Dodaj do ulubionych

przedszkole i żłobek

28.06.07, 11:17
witam! mam pytanie: ile kosztuje przedszkole i żłobek w Kanadzie a ile płaci
się opiekunce? W jakich godzinach są czynne obie instytucje? Czy są na forum
rodzice, którzy wyjechali do Kanady z małymi dziećmi i mogliby podzielić się
swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ma.pi Re: przedszkole i żłobek 28.06.07, 13:51
      przemo355 napisał:

> witam! mam pytanie: ile kosztuje przedszkole i żłobek w Kanadzie a ile płaci
      > się opiekunce? W jakich godzinach są czynne obie instytucje? Czy są na forum
      > rodzice, którzy wyjechali do Kanady z małymi dziećmi i mogliby podzielić się
      > swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Przedszkole i zlobek to tutaj jedna instytucja. Nazywa sie to day care. Ceny sa
      rozne. Im mniejsze dziecko tym drozej.
      Sa tutaj dwa rodzaje przedszkoli, takie jak w polsce i domowe przedszkola (home
      daycare).

Domowe przedszkola sa tansze $500-800 CAD na miesiac. Podobnie kosztuje
      opiekunka.

Pozdr.
      • ma.pi Re: przedszkole i żłobek 28.06.07, 13:52
        Moje info dotyczy Toronto i okolic.

Pozdr.
    • tora99 Re: przedszkole i żłobek 29.06.07, 04:24
      zalezy o jaka czasc kanady pytasz. wiem, ze w niektorych prowincjach jest spore
      dofinasowanie.

ale niestety nie w ontario sad

za rocznego malucha chcieli ode mnie 1100-1200 $ za miesiac.
      cena spada, kiedy dziecko osiaga wiek 2,5 - jakies 700-800 $
      (sa oczywiscie i drozsze, ale zeby tansze znalezc, trzeba sie sporo
      nagimnasytkowac - zreszta do tanszego jest zwykle wieksza kolejka i i tak nie
      ma co marzyc o przyjeciu tak z marszu)

trafilam na dwa domowe przedszkola do tej pory - (ktos prywatnie prowadzi
      przedszkole w swoim domu, zwykle jest tam do 5 dzieci) zdaje sie, ze 25$ bylo,
      jezeli dziecko posylalo sie tam na stale. u nas to byly moze dwudniowe
      podbramkowe historie za ktore za kazdym razem placilam ok 35 $ za dzien.
      i zadnego z tych domowych nikomu bym nie polecila.
      w jednym podejrzewam, ze marta byla szarpana, moze bita, w drugim napalone bylo
      jak w ruskim czolgu - nigdy wiecej tam nie wrocilismy. - chociaz podobno mozna
      znalezc dobre domowe. mielismy pecha.

opiekunki stalej nigdy nie mielismy. czasami, kiedy gdzies wychodzimy,
      zostawiamy ja z opiekunka i wtedy palcimy 8-10 $ za godzine.
      k.
    • ewa-krystyna Re: przedszkole i żłobek 29.06.07, 15:06
      opiekunka - niania- $8-$15 za godzine w zaleznosci od wieku i ilosci
      dzieci,ktorymi ma sie opiekowac...
      • ma.pi Re: przedszkole i żłobek 29.06.07, 21:07
        ewa-krystyna napisała:

> opiekunka - niania- $8-$15 za godzine w zaleznosci od wieku i ilosci
        > dzieci,ktorymi ma sie opiekowac...

Skad masz takie wiadomosci?

Mam troje dzieci w wieku 12, 6 i 2 lata, takze troche orientacji ilie sie
        opiekunce placi tez.
        Opiekunka bierze srednio tak jak pisala Tora99 $25-$35 dolarow za dzien za
        dziecko (a dzien to ok 10 godzin).

Tora99 ja od 12 lat "jade" tylko na domowych przedszkolach i jestem zadowolona.
        Chyba z 2 razy trafilo mi sie nieciekawe, ale w tym wypadku po paru dnich
        dziekowalam pani i szukalam nastepnego.

Pozdr.
        • ewa-krystyna Re: przedszkole i żłobek 01.07.07, 05:36
          ma.pi napisała:

> ewa-krystyna napisała:
          >
          > > opiekunka - niania- $8-$15 za godzine w zaleznosci od wieku i ilosci
          > > dzieci,ktorymi ma sie opiekowac...
          >
          >
          >
          > Skad masz takie wiadomosci?
          >
          > Mam troje dzieci w wieku 12, 6 i 2 lata, takze troche orientacji ilie sie
          > opiekunce placi tez.
          > Opiekunka bierze srednio tak jak pisala Tora99 $25-$35 dolarow za dzien za
          > dziecko (a dzien to ok 10 godzin).
          >

pracuje jako niania....
          • tora99 Re: przedszkole i żłobek 01.07.07, 06:39
            to jestes niania z wyzszej polki wink

na stronach agencji takie ceny kiedys widzialam. ale przecietnie jak podzwonisz
            na agloszenia gazetowe, ceny sa nizsze.

(takie ceny za g sa rowniez przy pracy dorywczej - kilka godz wieczorem raz na
            jakis czas, kiedy rodzice ida np do kina.)
            • ewa-krystyna Re: przedszkole i żłobek 01.07.07, 14:41
              od przyjazdu do Kanady zawsze pracuje za takie stawki na pelen etat +
              (44/50h/tydzien) i prawde mowiac zadna z moich znajomych nie pracuje za
              mniej.... ale faktem jest,ze nie pracujemy dla Polakow.... raz dzwonilam do
              polskiej rodziny z ogloszenia i rzeczywiscie stawke za tydzien pracy za 50h jaka
              mi zaproponowanobyla smieszna.... moze napiszcie jak wyzyc za $20-25 na dzien?
              przeciez minimalna stawka w Ontario jest $7 lub $8 za godzine... nawet
              babysitter ze szkoly sredniej biora za godzine $5-$7....
              • ma.pi Re: przedszkole i żłobek 02.07.07, 00:01
                ewa-krystyna napisała:

> od przyjazdu do Kanady zawsze pracuje za takie stawki na pelen etat +
                > (44/50h/tydzien) i prawde mowiac zadna z moich znajomych nie pracuje za
                > mniej.... ale faktem jest,ze nie pracujemy dla Polakow.... raz dzwonilam do
                > polskiej rodziny z ogloszenia i rzeczywiscie stawke za tydzien pracy za 50h
                jak
                > a
                > mi zaproponowanobyla smieszna.... moze napiszcie jak wyzyc za $20-25 na dzien?
                > przeciez minimalna stawka w Ontario jest $7 lub $8 za godzine... nawet
                > babysitter ze szkoly sredniej biora za godzine $5-$7....

Opiekunka w domowym przedszkolu ma 5 dzieci. Policz sobie 5 dzieci razy $3 za
                godzine za kazde dziecko i wychodzi $15. Takze one nie zarabiaja ponizej
                minimalnej stawki.

Pozdr.
                • ewa-krystyna Re: przedszkole i żłobek 02.07.07, 03:04
                  ma.pi- ja nie pisalam o opiekunkach prowadzacych domowe przedszkola tylko o
                  opiekunkach-nianiach,ktore pracuja w prywtnym domu... chyba zesmy sie nie
                  zrozumialy smile ja o prywatnych przedszkolach nic nie napisze,bo zwyczajnie nie
                  wiem... za to prywatne nianie to juz moge cos na ich temat powiedziec smile
                  pozdrawiam
              • tora99 Re: przedszkole i żłobek 02.07.07, 04:23
                ewa, sa dwie strony medalu z jednej strony zgadzam sie, ze 20, 25$ za 10 godzin
                pracy z dzieckiem (mam na mysli nianie pracujaca z jednym maluchem) to czysta
                abstrakcja, ale to fakt, mnie proponowano taka stawke. a praca przeciez bardzo
                odpowiedzialna i wymagajaca uwagi i myslenia tworczego praktycznie non stop
                kolor. (mowie o dobrej niani, a nie o kims kto jedynie przypilnuje)

ale z drugiej strony ile rodzin stac jest na to, zeby wydawac powyzej 2.000$
                miesiecznie? albo inaczej ile takich rodzin na to nie stac? (bo ze jest sporo,
                ktore na to stac, to tez wiem) i pewnie stad sa te rozbieznosci. nianie
                zarabiajace mniej, pewnie nie potrafia dotrzec do dobrego klienta, czesto nie
                maja nawet pojecia o tym, ze takowy istnieje i ze stawki moga byc wyzsze.
                czesto sa to osoby ze slabym angielskim, na wizycie. osoby starsze,
                dorabiajace, nie traktujace zarobionych w ten sposob pieniedzy jako glowne
                zrodlo utrzymania.

pamietam jak szukalismy niani dla marty, takiej na "co jakis czas" dziewczyna -
                polka, kiedy zapytalismy ja ile chce za opieke powiedziala, ze slyszala, ze
                stawki sa po 3$ za godzine, ale ona wolalaby 4$.... - myslala, ze musi sie z
                nami targowac.. zaplacilismy w koncu 5$ a i tak czulismy sie glupio. to byla
                nasza pierwsza dorywcza niania i tak naprawde jeszcze nie znalismy wtedy stawek.

teraz placimy 10$. i to jest wydaje mi sie w porzadku.

k.
                • znikad Re: przedszkole i żłobek 02.07.07, 17:21
                  Moja corka w minionym roku szkolnym po raz pierwszy pracowala dorywczo jako
                  niania najczesciej w piatki i soboty wieczorem u sasiadow. Tam jest 2 dzieci 3
                  i 5 lat. Dostawala $7.50 na godzine przy czym rownane bylo w gore to znaczy gdy
                  rodzice przyszli po np. 4 godzinach 20 minutach, placili za 5 godzin. Prace
                  znalazla przez website, zupelnie przypadkiem okazalo sie, ze ludzie mieszkaja 6
                  domow od nas. Ona ma 13 lat i skonczyla kurs babysitter, wydaje mi sie, ze
                  doroslej kobiecie, ktora nianiowanie traktuje jako zawod placi sie zdecydowanie
                  wiecej i slusznie. Pozostaje kwestia podatkow, ubezpieczen i tego wszystkiego,
                  co wlasciwie nie dotyczy dorywczego sittowania przez kilka wieczorow w miesiacu
                  przez nastolatke, dla ktorej to jest po prostu extra kieszonkowe.
                  • tora99 Re: przedszkole i żłobek 02.07.07, 20:03
                    nasze babysitter (bo mamy 3wink w zaleznosci od tego ktora ma czas) to wlasnie
                    nastolatki z sasiedztwa.
                    (caly czas mowa o okazjonalnej opiece)
                    • sylwek07 Re: przedszkole i żłobek 02.07.07, 21:24
                      cos o tej opiece okazjonalnej wiem smile
    • mayya2 ma.pi !!!!!! 30.06.07, 04:05
      Czy mozesz powiedziec jak szukac takiego domowego przedszkola?
      Czy polega ono na tym, ze matka opiekuje sie swoimi dziecmi i obcymi?
      Jesli tak, to nie uwazasz, ze lepiej bedzie sie troszczyc o swoje dzieci niz
      czyjes? Czy mozna oddac 12 miesieczniaka do takiego przedszkola?
      Czy moze lepiej szukac niani, jesli tak to jak? Czy najlepiej, zeby to byla
      Polka czy pani z jakiegos innego kraju?
      "Normalne" przedszkole raczej odpada. Za 12 miesieczne dziecko chca 1300
      dolarow.
      Bede Ci bardzo wdzieczna za wszelkie rady. Ja narazie mam zero doswiadczenia w
      tych sprawach. Zaczelam sie tym interesowac od kilku dni kiedy dowiedzialam
      sie, ze nikt z rodziny nie przyjedzie zajac sie dzieckiem.
      • mayya2 Re: ma.pi !!!!!! 30.06.07, 04:08
        czy szukalas tutaj?

www.toronto.ca/children/childcare.htm
        • mayya2 Re: ma.pi !!!!!! 30.06.07, 04:10
          to jeszcze raz ja. Jak znalezc polska nianie?
          Slyszalam tylko o ogloszeniach w GAZECIE.
          Czy sa jeszcze jakies inne sposoby?
          Ile sie placi takiej kobiecie?
          $600? $700 a moze wiecej?
          • tora99 Re: ma.pi !!!!!! 30.06.07, 06:26
            mayya, my te domowe znalezlismy w lokalnej gazecie (mieszkamy w guildwood -
            scarborough) wiem, ze mozna znalezc fajne - przykad mapi. maz tez kiedys jakas
            stronke znalazl i tam wstawil ogloszenie, kilka osob sie odezwalo.

dawno temu chcialam zajmowac sie dzieckiem razem z moja marta. sumy jakie mi
            proponowano byly powalajace crying(
            bapka proponowala mi za 10g z dzieckiem 20-25$ dziennie, a musialabym
            dojezdzac, czyli jeszcze kupowac bilet miesieczny. policz sobie ile to wychodzi
            miesiecznie... nie wiem czy kogos w koncu znalazla.
            mozna szukac przez agencje, ale ceny wtedy niebotycznie szybuja do gory.

pewnie przy takim maluchu rozejrzalabym sie jednak za przedszkolami domowymi.

mayya, to twoje dziecko jest juz takie duze..? niedawno rodzilas. alez czas
            leci. mapi? jak starania? bedzie czwarte? wink)))

k.
            • mayya2 tora99 30.06.07, 23:26
              Nie, ma dopiero 3,5 miesiaca ale juz sie rozgladam. Slyszalam tez, ze niektore
              kobiety juz w ciazy zapisuja sie do kolejki do przedszkola.
              Dzieki za informacje !!!!
      • ma.pi Re: ma.pi !!!!!! 01.07.07, 00:54
        mayya2 napisała:

> Czy mozesz powiedziec jak szukac takiego domowego przedszkola?
        > Czy polega ono na tym, ze matka opiekuje sie swoimi dziecmi i obcymi?
        > Jesli tak, to nie uwazasz, ze lepiej bedzie sie troszczyc o swoje dzieci niz
        > czyjes? Czy mozna oddac 12 miesieczniaka do takiego przedszkola?
        > Czy moze lepiej szukac niani, jesli tak to jak? Czy najlepiej, zeby to byla
        > Polka czy pani z jakiegos innego kraju?
        > "Normalne" przedszkole raczej odpada. Za 12 miesieczne dziecko chca 1300
        > dolarow.
        > Bede Ci bardzo wdzieczna za wszelkie rady. Ja narazie mam zero doswiadczenia
        w
        > tych sprawach. Zaczelam sie tym interesowac od kilku dni kiedy dowiedzialam
        > sie, ze nikt z rodziny nie przyjedzie zajac sie dzieckiem.

Sa agencje, ktore zrzeszaja takie domowe przedszkola.
        Popatrz tutaj

www.cdrcp.com/ccip_find_lhba.html
        Przyjmuja tam tez male dzieci. W zeszlym roku jak moja corka miala rok i
        szukalam przez agencje takiego przedszkola to cena za nia byla ok$750 na
        miesiac.
        Te opiekinki, ktore sa zrzeszone w tych agencjach, sa kontrolowane i musza
        realizowac jakis tam program dydaktyczny w zaleznosci od wieku dziecka.

Zdarzylo mi sie kilka razy, ze opiekunka miala rowniz swoje dzieci pod opieka.
        Natomiast nigdy nie zdazylo mi sie aby one swoje dzieci traktowaly lepiej niz
        cudze. Raczej jest na odwrot.

Nie uwazam, ze koniecznie trzeba zatrudnic Polke jako opiekunke do dziecka. Ja
        mialam opiekunki roznej narodowosci i nacieplej wspominam (moj syn rowniez)
        kobiete z Jamajki. Teraz mamy Irlandke.

Ja raczej staram sie unikac polskich babc (procz swojej), bo niestety starsze
        kobiety z Polski maja tendncje do wtracania w wychowanie dziecka, a takze zycie
        rodzinne tych u ktorych pracuja. Mysla, ze wszystko wiedza lepiej, taka ich
        specyfika. A mi to nieodpowiada :o)

Mozesz taka opiekunke, czy domowe przedszkole znalezc przez agencje, ogloszenie
        w gazecie czy ogloszenia porozwieszane po okolicy (skrzynki na listy, okoliczne
        place zabaw, tablice ogloszen w szkole i pobliskim kosciele, sklepy). Sama
        wyszukuj i czytaj, a takze powies swoje.

Jak chodzisz z dzieckiem na plac zabaw to polecam obserwowac opiekunki, mozna
        fajna znalezc w ten sposob, bo masz okazje zobaczyc jak zajmuje sie dziecmi.

Jak masz wiecej pytan to odpowiem.

Pozdr.
        • mayya2 jeszcze jedno pytanie. 01.07.07, 03:30
          dziekuje za pomoc!!!! Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chcac dziecko umiescic w
          home daycare tez trzeba zapisywac sie na liste?

• ma.pi Re: jeszcze jedno pytanie. 01.07.07, 19:48
            mayya2 napisała:

> dziekuje za pomoc!!!! Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chcac dziecko umiescic w
            > home daycare tez trzeba zapisywac sie na liste?
            >

Niekoniecznie,ale dobrze jest zadzwonic 2-3 miesiace wczesniej, czasami nie
            maja miejsc w okolicy, ktora nas interesuje.
            Ja np. w zeszlym roku szukalam dlugo, bo bylam zainteresowana opiekunkami,
            ktore mieszkaja w rejonie szkoly do ktorej sredni uczeszczal.. Z agencji nic
            nie mieli, zadzwonili do mnie jak juz znalazlam sama.

Pozdr.
    • sylwek07 Re: przedszkole i żłobek 30.06.07, 08:38
      mayya2 okres wakacyjny to duze sie znajdzie ludzi do pracy ,pytaj sie
      znajomych czy ktos z rodziny do nich nie przylatuje na okres wakacji.
    • estevez Re: przedszkole i żłobek 30.06.07, 09:08
      przemo, jesli przyjezdzasz na Zachodnie Wybrzeze, to posylasz maila do Fraser
      Health Authority i dostajesz liste wszystkich licencjonowanych daycare w calym
      Lower Mainland. Obdzwaniasz zaczynajac od tych najblizej siebie i predzej czy
      pozniej cos znajdujesz (na nas to spadlo nagle i znalezlismy w pare dni). Potem
      wchodzisz na stronke Child Care Subsidy i wypelniasz stosowne wnioski i czekasz
      na info ile dofinansowania dostaniesz (do dochodu nie jest zaliczane
      dofinansowanie jakie wyplaca rzad za kazde dziecko rezydenta).
      Przecietny miesieczny koszt przedszkola na Zach. Wybrzezu to miedzy 600 - 800
      dolarow za dziecko od 2.5 roku (ponizej to nie wiem). Jesli chodzi o
      dofinansowanie to musisz sam sprawdzic
      www.mcf.gov.bc.ca/childcare/pdfs/subsidy_example.pdf
      Nie wiem jak to dziala ale dostaje sie wiecej niz by to wynikalo z tabel
      przedstawianych na stronkach rzadowych. My w zasadzie nie powinnismy nie
      dostawac zadnego dofinansowania wg tabel rzadowych, a dostajemy prawie calosc -
      przez pierwsze 3 m-ce placilismy $ 50 (reszte pokrywala prowincja), po 3
      miesiacach zrobili nowe wyliczenie i placilismy $ 150 miesiecznie, teraz czekamy
      na kolejne nowe wyliczenie. Ale jak widzisz sa to smieszne kwoty.
      Nie wiem, czy na Wschodzie panuje taka wolna amerykanka w tym zakresie czy tez
      ludzie nie wiedza czegos wink
      • sylwek07 Re: przedszkole i żłobek 30.06.07, 16:14
        estevez poczytaj tutaj o tym:

www.cbc.ca/news/background/daycare/
      • sylwek07 Re: przedszkole i żłobek 30.06.07, 16:15
        relocatecanada.com/daycare.html
      • tora99 Re: przedszkole i żłobek 30.06.07, 18:38
        w ontario tez mozna zlozyc papiery o dofinansowanie. ale nie wiem jak to
        dokladnie dziala, nigdy nie skladalismy. marta jest w prywatnym montessori,
        ktore nie jest dofinansowane.

cos slyszalam, ze dosc opieszale to dziala. ale to takie raczej pogloski, ktore
        trzeba sprawdzic.

k.
        • mayya2 Re: przedszkole i żłobek 30.06.07, 23:32
          trzeba miec niskie dochody zeby sie kwalifikowac.
          • estevez Re: przedszkole i żłobek 01.07.07, 17:32
            heh a na wschodzie bez zmian ...wink
            Nasz dzidek jest w prywatnym Montessori i prowincja doplaca (czytaj : nie ma
            znaczenia w jakim daycare jest- musi byc licencjonowane).
            Trzeba miec niskie dochody - jak juz pisalem powyzej, nasze dochody sa na takim
            poziomie, ze powinnismy dostac zero dofinansowania ($0) wg wyliczen rzadowych.
            Ja mimo wszystko wniosek wypelnilem i okazalo sie, ze prowincja placi za ponad
            80%. Jesli lubicie wydawac $700 na daycare, mimo ze prowincja moze zrobic to za
            Was - to gratulacje wink))))) (chyba ze wniosku nie potraficie wypelnic)
            Technicznie te pieniadze dostaje daycare - rodzice tylko placa roznice. Ale
            prowincja placi za caly okres, ktory ujeto we wniosku (czyli np. od poczatku
            uczesczania do daycare) - to oznacza ze daycare dostanie jakas tam kwote
            dofinanowania nawet za miesiace, za ktore zaplacilismy pelna kwote. Co to
            oznacza ? Ze daycare zwraca nam to co juz zaplacilismy. Czyli oprocz tego, ze
            placimy mniej to jeszcze dostalismy ponad $1200 zwrotu od daycare.
            Zycie w Kanadzie moze byc takie przyjemne wink
            • ma.pi Re: przedszkole i żłobek 01.07.07, 19:51
              estevez napisał:

> heh a na wschodzie bez zmian ...wink
              > Nasz dzidek jest w prywatnym Montessori i prowincja doplaca (czytaj : nie ma
              > znaczenia w jakim daycare jest- musi byc licencjonowane).
              > Trzeba miec niskie dochody - jak juz pisalem powyzej, nasze dochody sa na
              takim
              > poziomie, ze powinnismy dostac zero dofinansowania ($0) wg wyliczen rzadowych.
              > Ja mimo wszystko wniosek wypelnilem i okazalo sie, ze prowincja placi za ponad
              > 80%. Jesli lubicie wydawac $700 na daycare, mimo ze prowincja moze zrobic to
              za
              > Was - to gratulacje wink))))) (chyba ze wniosku nie potraficie wypelnic)
              > Technicznie te pieniadze dostaje daycare - rodzice tylko placa roznice. Ale
              > prowincja placi za caly okres, ktory ujeto we wniosku (czyli np. od poczatku
              > uczesczania do daycare) - to oznacza ze daycare dostanie jakas tam kwote
              > dofinanowania nawet za miesiace, za ktore zaplacilismy pelna kwote. Co to
              > oznacza ? Ze daycare zwraca nam to co juz zaplacilismy. Czyli oprocz tego, ze
              > placimy mniej to jeszcze dostalismy ponad $1200 zwrotu od daycare.
              > Zycie w Kanadzie moze byc takie przyjemne wink

No to jestes lucky :o). Ja wedlug strony internetowej powinnam dostac
              dofinansowanie. Papiery zlozylam i figa, za duzo chetnych i pierszenstwo maja
              ci co maja mniejsze dochody niz ja. :o(

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka