Dodaj do ulubionych

hiszpanski - studia w kanadzie

01.06.08, 20:44
zastanawiam sie nad uni of toronto, ale tez nie wykluczam innych
univerkow - chcialabym studiowac hiszpanski/tlumaczenie nauczanie
lub cos pokrewnego z hiszpanskim.
ma ktos moze jakies informacje na ten temat/porady praktyczne?
wlasnie sobie przegladam strone toronto uni
Obserwuj wątek
    • znikad Re: hiszpanski - studia w kanadzie 02.06.08, 01:11
      Jesli w TO, to podobno to jest najlepszy Spanish Studies program:
      www.glendon.yorku.ca/hispanicstudies/
      Good luck!
    • pal0ma Re: hiszpanski - studia w kanadzie 02.06.08, 02:41
      Zanim zdecydujesz sie na ten kierunek studiow, pomysl o tym ze tutaj
      jest bardzo duzo osob, dla ktorych hiszpanski jest pierwszym
      jezykiem lub ktore uzywaja go od dziecka w domu.
      Dobra znajomosc angielskiego i hiszpanskiego dla osoby, ktora
      wychowala sie w Polsce to przydatna umiejetnosc raczej w Polsce niz
      poza nia. Ewentualnie przydatna w Kanadzie jezeli masz jakies inne
      studia, a to jest tylko dodatek.
      • robak.rawback Re: hiszpanski - studia w kanadzie 03.06.08, 01:34
        mnie sie podoba ten jezyk i chce sie go swietnie nauczyc zeby sobie
        w lozku konwersowac z hiszpanskojezycznym kochankiem
        • syswia Re: hiszpanski - studia w kanadzie 03.06.08, 04:05
          Robak, w lozku to inny jezyk bardziej przydatny ;P
          zartuje, ale Paloma ma duzo racji... no chyba, ze ten kochanek jest
          zasobny i nie ma weza w kieszeni
          • robak.rawback Re: hiszpanski - studia w kanadzie 03.06.08, 13:33
            dla mnie hiszpanski jest najwlasciwszym wyborem obecnie.

dzieki za posty i cos dodajcie jak wam przyjdzie jeszcze do glowy;
            linka sobie tez obejrzalam dokladnie
            • pal0ma Re: hiszpanski - studia w kanadzie 04.06.08, 15:07
              Studia to fajna rzecz, ale szybko sie koncza, a potem przychodzi
              czas splacania dlugow studenckich (z odsetkami) i kart kredytowych.
              Widze jakie to obciazenie, zwlaszcza w przypadku singli.
              Mam tez znajoma Polke, ktora swietnie zna hiszpanski, ale jakos nie
              moze tego wykorzystac w zyciu, bo maz Polak. Rozwazala wyjazd do
              kraju hiszpanskojezycznego, zeby tam uczyc angielskiego, ale raczej
              tych pomyslow nigdy nie zrealizuje.
              • robak.rawback oplaty 05.06.08, 13:42
                tak sie zastanawiam ze jak pojade powiedzmy jako skilled worker to
                wtedy musze jakies szalenicze oplaty placic za studia czy beda takie
                jak dla kanadajczykow?
                • byt-1 Re: oplaty 06.06.08, 01:28
                  robak.rawback napisała:

> tak sie zastanawiam ze jak pojade powiedzmy jako skilled worker

----

Skad wiesz ze pojedziesz ? , teraz sa nowe rules i pierwszenstwo maja fachowcy potrzebni kanadyjskiej gospodarce , aplikacje innych beda czekac a jeszcze innych beda odeslane do adresata mimo uzyskania wymaganych punktow .Wszelkie filologie polskie , politologie itp. moga pisac na Berdyczow .

Aplikacje zlozone przed 27 lutego beda rozpatrywane wg. starych zasad .
                  • robak.rawback Re: oplaty 06.06.08, 02:18
                    pracuje jako sprzataczka w uk, wiec sie w pracy zdazylam nauczyc i
                    angielskiego i zawodu. wiec pojade czy ci sie podoba czy nie

byt-1 napisała:

> robak.rawback napisała:
                    >
                    > > tak sie zastanawiam ze jak pojade powiedzmy jako skilled worker
                    >
                    > ----
                    >
                    > Skad wiesz ze pojedziesz ? , teraz sa nowe rules i pierwszenstwo
                    maja fachowcy
                    > potrzebni kanadyjskiej gospodarce , aplikacje innych beda czekac
                    a jeszcze inn
                    > ych beda odeslane do adresata mimo uzyskania wymaganych
                    punktow .Wszelkie filol
                    > ogie polskie , politologie itp. moga pisac na Berdyczow .
                    >
                    > Aplikacje zlozone przed 27 lutego beda rozpatrywane wg. starych
                    zasad .
                    • davro Re: oplaty 06.06.08, 16:39
                      robak.rawback napisała:

> pracuje jako sprzataczka w uk, wiec sie w pracy zdazylam nauczyc i
                      > angielskiego i zawodu. wiec pojade czy ci sie podoba czy nie

Przyjedz, przyjedz jak najszybciej. Potrzebuje sprzateczke, ktora
                      potrafi odmienic "wiado i miotla" po angielsku, hiszpansku i
                      oczywiscie po polsku.
                      • robak.rawback zupelny off topic 07.06.08, 01:25
                        ciekawe ze wiadro wspominasz;
                        dzis mi sie z kubelka wylalo na podloge i plejstejszyn klientowi
                        zalalam, poczem musialam caly dywan suszyc; a jak kolana bolaly od
                        tego!
                        zmierzam do tego, ze pomimo iz mi sie z tego baketa okejzynali
                        ulewa, to sprzatam calkiem calkiem.

davro napisał:

> Przyjedz, przyjedz jak najszybciej. Potrzebuje sprzateczke, ktora
                        > potrafi odmienic "wiado i miotla" po angielsku, hiszpansku i
                        > oczywiscie po polsku.
                        • robak.rawback studiowanie w kanadzie - ogolnie 07.06.08, 02:29
                          rozumiem paloma ze cos studiujesz tam? mozesz cos powiedziec czy
                          dobry poziom maja nauczania etc i wogole o samym studiowaniu?

jak sie zapisywlas to jakie dokumenty chcieli? powiedzmy jesli bym
                          chciala isc na undergraduate to musze jakies transkrypty ze szkoly
                          sredniej z polski rpzedstawiac? czy na przyklad jakeis ze studiow w
                          polsce? bo nie mam ochoty wracac sie po jakiekolwiek dane do liceum
                          o ktorym dawno juz zapomnialam.
                          • pal0ma Re: studiowanie w kanadzie - ogolnie 07.06.08, 06:01
                            Wymagane jest swiadectwo maturalne i dobrze zdany egzamin z
                            angielskiego. Transkrypty ze szkoly sredniej nie sa raczej
                            potrzebne, ja nie musialam skladac. Jak ktos cos gdzies studiowal
                            wczesniej to moze dostac zaliczenia za czesc przedmiotow (trzeba
                            przedstawic odpowiednie dokumenty, np indeks, karte przebiegu
                            studiow, etc.). W przypadku niektorych kierunkow sa specjalne
                            wymagania (rozmowa kwalifikacyjna, egzamin, etc.).
                            Ja juz swoje studia skonczylam i bardzo milo wspominam ten okres.
                            Gdy jeszcze bylam studentka, to niekiedy mialam watpliwosci co do
                            jakosci studiow, bo tutaj malo czasu spedza sie w szkole (15 godzin
                            w tygodniu), duza czesc osob gdzies pracuje (15-20 godzin na
                            tydzien), jak odejmnie sie wakacje, przerwy, sesje egzaminacyjne, to
                            zostaje niewiele ponad 6 miesiecy spedzonych w szkole na rok. Ale
                            patrzac na to z perspektywy czasu, wydaje mi sie, ze absolwenci
                            uczelni kanadyjskich nie sa gorzej wyksztalceni niz osoby, ktore
                            skonczyly studia w Polsce, pomimo ze te ostatnie wiecej pracy
                            wlozyly w skonczenie studiow (wiecej przedmiotow w semestrze,
                            tydzien tak wypelniony zajeciami i nauka, ze praca zarobkowa
                            niemozliwa). Poza tym kanadyjscy studenci nie zdaja egzaminow
                            ustnych, odpada duzo stresu, pisze sie natomiast duzo esejow,
                            cenione jest niezalezne myslenie.
                          • mascota5 Re: studiowanie w kanadzie - ogolnie 12.06.08, 02:33
                            Ja skonczylam studia tu w Vancouver, Canada, wydzial literatury
                            hiszpanskiej, i dla mnie to jest najpikniejszy jezyk. Ale, ale,
                            prace po tym trudno znalezs. Ja mam na razie tylko licencjature, i
                            nawet jak bym zrobila magistra, to tez niewiele by pomoglo. Dopiero
                            moze doktorat by mogl mi dac lepsze mozliwosci. Probuja polaczyc
                            hiszp. z francuskim, i wtedy jest latwiej znalezs ciekawa prace.Z
                            hiszpansim sa wielkie mozliwosci w Stanach, ale nie w Kanadzie.A
                            moze sie myle. Ale im wiecej osob sie pytasz tym lepiej.
                            • za_morzem Re: studiowanie w kanadzie - ogolnie 12.06.08, 15:45
                              Mam wrazenie ze ona mysli polsko-europejskimi kategoriami wiecznego studenta i studiow dla przyjemnosci.
                              Nauka w Kanadzie to przywilej, nie ma pomocy panstwa, darmowych akademikow itp.
                              Sa natomiast duze koszty.
                              Kilka lat studiow bez wsparcia "sponsora" lub rodzicow konczy sie zwykle dlugiem 30 000$ lub wiecej, ktorych przy zarobkach na jakie bedzie ona mogla liczyc po ich ukonczeniu (grosze) i wydatkach na zycie nie bedzie miala mozliwosci splaty przez dlugie lata.
                              Rzeczywistosc a marzenia to dwie rozne rzeczy.

• robak.rawback Re: studiowanie w kanadzie - ogolnie 12.06.08, 18:50
                                dokladnie wlasnie tak mysle i zamierzam to robic, tylko nie wiem
                                dlaczego ci to przeszkadza

za_morzem napisał:

> Mam wrazenie ze ona mysli polsko-europejskimi kategoriami
                                wiecznego studenta i
                                > studiow dla przyjemnosci.
                                • mascota5 Re: studiowanie w kanadzie - ogolnie 12.06.08, 21:07
                                  Moim zdaniem, to najlepiej kierowac sie swoja intuicja. Przygotuj
                                  sie na duzo esejow(stukanie na komputerze) and follow your dreams.
                                  and good luck to you.
                                  • robak.rawback mascota 13.06.08, 01:19
                                    a mozeszmascota cos wiecej o swoim kursie napisac? - jakie moduly
                                    robilas?
                                    czy mialas jakies typowo jezykowe zajecia - fonetyka, gramatyka
                                    hiszpanska etc? i na jakim poziomie musialas znac hiszpanski zeby
                                    sie tam dostac? w tym linku co jest podany w pierwszych postach to
                                    wyczytalam ze oni akurat nie wymagaja zadnej znajomosci jezyka.
                                    i jakiej odmiany hiszpanskiego sie uczylas? czy mialas do wyboru
                                    albo peninsular albo latin american czy jak?
                                    • mascota5 Re: mascota 13.06.08, 07:12
                                      Jezeli zaczynasz studia od pierwszego roku, nie musisz znac hiszp.
                                      Musisz zdac j. angielski(test na Universytecie). Jezeli juz znasz
                                      hiszp. to mozesz poprosic wydzial hiszpnskiego o test ktory sprawdzi
                                      twoj poziom. Ja zaczynalam w Studium Langara, i pozniej przenioslam
                                      sie po dwoch latach do UBC.Nie wiem jaki jest twoj poziom
                                      znajomosci, ale pamietaj najpierw musisz zdac wstepny test z ang. na
                                      kazdy kierunek na univ. w Vancouver. Co do studiow, to byly ciekawe,
                                      i nie takie trudne. @ pierwsze lata to sa ogolne, masz wybor z
                                      innych przedmiotow. Natomiast po dwoh latach studiujesz literature
                                      hiszp. i latynoska. Duzo pisania esejow i egzaminow pisemnych. Ja
                                      wole pisemne niz ustne.Po 4 latach masz licencjanta, a po
                                      dodatkowych 2 masz magistra.Takze zwyklr 6 lat trwa nauka , zeby
                                      zdobyc magistra. W Polsce trwa 5 lat.
                                      • robak.rawback Re: mascota 13.06.08, 13:27
                                        a jaki test z angielskiego? jakis esej z literatury kanadyjskiej?
                                        czy co? ja szczerze powiedziawszy nic nie wiem na ten temat. nawet
                                        jednego autora bym nie wymienila.
                                        • mascota5 Re: mascota 13.06.08, 23:02
                                          Esej z ang. 400 slow i budowa zdan ang. Esej jest na wolny temat, i
                                          masz do wyboru chyba 8 tematow. Nie ma nic z zadnej literatury.Sa
                                          pytania z zycia codziennego.Na przyklad: Jak zmienily sie twoje
                                          relacje z rodzicami w ciagu kilku lat? Problemy wspolczesnego
                                          swiata.Ecologia a rozwoj economiczny.Jak zmienilo sie twoje zycie po
                                          emigracji. Wybierasz jeden temat i piszesz 400 slow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka