alutkama 16.04.10, 13:20 Macie jakas sprawdzona maszyne? Jakis sprawdzony przepis? Dziekuje za porady :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inka26 Re: Ktora z Was piecze chleb? 17.04.10, 06:40 Ja pieke. Maszyne mam Breadman'a - juz ma swoje lata, i teraz uzywamy ja glownie do robienia ciasta na pizze lub ciasta drozdzowego (wkladasz skladniki nastawiasz program i wyciagasz gotowe ciasto). Do maszyny byla dolaczona ksiazeczka z przepisami i kilka z nich wyprobowlaismy, troche tez eksperymentowalismy ;) Jesli chodzi o chleb to pieke jednak na kamieniu w piekarniku. Od ok 2 miesiecy mam w lodowce zakwas i zwykle w weekendy pieczemy jakis chlebek (przepisy z blogow kulinarnych). W tygodniu kupujemy czasem w WholeFood bo maja dobra piekarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka820 Re: Ktora z Was piecze chleb? 17.04.10, 19:39 Ja piekę od początku pobytu w USA. Mój sprawdzony przepis na chleb razowy to: 2 szkl. mąki białej (nie bleachowanej) 1 szkl. wody 0.65 łyżeczki soli troszeczkę (ok.1/8 łyżeczki) drożdży suchych to zostawiam na ok. 12h zakryte folią w temp pokojowej. Po tym czasie dodaję: niecałe 2 szkl. mąki razowej (np. 1 szkl. graham i niecała szkl. rye flour) 1 szkl. wody 0.65 łyżeczki soli 0.4 łyżeczki drożdzy suchych zostawić na ok. 2-3 godz. aż urośnie. potem przenieść do blaszki (ja używam silikonowej), dać trochę podrosnąć i piec przez ok. 45'-1h w 350F. Wszystkie składniki zagniatam ręcznie. Chleb jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: Ktora z Was piecze chleb? 17.04.10, 23:31 Troche jest tutaj przepisow i info o pieczeniu chleba z forum Polki w Stanach forum.gazeta.pl/forum/w,11918,106159643,106463286,Re_razowy_chleb.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
a_dassuj Re: Ktora z Was piecze chleb? 17.04.10, 23:54 Ja w ogole nie kupuje pieczywa w sklepie tylko pieke. Przylaczam sie do prosby i jak ktos ma wyprobowany przepis na "polski chleb" chetnie sprobuje. dzieki.W ogole to uwazam, ze maszyna do chleba jest super sprzetem i to wlasnie najczesciej przeze mnie uzywany kuchenny sprzet. Zabieg pieczenia chleba zajmuje mi 5 minut...tylko te czekanie....;)))ale naprawde warto! Odpowiedz Link Zgłoś
alutkama Re: Ktora z Was piecze chleb? 18.04.10, 00:10 A moglabys jakas polecic? Zastanawiam sie ktora wybrac, 1 lb czy 2 lb. Pieczywa za duzo nie jemy, jest nas 2+2, starszak bierze kanapke do szkoly, potem wieczorem obydwaj jedza jakie kanapki, ja w ciagu dnia moze ze dwie kromki, M tez niewiele. No i sama nie wiem czy kupic 1 lb i piec codziennie czy kupic 2 lb i piec dwa - trzy razy w tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: Ktora z Was piecze chleb? 18.04.10, 06:21 Osobiscie nie przepadam za typowa maszyna do chleba. Przynajmniej taka co mialam nie dawala sobie rady z ciezszym chlebem niz taki typowym amerykanskim puchem. Niby fajnie, bo wymiesza i upiecze w nocy jak sie spi, a rano gotowy, ale nie cierpialam tez tej dziury od lopadki do mieszania. Ale #1 powod to wlasnie za miekki i za puszysty chleb.... Moja maszyna do chleba to Kitchen Aid Professional. Nie pamietam ale chyba ma 550KW silnik, wiec radzi sobie nawet z ciastem jak kamien. To mi miesza rozne ciezkie chleby. Potem tylko wrzucam na kamien i pieke w piekarniku. Kitchen Aid przydaje sie nie tylko do chleba, wiec jest wiecej z tego porzytku niz z samej maszyny tylko do chleba. Inny minus maszyny do chleba to teflon w srodku. Wszystkie, ktore widzialam mialy tym paskudztwem wypelniona miske, wiec dla mnie sam ten powod wystarczy, zeby odrzucic. Do mieszania jeszcze bym zaakceptowala, ale juz nie do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alutkama Re: Ktora z Was piecze chleb? 18.04.10, 22:17 To moze najpierw sprobuje zrobic w mikserze. Ja chce piec wlasnie ciezkie chleby, takie ktore maja duzo roznych ziaren. Masz jakis fajny przepis? I gdzie moge kupic ten kamien do pieczenia chleba, czy to cos takiego? cgi.ebay.com/Old-Stone-Bread-Oven-14-X-16-Inch_W0QQitemZ150421862352QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0? hash=item2305d777d0#ht_1144wt_941 dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
marta2777 Re: Ktora z Was piecze chleb? 04.05.10, 07:42 No wlasnie, co to jest ten kamien? Edytais, czy moglabys sie podzielic pzrepisem na chleb z miksera Kitchen Aid? Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Przepis 09.05.10, 21:55 Kamien to normalny do pizzy. Ja na to klade chleb i nakrywam wielka miska zeby trzymalo lepiej cieplo. Oto link bo przepis juz tutaj kiedys podalam. forum.gazeta.pl/forum/w,22057,72219372,72579876,marta2777_dzieki_za_link_Oto_chlebek_.html Odpowiedz Link Zgłoś
vonanton Re: Przepis 28.07.15, 15:04 ja chlebka nie piekę, ale za to robię inne rzeczy :) www.polomarket.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mtree Re: Ktora z Was piecze chleb? 06.09.15, 18:36 ja tez pieke jak przyjechalam do ameryki. Ostatnio banana bread w maszynie Breadman. Rewelacja.Mam jeszcze funkcje dodania orzechow do ciasta i pachnia w domu niesamowicie.Dzieci do szkoly bda miec na lunch. Odpowiedz Link Zgłoś