Dodaj do ulubionych

Czy to astma?????

27.04.11, 14:16
Mój syn odkąd pamiętam często chorował na zapalenia oskrzeli, dwa razy przechodził zapalenie płuc gdy miał rok i dwa lata. Teraz ma 11 lat. Od dwóch lat mam z nim duży problem, który mam wrażenie się nasila.
Przeważnie w okresie od lutego do lata, jest bardzo nasilony. Ma prawie cały czas chore oskrzela, kaszel praktycznie mu nie przechodzi. Dostaje antybiotyki, nie zawsze pomagają, co najwyżej łagodzą. Mija tydzień i znów ten sam problem. Nie ma nigdy przy tym gorączki, kaszel czasem świszczy aż, w gardle jest gęsta wydzielina. Syn czuje się często słabo, jest mu duszno, przy jakimkolwiek wysiłku objawy się nasilają, czasem następuje krwawienie z nosa.

Dwa lata temu syn miał dość długo anemie, którą ciężko było wyleczyć, teraz żelazo ma w normie, choć nie za wysoko. Może inne problemy zdrowotne będą miały jakiś związek, np problemy ze skóra, lekko chropowate policzki, bladość, cienie pod oczami, ciągłe zmęczenie. Syn ma tylko jedną nerkę (sporo większą), taki się urodził, choć według lekarzy funkcjonuje dobrze i radzi sobie.

Lekarz rodzinny, nic nie robi z tymi stanami, ani z ciągłym kaszlem, a ja już nie mogę patrzeć, jak syn się męczy i ciągle prosić o skierowania na badania. W sumie nie wiem na jakie badania powinien zostać skierowany syn?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Czy to astma????? 28.04.11, 18:35
      Probowaliscie wzieww, czy lekarz z rozpedu po prostu antybiotyk zapisuje? Ktory prawdopodobnie w ogole nic nie daje:/ Poszlabym do pulmunologa, dusznosci, kaszel, moga byc objawem alergii czy astmy alericznej , ale tez innych chorob. a nastepnym razem nie pozwol zapisac antybiotykow bez badan krwi, oskrzela czesto sa infekcjami wirusowymi. Popros o lek likwidujacy obrzek i rozszerxzajacy oskrzela i ewentualnie wziewny steryd. Na dluzsza mete nie da sie tak zyc, ciagle niedotlenienie i zmeczenie jest wykanczajace. sama mam zdiagnozowana astme w sumie dopiero od kilku lat. Przez kilka lat ciagle dusznosci laczylam z nadwaga, okazalo sie,z e jedno z drugim nie ma nic wspolnego, objawy pojawily sie jak przestalam grac na instrumentach detych i cwiczyc pluca:/
    • jerzyco2 Re: Czy to astma????? 01.05.11, 21:42
      Dzisiejsze dzieciaki narażone są w większym stopniu na choroby układu oddechowego niż ich rówieśnicy z lat sześdziesiątych. Nie ruszają się, za dużo godzin spędzonych przed telewizorem i komputerem. Nieodragowany stress powoduje nadmierną wentylacje płuc, która przyczynia się do
      utraty dwutlenku węgla w pęcherzykach płucnych, co z kolei powoduje nierównowagę kwasowo-zasadową. w konsekwencji ma miejsce niedotlenienie i różne jego objawy jak bladość, zmęczenie, podatność na choroby i wiele innych. Jedyny sposób jaki znam i jaki sam wypróbowałem z powodzeniem jest redukcja oddechu. Sa odpowiednie ćwiczenia dzięki krórym można przywrócić tę równowagę. Też miałem kłopoty z oddychaniem. Parę miesięcy ćwiczeń i jestem w pełni zdrów. Nie przyjmyję żadnych leków, śpię doskonale, mam dużo energii. Mogę pomóc. Mój kontakt: jrudkowski@wp.pl
    • coma0 Re: Czy to astma????? 16.05.11, 11:02
      Moja córka kaszle prawie od poł roku. Lekarz osłuchowo zawsze sprawdzał i mowil, że jest wszystko w porządku. Kiedy doszły problemy z oddychaniem (duszności) wymogłam rtg i badanie krwi. Obecnie szykujemy się do szpitala na przeprowadzenie badań i może wtedy ktoś w końcu powie co jej jest...
      Powodzenia dla Ciebie i synka.
    • jagoda2 Re: Czy to astma????? 01.06.11, 21:00
      Poproś, a raczej, zażądaj skierowania do pulmonologa, a co najmniej do alergologa. Obecnie wielu pulmonologów zajmuje się leczeniem alergii wziewnych i moim zdaniem tak jest korzystniej niż gdy alergię wziewną leczy sam alergolog.
      Z opisanych przez Ciebie objawów można by podejrzewać astmę oskrzelową, a już co najmniej nadreaktywność oskrzeli. Ale te choroby można obecne bardzo dobrze kontrolować, tylko trzeba trafić do dobrego lekarza, który odpowiednio ustawi leki. Powodzenia!
    • krystof666 Re: Czy to astma????? 13.06.11, 09:36
      skoro ma chropowate policzki to proponuję sprawdzić czy nie jest uczulony na jakieś pokarmy... bo to typowy objaw dla dziecka np przy uczuleniu na mleko czyli skaza białkowa... taką miał mój syn i do tej pory jakiś posiłków nie może jeść. ale proponuję się jeszcze dowiedzieć np na tej stronce astma.biz.pl. mówisz ze to astma... spróbuj poczytać o objawach astmy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka