spodni to bym byla zmuszona skorzystac. TV ? Nam niepotrzebne (w domu tez nie posiadam, wystarczy internet), ale wiem, ze mozna sobie wypozyczyc na okres pobytu (chyba 99 zł.). Wi-fi dziala, wolno, ale bajki na YT ogladamy bez problemow. No i najwiekszy plus - przedszkole. Panie sa rewelacyjne, potrafia zdzialac cuda z dzieckiem, ktore nie pracuje praktycznie w ogole w swoim rejonowym przedszkolu. Tutaj dzieci CODZIENNIE wykonuja jakas ciekawa prace (motylki, pszczolki, koniki, latawce - wyklejane badz malowane) a dopiero pozniej moga sie bawic. Od wychowawczyni w rejonowce slysze wiecznie, ze moje dziecko nie wykonalo kolejnej pracy, bo jest "nie do ruszenia" (znaczy sie "nie chce" i ona sobie tym glowy nie zaprzata) - zamierzam wiec zabrac wszystkie jego "arcydziela" sanatoryjne i pokazac, ze jednak sie da, jak sie chce. Dodam tylko, ze Panie w przedszkolu sanatoryjnym niejednokrotnie maja znacznie wieksza ilosc dzieci niz liczy sobie grupa w przedszkolu macierzystym. Wyposazenie naprawde swietne, wybor zabawek spory, pomyslowosc ogromna - nawet stare telefony i kasy fiskalne potrafili wykorzystac i stworzyc kącik elektroniczny, cieszący się duzym zainteresowaniem chlopcow :) Nie rozumiem i nie podzielam negatywnych opinii na temat lekarki (chodzi o ordynator oddziału doktor Ewę K.). Dotychczas bylam z dzieckiem u tej Pani w gabinecie 3 razy - absolutnie bez zadnych zastrzezen, wrecz przeciwnie - kazda wizyta byla dla dzieciaka mila, a dla mnie konkretna i rzeczowa. Gdy czegos nie zrozumialam, nie wiedzialam czy nie doslyszalam to po prostu DOPYTYWAŁAM i nie zostałam pozostawiona w niepewności lub bez odpowiedzi. Tylko trzeba najzwyczajniej w swiecie otworzyc jape, a nie wychodzic z gabinetu bez swiadomosci co dziecku dolega, czy jakie ma zapisane zabiegi, a potem wypisywac na forum, ze brak informacji. Co do opieki medycznej mialam tylko jedno "ale" - mierzenie temperatury. Maja elektroniczne termometry, ktore nie sa zbyt precyzyjne i gdy "piszczeniem" obwieszczaja koniec pomiaru, to i tak trzeba jeszcze chwile potrzymac pod pacha (nam piszczalo przy 38, a piec minut pozniej termometr naciagnal do 39,2). W gabinecie natomiast pielegniarka wyjela termometr natychmiast po sygnale (oczywiscie znow wskazywal 38), mimo, ze czulam, ze dziecko ma z pewnoscia znacznie wyzsza temperature. Nie wyklocalam sie, bo i tak dostalismy paracetamol, wiec mialam to w nosie. W razie potrzeby i tak wypozyczam termometr do pokoju i sama mierze dziecku goraczke. No i to chyba wszystko z mojej strony. W razie jakichkolwiek pytan piszcie, chetnie odpowiem. Pozdrawiam @ Odpowiedz Link
mon-tar Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 01.07.14, 22:39 Witam bardzo mnie ucieszyły ostatnie posty!! Wybieram się z dziećmi na początku lipca i początkowo czytając poprzednie opinie trochę mnie to zdemotywowalo ... ale teraz wróciła mi chęć wyjazdu :) Jadę z dziećmi w wieku 4 lat - bliźniaki. Chciałam dopytać - może ktoś będzie w stanie mi odpowiedzieć - jak wyglądają zajecia na basenie? Obawiam się tego z dwoma czterolatkami (będąc jedną opiekunką). Nie są z basenem oswojeni, nie wiem jak zareagują, a tam chyba dzieci nogami nie dotykają podłoża... będę wdzięczna za odpowiedź. Jeżeli chodzi o to dzieci wchodzą same do sali, w jednym czasie wchodzi więcej dzieci czy pojedynczo? Zabiegi są w sąsiednich salach? Czy może być taka opcja, że zabiegi będą rozplanowane w taki sposób, że nie będzie możliwości skorzystania z przedszkola? i jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość przegotowania sobie wody np. na kawę? rozumiem, że w pokojach nie ma żadnych talerzy, kubków? Będę wdzięczna za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję bardzo za te pozytywy, kóre wcześniej zostały opisane :) Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 02.07.14, 07:43 Witam dzieci na basen wchodzą z panią są tam ratownicy więc nie ma obawy zresztą basen dla maluchów jest płyciutki.Dzieci wchodzą na zabiegi w grupie jeśli chodzi o sale to są w różnych miejscach najdalej jest basen. Zabiegi na pewno nie będą kolidować z przedszkolem.Jakby coś to pisz Odpowiedz Link
mon-tar Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 02.07.14, 14:17 dziękuję bardzo za odpowiedź. czyli rodzice z dziećmi nie wchodzą na basen? jak Państwo oceniają zajęcia na basenie? długo trwaja? powiedziano nam jeszcze aby zabrać dzieciom rękawki albo koła, czy to sie przydaje? czy jest możliwosc zagotowania sobie wody? pozdrawiam Odpowiedz Link
mariolcia42 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 03.07.14, 07:58 Zajęcia na basenie trwają 20-30 min. nie wiem czy te ,aluchy wchodzą z rodzicami mój syn miał 7 lat więc wchodził sam tam pani prowadząca zajęcia dawała im pompowane obręcze pod brzuch aby dzieci utrzymywały się na wodzie Odpowiedz Link
fleure85 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 06.07.14, 11:04 witam napisałam dłuuugie podsumowanie nt mojego pobytu z córką w ŚCRU, zapraszam tutaj fleure85.blog.co.uk/ (spokojnie, nie będziecie musieli czytać moich wynaturzeń blogowych, jedyny post, który zobaczycie to ten o szebeście) mam nadzieję, że podsumowanie będzie przydatne dla osób przygotowujących się do wyjazdu do tego sanatorium pozdrawiam M. Odpowiedz Link
tomecki1499 Re: Sanatorium Rabka Śląskie Centrum Rehabilitac 06.10.14, 20:07 witam, jedzie ktoś na turnus od 29.10-24.11 2014r? Odpowiedz Link