Dodaj do ulubionych

kilka pytan w sprawie wyjazdu do Kanady

17.04.07, 17:25
Witam wszystkich bardzo goraco na forum
Mam kilka pytan zwiazanych z wyjazdem do Kanady, przeszukiwalem forum ale nie
znalazlem odpowiedzi na najbardziej nurtujace mnie pytania a oto one:

1. Chcemy z dziewczyna wyjechac do Kanady. Czy lepiej skladac wnioski osobno
czy razem?
2. Jesli zlozymy wnioski osobno i tylko jedna z nas otrzyma pozwolenie to czy
malzenstwo miedzy czasie rozwiazuje sprawe?
3. Czy biuro emigracyjne zwieksza nasze szanse czy to strata pieniedzy?
4. Jaki wynik minimalny na tescie IELTS jest wymagany?
5. Czy wynajem domu (Ontario)to rzeczywiscie koszt 800-1000$ (przegladajac
oferty w necie). Jakie koszty jeszcze dochodza jesli chodzi o utrzymanie domu?

Mam nadzieje ze ktos znajdzie chwilke i bedzie w stanie odpowiedziec na te
pytania, Z gory dziekuje

Pozdrawiam
Przemek
Obserwuj wątek
    • ertes Re: kilka pytan w sprawie wyjazdu do Kanady 17.04.07, 18:25
      deepen napisał:

> Witam wszystkich bardzo goraco na forum
      > Mam kilka pytan zwiazanych z wyjazdem do Kanady, przeszukiwalem forum ale nie
      > znalazlem odpowiedzi na najbardziej nurtujace mnie pytania a oto one:
      >
      > 1. Chcemy z dziewczyna wyjechac do Kanady. Czy lepiej skladac wnioski osobno
      > czy razem?

RAZEM.

> 2. Jesli zlozymy wnioski osobno i tylko jedna z nas otrzyma pozwolenie to czy
      > malzenstwo miedzy czasie rozwiazuje sprawe?

Jezeli mieszkacie razem to jestescie traktowani jako malzenstwo.

> 3. Czy biuro emigracyjne zwieksza nasze szanse czy to strata pieniedzy?

Strata pieniedzy.

> 4. Jaki wynik minimalny na tescie IELTS jest wymagany?

Nie wiem.

> 5. Czy wynajem domu (Ontario)to rzeczywiscie koszt 800-1000$ (przegladajac
      > oferty w necie). Jakie koszty jeszcze dochodza jesli chodzi o utrzymanie domu?

Dom za 1000? Spozniles sie o jakies 15- 20 lat. Teraz za te pieniadze wynajmiesz
      byle jaki apartament.

>
      > Mam nadzieje ze ktos znajdzie chwilke i bedzie w stanie odpowiedziec na te
      > pytania, Z gory dziekuje
      >
      > Pozdrawiam
      > Przemek
    • andrew-11 Re: kilka pytan w sprawie wyjazdu do Kanady 17.04.07, 20:58
      deepen napisał:

1.Co znaczy osobno czy razem ? , kazdy wniosek rozpatrywany jest indywidualnie .
      2.Rozwiazuje sprawe w ten sposob ze temu kto otrzymal wize imigracyjna zostanie
      ona anulowana ( gdy malzenstwo zostaje zawarte w czasie pomiedzy otrzymaniem
      wizy a przyjazdem do Kanady ) .
      3.Odpowiedzial poprzednik .
      4.Niema wymagan , za jezyk dostaje sie punkty i ich wysokosc zalezy od wyniku
      testu(-ow). Jak ktos wpisze ze umie plynnie a test wykaze ze ledwo duka to
      aplikacja wyladuje w koszu .
      5.Patrz punkt 3 .
      • za_morzem wynajem... 17.04.07, 21:22
        pytasz sie o ontario,

moge ci podac srednie ceny w vancouver i lower mainland.

jeden bedroom (ok. 60 metrow 2) czyli sypialnia plus living i kuchnia wynajmiesz
        od okolo 700$ plus (nieciekawy budynek tzw. frame czyli z drewna 3, 4 pietrowy.).
        w centrum miasta jeden bedroom moze kosztowac 1000- 2000$ srednio w zaleznosci
        od jakosci (zwykle to juz bedzie betonowy budynek).
        domki w zaleznosci od dzielnicy, daleko od centrum na wypisdooowie wynajmniesz
        jakis starszy domek , 2, 3 bedroomy za 1000$.
        blizej centrum mozesz wynajac pietro wiekszego domu (dwie, trzy sypialnie) za
        1000-1500.
        w satelitach typu surrey bedzie taniej.
        • deepen Re: wynajem... 17.04.07, 22:00
          dziekuje bardzo za zainteresowanie, pytalem o Ontario z racji chyba wiekszych
          szans jesli chodzi o przetrwanie na poczatek (tak tylko przypuszczam czytajac
          opinie) choc nie ukrywam ze BC i Vancouver od zawsze byl w "mojej glowie". Na
          pierwszy rzut oka sprawa emigracji do Kanady jest dla mnie mega wyzwaniem, bo
          niby czuje sie na silach jednakze sprawy proceduralne na razie sa dla mnie
          troche zagmatwane. Obecnie mieszkam w Irlandii (Dublin)i mam nadzieje ze pobyt
          ten pomoze mi w skladaniu aplikacji "za ocean".
          • sylwek07 Re: wynajem... 17.04.07, 23:31
            jak dobrze przeczytasz te strony to nic nie bedzie trudne :

www.cic.gc.ca/english/index.html
            www.canada.org.uk/visa-info/e_index.htm
          • za_morzem Re: wynajem... 17.04.07, 23:35
            wydaje mi sie ze z praca jest latwiej w bc niz w ontario wiec latwiej by ci
            byloby zaczac w vancouver. w gre moze wchodzic ewentualnie alberta ale to
            prowincja ktora ciezko polecac chyba ze lubisz syberyjskie klimaty.
            koszty wynajmu w vancouver, mimo wysokich cen nieruchomosci nie sa tak wysokie.
          • kwiat1978 Re: mieszkam w Irlandii (Dublin)i 18.04.07, 21:12
            o,to tak ja-tez dublin.ja juz zlozylem aplikacje i teraz czekam na dalsze ruchy
            ze strony ambasady.
          • estevez Re: wynajem... 18.04.07, 21:53
            Przetrwanie na poczatek - jesli masz naprawde dobrych znajomych to moze i tak.
            Ale jesli nie, to Polonia raczej tylko cie zdoluje (patrz posty daredevila),
            pogoda wykonczy (w ub. weekend snieg). Zamiast tego jedz do BC, najlepsze
            miejsce do zycia w Kanadzie (3 na swiecie), koszty wynajmu nieruchomosci nizsze
            niz w Ontario, pracy od groma, najnizsza stawka podatku dochodowego i prywatne
            sklepy alkoholowe czynne do 23:00 hehehehe.
            Mysmy w aplikacji wpisali Vancouver, ale poniewaz sie dzidek urodzil w
            miedzyczasie wiec pojechalismy do Ontario, bo znajomek tam byl (no a jak ma sie
            male dziecko to jednak trzeba byc pewnym chociazby dachu nad glowa po przylocie).
            Ale cale szczescie wyladowalismy w Vancouver w koncu i absolutnie nie ma czego
            zalowac.
            Wiesz a z tym mega wyzwaniem, to mialem tak samo. Tylko, ze tak naprawde staje
            sie to wyzwaniem jak dostajesz pozytywna decyzje, i wtedy sie okazuje ze to
            wszystko jest for real i zaczyna sie jazda wink
    • sylwek07 Re: kilka pytan w sprawie wyjazdu do Kanady 17.04.07, 21:48
      Jak bedziesz skladac papiery razem to wtedy bedziecie brani wspolnie tzn Twoja
      dziewczyna dobrze np wypadnie w sprawie punktow wiec i Ty dostaniesz wize na
      pobyt staly i na odwrot,,dobrze policz punkt i zobaczysz jak bedzie Wam lepiej
      • andrew-11 Re: kilka pytan w sprawie wyjazdu do Kanady 18.04.07, 18:18
        Wspolna aplikacje moze skladac malzenstwo albo common-law ( zwiazek partnerski -
        para ktora od conajmniej 12 miesiecy prowadzi wspolne gospodarstwo domowe -
        wspolna wlasnosc mieszkania lub wspolny wynajem , wspolne konto bankowe/karty
        kredytowe/ubezpieczenie , wspolnie oplacane rachunki itd., dzieci wychowywane
        wspolnie i mieszkajace pod tym samym adresem ).
        • sylwek07 Re: kilka pytan w sprawie wyjazdu do Kanady 18.04.07, 20:01
          dziekuje za podpowiedz andrew-11 .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka